söndag 29 maj 2016

BörsElvan - globala juniorer på frammarsch


I samband med fotbolls-EM kör Avanza en grej med #BörsElvan och då hakar jag på! Mina tidigare elvor finns här och här. Sett i backspegeln har coachen (=jag) bytt spelare lite väl ofta men man får anpassa sig till motståndet (marknaden) och ta hänsyn till eventuella lärdomar på vägen.

Denna gång består laget av unga och lovande småbolag (juniorer). De har dock visat rätt inställning (vinst och utdelning) och är oftast väldigt snabba (i tillväxt). Man kan argumentera för att juniorer ska sitta på bänken och att laget saknar ryggrad. Men jag tycker att de mest lovande ska spela och alla har stor tillväxtpotential. utom möjligtvis målisen.

De flesta är rena juniorer (smallcap) och några är u-21 lirare (midcap). Tanken är att talangscouter, dvs fonder, förr eller senare kommer att få upp ögonen dem och lägga ständigt ökade bud på dem som jag tackar nej till. För att vara en EM-elva är det slutligen väl exotiskt, eller så var det en Emerging-Markets elva det skulle vara :-)

Målvakt
Bonäsudden 
Ett stillastående men förhoppningsvis stabilt bolag. Kan inte påstå att alla vägar leder till Linköping men 6,5 % direktavkastning i form av hyresbostäder, äldreboenden och förskolor bör vara tryggt. Minus för orutin (kort tid på börsen) och något hög skuldsättning. En bostadskrasch kan leda till insläppta mål men i grunden en pålitlig spelare vars tankar jag kan läsa (har varit på årsstämman).

Saltängen var en tidigare kandidat, men de är en känslig lirare som kan få stora personliga problem om deras sambo lämnar (ICA flyttar).

Backar
Matahari Department Store (Indonesien)
En indonesisk fd sprinter (vunnit asiatiska mästerskapen i tillväxt) som får ruscha fram och tillbaks på kanten. Ständigt spelbar eftersom de hittar fria ytor där få konkurrenter verkar, och då tänker jag på den Indonesiska landsbygden. Offensiv ytterback som petat H&M.

Northwest Healthcare (Canada)
VD:är racingförare (stämmer!) men här går det inte lika fort. Dock väldigt stabila, kan tackla vilken konjunktur som helst och vinner samtliga direktavkastningsdueller. Något hög skuldsättning ger dock en förhöjd risk att halka till vid dåligt väder. Oupptäckt talang som togs in i laget och som fick förnyad styrka efter en operation (samgående) som också stärkte dem mentalt (ny ledning). Internationell rutin från Kanada, Brasilien och Australien.

Premier Marketing (Thailand)
Illaluktande fiskbolag som med sin blotta andedräkt får motståndarna att flytta på sig. Hög marknadsandel (73%) och återkommande intäkter borgar för stabilitet. Svårpasserade.

8990 holdings (Filippinerna)
Offensiv husbyggare som huserar på kanten. Spelar med hög marginal och är något att bygga på. Agerar både byggare och bank så det vill till att de håller balansen och inte går bort sig. Ses utanför plan snacka byggnadsteknik tillsammans med Somero (se nedan).

Mittfält
Vitec Software
Vi täck...er stora ytor får man höra och de tar det inte särskilt "soft" trots namnet. Offensiv nischspelare med stor bredd i sitt register. Växer ut ett nytt (verksamhets)ben lite då och då så de står ganska stadigt. Smeknamn: Lars-Olof

Savaria (Kanada)
Placeras med fördel framför Kanadakompisen Northwest i centrallinjen. Snabbare tillväxt och därigenom något mer offensiv. En tvåvägsspelare som springer hela vägen upp och hela vägen ner. Påhejas av 10 000 nya pensionärer varje dag (så många fyller dagligen 65 år i USA och Kanada).

Somero Enterprises (Storbrittanien/USA)
Brittiskt betongbolag som snart cementerat sin plats i startelvan. Med tanke på verksamheten borde de vara extremt jämna men är i praktiken cykliska. Har kallats både betonghäck och laserman av motståndarna men Samba Somero av medspelarna. Internationell i sin spelstil (verksamma i 92 länder). Paradoxalt nog ojämn i sina prestationer trots verksamheten och var nära att drabbas av hjärtstillestånd (konkurs) under finanskrisen.

eWork
Spelar med liten marginal och får därför vara på kanten ifall passningarna misslyckas. Egentligen mer samspelta bredvid Vitec men Savaria tillför mer defensiv. Frågan är om de spelar själva eller om de sätter någon konsult i sitt ställe. Förmedlar hursomhelst många passningar.

Anfallare
Discovery (Sydafrika)
Försäkringsbolag med hälsa som fokus, som kunde haft en bättre form kursmässigt  Har ett år med tung träning bakom sig (hög investering i verksamheten) som förhoppningsvis ger mer spring i benen framöver.

Famous Brands (Sydafrika)
Ser något mätta ut (i Sydafrika) men har stora fria ytor att expandera på i resten av Afrika. Fantastiska tillväxttal även om tillväxttakten börjar avstanna. Tror dock inte de har "peakat" i sin performance och de är fortfarande en junior sett till bolagsstorlek. Serverar dagligen många mål.

Och en video
Testar lägga upp en liten video. Inte bästa ljudet tekniskt sett och som lök på laxen har jag ont i halsen. Men kul att prova hursomhelst :-)


Synpunkter
Kvar i laget sedan sist är enbart Northwest, Vitec, eWork, Famous Brands och Discovery. På bänken återfinns MTN som tyvärr fått rött kort av en småkorrupt tredjedomare för en händelse utanför planen. Oklart hur lång tid de är avstängda. För att såga något seriöst: Jag har kvar MTN och hoppas på en bra lösning i Nigeria framöver. En del i det kan vara en listning av deras Nigerianska verksamhet.

Hur ser din elva ut och vilka synpunkter har du på min? En närmare beskrivning av bolagen hittar du förresten här och se också etiketterna till höger på bloggen för enskilda bolag.

Jag vet till sist att inlägget är något flamsigt och ordvitsigt i överkant. Men det kommer fler inlägg med en mer seriös ton. Håll ut! Och det är ändå en nyttig tankeövning att försöka placera in sina bolag i en startelva eller något liknande.

16 kommentarer:

 1. Jag har alldeles för många spelare för fotboll. Det liknar mer amerikansk fotboll fast med både offense och defense inne samtidigt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Om du tänker det som en trupp då? Du blir det väl en startelva och en reservelva, typ :-)

   Radera
 2. En för mig helt okänd startelva, sett till spelarnas kapacitet. Enda anledningen till att jag känner igen några av spelarnas namn är att jag läst denna (och Aktieingenjörens) blogg.

  Nu var det ju juniorer som skulle vaskas fram. Jag har full respekt för ditt intensiva globala letande, men det är ingenting för mig. Vill ha större och tråkigare spelare, helt enkelt. ;-)

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår :-)

   Ska du ändå kika in på några bolag tycker jag att eWork, Vitec, Northwest och Savaria förtjänar en närmare titt. De är rätt lätta att förstå sig på och mycket enkla att köpa/sälja.

   Min strategi är väl att lite som Magnus Pehrson (tidigare tränare i Djurgården) satsa på lovande oslipade kort med stor utvecklingspotential. Ta Daniel Amartey som exempel som numera spelar för Leicester: https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Amartey

   Ska kanske nämnas att Magnus Pehrson inte gjorde någon succé i Djurgården. Många okända värvningar kan också vara en risk :-)

   Radera
 3. Vart laddar du ner fotbollsplanen att skriva på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tillhandahölls av Avanza, jag skickar en fråga till dem om den kan bli öppen för fler. Borde vara grönt tycker jag :-)

   Radera
  2. Tackar, tycker det är många som använder den men har inte sett den på deras sida.
   Hur ser du på värderingen i Savaria? Kommer den fortsätta uppåt närmsta månaderna eller bör man avvakta köp. Självklart sitter du inte med facit, men ändå lite nyfiken på dina tankar:)

   Radera
  3. Om du bistår med din mailadress så kan jag skicka över högupplöst spelplan :) fantastiskt att du vill dela konceptet! #BörsElva /Robert på Avanza, Robert.ingemarsson@avanza.se

   Radera
  4. Svårt men jag behåller. Om något skulle jag öka. Jag hade fel om Savaria när jag skrev om det, de är snäppet bättre än jag trodde (säger jag möjligen förblindad av kursuppgången).

   En viktig sak är att de ger ut nya andelar på 7.80 CAD:
   http://www.marketwired.com/press-release/savaria-announces-increase-to-bought-deal-financing-tsx-sis-2129131.htm

   Av någon anledning syns det inte på deras egen sida för nyheter. Huromhelst behöver de inte pengar. Skulle blir mycket förvånad om det inte handlar om nya uppköp här.

   Med tanke på demografin är det här ett bolag för framtiden och tillväxttalen är mycket goda. Vinsttillväxt på 20% per år senaste 5 åren och nästan 60% senaste tre åren.

   Sen kan det komma en dip, men jag är definitivt kvar. Vi pratar om ett ocykliskt tillväxtbolag vilket inte är helt lätt att hitta.

   Ska kanske skriva något mer om dem, men så tänker jag nu.

   Radera
 4. Tack för delar dina tankar!
  Tänkte gå in på 6,2 tidigare i våras blev inte så… Men är inte bitter för det gick in nu på 8,57 istället:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det blir bra på sikt. Det här är ett riktigt tillväxtbolag. Tillfälliga bakslag kan alltid komma men de är härligt ocykliska i alla fall.

   Radera
  2. Jag tänker så, självklart inte drömläge just nu men har iaf inhandlat en mindre post.
   Ser att de delar ut 5 cent, vet du vid vilka datum under året? (hittar inte)

   Radera
 5. @Gustav

  Glada nyheter. Har tagit ut dig till min bloggelva 2016. Du blir en nyckelspelare då jag chansat lite genom att ta ut bloggaren Sparo som tung centertank. Du hittar laget på Spartacus Invest.

  Soliga Hälsningar

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Just nu ser jag inget inlägg där men det kommer antar jag och jag ser fram emot det.

   Radera
  2. Kul med video!

   Lars EM-elva hittar du här

   Radera
  3. Ah, nu ser jag. Tack för tipset!

   Radera