söndag 4 mars 2012

Min egen Afrikafond - håller den måttet?


Placera.nu har en artikelserie om investeringar i Afrika. Senaste artikeln handlar om utbudet av afrikafonder. Tänkte därför göra en mindre jämförelse av min egen "afrikafond", bestående av direktinvesteringar i Discovery Holdings, Famous Brands och Truworths.

Förvaltnings- & köpavgifter
Fonderna har årliga förvaltningsavgifter på 2-3 procent och ger antagligen inte heller så hög utdelning, baserat på deras innehav. Köpavgiften ligger på 0-1 procent.

Min fond är gratis och har en "omvänd fondavgift" i form av att bolagen ger en utdelning på 2-4 procent.  Kruxet är dock att köpavgiften blir väldigt saftig, så det krävs en rejäl investering. Man måste man nog köpa ett post i en aktie för minst 30 000 kr för att få ner köpavgiften till 3 % på grund av det höga courtaget.* När man väl köpt är det dock gratis att ha, utan förvaltningsavgift och med relativt hög utdelning.
  
* Hos Avanza är courtaget 750 kr + landets avgifter, cirka 1 000 kr per order alltså. Nordea är faktiskt billigare. Nordnet har jag frågat, men de har inte återkommit trots att jag var kund där medan jag frågade.

Utveckling
Utvecklingen senaste 3 åren är 20-70 % för Afrikafonderna. Min fond har gått cirka 130 % (tyvärr har jag inte varit med på hela den resan). Tittar man på utvecklingen senaste året har Afrikafonderna gått upp 2-17 % och min fond befinner sig i mitten med uppgång på 6-7 procent.


Discovery holdings
Sydafrikanskt försäkringsbolag, nytänkande, lågt värderat och en stabil utdelningshöjare. Har fått en egen analys, som jag i efterhand inser var lite lång. Alla tycker nog inte heller att försäkring är lika intressant som jurister inom försäkringsbranschen:-) Ur ett investeringsperspektiv är dock det en konjunkturokänslig bransch som alltid kommer att behövas.

En 5-årsgraf säger ganska mycket. Måste också nämna att det kan vara ganska missvisande att bara visa vinst per aktie (kassaflöde, eller fritt kassaflöde är intressantare), men bilderna tycker jag ändå förmedlar kvalitetén i bolaget på ett snabbt och enkelt sätt.

Bild från corporate information
Famous brands
Sydafrikas McDonalds, men en god spridning av restauranger, cafeer och pubar. Alla har ledande positioner och är starka varumärken. Ganska konjunkturokänsligt, och även om folk äter mindre ute så har de klarat sig bra. Kan komma en egen analys på detta bolag, skulle gissa att det står sig rätt väl i en aktieduell mot just McDonalds. De har åtminstone högre tillväxt, bättre avkastning på eget kapital och lägre skuldsättning.

Bild från corporate information


Truworths
Sydafrikas HM har fått en egen analys tidigare. Kan dock inte motstå att lägga ut en 5-årsgraf igen:

Bild från corporate information

11 kommentarer:

 1. Ser väldigt bra ut! Appropå det höga courtaget. Får man ihop ett antal personer i en aktiesparklubb med uttalad inriktning mot Afrika så borde man få ihop summor så det inte får så stort genomslag till en "afrika-fond". Den lösningen kan också vara ett fullgott alternativ till just fonder. I alla fall om man är ett par stycken som gillar att diskutera aktier. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju ett intressant alternativ för att få ner courtaget! Ska undersöka närmare, bland annat ska ju Aktiespararna ha bra information.

   Radera
  2. Ibland kan man köpa aktier från andra kontinenter på de amerikanska börserna och då blir inte courtaget så högt om man använder Avanza eller Nordnet. Har du kollat om det finns några afrikanska bolag noterade där?

   Radera
  3. Av afrikanska aktier finns 7 stora sydafrikanska bolag på New York-börsen. Om man tar med OTC-aktier så finns ett 70-tal aktier från Afrika, nästan bara Sydafrika, men några från Egypten och en från Zambia!

   Bra länk:
   http://www.adrbnymellon.com/dr_directory.jsp

   Radera
 2. Typiskt Nordnet att inte återkomma med svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det var en av de direkta orsakerna till att jag samlade allt hos Avanza, som är mycket pålitligare!

   Radera
 3. Det är ju fantastiska kurvor som dessa tre bolag uppvisar. Två av de bolag som nämns i Placera.nu ser inte heller så pjåkiga ut. Undras vad det kan kosta att handla på Nairobibörsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick nu svar från Avanza och tyvärr är det väldigt dyrt på Nairobibörsen:
   "Du får räkna med totala kostnader på minst 3000:- eller c:a 2,5% i courtage. Brytpunkten ligger därmed på runt 120.000 kronor."

   Passade på att fråga lite ytterligare, och fick snabbt svar igen:
   "Nígeria ligger på ungefär samma nivå.
   RSA kostar 0,3% eller minst 749:- samt lokalt 0,25% eller minst ZAR 200 så det är väsentligt billigare.
   Afrika är generellt mycket dyrt och svårtillgängligt. Det är bara ett fåtal länder som har en fungerande börs och i de flesta fall är handeln mycket blygsam.
   Har man tur så kan ett större bolag vara noterat på någon europeisk börs och på det viset vara lättare att handla."

   Radera
 4. Hm.

  Undrar vilka afrikanska aktier som är noterade på europeiska börser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En logisk följdfråga! Större sydafrikanska aktier tycks faktiskt vara noterade i Tyskland enligt lite sökningar på www.ft.com/marketsdata. T.ex. så är Famous brands och Truworths noterade i Berlin, och Discovery holdings i Munchen!

   Stämmer detta tolkar jag det som att det bara kostar 0,3 % eller minst 20 euro att köpa dem där. Dock är väl omsättningen antagligen rätt dålig, men det är ändå helt klart ett alternativ! Har frågat Avanza för att dubbelkolla att informationen stämmer och återkommer när jag fått svar!

   Vissa börser finns med i denna länk (för Tyskland dock bara Frankfurtbörsen):
   http://www.adrbnymellon.com/dr_directory.jsp

   Radera
  2. Fick nu svar från Avanza, som vanlig snabbt och tydligt. Verkar som att den dåliga likviditeten gör att det högre courtaget i Sydafrika ändå är värt att ta.

   "Tyska courtaget har du rätt i men likviditeten i de här aktierna är usel i Tyskland. De gör att de blir svårt att köpa och om du till slut får några så blir det lika svårt att sälja.
   TRUJ har en spread i J-burg på 9 öre medan den i Berlin ligger på 5,75
   FBRJ har en spread i J-burg på 1 öre medan den i Berlin ligger på 2,92
   DSYJ har en spread i J-burg på 4 öre medan den i Berlin ligger på 0,62
   Därmed kan en bra affär ändå sluta med förlust. Det är alltid bättre att söka sig till likvida marknader OM du av någon anledning en dag tvingas att snabbt sälja."

   Radera