söndag 3 november 2013

Varför går det dåligt för Skåne-Möllan?



Skåne-Möllan har inte gått något vidare på börsen. Som aktieägare så undrar man vad som händer. Vinsten går från 24 miljoner 2012 till cirka 12 miljoner per år för 2013. Jag trodde de skulle vara stabilare än så - särskilt med tanke på den fina historiken och den nybyggda kvarnen.

Som alltid så finns det flera möjliga förklaringar till en kräftgång. Men det svårt att veta exakt på grund av knapphändig information. Den stora förklaringen enligt senaste delårsrapporten är: "Det lägre rörelseresultatet beror på ökade kostnader för spannmålsråvaran som endast delvis kunnat föras över till kund". Det står också att "Volymen specialprodukter har ökat under perioden medan volymen kvarnprodukter är lägre jämfört med föregående år".

Skåne-Möllan är alltså beroende av råvarupriser, men vad är så himla speciellt i år jämfört med tidigare år? Tyvärr talar det faktum att man inte kan föra kostnadsökningar vidare i nästa led för att konkurrensfördelarna (ur den synvinkeln) inte är så starka. Svag "pricing power" med andra ord.  Men varför ett vinstras på 50 procent? Är det tillfälliga problem eller något bestående? Vill även betona att det från min sida handlar om gissningar, oftast mindre kvalificerade sådana. 

Högre spannmålskostnader?
Ökade kostnader för spannmålsråvaran sägs ju vara förklaringen. Veteprisets utveckling kan få en stor effekt eftersom prisökningar inte alltid kan föras vidare till kunden. Men vetepriset har gått från 230 ner till 200 under 2013. Antar därför att prisstegringarna under 2012 är de som märks av nu. De köper nog in vetet vid skördetiden och lagrar det. Och priset var högt förra året. Kan det vara största förklaringen till de lägre marginalerna och vinsten? I och med att vetepriset är lägre nu blir det i så fall bättre vinst nästa år? Eller? Länk till en graf för veteprisets utveckling.

Prissäkringar som slår fel?
Veteprisets utveckling i sig är en sak. Tror också att Skåne-möllan prissäkrar sina leveranser. Sådana försäkringar kan slå mer eller mindre fel och i värsta fall bli kostsamma. Kan för lite om det, men med 60 miljoner på banken borde de väl kunna köra med "rörligt" vetepris? Här är en artikel som handlar om prissäkringar.

Kan vara en förklaring men jag vet inte hur stor effekt det eventuellt har haft, infon är knapphändig!

Tappad volym och marginal på kvarndelen?
Skåne-Möllan har verkligen något speciellt i form av sin specialkvarn. Det är något unikt och patenterat. Men hur stor del står den för? Allra mesta delen av vinsten kommer fortfarande klassisk kvarnverksamhet. Här kan marginalerna pressats och i värsta fall har de tappat något kontrakt.

Det står ju att volymen är lägre än förra året, och då undrar man om inte t.ex. ICA valt att mala sitt mjöl någon annanstans. Eller så har de blivit hårdare förhandlare vilket förklarar sämre marginal? Eller så säljer Möllarens (Skåne-Möllans eget varumärke) sämre än innan. Inte vet jag!

Utspädning p.g.a. fler antal aktier?
En simpel förklaring till vinstminskningen är att vinsten ska delas på fler antal aktier. Transaktionen där Norgesmöllena klev in som storägare gjorde att totalt antal aktier steg från 1 000 000 till 1 100 000. Rimligen borde emissionen underlätta tillväxt...men vad gör de med pengarna? Ja, inte särskilt mycket så som jag kan se. De har inte ökat antalet anställda eller börjat planera för en ny kvarn. Nyemissionen framstår hittills som omotiverad.

Rimlig värdering efter raset?
Mangold bevakar aktien och jag tänkte köra några beräkningar på det. Observera att jag inte så erfaren kring detaljerade värderingar och att jag tar rygg på uppgifterna från Mangold.

Aktien handlas nu kring dryga 300 kr. För 2015 förväntas resultatet bli följande:
  • Vinst per aktie 20 kr per aktie
  • Fritt kassaflöde 24,5 miljoner, 22,3 kr per aktie
  • Utdelning på 14 kr per aktie

Omvandlar vi det till vilka multiplar man betalar för 2015 (obs!) på kurs 300 så blir det
  • PE-tal på 15 - halvdyrt
  • P/FCF på 13,5 - ok
  • Dividend yield på 4,6 - ok

Inte så värst billigt trots raset i aktiepris, men inte så värst dyrt heller. Har jag inte glömt något? Hmm... vad sägs om de 38,8 miljoner som finns i kassan. Det motsvarar 35 kr per aktie. Drar man bort kassan från aktiepriset och räknar med 265 kr (300 -35) så ser det plötsligt billigare ut. PE-talet för 2015 - rensat för dagens kassa på 38,8 miljoner - blir då 13,25 på 2015 års vinst. Inte direkt billigt men inte lika dyrt.

Kunde i alla fall själv inte motstå frestelsen att öka (ja, här anar man en känslomässig bindning till Skåne-Möllan). Köpte på mig några småposter på 315, 310 och 300. Största delen av mitt innehav har jag köpt dyrare. Nackdelen är att det är svårt att bli av med aktierna om det var fel. Inlåsningseffekten med den dåliga spreaden är inte trevlig så egentligen borde man vara riktigt säker på sin sak.

En anledning till att äga Skåne-Möllan trots deras värdering. är att det någon gång skulle kunna komma något bud. Ser man till ägarstrukturen finns några äldre huvudägare. Kapitalstarka norrmän har klivit in som ny storägare i samband med överlåtelsen och nyemissionen sist. Inte helt långsökt för mig att de i framtiden går in tyngre eller köper upp hela Skåne-Möllan. Men, men...det är bara spekulation.

Oförändrad eller sänkt utdelning i vår?
Jag hoppas... ska inte säga att jag tror... på oförändrad utdelning, trots att de då skulle dela ut mer än vinsten. Mycket beror väl på vad kassan annars ska användas till. Hade gärna sett någon till kvarn, uppköp av något näraliggande affärsområde eller vad som helst (ojdå, nu gick jag lite långt). Som det är nu sitter väl pengarna mer eller mindre på bankkonto. Hellre på mitt bankkonto än Skåne-Möllans:-)

Testade deras webbshop
För den som missat det så har Skåne-möllan startat en webbshop. Testade själv deras nyttokärnor. Mycket goda, nyttiga och ett bra alternativ till pasta och bulgur. Uppskattades av nästan hela familjen. Tyvärr såpass nyttigt och gott att lilla sonen fick magknip efter en stor portion av alla fibrer... så nu får vi begränsa hans intag och jag kände mig skyldig till plågorna.

Sammanfattning
350 kronor per aktie betalade norrmännen oktober 2012 och de har säkert gjort en grundlig analys. Sen har i och för sig resultatet försämras. Jag har ökat lite lätt, men det är med tvekan. All fin historik och den unika kvarnen till trots - de var inte så stabila som jag trodde. Det stör mig att de investerat så mycket i nya kvarnen till ett hittills så magert resultat. Eller så var 2013 ett år när allt gick fel: prissäkringar, förändringar i vetepris och utspädning i en giftig cocktail. Vi får se om något år eller två.

Idag har jag Skåne-Möllan för att få hög utdelning (om den behålls!), chansen till uppköp, och kommande tillväxt för deras unika specialprodukter. Mot detta talar kräftgång i vanliga kvarnverksamheten (?), höga vetepriser och en kassa som de inte tycks ha några planer för alls. Egentligen borde man ju bli alltmer positiv till ett bolag när kursen går ner, men psykologiskt är det lätt att agera tvärt om... särskilt när resultatet också försämrats.

Hur ser du på detta bolag? 

31 kommentarer:

  1. Rent allmänt, vad det gäller information, så anser jag att om man har/får knapphänt information från en affärsrörelse så blir det svårt med beslutsfattandet. Vad ska man basera sina beslut på om man känner att man inte får tillräcklig med information? Andra sidan av myntet, som heller inte är bra, är informationsöverskott. När "information" fullkomligt exploderar i ansiktet mot en från allt och alla i tid och otid. Hur håller man sig rationell i dylika lägen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lagom information är nog bäst!

      Skåne-Möllan befinner sig definitivt i ena sidan av diket. Men å andra sidan kör de i alla fall med rak kommunikation om än väldigt knapphändig. Inte så mycket floskler eller skumma goodwillposter i balansräkningen.

      Vissa ledningar kör med skönmålningar av alla diverse slag, och då kan man inte lita på vad de säger. I Skåne-Möllans fall litar jag på vad de säger, men de säger för lite för att jag ska förstå fullt ut.

      Radera
  2. Jag var inte så förtjust i Skåne-Möllan ens från början.

    Kvalitetsprodukter har oerhört svårt i dagligvaruhandeln och därför tycker jag att ett litet bolag i den här branschen bör värderas till en rejäl rabatt och det gör inte Skåne-Möllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker helt klart de har kvalitetsprodukter, och då tänker jag främst på TTT och MWT-produkterna. Sen handlar det om att få ut dem på marknaden och kunna ta bra betalt för dem, och där är det mer tveksamt.

      Håller med om att det inte är någon rejäl rabatt att tala om, trots nedgången i pris.

      Radera
  3. Jag tyckte att du var ganska negativ i din analys så jag blev ganska förvånad när du skrev att du har köpt aktier i bolaget. Tycker inte att det verkar speciellt billigt för ett företag som inte visar någon tillväxt. Bättre utdelning kan du få av andra aktier. Der måste vara det känslomässiga. Men jag skulle nog försöka att ha lite mer is i magen om jag vore du. Jag har aldrig tittat på bolaget men vad jag såg på mangolds analys kommer aktien nog att gå ner en bit till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan i alla fall ursäkta mig med att det var småposter:-)
      Nej, men nog är jag mer negativt inställd till Skåne-Möllan än tidigare. Har mer att gå in med ifall de går ner ytterligare. En sak jag inte nämnde är att de faktiskt aldrig sänkt utdelningen så det borde i alla fall ta emot för dem att sänka.

      Vet inte hur kursen rör sig, kan tänka mig att det finns något slags psykologiskt stöd vid 300 kronor. Det är få som vill sälja för lägre kurs och många aktieägare är nog långsiktiga. Men med tanke på den dåliga omsättningen kan dock kursen röra sig lite hur som helst. Den var t.ex. uppe på 531 som högst för några år sedan (!).

      Radera
    2. Att snitta ned sig är ett väldigt vanligt misstag. Så jag tror att du nog bör ta ett steg tillbaka och tänka efter vid vilken nivå du verkligen tycker aktien är prisvärd. Just nu känns det nämligen som att du hamnat utanför din komfortzon och börjar använda relativvärderingar vilket är okaraktäristiskt och i min erfarenhet är okaraktäristiskt beteende en tydlig indikator på att man håller på att göra fel.

      Som kuriosa kan nämnas att jag skulle t.ex. inte köpa Skåne-Möllan för mer än P/E8-9 och en direktavkastning på närmare 7 %. Det finns förhoppningsvis många investerare som betalar mer men det är farligt att titta för mycket på historiska priser.

      Radera
    3. Tack för nyttig kritik (ett av flera bra skäl till att ha en blogg)!

      Att priset var 5 kr eller 500 kr för ett eller flera år sedan ska inte spela någon roll för mitt beslut idag. Och vad spelar det för roll vad jag själv, norrmän eller någon annan betalat tidigare? Nej, kursrörelser är ingen bra grund för ett investeringsbeslut! Vad är "värdet" i förhållande till den aktuella kursen idag? Det är frågan som ska bevaras. Här skenade mina tankar iväg något...

      Om vi stannar vid vad man får för 300 kr. När jag tittar på PE, P/FCF och Yield något/några år i framtiden ser det inte direkt billigt ut. Men sett till kassan blir det ändå okey, tycker jag. Totalt sett blir det då "neutralt" om jag backar ett steg. Och då borde jag i och för sig inte köpt mer oavsett hur små poster det var... så jag förtjänar åtminstone kritik av den anledningen.

      När du går ner till P/E 8 och direktavkastning på 7 % blir jag nyfiken. Är det den dåliga tillväxten och företagets litenhet som gör det? Att branschen är konjunkturokänslig, direktavkastningen, utdelningshistoriken, deras nisch, och kassan gör att jag ändå kan tänka mig att betala mer än dig. Men någon rea är det inte trots raset. Och det är nyttigt att se att de flesta (?) bedömer Skåne-Möllan på ett negativt sätt. Kanske är jag ute och cyklar när jag ser värde i Skåne-Möllan på dagens nivåer?

      Radera
    4. "You're neither right nor wrong because other people agree with you. You're right because your facts are right and your reasoning is right—and that's the only thing that makes you right. And if your facts and reasoning are right, you don't have to worry about anybody else."

      Buffett

      Radera
    5. Sant. Han har en del sköna och tänkvärda citat den gode Buffett.

      Radera
    6. Min värdering var mellan tummen och pekfingret baserat på vad jag i dagsläget kan köpa Oriflame, CEZ eller Fortum för.

      Så det det är ingen värdering som du ska ta på särskilt stort allvar. Utan mitt mål var främst att få dig att ta ett djupt andetag och återgå till ditt normala beteendemönster ;-).

      Men personligen är jag väldigt skeptisk till om det är en bra idé att öka exponeringen gentemot Skåne-Möllan. Vi har olika strategier men jag tycker det är alldeles för hård marknad och för mycket "blackbox" för att man ska våga ha särskilt mycket pengar i Skåne-Möllan.

      Radera
    7. Tack för "varningen" och jag tror du lyckades skaka om mina tankar på ett bra sätt.

      Angående blackbox får jag avslöja min okunnighet och fråga hur du menar. Antar att det i alla fall inte handlar om norsk teater (även om nu norrmän har gått in i Skåne-Möllan).

      Länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/Black_box

      Radera
    8. Black box är när man ser affärsverksamheten som en svart låda i samband med sin investering. Eller för att citera Kenny:
      "Black box. Här är man likgiltig inför bolagets verksamhet och affärsmodell utan fokuserar istället på exempelvis teknisk analys av börskurser."
      http://www.aktiefokus.se/2013/03/analysperspektiv-i-bloggande-och-aktieanalyser/

      Förövrigt tycker jag att det är mycket behagligt att vi är några bloggare som har lärt känna varandra så pass väl att vi kan utbyta tankar på en så analytisk nivå. Det känns helt enkelt tryggt i att spekulera i motsatt riktning och vara säker på att du uppskattar det snarare än att se det som negativ kritik. =)

      Radera
    9. Aha, nu förstår jag detta med Black box:-)
      Påminn mig gärna om jag skulle falla dit igen!

      Håller med om att det fungerar finfint att utbyta tankar, och det börjar ju bli ett slags nätverk nu. Mycket bra att det inte bara är ryggdunkande utan även tuggmotstånd och konstruktiv kritik. Sånt uppskattas!

      Radera
  4. Undrade just om det bara är jag som tittar på Skåne-Möllan, Har inte den i portföljen idag, men hoppas komma in vid 300-310 kr nivån. Om vi nu kommer dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kollade förresten in din blogg och ser att du har Skånska Energi i portföljen. Spännande! Har tittat lite lätt på dem och funderar främst kring eventuella bestående konkurrensfördelar (Elnäten är något speciellt och monopolliknande men hur ligger de t.ex. till inom geoenergi?)

      Har du något tanke om detta vore det intressant att ta del av.

      Radera
    2. Oj då, tack för påhälsningen. Vad gäller Skånska Energi har de väl nya geoenergi projekt på gång hos AB Kristianstadsbyggen. Men visst är det intressant med att ta ut värme på vintern och kunna få kyla på sommaren. Konkurrensfördelarna tror jag enbart ligger i själva nätet. Geoenergi brunnar och värmeväxlare kan ju många fixa till, och många är väl på gång. Efter köp i oktober är det nu mitt "största" innehav med 400 aktier och ett GAV på 61,61 kr. Så även om den nu är mindre dyr så letar jag andra aktier till nästa köp. Kanske Skåne-Möllan passar till en fattigbonddräng ;).

      Radera
    3. Tack själv!

      Framförallt är det elnäten, geoenergin och vattenkraften som lockar. Nät och vattenkraft har stor potential för att vara ett slags "monopol".

      Funderar på geoenergin. Ok, många aktörer finns, men när man valt just dem... blir det samma som internetfiber, dvs inte rationellt att byta "operatör". Då finns ju möjlighet att ta ut bra priser eftersom befintliga kunder är inlåsta. Eller hur det nu funkar?

      Funderar också på hur stor del av vinsten som kommer från vad. Omsättningen beskrivs per rörelsegren men inte vinsterna (om jag inte missar något). Om t.ex. 90% av vinsten kommer från elhandel blir jag mindre intresserad av aktien eftersom konkurrensfördelarna inte är starkast där.

      Kanske ska köra ett inlägg om dem, ifall du inte hinner före förstås:-)

      Varför inte titta på Skanska (från Skånska) när du ändå är inne på Skåne-Möllan och Skånska Energi? :-)

      Radera
    4. Kör på du, jag ser fram emot läsningen. Känner inte att jag har tillräckligt kunskap eller erfarenhet att tolka rapporter etc på ett tillräckligt säkert sätt. Är allt för grön, för att våga sticka ut på det sättet. Förmodligen har du rätt angående inlåsningen vid någon typ av abonnemang, jag har nog tänkt lite fel eller inte gjort hemläxan så väl....

      Fått för mig att de bygger/servar anläggningen åt fastighetsbolaget/ägaren som i sin tur debiterar hyresgästerna... Jodå jag tittat till Skanska ibland...men det finns ju fler län och länder

      Radera
    5. Ska försöka titta på dem vid tillfälle. Tack för bra input!

      Radera
    6. Så Fattigbonddräng - är du inne nu? Handlas under 300:-

      Radera
    7. Anonym
      Kanske snart, håller hårt på mina köpregler. mitt nästa köp är nu i dec. och ja ordern är inne

      Radera
  5. Rullstolsinvesteraren4 november 2013 kl. 17:27

    Jag har haft Skåne-möllan under uppsikt en längre tid så att när kursen gick under 350 började jag köpa på mig aktier i olika omgångar under hösten. Företaget är idag mitt största innehav kapitalmässigt. dock har jag köpt klart nu. Jag kommer alltså inte att öka förrän mina övriga innehav har kommit ikapp. Min analys är ganska enkel: En jordnära verksamhet som är enkel att förstå. En helt otrolig soliditet och en stor kassa som gör att de är finansiellt väldigt starka. Dessutom tjänar de pengar fortfarande. Det går ju fortfarande med vinst trots den sk "giftiga mixen" som du pratar om. En annan sak som man bör betänka i sammanhanget är också att deras tunga investeringar ligger bakom dem. en av riskerna ssom jag ser med företaget är att n ågomn vill pressa ner prisert på aktien för att kubnna lägga ett bud som är lägre än vad et egentkligen skulle ha varit. Något som kan vara en reelll risk i ett bolag med så liten omsättning i aktien. Mina investeringar är i allmänhet tänkta att vara i minst 30 år framåt. Det gör att jag inte behöver bry mig särskilt mycket om hur kurserna svänger. allt som allt är detta en bra investering för framtiden. Därför Gustav tror jag inte att du behöver vara siå orolig för Skåne-möllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen en jordnära verksamhet, och största delen av investeringarna är också gjorda. Verksamheten som sådan har låg risk sett över längre tid. Risken är snarare att man köper eller har köpt till en för hög värdering.

      Sett på riktigt lång sikt så är nya kvarnen och norrmännens intåg antagligen det som kan få störst effekt. Jag skulle bli förvånad om ett bud inte kommit inom 30 år:-) Kvarnarna lär dock stå kvar oavsett, och möjligen blivit fler.

      Tror Charlie Munger sagt något om att värderingen spelar mindre roll om man köper något och behåller i 30 år. Det som verkligen får betydelse då är hur avkastningen på egna kapitalet är. Ett bolag med med 5% ROE har svårt att avkasta mer än så per år, till skillnad från ett med 20 %. ROE har gått ner för Skåne-Möllan senaste åren, kanske pga marginalpress på vanliga kvarndelen. Något att bevaka.

      Kul med ett bolag som verkligen kan ses på helt olika sätt. Ett bra ämne att ta upp på nästa Ekonomiprat?

      Radera
    2. Rullstolsinvesteraren8 november 2013 kl. 19:18

      Ja jag hade tänkt att ta upp just Skåne-möllan på nästa ekonomiprat. Det ska bli intressant att diskutera den ur en mängd aspekter. som till exempel varför man överhuvudtaget gjorde en nyemission när det som du mycket riktigt påpekar inte verkar som att man har någon plan för denna kassa.

      Radera
  6. Problemet är väl att ingen här verkar ha en klar bild av:

    Hur mycket spannmål kommer att kosta i framtiden för Skåne möllan.

    Hur mycket kan man höja priset mot kund.

    Jag har ingen jävla aning själv. Spannmål vad är det liksom :). En känsla av att det kan bli svårt att höja priser mot kund kan man få. Kan säkert komma mycket "Ryan-Air"-mjöl i framtiden varför inte liksom och redan nu är det svårt. Ja, jag vet att de har specialprodukter får väl luta sig ännu mer mot dem då.

    Marknaden prisar in att detta inte är ett normal år, uppenbarligen. Vid halvårsrapport trodde bolaget på vinst per aktie 10 kr för helåret sen sänktes det till 8,5 kr. Känns inte så stabilt och givetvis skyhögt pe-tal på 2013 års vinst.

    Jag hoppas givetvis för eran skull att 2014 blir ett kanon år men själv håller jag mig borta. Skulle den på handlats kring 235 skulle jag kanske försökt sätta mig in i det här med spannmål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra frågor:

      1. Spannmålets kostnad? Inte någon aning heller, försöker kolla i t.ex. följande länk men blir inte så mycket klokare: http://ravarumarknaden.se/seb-jordbruksprodukter-21-oktober-2013-sockerpriset-stiger/

      2. Hur mycket man kan höja priset mot kund? För vanliga kvarndelen är det antagligen marginalpress som gäller (?). För specialprodukter hoppas jag att de inte är lika priskänsliga eftersom alternativ till dem saknas.

      Men kanske tänker jag fel. På sida 3 i senaste delårsrapporten framgår att vinsten på det som går till övriga Europa halverats (vilket ju antagligen mest är specialprodukter). Tappar de då även marginal på specialprodukterna och inte kan föra vidare prishöjningar där heller?

      Kanske någon annan kan bidra med mer input?

      Radera
  7. Bara något som slog mig.
    När jag läste marknadsföring var vetemjöl något som ansågs var en "inferior product", dvs när man sänkte priset så sjönk efterfrågan.
    Det passar också in i att man måste vårda sitt varumärke om man överhuvudtaget skall kunna sälja den typen av produkter (vetemjöl) med lönsamhet.

    Så som du sa i början, produkterna har kanske en högre kvalité, men man kan inte ta ut högre priser om man inte (tidigare) investerat i varumärket.
    (Det är just detta som krävs för att kunna "föra över prishöjningarna till kunderna")

    Vi får väll hoppas att så sker i år och att de kostnaderna (investeringarna) betalar sig i framtiden och därmed ger en högre framtida lönsamhet.

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man, jag har visst investerat i en "inferior product" vilket inte låter så bra:-)

      Tror dock att Skåne-Möllan tjänar mest på att mala mjöl åt andra (t.ex. Nestle och ICA om jag mins rätt) och att det kan vara en förklaring till deras marginaltapp (dålig förhandlingssituation, tappade uppdrag?). Vet dock inte hur fördelningen i intäkter är mellan det egna varumärket och det som de maler åt andra så det är en gissning.

      Normalkunden för specialprodukterna är bagerier och livsmedelsbutiker, och webbshoppen verkar vara ett test för att kunna nå vanliga konsumenter. Man kan i alla fall inte hitta nyttokornen i vanliga butiker (jag har frågat:-)

      Jag hoppas att norrmännen kan hjälpa dem i marknadsföringen och om egna varumärket Möllarens inte går lysande så kanske man ska lägga ner den delen. Eller höja priserna (!), investera i varumärket eller göra något annat kreativt för att förbättra situationen.

      Inferior product, så med sänkt pris sjunker efterfrågan... det visste jag faktiskt inte!

      Radera
    2. Det är inte så illa som det låter...
      Som du säger så tillhandahåller Skånemöllan en (unik) metod att mala säd och spannmål, främst åt andra leverantörer.
      Där finns nog en bra lönsamhet.
      Att bygga ett eget varumärke kostar alltid tid och pengar, men om man gör det på rätt sätt så får man också bra lönsamhet.
      Förhoppningsvis blir även "Möllarens" ett lönsamt komplement till den löpande produktionen, så framtiden borde se ljus ut.
      (Det finns ytterligare en typ av "inferior products". om man höjer priset så ökar efterfrågan. Den typen av produkter bör vara ännu mer försiktig med att investera i :-)
      Besser

      Radera
    3. Tyvärr är den vanliga kvarnverksamheten inte så unik utan rätt mycket standard. Det unika är deras specialprodukter och där har de - om förstår rätt - enbart egna varumärket och inga uppdrag åt andra. Kan möjligen ändras genom samarbetet med Norrmännen.

      Andra "Inferior products"? Låt mig tänka... McDonalds hamburgare kanske? Vapen, sprit, palmolja? Nej, jag vet inte!

      Radera