onsdag 5 april 2017

Q1-rapport - Savaria och Somero levererar


Kvartalet har gått riktigt bra och 12,6 procent upp är över förväntan. Orsaken är främst sena rusningar av Savaria (30 procent) och Somero (20 procent)  Även Ekadharma, eWork, Discovery och Northwest har bidragit fint. På nedsidan har Indonesiska Matahari underlevererat, lite i stil med H&M. Tittar vi på längre sikt är portföljen sedan april 2016 upp 38 procent så jag ska inte klaga

Jag håller tummarna för fortsatt framgång, men förväntar mig inte samma överavkastning. Att bolagen med högst vikt rusar kommer inte ske varje kvartal.

Savaria och Somero
Savaria och Somero är på ett drygt år upp 130 och 110 procent, exklusive utdelning. Jag kan inte säga att jag var övertygad om att det skulle hända (då hade jag ju gått in tyngre) men de visade sig vara ännu bättre case än vad jag trodde. Se första analyserna för Savaria och Somero. Jag är glad att jag höll i dem och ökade under vägen i takt med ökad övertygelse, och avser att behålla dem framöver.

Är de dyra nu då? Savaria handlas på 14 CAD kring P/E 41 på 12 månaders vinst. Men för 2019 kan P/E kunna vara ca 20 och direktavkastningen ca 2,5 procent. Min lilla gissning utifrån de prognoser som finns för 2018. Inte billigt men jag säljer inte eftersom jag ser en stark ocyklisk tillväxt här.

Somero handlas på 315 Pence till P/E 16 på 12 månaders vinst. För 2019 förväntas P/E vara 11 och direktavkastningen dryga 3,5 procent. Billigare men mer cykliskt. De kan vara en Trump-vinnare då största delen av intäkterna kommer från USA, och de i viss mån sysslar med infrastruktur. De är ett amerikanskt bolag trots listningen i London.

Surt i Sydafrika
Sydafrikanska bolagen har gått riktigt bra både kursmässigt och valutamässigt. Ända tills förra veckan. Då bubblade den politiska risken till i form av en sur uppstötning från Zuma som sparkade den respekterade finansministern vilket fick valutan att backa 5-10 procent. Och en nedgradering av Sydafrikas kreditbetyg kom också in strax därefter. Läskigt men jag behåller mina två fina sydafrikanska bolag, som över tid tjänar in mer och mer i utlandet.

Någonstans borde det bättre utbildade folket förr eller senare tröttna på Zuma som också är 74 år. Om om den politiska utvecklingen skulle gå åt rätt håll finns potential uppåt. Se framtidsinvesteringens inlägg om möjligheter och utmaningar. Man kan ju hoppas att Zumas (politiska) dagar någon tar slut även om han är irriterande skicklig på att klamra sig fast vid makten.

Affärer under kvartalet
De större förändringarna under kvartalet:
 • Tejpbolaget Ekadharma har köpts in. 
 • MTN har sålts av. Som tur var innan valutaraset.
 • Minskningar i eWork och Vitec.
För övrigt tittar jag på ett unikt mjölkbolag, superfint sjukvårdsbolag, världens mest lönsamma försäkringsbolag (?) och lite sårvård på det. Inlägg kommer!

4 kommentarer:

 1. Det är bara att gratulera och konstatera att bra bolag verkar uppvärderas när vinsten ökar :-). Att en aktie ökar kraftigt utan att P/E-talet blir galet är alltid den bästa formen av uppgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar :-)

   P/E för Savaria kan se galet ut, men inte om man lyfter blicken.

   Radera
 2. Can I ask which broker do you use for asean stocks ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I use Avanza for all orders, including asean stocks.

   Radera