fredag 15 juni 2018

Min börselva


Nu var det länge sedan sist, men jag slänger ihop en liten Börselva. Såklart inte bara svenska spelare utan detta är laget jag ställer upp med! Och såklart är det lite smålarvigt men en kul grej och jag vill fortsätta traditionen. Kommer ett riktigt inlägg på söndag, men nu vidare till laget:

Målvakt
Discovery placeras i mål. Som midcapbolag är de lite större och tryggare. Försäkring borde vara stabilt i alla lägen helt enkelt. Egentligen ingen utpräglad målis, kan vara back/mittfältare också.

Backlinje
Vitec och LiveChat bildar mittbackspar. Båda har anklagats för att vara softa, Formen är brutalt usel för LiveChat som mest snackar och är lagets svagaste länk. Vitec täcker upp.

Som ytterbackar sätter jag Ekadharma, som ska agera som klister på motståndarna. och Sealink som förväntas göra långa resor på kanten. Samtliga backar hade kunnat spela på mittfältet också, men särskilt Vitec och Sealink har starka defensiva egenskaper.

Mittfält
Mittfältets hjärta är Savaria och A2. Savaria är en äkta tvåvägsspelare som rusar upp och ner likt en hiss, medan A2 är mer offensiv och snabbfotad trots sin börsstorlek. Sätts i mitten av planen för att de är centrala för portföljens utveckling.

Kantplatserna tas av Micro Mechanics, som agerar på små ytor och är en (halv)ledare på plan och Famous Brands. De senare är med trots klara tendenser att dribbla bort sig mot England.

Anfall
Offensivt är Decisive de som ska avgöra matcherna. Relativt oprövad men både en järnkamin och slitdelsvarg. Har fått tillökning på sistone men borde kunna ha fokus på spelet. Somero är med för sin extrema jämnhet och kan avsluta med laserprecision, när de är i form. Dessa är offensiva eftersom de har större risker. Decisive är oprövad och Somero är i sammanhanget konjunkturkänslig.

Truppen har fler spelare men eWork och Ultrajaya får stanna på bänken. eWork låter såklart andra spela och Ultrajaya agerar mjölkbärare.

Summering
Vad tror du om detta lag :-) Är årets upplaga bättre än 2016 eller 2014 års version? Noterar för egen del att jag satsat mer och mer på mindre bolag och endast A2 och Discovery är globala mid-capbolag. Alla lever på sin snabbhet och är så offensiva att de hade kunnat vara mittfältare. I fotbollstermer innebär det att taktiken lika gärna kunnat vara 0-8-2.

Jag ser numera också mindre till "laget" och mer till de enskilda spelarna. Spelarnas ålder och framtida värdeutveckling är central. Många sitter med 35+ spelare (Large cap) medan det är lovande juniorer (Microcap) som kan öka mest i pris. Och långsamma högutdelare tycker jag har för lite driv i steget (tillväxt) för att platsa på plan.

Sammanfattningsvis blir det som att ställa upp i junior-vm, men att två överåriga spelare ändå är med. Och den dimensionen, spelarens ålder, tror jag är väldigt viktig. Jag siktar inte på detta VM utan nästa (även om spelare kan ha bytts ut tills dess).

Edit: Jag lade till lite fylligare kommentarer och tankar 180617, inspirerad av @aktieingenjörens riktigt seriösa och läsvärda genomgång!

9 kommentarer:

 1. Kan tycka att Somero istället kunde ha bidragit till att gjuta mod i mittfältet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart, och de står alltid för en helgjuten insats :)

   Radera
 2. Tycker din trupp ser lite tunn ut, en annan har ju över 100 spelare att välja bland :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, får alla plats i spelarbussen? Och många hamnar på bänken :-)

   Radera
 3. Är man intresserad av den här typen av spelare så varför inte. Vill dock byta ut Decisive. Förvärvar, och delar ut om vart annat. Vet spelaren vad han vill? Här sätter jag in en fokuserad spelare mitt val är Multibintang.

  Istället för A2 milk sätter jag in Hartalega. En mycket dyr klasspelare. Lönsam produktion av engångshandskar. Har en ny anläggning utanför Kuala Lumpur. En ökad medvetenhet om hygien sprider sig i dessa länder. Producerar runt 25 miljarder engångshandskar. Står helt rätt på plan. Lagets dyraste spelare men är det VM måste man ha med folk som även en dålig dag har en lägsta nivå.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Decisive kan vara lite splittrad på så sätt. Eller ha split-vision.

   Bintang blir indirekt ämnet för imorgon och beroende på input kan de ta sig närmare portföljen. Hartalega... helt rätt med engångsartiklar (återkommande efterfrågan), tråkigt, och säkert ne eller flera megatrender. Har någon gång kollat på Top Glove och jag undrar vad som gör Hartalega unikt. Men är inte helt påläst.

   Bolag som Karex och Okamoto (beskrivs i Hidden-Champion fondens rapporter) kan eventuellt också vara något. Återkommande efterfrågan där med.

   Radera
  2. På sid 4 kan du läsa om Okamotos historia: https://hiddenchampionsfund.com/wp-content/uploads/2017/09/Investment-Insights-Interim-Report-FY2017.pdf

   Radera
 4. Kan tycka att ework hade bildat ett fint backpar med Vitec, de känner i alla fall varandra bättre än Lifechat!:)
  Har Somero flyttat upp, var väl på mittfältet eller nåt förut? Kanske Lifechat borde få en sista chans som målgörare istället för Somero, verkar annars ha familjeproblem som kanske inte går över...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ework var nära men föll utanför pga för låg portföljandel. Helt klart samspelta med eWork. Somero är i dagsläget ett offensivt val pga deras cykliska inslag.

   Radera