söndag 15 juni 2014

VM-elvan


Ett av de spexigare inläggen får en kort uppdatering. Avanza kör en grej med VM-elvan och då får jag chansen att ta ut mitt lag igen. Passar då på att göra några smärre förändringar. Hade förresten lovat att inte skriva om någon elva mer i år, men det får jag äta upp. Kör i alla fall en något kortare beskrivning av varje bolag :-) Den gamla uppställningen hittar ni här, och här.

Här är min nygamla uppställning:

Målvakt
Österrikiska Posten är trygg, stabil och tråkig och kan möjligen sägas ha sett sina bästa år. Samtidigt kan de, med E-handel i ryggen, se en ny vår som förlänger karriären.

Backar
H&M är stabil på sin kant. Defensiv på så sätt att det handlar om långsam men säker tillväxt. Ångar på med offensiva ruscher oavsett vad det står i matchen.

Woolworths (AU). Australiens ICA är en defensiv gigant. Går sällan bort sig! Sprider lugn i backlinjen.

Northwest Healthcare REIT erbjuder en ledande marknadsposition och extremt hög direktavkastning (8 %). Svårflyttade och dominanta i luften trots sin orutin!

Handelsbanken tar andra flanken, och bara hoppas att de inte drar på sig några onödiga kort för tjafs med domaren (politikerna).

Mittfält
eWork får vara kvar trots att de inte levererat. Nog spelar de med små marginaler men i normala fall är det full fart framåt som gäller. Potentialen finns där.

Johnson & Johnson är det givna valet. En bjässe som är något av en läkemedelsfond i sig. Mängder av rutin och ledaregenskaper.

Protector petar Coca-Cola. Som offensiva i en defensiv bransch så passar de riktigt bra som en tvåvägsspelare. De är kvicka och kreativa och tar plats trots sin orutin. Coca-Cola ser lite stabbiga ut och får förpassas till reklampelarna.

Vitec petar Clarksons. Jag var senast rädd för att deras mäklarben skulle åka på en smäll, men vips så fäller de ut ett antal ben till (bla. sjukvård) och springer vidare ännu snabbare än tidigare.

Anfallare
Famous Brands och Discovery bildar en giftig duo. Rejält driv i steget, alltid före sina motståndare, och visar inga tecken på att tröttna eller mattas av. Risk för valutamässig motvind gör att de knappast är ett defensivt val.

Vad säger ni om denna elva? Är förändringarna till det bättre? Och var finns svagheterna? Föredrar ni någon annans elva? (fler bloggar-elvor kommer!).

10 kommentarer:

 1. Jag tycker att du har behållit det bra och stärkt upp på de svagaste punkterna.

  På några punkter har jag urusel koll (målvakt och mittbackar). Men om vi bortser från makrofaktorer så tycker jag att du har en alldeles utmärkt startelva som passar perfekt för en glad småbarnsförälder där stabilitet och tillväxt ska balanseras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   Gillar särskilt anfallsvapnen. Det är inte många bolag som Famous Brands i 20 års tid växt med 20 % per år så det är bara hoppas att de fortsätter i samma offensiva stil.

   Av mittbackarna är nog Woolworths mest känd. Har man någon gång varit i Australien går de faktiskt inte att missa :-)

   Ska kika in din elva och komma med lite kommentarer! Ser i alla fall snabbt att Vitec, H&M och Beijer Alma är gemensamma nämnare.

   Radera
 2. Först och främst tackar jag för en intressant blogg Gustav!

  Startelvan tycker jag ser riktigt spännande ut. För mig är dock eWork på dekis (missat träningslägret mer än en gång =). Enligt mig verkar de i en bransch som jag tror kommer få problem framöver. Outsourcing är främsta skälet till min skepsis.

  Jag vill också passa på att marknadsföra min alldeles nystartade blogg. Ni hittar den på http://vagentill-frihet.blogspot.se. På bloggen kan ni följa vår resa att realisera vår dröm, en dröm som innebär att vi får möjlighet att kliva ur ekorrhjulet, flytta till ett varmare land med lägre levnadskostnader och få mer tid för varandra och projekt vi brinner för. Välkomna att titta in!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   eWork är kanske svagaste startspelaren, och det här är risken: Förändringar i branschen som är svåra att förstå för en utomstående. Ska försöka diskutera med de vänner jag har som jobbar inom IT. Prognoserna på Introduce ser annars fina ut, men de kan såklart grusas.

   Ska kika in din blogg!

   Radera
 3. Grym 11 :), En fråga gällande SEB A? Vad anses om den? cirkus 90 SEK , ligger den på idag. Aktien har stigit sedan flera år tillbaka, P/e: 13, utdelning 4%. Kan de vara något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har Handelsbanken som förstaval p.g.a. deras fina historik och konkurrensfördelar. Ska jag lägga till någon ytterligare så ligger Swedbank och Avanza bäst till.

   Swedbank för deras stabila bankverksamhet samt lönsamma kringverksamheter t.ex. mäklare (men frågan är om senaste affären går igenom). Avanza för deras riktigt höga kundnöjdhet vilket är en stark konkurrensfördel. Har du en gång kommit till Avanza är du fast :-)

   Radera
  2. Angående Swedbank ser utdelningen riktigt fin ut. Kanske ett alternativ till en högutdelare som Telia?: http://www.4-traders.com/SWEDBANK-AB-6496651/financials/

   Radera
 4. Fin 11a! Saknar egentligen bara Exxon på mittfältet, men konkurrensen är ju hård där. Min startelva hade uppvisat en flera likheter men jag hade nog slängt in ett oljebolag, i mitt fall hade det blivit BP. Har ju haft massiva skadeproblem men om han inte dränker ner planen i olja igen så kan han snart börja leverera:-).

  Seggassell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exxon är en mobil, smutsig, och hal lirare vilket kan vara nyttigt på mittfältet.

   Men Exxon valdes inte, eller ska jag säga "Exxon Valdez inte" på grund av risken för katastrofalt spel :-)

   Radera