söndag 9 april 2017

Kort reflektion och länk till intervju


Hade ett färdigt inlägg till idag, men det får vänta. Som ni förstår är man som boende i Stockholm ledsen, skadad, oroad och upprörd. En terrorattack i hjärtat av Sverige och Stockholm lämnar en förstås inte oberörd. Och börsen är inte det första man fokuserar på. Just eftersom det hände på min egen naturliga rutt till/från jobbet och min sambo var på platsen samma tid förra veckan så känns det obehagligt nära.

För egen del är jag också besviken på de politiska krafter som är emot övervakningskameror och att man har koll på vilka människor som faktiskt vistas här i landet. Allt kan inte undvikas men man kan minska riskerna. Om jag förstått rätt hade gärningsmannen fått nej på asylansökan men ändå stannat kvar. Om Ygeman mfl hade sett till att ett nej innebar ett nej, vilket man var inne på, hade då det hela till och med kunnat undvikas? Och vad fanns det egentligen för skäl att den här personen skulle få vistas här från början? Men ansvaret är en senare fråga. Som en positiv grej i eländet kan ändå sägas att goda sidor också kommit fram. Att se människor gå samman och hjälpa och stötta varandra ger hopp! Terroristerna ska inte få vinna och vi måste stå upp för vårt öppna samhälle.

Dagens inlägg skulle handlat om ett sårvårdsbolag, vilket blev synnerligen feltajmat. Vi skjuter på det och jag har inte mäktat med att göra klart ett reservinlägg. Vill man ändå läsa något helt utan anknytning till dådet så är jag intervjuad på Sofokles blogg. Ni får hålla till godo med en länge intervju där. Och ni får också stå ut med att jag skrivit av mig om en uppskakande händelse. Nästa vecka är jag förhoppningsvis tillbaka till det normala. Dit måste man.

Må väl, ta hand om er, och vi hörs! Och kolla gärna in intervjun.

16 kommentarer:

 1. Hej Gustav,

  Att ensamkommande afghaner skulle ha kontakt med uzbekiska terrororganisationer låter ganska otroligt. Vill för att inte bidra till ryktesspridning därför bara kommentera angående bloggen du länkar till. Den stora majoriteten ensamkommande är hazarer som dels kommer från andra delar av Afghanistan (eller för den delen Iran/Pakistan) och är till skillnad från majoriteten av uzbeker dessutom shiamuslimer. Det förfaller därför osannolikt att hazarer skulle ha någon utbredd koppling till extrema uzbekiska nätverk och Morpheus presenterar inga tydliga argument som förklarar varför motsatsen skulle gälla.

  Hälsningar,
  Utlandsutdelaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för snabb och bra kommentar. Då bloggen verkar åtminstone tveksam så tar jag bort länken dit. Vill inte heller bidra till ryktesspridning.

   Radera
 2. Hej Gustav,

  Jag tycker du agerar rätt och det finns mycket viktigare dyker än att publicera blogginlägg kring ekonomi i dagar likt dessa. Mina tankar går till alla de drabbade.
  Efter att ha kollat med mina närmaste, dig inberäknad, trodde jag att jag var förskonad... sedan visar det sig att min brors sambo och min brorson befann sig cirka 200 meter från dådet. Paniken var över mig en lång stund tills jag sedan fick information om att de var i trygga händer.

  Det är i tider likt dessa jag blir stolt att se hur landet Sverige enar sig. Alla de som ställt upp och hjälpt till, åsväl genom att erbjuda mat som hem, förtjänar att hyllas likt hjältar.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och skönt att höra att det löste sig för dina närmaste.

   Radera
 3. Well,

  En sak är varje fall säker. Ansvaret blir en senare fråga precis som du skriver. Ansvaret blir alltid en senare fråga i Sverige.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog finns det mycket att diskutera på den punkten, och gärna snart.

