söndag 7 maj 2017

Nio bolag jag tittar på nu


Idag ska jag gå igenom vilka bolag jag tittar på för tillfället. Jag har nio bolag på radarn världen över. Det möjligt att några kan slå sig in sig i portföljen och en har redan gjort det. Är mycket tacksam för input!

A2 milk är ett mjölkbolag som hittat ett sätt att få fram mjölk som många tål. De är nyzeeländska men säljer globalt och tillväxten har nu tagit fart. Mina invändningar är historiken och hur hållbar mjölkproduktion är jämfört med växtbaserade alternativ. Men sånt smakar inte lika gott, och vanliga men nyttiga mjölkprodukter är unikt och bör efterfrågas. Framtidsinvesteringen hittade caset, det har diskuterats väl och nu köpts in! Jag köpte i Australien i vanlig depå. men OTC går också. Se inlägg hos Framtidsinvesteringen.

Anadolu Hayat är ett brutalt ospännande och bortglömt bolag. Om man inte gillar turkiska pensionsförsäkringar förstås. Bolaget har tillväxt, hög utdelning, låg värdering och en riktig tråkstämpel. Invändningen är så klart Turkiet. Erdogan är ju en sur gubbe med sega maktambitioner och en mustasch som minst ger Lukashenko-vibbar. Men pensionsförsäkringar behövs väl ändå? Och Turkiet ger 25 lira i bonus för varje 100-lira du sparar. Något för Sverige att ta efter!

CanaDream hyr ut husvagnar och husbilar i Kanada till främst europeiska turister. Fint litet bolag som verkligen går under radarn. Se framtidsinvesteringens analys. Påminner något om Thor som finns i Didner & Gerges fonder.

China Lesso är extremt tråkigt, dom sysslar med rör i olika former för vatten och avlopp. De är störst i Asien på det. Fonden Lancelot Camelot äger bolaget vilket borgar för kvalitet. Värderingar är fin, däremot är tillväxten i svagaste laget, åtminstone historiskt. En video om bolaget finns här.

Integrated diagnostic Holdings är noterat i London men verksamma främst i Egypten. Dom är störst på laboratorier med ca 70% marknadsandel. Egypten är ett framtidsland demografiskt och valutan har stabiliserats. Här pratar vi hög marknadsandel och ocyklisk tillväxt. Allt ser ok ut tills man ser en not om att de leasar sina byggnader. Jämför med värdepapprets analys av SCS group, och jag tror "skulden" måste redovisas 2019. Farligt av det skälet, liksom att det är Egypten, men du får billig ocyklisk tillväxt. Fundsmiths FEET fund äger bolaget.

LPI capital är ett malaysiskt försäkringsbolag som är extremt lönsamt. Totalkostnadsprocenten brukar ligga mellan 90 och 100 för sådana bolag. Deras ligger konstant kring 70. Och försäkringarna startar från en låg nivå vilket gör att mycket tillväxt finns kvar jämfört med i väst. Minus är ökande konkurrens och relativt låg marknadsandel. Plus för starka försäljningskanaler via banker och verksamhet i Kambodja!

Mitra Keluarga är ett indonesiskt sjukvårdsbolag som jag har skrivit om tidigare.

Sirtex är ett australiensiskt litet bolag som finns med i Healthinvests Microcap fund. Dom jobbar med behandling av levercancer. Kursen har åkt på stryk och värderingen ser fin ut, om det inte är skenbart billigt. Men jag har svårt att läsa på om bolaget. Man vill liksom inte.

Taokaenoi är ett spännande thailändskt litet bolag. Grym tillväxt för deras (hyfsat) nyttiga snacks som görs av sjögräs. Jag har tidigare investerat i ett fisksnacksbolag och det här är ganska likt. Grundaren är bara 32 år och en slags asiatisk korsning av Elon Musk och Erik Niva. Hög värdering men tillväxt därefter. Produkter av sjögräs är inte dumt och asiatisk expansion står för dörren.

Synpunkter - och gästinlägg?
Vad tror ni om bolagen? Vilka är värda närmare analyser? Kan något passa mig, eller dig?

Har förresten svårt att skriva långt pga handproblem. Denna gång talade jag in texten via en app (taligenkännaren), vilket är lite omständligt. Vill någon skriva gästanalyser på dessa, eller några andra spännande bolag eller ämnen? Hör av er!

Slås till sist också av hur tråkiga bolagen är. Skulle vilja hitta någon undersökning som går igenom tesen att tråkiga bolag överpresterar. Kanske ligger det något psykologiskt i att de lättare är undervärderade eller oupptäckta eftersom en tråkig story säljer sämre?

