söndag 20 maj 2018

Portföljen och A2, Savaria och Decisive


Dags för en portföljuppdatering, det var ett tag sen. Vill också rapportera om några affärer och vad som har hänt i bolagen. Portföljen har inte alls gått bra på sista tiden, och de största: A2, Savaria, och Discovery har haft det motigt. Av större positioner är det endast Somero som levererat. Årsavkastningen ligger i storleksordningen 5 procent, vilket jag är missnöjd med, särskilt då det ingår viss valutadopning med tanke på alla utländska aktier.

Gjorda affärer
 • Köpt in Micro-Mechanics med 3 procents andel. Jag gillar historiken, tillväxten, finanserna och att du får ett världsledande microcap-bolag som gynnas av IoT-trenden. Se Framtidsinvesteringens inlägg.
 • Ökat i A2 milk (med 5%) för att komma upp till ett visst antal aktier. Innan raset...
 • Ökat i Decisive Dividend (ca 25%) pga de positiva nyheterna.
 • Ökat i eWork (svagt)
 • Minskat i Savaria (med 7%) för första gången. Blev obefogat orolig inför rapport - så kan det gå med hög andel av såväl bolag som nervositet.
 • Sålt av Northwest för att kunna i andra idéerna. Har kommenterats nyligen i eget inlägg.

Hänt i bolagen

A2 milk
En kort bakgrund är att de gör mjölkersättning och vanlig mjölk som uteslutande innehåller A2-proteinet. Värderingen är hög sett till P/E 50-60 och då kan det skaka till. Det gjorde det när Nestle annonserade att de ska ta fram A2-mjölkersättning. Men jag tror att A2 vinner på grund av
 1. Produkterna kommer från Australien/NZ, vilket är viktigt i Kina. Nestle försökte få till mjölk från Australien, men misslyckades! 
 2. Stor tillgång till A2-mjölk, genom avtalet med Fonterra  
 3. A2:s varumärke är starkt, vilket kan avgöra köpbeslut mer än produktens egenskaper.
 4. De har starka försäljningskanaler
 5. Om Nestle skulle gå starkt på A2-spåret skulle de sänka alla sina vanliga A1-produkter.
Kursen skadade också till i dagarna när de kom men en försiktig vinstvarning. Kursreaktionen blev mindre försiktig med 14 procent ned. Se nyheten, en bra kortkommentar samt presentationen. Se också en kommentar om att det kan handla om tillfälliga förpackningsproblem.

Klart man kan bli orolig men jag tror att A2 kan fortsätta ta marknadsandelar och verksamheten går starkt. Ett frågetecken är om västerländska varumärken kan tappa i Kina, men man får komma ihåg matskandalerna som lär finnas i minnet. Det som ändå skrämmer är att aktien är "het" och forumet hotcopper är välfyllt. Värderingen är skyhög, men också tillväxten, så PEG-talet ger en annan bild än PE. Försäljningen har växt med över 50% per år senaste 5 åren och vinsten med 75% per år. Jag gillar mycket: Grym tillväxt, ocykliskt, Asien-fokus och att de "disruptar" en klassisk bransch.

Savaria
Savaria har gjort en stor riktad nyemission för att lösa skulder och troligen ladda för förvärv. Jag skrev på twitter att förvärv kan vara tänkbart, men de har uteblivit. Sen blev jag konfunderad. Brukar man inte göra emission för något visst förvärv? Och emissionen behövdes inte. Var ett dåligt kvartal på ingång? Fick smärre skrämselhicka och minskade mitt innehav med 7% (var beredd att köpa tillbaka)

Rapporten visade på stillastående EPS, men helt okey ökning på justerad EPS. Marknaden handlade upp aktien med 6 %, vilket jag inte hade trott. Antagligen är det hintarna om förvärv som lockar, de skrev uttryckligen att 180 m CAD finns tillgängligt, Helårsprognosen upprepades också (men notera att antalet aktier har ökat). Skulle för övrigt önska att de var tydligare i sina rapporter med "per share". Något jag själv borde varit tydligare med är den stora skillnaden mot svenska Handicare. Savaria kör även hissar (alltså vanliga hissar) vilket jag inte ser att Handicare gör.

En analytiker kom tidigare i vår med en mycket negativ syn. Denne, eller snarare dennes okända kompis, tror att TeussenKrupp kan komma tillbaka till USA-marknaden som de gick ur 2012. Allt är oklart, men för att bevaka borde man kolla LinkedIn-sidor och se om de rekryterar. Inte kul att få Christer Gardell (ägare via Cevian) emot sig. Men det har inte hänt. Och märkligt att gå ur en marknad 2012 och sedan gå tillbaka, Ger det förtroende? Vågar man köpa produkterna? Kan det handla om att synliggöra värden och försköna hiss-delen med ytterligare en marknad innan den knoppas av? Kanske ska man vara rädd på riktigt och dra ner andelen något?

Decisive Dividend
Ett bolag där det händer extremt lite. Senaste bolaget de köpte var i 2016. Å andra sidan gäller det att vara extremt noggrann när det gäller förvärv och inte heller betala för mycket. Noterar i VD-orden att det snart kan vara dags för förvärv, men man vet ju aldrig. 