   Väljarna har ett ansvar men framförallt politikerna. En iakttagelse är att politiken på migrationsområdet avvikit från folkviljan, bland annat genom att Miljöpartiet fått en enormt stort inflytande genom åren. Hade den genomsnittliga framtröstade folkviljan fått råda så hade politiken sett något annorlunda ut och därmed också riskerna.

   Tittar man t.ex. på intervjun om våldsbejakande extremism med Bah Kunke så här i efterhand, så skäms man inte bara utan blir också djupt oroad. Och den länkade artikeln till Ygeman visar att det alltsom oftast är mycket snack och liten verkstad. Det kan man också säga om oppositionen eftersom de hade kunnat få fram en annan politik på detta område, liksom på andra, men avstått.

   Några ord om media ska nog också sägas, men jag stannar här. Dumt att skriva för mycket i affekt.

   Radera
 4. Bra sammanfattning av läget i Sverige. Ansvaret för det som hänt måste bäras av våra politiker. De har INTE gjort det vi kan förvänta oss av ett bra ledarskap för Sverige. Riksdagen har agerat så enormt naivt att de nu tappat kontrollen över säkerheten i Sverige.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kolla också svaret till Lars här ovan.

   Radera
 5. Tidningarna skulle skriva hälften så mycket om det. Och politikerna skulle ställa dubbelt så höga krav på "flyktingar", åker de tbx för att strida så har för all tid förverkat sin rätt att vara här. Våldsbrott i Sverige borde också vara enkel resa tbx då vi har nog av våra egna problem. EnsamkommanDe pojkar som har slängt sina pass och ser ut som män får även en annan att undra vad som är syftet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket finns att fundera på. Att t.ex. i praktiken välkomna de som stridit för IS med öppna armar är väl ett exempel på sådant som höjer risken.

   Radera
 6. Tänkvärt inlägg. Tack Investeraren för länken. Det finns flera sätt att hantera det här med ekonomibloggande på i dessa dagsr. Jag tycker ditt sätt är hedrande och beundransvärt Gustav.

  Själv valde jag att publicera det jag tänkte skriva i fredags idag istället. Det som motiverar mig att ändå publicera är tanken om att leva så normalt som möjligt och inte låta mörka krafter styra mig och mitt liv.

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Håller med, man borde fortsätta precis som förut. I mitt fall blev det omöjligt (ämnet helt fel) men det var också svårt att fila på något nytt när tankarna fylls av det som hänt. Men som sagt, man ska nog så långt som möjligt försöka leva så vanligt som möjligt och inte ändra på något (så att de vinner).

   Radera
 7. Jag var också i Stockholm i fredags men endast i periferin (Karolinska). Jag är lite upprörd över att vi i Sverige har lagar och regler som, om de följdes, skulle inneburit att gärningsmannen inte ensamma skulle ha varit i Sverige just nu. Men det är en politisk fråga som vi får diskutera i rätt forum när känslorna lagt sig. Blogginlägg får skrivas i mån av tid och vi får se om jag kan få till ett litet inlägg om ett fint exotiskt bolag när de vanliga skribenterna är upptagna.

  I övrigt kan jag bara konstatera att den mentala beredskapen hon allmänheten och polisen var god. Inte ens när vi fixa evakuera Solna station vara det någon som höjde rösten eller skapade oro/konflikter utan informatörer, polis och allmänheten agerade som man kan önska med lugn och ömsesidig respekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det fungerar nog rätt väl ändå. Och saken får diskuteras i rätt forum, det här ska inte bli någon politik-blogg.

   Kikar på några exotiska aktier jag med, och det kommer inlägg! Spännande att se vad du hittat för bolag.

   Radera
 8. Väl rutet! Tack och lov för SLs övervakningskameror så de kunde få fast massmördaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och man undrar hur det gått om man inte fått ut den där bilden, hade han åkt fast då? Särskilt något för Vänstern/Miljöpartiet och Datainspektionen att fundera lite extra på.

   Radera