fredag 18 maj 2018

Sålt Northwest och tankar på det


Som nämnt på Twitter har jag nu under veckan sålt av Northwest Healthcare. De har under åren gett en helt ok avkastning, vilket de förhoppningsvis också gör framöver. Jag äger fortfarande bolaget i min rese- och renoveringsportfölj men huvudportföjen är det viktiga. Tänkte att det här kan ju vara värt en egen kommentar.

För det första är det svårt att sälja aktier som man ägt länge och investerat tid (och pengar!) i. Man blir, hur konstigt det än låter, emotionellt bunden till "sina" sjukvårdslokaler, tejprullar, dataspel eller vad ens bolag nu gör. Sånt kan såklart hålla emot en försäljning.

Sen vet jag inte heller om det var ett vettigt beslut att sälja, men tänker såhär: Jag gillar bolaget, som står för stabilitet och ger portföljen en trygg månadsutdelning. Men ser man på sikt tror jag att pengarna uppdelade på t.ex. två tillväxtcase kan ge mer. Inte nu, men på 3 till 5 års sikt och längre. Om bara ett av de två andra bolagen lyckas med sin resa borde totalavkastningen vara högre. Northwest har lägre uppsida (hur mycket kan fastigheter ge?) även om nedsidan också är lägre.

Det blir lite som att säga till en lojal klubbspelare att du tyvärr är för långsam. Såklart kan man blanda bolagstyper i en portfölj. Kanske blir det då också ett bättre lag och en godare mix. Men jag vill satsa på det jag tror allra mest på och det är tillväxtbolag. Och jag vill välja de 10, 15 eller 20 bästa tillväxtbolagen jag kan hitta världen över. Därför går jag på det spåret även om jag tackar nej till trevlig månadsutdelning.

Så det är mer en renodling av strategin än att Northwest skulle vara dåligt. Jag ska försöka rapportera lite hur det går för Northwest om intresse finns. Bolaget lär fortsätta att finnas i mina tankar efter alla dessa år (jo, lite jobbigt är det ju att "göra slut" med ett bolag, haha :-)

Har du lika svårt att sälja bolag som jag? Särskilt när de funnits i portföljen länge.

17 kommentarer:

 1. Tror du gör det mest rationella beslutet som fokuserar på att maximera avkastningen; är du övertygad om att du kan få bättre avkastning på annat håll så är det rätt att genomföra förändringen, även om det är lättare sagt än gjort!

  Jag och säkert flera andra äger Northwest (tack vare att du skrivit om dem) pga deras låga volatilitet vilket passar min portfölj just nu och skulle gärna läsa mer om uppdateringar kring bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas det var rätt beslut, och kommer att skriva om dem framöver ändå. De har många fördelar och lär passa i många portföljer, och finns ju i min rese- och renoveringsportfölj i alla fall.

   Radera
  2. Vill också tacka för att du inspirerade mig till köp för drygt 3 år sen. Ligger fn +51% (värdetillväxt, utdelningar och lite valuta). Tacksam för fortsatta inlägg om bolaget :)

   Radera
  3. Kul att inspirera! Och ska följa och skriva om dem framöver också!

   Radera
 2. Vad är planen för nästa lågkonjuktur, kommer du behålla tillväxtbolagen även om börsen backar eller ligger platt runt 3 - 5år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planen är att satsa på tillväxtbolag som helst är åt det ocykliska hållet. Givetvis kommer värderingarna åka ner i en lågkonjunktur, när den kommer, sånt är svårt att avgöra och särskilt tajma. Tanken är att behålla bolagen oavsett konjunktur.

   Av de 14 bolag jag i dagsläget har (ett är inköpt istället för NWH) är några få åt det cykliska hållet som Somero, eWork och något till. Men portföljen har en klar tyngdpunkt på mer ocykliska branscher som mjölk, hissar och försäkringar.

   Radera
 3. Tjena Gustav,
  Jag förstår hur du resonerar och tycker du gör ett bra val. Din strategi du vill satsa på är inte riktigt vad NOrthwest kan leverera på och då är det ju rimligt att sälja även om det är ett bra bolag med potential osv.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, man får så säga följa sin strategi även om det innebär att något bolag får försvinna. Svårt det där bara med att köra mixad strategi eller flera portföljer, eller köra enbart med det man tror mest på (över lång tid). Har valt det senare.

   Radera
 4. Hej Gustav, du frågade huruvida det var svårt att sälja ett bolag... jag har sålt 2 innehav (GE och HCP) eller i alla fall 50+% av dem och det är nog mitt snitt, ca 2-3 bolag per år. Jag letar upp aktier jag verkligen, verkligen tror på sen behåller jag dem läääääänge, ibland för ”evigt”. Någon enstaka gång när magkänslan säger ifrån kan jag sälja efter en peak för att sedan köpa tillbaks när kursen fallit tillbaka igen, senast Coloplast när de drog iväg över 600 DKK = 100 DKK upp på kort tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så blir det. Även om man tänker sig att behålla "för alltid" eller åtminstone länge så kommer något eller några bytas ut per år. Sen är det vanskligt att sälja tillbaka, i alla fall när det är exotiska courtage. Där får det bli mer buy and hold.

   Brukar sälja om värderingen är orimlig, när tesen ändras, eller när man helt enkelt haft fel.

   Radera
  2. Toscanainvest,

   Själv tycker jag detta är en enkelbiljett till Skärholmens betong. Fast man kan alltid lyssna till det melankoliska skramlet från rullande ölburkar mot asfalten. Den tunga musiken som letar sig ut i trapphusen en fredagkväll. Kanske lite annat än Toscana.

   Mvh

   Lars

   Radera
  3. Kan för egen del bara lägga till att jag själv kräver väldigt mycket för att sälja på grund av övervärdering när bolaget är på rätt väg. Sen gör man såklart misstag. Att sälja ett bra bolag för tidigt händer tyvärr för ofta.

   Radera
  4. Hej Lars, inte riktigt med på vad du syftar på och har inget emot Skärholmen men den hyggligt enkla strategi jag har fungerar väl. Köp och behåll kvalitetsbolag, var glad åt ständigt förbättrad yield on cost och låt ränta-på-ränta göra jobbet. Undvik ”hets”-aktier..Fingerprint, bolag som inte tjänar pengar, Ingen trading, inga försök att timea marknaden.
   Tråkigt, ja kanske men betydligt mer lukrativt. Kika gärna på mina bolag och kommentera om du har lust och synpunkter! Http://toscananext.blogspot.se

   PS. I ärlighetens namn finns det en chans att det blir Ligurien istället...

   Radera
 5. Klokt att sälja. Har länge tyckt att du borde sälja den, tycker helt enkelt att du hittar många finare case. Sen är NWH inte heller så säker som en kassa, har en hel del skuld, och högre räntor skulle slå hårt mot bolaget. Ska bli spännande att se vad som åker in istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så är det, jag tror jag har finare case på (lång) sikt. NWH är inte kassaskåpssäker men långa avtal, räntebindning, och ocyklisk verksamhet borgar för viss stabilitet. Sen vet man aldrig hur marknaden värderar bolaget i framtiden.

   Radera
 6. Toscanainvest,

  Syftade på din investeringsstrategi. Mycket konstigt. Kul att det funkar för dig.

  Mvh


  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har sitt sätt, och tur är det, annars hade ju ingen köpt när vi säljer och vice versa. Hur gör du själv, Lars?

   Radera