Ett närmast dött bolag, men om det blir ett förvärv kan de vakna till liv. Och tills dess har du utdelningen som tickar in och två bolag med starka marknadspositioner som genererar kassaflöden... 

Det här hade jag färdigskrivet. Sen slog de till och annonserade två kommande förvärv på samma dag. Ena är ett jordbruksrelaterat bolag (Slimline) och det andra (Hawk) en slags kontrakts- specialtillverkare. Notera att de köper bolagen rätt billigt och att det finns vissa synergier mellan dem. Jag gillar att bolaget är ett nanocap, delar ut 9%, och köper onoterade växande bolag med konkurrensfördelar. Decisive blir nu mer diversifierat med fyra bolag i rockärmen istället för två. Hoppas givetvis att samtliga är ess :-)

Detta bolag, Hawk, betalar de 13,5 miljoner CAD för.
Och EBITDA för 2017 är ca 5 miljoner.
Vad jag förstår sjunker också skuldsättningen en del eftersom de betalar mer med nya aktier än med lån. Att ledningen distribuerar kassaflödet till aktieägarna istället för att spara till förvärv kan man ha synpunkter på, men på något sätt är det fair: Ge vinsten/kassaflöde till aktieägarna! Förvärv finansieras för sig.

Sen är detta ett bolag som kommer med risk. Skuldsättning, litet bolag, affärerna är inte genomförda, och tänk om något blir ett felköp. Det finns även en icke avslutad rättsprocess med ett eventuellt skadeståndskrav mot bolaget. Gör din egen analys, det om något är avgörande! Men för egen del är det ett litet investmentbolag som jag tror på och som kan köpa bolag billigt.

Övriga bolag
eWork lämnade en halvdålig rapport, men mot svåra jämförelsetal. Jag ökade svagt efter rapporten, men det var så att säga "svagt gjort" eftersom de fortsatt ned. Frågan är som alltid om marginalerna kommer uppåt. Funderar på eWork och ska kanske skriva något särskilt om det! Noterar t.ex. att fler konkurrenter ploppar upp. Vitec tuggar i alla fall på med starkt kassaflöde. Ett gäng bolag rapporterar halvårsvis (AU, ZA) så där finns inte så mycket att säga ännu.

Synpunkter?
Blev mycket A2, Savaria och Decisive men så ska det ju vara sett till tårtdiagrammet! Några tankar om portföljen eller bolagen i dem?

10 kommentarer:

 1. Tycker själv att du har ett sunt tänk och resonemang gällande dina innehav så långsiktigt kommer portföljen gå bra och vi har ju alla bumps in the road. Jag tar alla dagar i veckan en skakig resa med årliga avkastning på 15% än en stabil resa som bara ger 12% 🙂

  Gillar den Buffett-tröghet du besitter alltså, du gör relativt lite korrigeringar i portföljen jämfört med mig. Ska försöka att bli mer som dig i det avseendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, ett litet bump in the road är det, jag hoppas (peppar peppar) att det ska gå bättre framöver. Den stora frågan är väl hur mycket man ska ha i sina större innehav, med 15%-andelar så blir det en skakigare resa.

   Försöker ändra så lite som möjligt men det är väldigt lätt att börja peta i innehaven och bli kortsiktig. Beror lite på bolagstyp, men för långsiktiga tillväxtbolag tror jag buy and hold fungerar fint. Och ja...blev dags att fokusera enbart på det!

   Radera
  2. Jag är nog lite mer defensiv. Stabil utveckling på +12 % skulle jag vara mycket nöjd med! Även om de senaste två åren varit betydligt bättre... Alltid klokt att hålla fast vid bolag man tror på, men ändå inte skapa känslor som gör att man inte säljer trots att man borde. En fin balansgång!

   Och vad kul med Micro Mechanics, ett riktigt fint bolag! Tack för referens.

   Radera
  3. Det är väl det att den stabilare resan på 12% inte är spikrak den heller. Och jag vill ha chansen (mål/vision etc) att bolaget ska kunna ge 20% per år, om stjärnorna står rätt.

   Micro Mechanics var förtjänt av en plats i portföljen och tack att du hittade bolaget!

   Radera
 2. Håller mig ifrån konsultbolag eftersom den är så oerhört personaldriven om du förstår hur jag tänker. Ser fram emot ett inlägg om eWork.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår! Sen kan eWork vara lite annorlunda som förmedlare, men ändå. Ska försöka få till ett inlägg om dem!

   Radera
 3. Jag tänkte på dig när A2 tog stryk häromdagen men det är sannolikt bara en dipp och ett bra läge att snitta ner sig. Tack för ytterligare ett bra inlägg som sprider kunskap om aktier som få andra skriver om.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 4. Hejsan
  Hur hittar man en rikt linje när man ska precis börja investera? finns några portföljer man kan använda? TACK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte helt lätt. Ett tips är att börja t.ex. med investmentbolag, eller om man själv känner till en bransch extra bra. Har inga "portföljförslag" men Didner & Gerge small- and microcap är en fond jag gillar eftersom min strategi påminner om deras.

   Att lyssna på poddar, t.ex denna är också en väg framåt: https://soundcloud.com/investeraren

   Och bor du i Stockholm, Göteborg eller Linköping finns aktiepubar!

   Radera