söndag 18 mars 2012

Salt och djurfoder in i portföljen?Tänkte utöka "Australienfonden"
Tänkte testa att försöka få lite input för ett eventuellt köp. Har vaskat fram en i mitt tycke intressant aktie från Australien som jag är sugen på att köpa. Har redan två aktier där, Blackmores och Woolworths och vill komplettera med ett tredje ben. Courtagen är trevligare i Australien och ligger på 450 spänn (inga extra avgifter som i Sydafrika). Gillar Australien eftersom det är ett politiskt stabilt land som har närhet till Asien och erbjuder många spännande investeringsmöjligheter.

Vad tror ni om val av bolag? Även om få lär känna till några detaljer om bolaget så är det alltid kul med mer eller mindre spontana reaktioner:-)

Ridley Corporation ett bra val?
De gör något basalt som att framställa salt och djurfoder. Verksamheterna är kanske något spretiga men båda är intressanta tycker jag. Ridley är marknadsledande och höga inträdesbarriärer finns i form av att antalet möjliga platser för "saltgruvor" är små. Gillar att de äger mark, och är starka i två konjunkturokänsliga nischer. Blev riktigt sugen på köp på grund av denna analys.

Saltet används av industrier, konsumenter, mattillverkning och pooler (!). Djurfodret framställer de genom att göra om grödor till djurfoder eller fodersupplement.

Det som gör företaget intressant är följande:
 • Basala varor som alltid kommer att behövas
 • Verksamheterna har funnits länge (över 100 år för saltdelen)
 • Få konkurrenter
 • Höga inträdesbarriärer, få platser lämpliga för "saltgruvor".
 • Stordriftsfördelar
 • Markinnehaven en dold tillgång

Bild från corporate information
När det gäller siffror så har de P/E 14, utdelning på drygt 7 %, ingen sänkning senaste 10 åren och en helt ok skuldsättning.

Ska man säga något negativt är det att vinstuvecklingen och avkastningen på eget kapital kunde vara bättre.

Länk till finansiell info
Länk till hemsidan


Andra bubblare
Retail food group (RFG) verkar vara Australiens svar på Sydafrikas Famous Brands, som jag har i portföljen. Består av över 1000 Cafér- och restauranger i främst Australien och Nya Zeeland, med starka varumärken om jag förstått det hela rätt. Det som lockar är den stabila verksamheten den utdelningsökning som förväntas, i alla fall om man ska gå på 4-traders prognoser (vilket är tveksamt). Dagens 5 % per år förväntas växa till 7,5-8% per år inom några år.

En annan möjligen intressant och till namnet snarlik aktie är Super Retail group (SRG). Denna analys lockar i alla fall mig till vidare undersökning.

Slutligen finns Beyond International (BYI), som sysslar med TV-produktion och bland annat ligger bakom Mythbusters. Länk till finansiell info.

7 kommentarer:

 1. Spännande aktier! Kanske kan denna analys av en amerikansk saltproducent vara av intresse?
  http://dividendmonk.com/compass-minerals-international-cmp-dividend-stock-analysis-2011

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset, defensiven!

  Compass Minerals verkar ha bättre tillväxt, men sämre utdelning och finansiell ställning. En annan skillnad är att Ridleys "saltgruvor" inte tar slut eftersom saltet produceras med solenergi och havsvatten.

  Gillar särskilt denna del av analysen, och resonemanget borde gå att överföra till Ridley också: "A significant part of the price of salt is the transportation cost, because salt is so cheap per unit of weight. Compass has access to water transportation over the Great Lakes, Mississippi River, and Ohio River, and their other facilities are close to rail networks, and so their transportation costs are low. The combination of having the largest production facilities in their markets, and efficient transportation locations, gives Compass Minerals a significant economic advantage that is impossible to replicate by competitors."

  SvaraRadera
 3. Ska bara nämna att saltdelen i Ridley verkar vara ute för försäljning. Detta kan möjligen vara förklaringen till lyftet i aktien på senare tid. Alltså måste man gilla foderdelen om man ska köpa in sig i Ridley. Lite synd, men kan ju vara bra ifall de får bra betalt.

  Se länken:
  http://www.theaustralian.com.au/business/wall-street-journal/ridley-may-offload-cheetham-for-240m-plus/story-fnay3vxj-1226290755720

  SvaraRadera
 4. Var köper du australiensiska aktier dvs vilken mäklare ? Eller är dessa noterade i USA ?

  SvaraRadera
 5. Köper via Avanza där jag har allt samlat. Courtage på 59 AUD, vilket blir cirka 420 spänn. Enda avgiften förutom det är ett växlingspåslag på 0,25% som Avanza gör.

  Några stora Australienaktier finns på reguljära USA börserna, och många finns på OTC (t.ex. Ridley) men ofta dålig omsättning och stor spread där.

  Se länk: http://www.adrbnymellon.com/dr_directory.jsp

  SvaraRadera
 6. Är det intressant att köpa Ridley nu om "halva" bolaget (saltdelen) ska säljas? Det förklarar säkert kursuppgången nyligen. Kan det inte vara bättre att avvakta med just Ridley när man vet vad bolaget ska fokusera sin verksamhet på framöver? Fast det kanske är uttalat att de då lägger ner allt krut på djurfoder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots osäkerheten tycker jag aktien är högintressant och har faktiskt köpt in mig! De behöver ju inte sälja saltdelen ifall de inte får tillräckligt betalt. Försäljning av hela verksamheten är sen inte heller enda alternativet utan demerger (uppsplittring) och joint venture (samgående) nämns också. Man kan t.ex. tänka sig att de åtminstone behåller vissa fina marktillgångar i närheten av bostadsområden.

   Hade helst sett att de behållit saltdelen, men får de bra betalt för den är det ok, jag gillar foderdelen också.

   Radera