söndag 14 april 2019

Tre fonder mot Emerging Markets - en läskig


Idag blir det en genomgång av några fonder mot Emerging Markets. För en normal sparare, som inte vill direkthandla Indonesiska bolag är det ju ofta ett bra alternativ. Och det finns till och med fonder som nästan blir som att köpa ett enskilt bolag. Mer om det sen!

Här är tre fonder och hur jag ställer mig till dem. Viss inspiration till inlägget kommer förresten från ett fantastiskt avsnitt av podden Invest Like The Best.

Avanza Emerging Markets
Det här är ett billigt och smidigt sätt att nå Emerging Markets. Varför köper jag inte den? Jo, man får väldigt mycket av stora bolag, vilket ju är upplägget med en indexfond. Storbolag kan vara dyra och välbevakade och jag tror mer på småbolag, som ofta är ännu mer inriktade mot den lokala ekonomin. Ska man nå den växande medelklassen vill man ju helst inte ha stora globala exportbolag. Jag har inget emot fonden alls, den är säkert jättebra för majoriteten, men den inte är något för mig. Jag tycker det är mycket roligare att köpa själv och vill ha mindre bolag.

Swedbank Robur EM Small Cap
Den här fonden rimmar ganska väl med min egen filosofi: Att hitta värde i mindre bolag i tillväxtmarknader. Deras tio största innehav finns nu ute. Anledningen till att jag inte köper är att jag vill köpa aktier själv, och avgiftsnivån. Men skulle jag ”ge upp” min kamp mot index skulle nog pengar åka in i den här fonden och några till. Och en del av barnsparandet går redan hit. Se även information om fonden här och jag kommer noga bevaka alla kommande rapporter.

De bolag som fonden äger är såklart högintressanta som inköp till min egen portfölj och jag noterar särskilt att två av de tio största innehaven finns i Filippinerna. Sarantis finns också med, som t.ex. också ägs av favoritfondbolagen Grandeur Peak och Wasatch.

FMG Iraq fund
Vi avslutar med en läskig fond på alla sätt. Det udda är fokus på Irak, bara åtta bolag och hela 46% i det största! Se info och presentation som går in på Irak som land. Bolaget i fråga heter Baghdad Soft Drinks, som är typ Pepsis lokalavdelning. Poddavsnittet i Invest Like The Best gäller en annan fond, men nämner just detta bolag (vilket såklart orsaken till att jag hittade fonden).

FMG-fonden är speciell eftersom du till 46% köper det enskilda bolaget. Men det känns riskfyllt även för mig och kontrasten mot de andra fonderna jag nämner är total. Kikade in på bolaget, via denna länk, och Irak-börsen (översätt!) men rapporter på arabiska avskräcker. FMG-fonderna har inte gått fantastiskt och kostar en hel del. Jag tänker att detta ändå kan vara intressant, för den som vill ha något udda i fondväg. Och det lär ju dröja tills du kan direkthandla på Irak-börsen via svenska aktörer (vilket jag förstår). Men jag ändå är en aktienörd och avstår.

Uppdatering 190416: Vill förtydliga att jag inte gjort någon närmare research av fonden eller fondbolaget. Risken är hög, tom ovanligt hög. Man bör också lita på FMG om man ska köpa. 

Synpunkter?
Vilka fonder kikar du på mot Emerging Markets? Vad tror du om det jag tog upp? Och föredrar du indexfonder, småbolagsfonder fokuserade fonder eller att direkthandla aktier som jag?

Kan förresten tipsa om att jag har har lista på fonder jag följer som jag uppdaterar i ett äldre inlägg.

12 kommentarer:

 1. Fairfax India and Fairfax Africa would be my preferable vehicles to ride the emerging market tide.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks for the tip!

   They are on my radar, but unfortunately these stocks cannot be bought by Swedish stockbrokers (at least Avanza, I think, but I should check again). I agree they are a good way to reach India and Africa.

   Otherwise, HDFC is a stock that is interesting and a have a few South African stocks in my portfolio.

   Radera
  2. I have been trading Fairfax India quite recently on Nordnet. Try Nordnet, if you could.

   HDFC growth is tempting but I am wary of financial oversight by regulators in India, as evident by the recent blow-ups in the last few months.

   Radera
  3. Thanks, I will check!

   Radera
 2. Hej Gustav.
  Som index investärare väljdr jag Avanza Emerging market alla dagar i veckan. Om jag vill höja riskenär jag nöjd med Amf Småbolag i portföljen. Håller mig till billigt och brett månads sparande. Just nu riktigt nöjd med Avanza Global 100 %. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Index är en väg att gå och då är Avanza Emerging Markets hur vettig som helst :)

   Riskerna med index är stora bolag, dyra bolag, att flöden driver upp priserna vilket blir omvänt i sämre tider, men det finns också fördelar, som att man inte underpresterar index och billigt pris.

   Radera
 3. Om jag skulle ge mig in i småbolag i asien, så skulle jag förmodligen göra det via fonder. För jag är inte så mycket för att ta risker jag inte kan sätta mig in i. Och att köpa storbolag via index därborta. Det verkar för min del något meningslöst.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår! Försöker i alla fall minska risken när jag köper själv genom lång historik (oftast); familjeägt, tidigare brittiska kolonier, enkla branscher/bolag och att någon småbolagsfond är inne i bolaget.

   Radera
 4. Hej Ett "m" försvann nog ur din uppdatering 190414. Det låter som just en rek. //Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du sa till, rättat nu!

   Radera
 5. Jag har länge kollat litegrann på mindre bolag i Asien. Men eftersom handeln är lite krångligare än många andra marknader. Samt att jag ej har tid att följa bolagen så blev jag lite inspirerad av dig och testar att månadsspara lite I Swedbank Robur EM Small Cap. På 37 års sikt så klarar man förhoppningsvis lite svängningar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite bökigt är det att handla och vissa fallgropar finns. I grunden är det inte jättemycket krångligare än att förstå svenska småbolag (småbolag är lättare) men själva handeln är dyrare och det exotiska är ofta bara öppet i vanlig depå.

   Hoppas fonden presterar. Ska bli mycket spännande att se hela listan av innehav framöver.

   Radera