söndag 24 november 2013

Okända utdelare - Novotek och AcandoNovotek

Vad gör dom?
Så här beskrivs deras verksamhet i senaste årsredovisningen:
Novoteks affärsidé är att leverera lösningar till sina kunder för att säkerställa deras behov av produktion, IT och automation. Lösningarna skapas av standardprodukter som samlar in, lagrar, analyserar och styr dataflöden hos kunderna. Tanken är att ge kunden frihet att var som helst se, styra, optimera och följa upp sina produktionsprocesser.

Det handlar vidare om industriell IT och automation och de tillhandahåller lösningar för
all datahantering från insamling och lagring till analys, visualisering och styrning.

Förstår jag vad de gör? Nja, inte riktigt. Jag fattar att det handlar om typer av effektiviseringar av olika slag, har försökt förstå mig på fliken "lösningar" på hemsidan men kommer till korta. För mycket teknik för att jag ska greppa exakt vad de gör. Om jag förstått rätt så erbjuder de både produkter, tjänster och lösningar (vad som nu skiljer dem åt).
 
Säkert en barnlek att förstå sig på för någon som är mer insatt i företaget eller branschen. Eller så har jag helt enkelt blivit lite trögare av sömnbristen som två småbarn ger. Två barn ger inte dubbelt så mycket sömnbrist utan typ fyra gånger så mycket sömnbrist som innan, om jag räknar rätt:-)

Hög eller växande utdelning?
Ja, 1 kr motsvarar 8 procents direktavkastning vilket är högt. Pga att 4-traders av misstag klassar bolaget som ett Schweiziskt bolag (!) så finns inga prognoser där. Inte heller via Financial times, Remium, Mangold eller andra källor har jag lyckats hitta prognoser. Man kan i alla fall hoppas på 1 kronas utdelning eftersom 4 av de 5 senaste åren haft just den summan. 

Starka konkurrensfördelar?

Så här står det i senaste årsredovisningen:
Novotek har en del olika konkurrenter eller konkurrerande lösningar. Det finns dock ingen som konkurrerar med samma affärsidé på marknaden idag. Siemens och ABB förekommer som konkurrenter. Det finns även mindre konkurrenter som specialiserat sig på dellösningar av kundernas problem. De stora konsultföretagen, exempelvis ÅF, Rejlers och Accenture, är mera kunder än konkurrenter eftersom de ofta använder Novoteks produkter och lösningar för sina kunder.

Låter bra men jag greppar inte kärnan i konkurrensfördelarna och det unika. Kanske har det med att göra att jag inte förstår vad de gör:-) På något sätt är de mer heltäckande, men kan inte någon annan snabbt bli lika heltäckande - jag förstår inte!

Starka finanser?
Ja, nettokassa

Är de en kandidat för portföljen?
Nej, inte i dagsläget. Jag fattar ju inte vad de gör! På något sätt så kan jag inte ta till mig det som de skriver. Att säga något överhuvudtaget om detta bolag vågar jag mig inte på. Antar att någon kan bidra med kommentarer... t.ex. att förklara på enkel svenska vad de gör!

Just Novotek nämndes som ett intressant bolag i kommentarerna till seriestarten och det är det möjligen om man bara förstår lite mer än mig. Att vinsterna tycks minska hela tiden är en negativ sak som man måste undersöka närmare.

Acando
För Acando som också finns på listan är det samma sak, jag förstår inte riktigt heller. De är dock något mer konkreta genom att de nämner att det handlar om Verksamhetsutveckling, Affärssystem och IT-lösningar. För mig verkar de i stort syssla med något som skulle kunna vara samma sak (dvs något jag inte förstår mig på!) En viktig skillnad är att Acando inte själva påstår att de har något unikt... och det låter sämre. Men jag är inte alls rätt man att försöka bedöma deras modell eller konkurrensfördelar.

Finns det några läsare där ute som har greppat dessa bolag? För egen del är det här bolag som får mig att längta efter Österrikiska Posten, Exxon Mobile eller något annat konkret som även en 5-åring kan förstå sig på. Verksamheten ska helst kunna beskrivas i en enda mening.

Är medveten om att det gått väldigt trögt i detta inlägg, men bolagen är helt klart utanför min kompetenscirkel. Behöver det vara dåliga investeringar, nej inte alls. Hoppas därför på input och att på kuppen lära mig något nytt...

12 kommentarer:

 1. Jag jobbar med Acando hela dagarna och är själv anställd av en konkurrent, kan gärna prata lite närmre om vad jag tycker om Acando + Connecta, men inte öppet på nätet då det kan vara lite känsligt :).

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men den sista tidens insiderhandel i Acando kan vara värd att kika på ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

   Radera
  2. Lät spännande, skulle gärna ta del av de tankarna!
   Ekonomiprat på Belgobaren kan kanske vara ett lämpligt forum?

   Radera
 2. Du har fått ett mail Gustav! :)

  SvaraRadera
 3. Även om verksamheterna är svårförståeliga så kanske det ändå vore intressant med lite siffror om vinst etc :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tycker jag du har lite höga krav:-) Nej då, visst är det intressant, jag blev bara lite matt av min egen okunskap/oförmåga att förstå så jag satte stopp där. Men till nästa intressanta bolag ska jag lägga till det. Eller om någon lite enkelt förklarar vad de här båda bolagen gör:-) Utmaningen står kvar!

   Radera
 4. Rullstolsinvesteraren28 november 2013 08:50

  Obs! Off topic. Får man göra litet reklam för sin egen blogg här (om inte får du gärna ta bort denna kommentar) samt kanske be om en ynnest att du tar in min blogg i din eminenta blogglista. http://rullstolsinvesteraren.wordpress.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Ska kolla in din blogg närmare

   Radera
 5. 100 år senare har jag äntligen träffat bolaget och intervjuat vd Carl-Magnus Månsson. Oklart om jag fick en bättre eller sämre syn på bolaget, men trevligt och lärorikt var det iallafall! Blev du sugen på Acando?

  https://www.youtube.com/watch?v=fbcgOEgNyys

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera