söndag 22 september 2013

Uppdatering om Ridley

 

Senast jag skrev om australiensiska Ridley var ett tag sedan och det har minst sagt hänt en del. Kör därför en liten uppdatering. Nog är det allmänna intresset inte så stort för det här bolaget, men jag uppdaterar i alla fall inte så ofta:-)

Saftig utdelning från salt-försäljningen
Mest anmärkningsvärt är att en utdelning faktiskt beslutades och har kommit in på kontot. Hela 7,5 cent blev det och jag ligger nu på plus jämfört med senaste köpet på 0,90. På det stora hela är det dock ingen lyckad affär, åtminstone hittills... Jag var lite rädd för att extrautdelningen skulle utebli men så blev det inte.

Förhandlingar slutförda med Penrice
Penrice-förhandlingarna slutfördes och Ridley fick kompensation för att saltleveranserna upphörde. Problemet - som jag blivit varse - är att Penrice inte har så mycket pengar och att det till och med fanns risk för konkurs. Penrice styrs av ett gäng banker med stora intressen i bolaget. Vad vinner då Ridley på att pressa på... de får ju inte ut så mycket om Penrice går omkull antar jag?

Hursomhelst blev lösningen att Ridley får något som Penrice har gott om: Jord och aktier. Genom att få massor med landmassor kan de få fart på bostadsprojektet vid de tidigare saltfälten, och sen fick Ridley också en option på en andel i Penrice. Bra eller dåligt? Nja, vi får väl se.

Riskkapitalister med cowboyhatten på
En riktigt intressant sak är att ett gäng "jordbruksriskkapitalister" vid namn AGR partners klivit in och köpt 20 procent av Ridley. För samma kurs som jag köpte till senast faktiskt! Får känslan av att det är riktigt kunniga och rutinerade amerikanska gubbar. Hoppas att de kan tillföra erfarenhet och nytänkande i Ridleys styrelse och att de går bra ihop med nya VD:n.

Riskkapitalisternas intåg ger en slags trygghet att jag inte är ute och cyklar helt faktiskt. De säger också att de är mer långsiktiga än andra riskkapitalister (men vilken riskkapitalist säger inte så?). Bra i alla fall att de är specialiserade, jag hade inte gillat om t.ex. Ratos hade klivit in :-)

En osäker men spännande framtid väntar...
Hur ser jag då på Ridley nu? Jo, en potentiell högutdelare som är mer ocykliskt än man kan tro. Verksamheten fördelas ungefär så här:
 • 40 procent djurfodertillverkning. De är en pålitlig leverantör och störst i Australien. Tydligaste konkurrensfördelen borde vara starkt varumärke. Andra fördelar är att de levererar nationellt (många är mer lokala), eventuella inköpsfördelar och att produktutveckling i den mån den förekommer borde vara billigare utslaget per enhet.
 • 40 procent "djuråtervinning". Hanterar slaktavfall av olika slag och kokar ihop nyttigheter. En stor del går på export men en del används till djurfoder av olika slag. Möjliga konkurrensfördelar är att dessa anläggningar har ett slags "geografiskt monopol". Inte läge att smälla upp en annan brevid.
 • 20 procent fastighetsutveckling. Nedlagda saltgruvor som kan säljas eller omvandlas till bostäder bland annat.
Visst frågetecken finns för vad en normal intjäning är när saltdelen är borta samt hur nya ledningen i ser på utdelningen. Jag skulle gärna se en ökning i kassaflöde och return on equity för att riktigt vara lugn. Det var ju därför de sålde saltdelen, för att satsa på den mer lukrativa delen. Senaste rapporten visar en förlust, men det beror till stor del på nedskrivningar (dvs inget negativt kassaflöde). De har dock inte lika fina siffror som många av mina andra innehav.


Trots frågetecknen så vore en normal direktavkastning jämfört med "tidigare Ridley" nästan 10 procent, men jag vågar inte hoppas på en sådan hållbar nivå. Lite har gått förlorat i transaktionerna och tiderna är tuffa för en del av de branscher Ridley verkar i. Över 5 procent på dagens kurs är dock något jag räknar med, men... man vet aldrig med Ridley. De har en tendens att överraska åt båda hållen.

Helt klart är att kursen rör sig ganska irrationellt jämfört med hur bolaget utvecklas. Sista dagen för rätt till specialutdelningen steg kursen närmare 10 procent... men dagen innan gick kursen ner några procent. Irrationellt var ordet.

Långsiktiga "caset" är att mer och mer kött behöver produceras och att djurfoder - och återvinning - då är en central del. Waste-management för djur... en rätt udda verksamhet som sagt.

Uppköp?
Till sist finns chansen att det förr eller senare kommer ett bud på Ridley. Skulle själv inte bli förvånad om de blir uppköpta inom några år. De är som en nyklippt person som gjort sig av med hästsvansen (saltet) och är redo att gå på fest... men på väg dit hamnar de i slagsmål (nedskrivningar) och dyker upp med plåster i ansiktet. Till nästa gång har kanske såren hunnit läka?

Vad tror du om detta bolag? Är det en jordbruksrelaterade aktier något som överhuvudtaget är värt att investera i? Om man tar bolag som Skåne-Möllan och Ridley så har de tyvärr inte precis rosat marknaden. Har förresten riskkapitalister något att göra i den här sektorn?

10 kommentarer:

 1. Jag pratade nyligen med en bonde som köpt en hel del mark i Östeuropa.

  För honom tog det två år innan han styrt upp verksamheten till en sådan nivå där de anställdas stölder var "hanterbara" och verksamheten någorlunda "försvenskad". Under de två första gick de +/-0 medan man år 3 hade grymt tur med vädret då det var usla skördar i större delen av Europa utom just där. Det året fick man i princip tillbaka hela det investerade kapitalet och nu i år var vinsten ungefär 30 % av det året.

  Det här är dock en något extrem person och hans syn på Black Earth farming var inte särskilt positiv. Där verkar det verkligen handla om riskkapitalister som inte brytt sig om att förstå sig på hantverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar! Ja, bönder blir mer och mer ovanliga idag. På alla sätt kanske? Nej, men det är en hård bransch. Och kanske man borde titta ännu mer på vilka "kunder" ett bolag har innan man investerar. Även ett fint företag drabbas om kundernas betalningsförmåga går ner.

   Förresten ovanligt att direktköpa mark i Östeuropa. Låter smart men lite vågat. Jag är nog närmare (men inte nära) att köpa Black Earth farming aktien:-)

   Riskkapitalister är ofta synonymt mer kortsiktighet och det gillar jag inte. Gillar inte heller när samma bolag ger sig in i alla möjliga branscher. Vad kan t.ex. Ratos tillföra när det gäller oljeservice? Kanske en del... men inget som jag direkt kommer på. Däremot har jag inget emot nischade och långsiktiga riskkapitalister (möjligen undantaget inom skolbranschen).

   Radera
 2. Kom även på ett bolag som borde kunna vara av intresse för dig. De har nämligen inte bera en moat utan ett helt innanhav kring sin investering...

  http://www.tallink.com/sv/investors

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha...vatten är den bästa ingrediensen i en "vallgrav":-)

   Har faktiskt tittat på dem, men intresset sjönk av två skäl: Ojämn utdelare och ganska högt capex. Verkar dock numera ge cirka 5 procents utdelning åtminstone några år framåt: http://www.4-traders.com/TALLINK-GRUPP-AS-6498474/financials/

   Kan vara värd en närmare titt, hade missat att de skruvat upp utdelningen igen.

   Radera
  2. Jag var på en presentation med dom 2010 och enligt info då så är det klara med utbyggnaden av sina fartyg så jag tror att Capex lär hålla sig lite trevligare nu.

   Radera
  3. Aha, tack för input, kan nog också vara ett skäl till att utdelningen gjort comeback. Ska titta på dem närmare. En fördel är att de inte finns många konkurrenter att tala om, vilket kan tyda på ett geografiskt monopol (eller duopol tillsammans med Viking Line).

   Sen lyckades jag göra det igen... glömma att skilja på underhållscapex- och tillväxtcapex:-)

   Radera
 3. Hur har denna investering avkastat i förhållande till betsson sedan du omallokerade?
  Funderar du på att minska i Ridley o köpa lite betsson?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, har ju inte varit någon lysande omallokering direkt :-) Visst har några saftiga utdelningar trillat in men utvecklingen är ändå inte så bra.

   Ridley är ett av de innehav jag är mer tveksam till om jag ska skala ner antalet bolag ytterligare. Men konkurrensfördelar finns i alla fall. Särskilt för djuråtervinningen men även i grundverksamheten. Har faktiskt svårare att se konkurrensfördelarna hos Betsson.

   Avvaktar hur utdelningen blir och vad som händer med fastigheterna. De är fortsatt ett spännande bolag men ganska ryckiga och utan den gedigna historik och fina nyckeltal som många av mina andra innehav har.

   Radera
 4. Lycka till i alla fall med Ridley.
  Läs Betsson senaste rapport så kanske du köper tillbaka lite.
  Med de saftiga utdelningarna kan du dessutom behålla Ridley, då de ger dig bra kassaflöde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   Ska försöka få till en uppdatering om Ridley. Min förhoppning är att de kan ge ett gott kassaflöde i form av utdelningar.

   Radera