söndag 30 december 2018

Tankar inför 2019


Portföljsummeringen dröjer eftersom världens börser inte stängt än. Så nu några lösa tankar inför 2019. Jag tror för det första att det är viktigt att satsa på defensiva bolag. Särskilt om man som jag kör buy and hold och ska reda ut eventuella stormar. Hoppar man in och ut ur marknaden finns såklart större möjligheter i cykliskt.

De flesta av mina bolag har nettokassa, är verksamma i ocykliska sektorer och dominerar en småtråkig nisch. I teorin är de rustade för sämre tider. Två högst subjektiva inspirationstips är min översiktliga tabell över viktiga faktorer och tsunami-teorin. Ett cykliskt undantag jag äger är Somero, men de drivs av e-handel och högre byggkrav. Micro Mechanics är också småcykliskt men verkar direkt mitt i megatrenden IoT. En del bolag har råvaruexponering men oftast är den indirekt.

Sova-gott faktorn är viktig. Kanske borde sömnpiller-tillverkare undersökas, men jag sprider i alla fall riskerna globalt på 10-15 bolag. Om jag ökade till t.ex. 18 bolag eller hade jämnare viktning skulle portföljen svänga mindre. Men nackdelen blir mer bevakning eller mindre conviction. Och jag sover gott trots låg andel. Själv är jag notoriskt dålig på att tajma marknaden (skulle nog behöva gå några kurser) så strategin "buy and hold" fungerar fint, även om vissa bolag byts ut över tid.

Tredje året gillt?
Här är några trender jag fortsatt tror på för 2019:
  • Demografiska förändringarna kan få förnyat fokus. Tillväxt finns framförallt i den framväxande medelklassen i Emerging markets och ökat antal äldre i västvärlden.
  • Åker Sverige in i dimman? Förhoppningsvis inte, men det kan komma bli en omvärdering av riskerna med att investera i Sverige. Globalt spridda investeringar är på sitt sätt säkrare än 100% svenska bolag, även om många svenska bolag är globala.
  • Åker Sydafrika ut ur dimman eller ur askan in i elden? Jag tror det kan bli ett "make-or-break"-år och att det blir rejält bättre eller rejält sämre i Sydafrika - inte oförändrat. I bästa fall försvinner arvet från Zuma och de lyckas med sin nystart. 
  • Kan något av Anoto eller Eniro komma att gå i konkurs? Eller båda. Obs! En ren gissning utan särskilt kunskap, insikt eller substans ska sägas.
  • Utdelningsinvestering och dåliga småbolag kan komma att bli mindre heta.
Möjligen är detta bekant, det är ju tredje året med samma "profetia". Tycker tyvärr, att Sverige har rört sig mer in i dimman.Visst pratas det mer om problemen som rapporten i länken tar upp (bostadsmarknad och flyktinginvandring) men lösningarna är långt borta och låsningarna fler. Sydafrika är i alla fall på rätt väg med den nya politiska ledningen. Emerging markets som helhet har gått trögt, så där hoppas jag på bättre lycka framöver.

Och några case
Savaria och Decisive Dividend har kommit ner i pris i spåren av att Kanada inte alls gått bra. Och Savarias q3 var inget bra även om helårsprognosen upprepades. Tycker att de ser högintressanta ut och jag äger dem med hög vikt. Utesluter inte ökning trots det. Annars kikar jag på lite nya case:
  • ASA International, mikrobolag mot mikrolån 
  • Netbay (nygammalt) Thailändsk special-IT
  • Italtile (nygammalt) kakelbolag
  • En udda amerikansk polisaktie 
  • Ett svenskrelaterat afrikabolag.
Skulle inte förvåna om det kommer analyser på dem på en blogg nära dig! Jag vill också se om jag kan hitta något mer bolag i Indonesien, även om det är tomt på idéer just nu. Att öka i det jag har fungerar också.

Vad tror du på för 2019? Och har du några särskilda case? För egen del kan jag med 100% säkerhet säga att 2019 blir ett ojämnt år. Precis som 2017, 2015, ja ni fattar :-) Gott nytt år!

19 kommentarer:

  1. För mig är den stora frågan vad som händer med Trump och USAs ekonomi då det kommer skapa de största vågorna globalt. Är 2019 året då ekonomin kraschar (Trump blir en lame duck, Trump blir imploderar över Mueller utredningen i någon form, marknaden kraschar i allmänhet, lång budget diskussion utan finansiering av staten etc.) eller inte?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Alla stora risker är på något sätt kopplade till Trump. De problem vi har i Sverige tror jag är mer politiska än ekonomiska. Domedagsvisionerna om bostadsmarknaden, invandringen och kriminaliteten är överdrivna när det gäller de ekonomiska effekterna närmaste åren. På 10-20 års sikt kan förstås bilden bli en annan.

      Mvh Mattias

      Radera
    2. Trump är nog risken, jag håller med. Sen tror jag visserligen att världen är på väg österut varje dag, och att vad som händer i Kina, Indien, Indonesien etc blir allt viktigare. Men än så länge har Trump stor effekt.

      Någon (samhälls)krasch tror jag inte på för Sverige. Däremot är Sverige sårbart om mycket händer på en gång, typ bostadskrasch, kostnader för migration och lite utländsk spekulation på det.

      Svårt att säga hur någon marknad går 2019 men känner mig bekväm med relativt stor diversifiering både på bolag, marknader och länder.

      Radera
    3. Ja håller med om Trump. Det finns mycket att säga där, och jag är framför allt orolig för att hans oförutsägbarhet tillslut kommer att bli triggern för något mycket större än det vi sett så här långt.

      Sydafrika kommer att påverka båda våra portföljer Gustav, och valet under våren kommer att innebära en instabilitet inledningsvis. Men förhoppningsvis får vi ett valresultat som inte innebär inflytande för Freedom Fighters. Alt att Ramaphosa vänder sig till Democratic Alliance i det fall ANC inte får majoritet.

      Radera
    4. Vi håller tummarna för Sydafrika! Med Ramaphosa är jag ändå väsentligt mer hoppfull än om det blivit Zumas ex-fru.

      Radera
  2. När det gäller case så tror jag på starka balansräkningar i första hand. Sen tror jag inte utdelningsinvestering dippar 2019 då jag gissar på nya rekord för bolagens utdelningsnivåer. Däremot 2020 skulle kunna bli magrare om konjunkturen viker.

    Tack för 2018 och ha ett Gott Nytt År!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Starka balansräkningar viktigt! Och förhoppningsvis är utdelningsinvestering fortfarande något som många gillar (13 av 15 delar ut i min portfölj). Vi får se :)

      Radera
  3. Tror du har rätt om demografiska förändringar. Många tar ränta på ränta för given och missar att befolkningstillväxt driver tillväxt i stort sett i alla fungerande företag. Omvända gäller när det vänder men företagen kommer fortsatt leverera vinst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Jag tror många kollar på historisk tillväxt och bolagens utdelning. Men demographic dividend är kanske ännu mer viktig på sikt: https://www.investopedia.com/terms/d/demographic-dividend.asp

      Radera
  4. Jag tror som flera andra Trump och USA kommer avgöra hur världsekonomin utvecklas måste samtidigt erkänna jag inte förstår vad som håller europa flytande då vi knappt ens har ånger att köra på men det är väl samma hittepå som i övriga globala ekonomin?

    Import av människor är helt avgörande om vi skall fortsätta vår skuldbaserade ekonomi i väst men vad skall alla dessa jobba med i vårt allt mer automatiserade samhälle?

    Inga direkta aktiefunderingar utan kommer nog köpa/öka i aktier jag länge önskat men ansett för dyra om de nu behagar bli billigare.

    Emergin market är dragloket tyvärr har de även mycket dollarskulder tycker jag mig läsa på webben?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite läskigt med skulder i Dollar och "allt hängerihop". Samtidigt tror jag på sikt att den demografiska utvecklingen gör att Asien kommer att kommer dra ifrån oss. Ok, lite svårt att sia om automatisering förändrar bilden, men i stort tror jag väst lever på gamla meriter (var först med industriella revolutionen). Läser för tillfället World Right Side Up som driver den tesen, boken rekommenderas!

      Radera
    2. Såg intressant program om Robotar i går (tror axess tv) där en av utvecklarna menade att när de lärt sig utveckla så avancerade robotar så de kunde ersätta t ex sjuksköterskor kunde dessa även ersätta forskare etc dvs vad jag förstod alla människor?


      I synnerhet europa är det gamla landet, borta är det mesta av vision och framåtanda kvar återstår en ny art med små huvud och breda nackar he he he såg någon kalla dem funktionella analfabeter;)

      Radera
  5. 2019 blir hyperintressant. Jag har valt att lösgöra lite likvider och strippa bort all belåning i ett bet på att det kommer vara fortsatt skakigt. Den som lever får se om det blir en vinnande strategi :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter klokt att inte köra belåning. Likvider borde man kanske ha, men jag kör i princip fullinvesterad för att komma bort från tajming-frågan.

      Radera
  6. Vad ÄR en defensiv aktie enligt dig Gustav? Dagligvaror? Banker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Främst tänker jag på ocykliska produkter. Något som man behöver oavsett konjunktur, dagligvaror som mjölk är ett bra exempel. Och behovsstyrda saker som trapphissar eller kanske tydligare, läkemedel, Till sist sånt som man inte säger upp i första taget. försäkringar tex. Banker skulle platsa men de smäller till alltför ofta.

      Av mina bolag skulle jag säga att Savaria (trapphissar), Discovery (försäkringar), A2 (mjölk), Ultrajaya (mjölk) och varför inte Paradox (dataspel) är exempel på defensiva innehav.

      En vinkel på det hela är att även ocyklisk verksamhet kan vara farlig om bolaget i fråga har skulder. Så både ocyklisk verksamhet och låg skuldsättning blir tillsammans defensivt. Och med kassa och goda finanser kan även en halvcyklisk verksamhet vara mycket mindre farlig än annars (tänker på Somero).

      Radera
  7. Ide’: Tycker finska Fondia (affärsjuridik åt företag billigare än advokatbyråer) är en bra ocyklisk aktie. Kanske tom har kontracykkiska drag? Dvs, företag viktar över till billigare juristtjänster i sämre tider? Växer oms och vinst, inga skulder. Small-microcap. Du hittade dem först men bara jag köpte. :-). Vad jag förstår dominerar de sin nisch i norden och bör då ha en stark moat men jag tror du tycker deras moat ändå inte är tillräckligt stark, varför då? Lätt att kopiera verksamheten kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är trevlig. Något svårbedömt "moat", vilka fördelar är bestående här. Men finns en del intressant i Finland däribland detta bolag.

      Fördelen är väl att strukturen är rätt annorlunda jämfört med vanliga advokatbyråer, mer jämn och jämnlik, vilket gör dem mer redo för framtiden än de klassiska aktörerna.

      Radera
    2. Tycker ”stickiness” med abbonemangsmodellen borde vara rätt bra men kanske inte tillräckligt stark för kunderna som samtliga (tror jag) är företag (och inte privatpersoner)?

      Radera