söndag 30 april 2017

Indonesisk sjukvård - en bra investering?


Aktie: Mitra Keluarga
Notering: Indonesien, ticker MIKA:JKT
Market Cap: ca 2800 miljoner USD 
Kurs: 2 540 IDR
Direktavkastning: ca 1 procent
Courtage: Maxcourtage
Elektronisk handel: Nej, telefonorder
Möjlig att äga i: Endast vanlig aktiedepå 

Hello my name is MIKA. I live on the second floor. Så hade bolaget kunnat presenteras. Och dess byggnader har flera våningar, men är något så ospännande som sjukhus. Kvaliteten är dock uppe på högsta våningen, troligen också priset. Utbudet av Indonesiska noterade sjukvårdskedjor är nämligen litet (2 st) och MIKA är det som andas kvalitet.

Mitra Keluarga är idag den största sjukvårdskedjan i Indonesien.  Ett fantastiskt bolag som är fint i alla detaljer. Ledningen har lång erfarenhet, de äger sjukhusen själva för att inte riskera hyreshöjningar* och inriktar sig på premiumsegmentet i storstäder, där sjukvårdspersonalen också utbildas, Ingen skuldsättning, de expanderar utan skulder och med kvalitet. Lite "Vardia" att välja de bästa kunderna men de här har lyckats.

*Argumentet är ljuv musik som ägare till Northwest Healthcare. Kan Nortwest skruva upp hyrorna något när avtalen ska förlängas finns möjligen ett dolt övervärde av att äga sjukhusen?

Länkar och mer info
Här hittar du hemsidan, kort om sektorn, en presentationlångt om sektorn, en analys (sid 15) och en till analys samt video. Se upp för den smöriga videon där flygvärdinne-klädseln och den hurtiga mantrat Life, Love, Laughter särskilt sticker ut. Skrattar man förresten på sjukhus? Nåja, de är inget begravningsbolag. Nästan så att man vill bli inlagd där bara för skojs skull, eftersom det påminner om en fin hotellvistelse eller flygresa i första klass.

Tidigare har Carnegies Asienfond ägt bolaget, men de har sålt pga mindre önskad exponering mot Indonesien. Ändå tecken på kvalitet att de ägt aktien, och det bör inte gå fel på lång sikt, tänker jag. Indonesien som land vill jag gärna öka exponeringen mot på sikt och för mer info kolla t.ex framtidsinvesteringens inlägg och en rapport från SEB.

Mina invändningar
Har bara tre invändningar.
 • PE-tal över 45 för 2017. Men man får komma ihåg att dagens vinst förhoppningsvis är låg i förhållande till när fler har privat sjukvård (man startar från låg nivå i Indonesien).
 • MIKA är bevakat av många analytiker. Kan man då göra ett så bra köp, av ett så upptäckt bolag? Men... det hindrar inte att det finns ett långsiktigt case här och de är inget large cap.
 • De kommer inte vara den största kedjan, sett till patientantal. Siloam kommer att gå om. Men sett till målgrupper/klientel så är de etta på premium-marknaden. Och det är viktigare än hur många sjukhus konkurrenten Siloam bygger landet runt..
En jämförelse som inte är helt fel är mot Unilever Indonesia. Jag gillar dem också men MIKA är mindre, växer snabbare och är på samma sätt ocykliska. Jag har lättare att betala höga PE-tal när tillväxten finns där.

Skulle säga att de har fantastisk historik, mycket goda framtidsförutsättningar, men ett frågetecken för ok värdering. Till 2019 har förväntat PE sjunkit till dryga 30. Inte billigt även om kassan ska räknas bort. Ocyklisk och behovsdriven tillväxt i ett framtidsland gör mig sugen men priset avskräcker något. Jfr med att marknadsledande tejpbolag kan köpas till PE 5-10, även om de är något annat.

Vad säger du? Denna vecka är det fortsatt kort analys pga skrivproblem och inlägget är i princip färdigskrivet innan. Lättläst i alla fall hoppas jag.

6 kommentarer:

 1. Jag tycker det ser ut som att förutsättningarna för en case control studie finns där. Vad sägs om en skateboardsemester i Indonesien nu till sommaren?

  SvaraRadera
 2. Tycks vara ett fint bolag, synd att det är så svårhandlat (dyrt) för en småsparare som jag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elektronisk handel till rimligt courtage hade varit mumma!

   Radera
 3. Riktigt fint case! Helt klart i klass med Unilever Indonesia, och något mindre dyrt :-) Lär fånga den lite mer välmående medelklassen i Sydostasien som växer explosionsartat. Har någon länk i mitt inlägg om världens befolkningsutveckling som kan vara intressant:

  http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2017/02/asien-for-oss-afrika-for-vara-barn.html?m=0

  Den politiska risken bör vara liten, och det bör ta tid innan det finns någon offentlig sjukvård i landet värd namnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra länk där! Caset här är att sjukvårdsreformer (2019) leder till köer på offentliga sjukhus. Och få saker prioriteras högre än egna hälsan, och köpkraften ökar. Tror på bolaget, värderingen är kruxet.

   Radera