32 kommentarer:

 1. Två bolag som direkt går ut för mig är Anadolu Hayat och Integrated diagnostic Holdings på grund av länderna de är baserade i. Turkiet kommer bli en snar diktatur med en valuta som riskerar att gå samma väg som bolivaren (de har redan t.ex. 200% skatt på lyxbilar för import etc.) och Egyptien kommer ha problem i många år med sin valuta, budget, regering och val i allmänhet. Det finns helt enkelt för stor politisk och valuta risk i båda vilket gör att Sydafrika (i.e. Discovery) vore mer intressant och det är inte exakt låg risk där nere heller. Även om priset är bra om kursen på valutan faller med 50% så ligger du fortfarande på ett stort minus helt enkelt.

  A2 kan gå bra men i Kina etc. går de upp mot Unilever och liknande; visst det finns säkert fördelar men vet inte om det kan få en så stor del av kakan för premium mjölk.

  Av de övrig så är antagligen Mitra och LBI de som är mest intressanta p.g.a. marknaden men courtaget gör att det avskräcker samt svårigheten i att ha bra koll på lokal marknad och sälja av vid behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input! Håller med om Turkiet och Egypten politisk- och valutarisk i högsta laget. Lite contratian men de ligger inte närmast köp. De du nämner kikar jag mest på!

   Radera
 2. "Exotiska" case som alltid! :-)

  Jag är lite sugen på CanaDream i framtidsportföljen, verkar vara ett fint litet bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Canadream är fint, skulder och ingen utdelning minus, men många plus ändå :-)

   Radera
  2. Yes, litet fint bolag, till låg värdering (p/e 9). Vissa skulder som sagt, men företaget har utvecklats fint och man bygger eget kapital. Tycker det är klokt att vänta lite med utdelningen.

   Radera
  3. Nu finns inte CanaDream som alternativ längre, köps ut från börsen http://www.marketwired.com/press-release/canadream-corporation-enters-into-arrangement-agreement-be-taken-private-apollo-tourism-tsx-venture-cdn-2214741.htm

   Radera
 3. Hej! En nybörjar fråga: hur/var handlar du i dessa bolag, jag hittade tex inte China Lesso på dom svenska börsmäklarna.
  /Rickard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara. Kör Avanza men telefonorder, vanlig depå och maxcourtage gäller oftast för exotiska köp. Se mer här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2017/03/exotisk-utlandshandel-i-praktiken.html?m=1

   Radera
  2. Och hur jag hittar bolag http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/11/hitta-bra-bolag-tips-pa-screeners.html?m=1

   Radera
 4. Anadolu Hayat verkar spännande och lockande att köpa just nu. Men jag får det till en YC på 4,25 procent vilket inte precis är någon hög riskpremie med tanke på risken och högre courtage. Finns fortfarande svenska tråkaktier som handlas i de trakterna.

  LBI Capital verkar också spännande men med tanke på den höga valutarisken nu tycker jag inte att det finns tillräckligt hög riskpremie där heller om man ser ur ett utdelningsperspektiv i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anadolu förväntas växa sin utdelning fint, och allt startar från låg nivå. Men mer riskpremie vore önskvärt! https://markets.ft.com/data/equities/tearsheet/forecasts?s=ANHYT:IST

   LBI ser mycket fint ut, men vet inte om jag vågar. Valutan rätt stabil över tid ändå: http://www.xe.com/currencycharts/?from=MYR&to=SEK&view=10Y

   Radera
 5. Jag har i veckan varnat för risker både med A2-mjölk (https://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2017/04/stora-forandringar-i-portfoljen-och-vad.html?showComment=1494154575229#c4642934550308103012) och utvecklingen i Turkiet (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2017/05/investera-i-venezuela.html) =).

  Gällande A2 mjölk känns det som att utfallet antingen blir jättebra (det fungerar) eller volatilt (som med Omega-3 där hypen efter ~10 år dör ut). Så jag är mindre orolig för det än Turkiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för varningen! Visst finns risker med A2 men Turkiets risker kan vara högre. Hade det varit turkisk mjölk hade jag inte köpt caset :)

   Radera
  2. Det fina med A2 är ju att det kan gå bra även om det går dåligt. Frsmtidsinvesterings senast inlägg är ett perfekt exempel på hur lätt man kan blanda utvalda källor och egna upplevelser för att sälja in en produkt utan att Europeiska livsmedelsmyndigheternas experter ännu är övertygad.

   Radera
  3. Hur menar du? "Blanda utvalda källor"?

   Radera
  4. Du ignorerade EFSAs utlåtande och fokuserade på de artiklar med rätt utfall, bla vill jag minnas att det finns artiklar som indikerar att det kan vara ett problem för barn men ej för vuxna pga skillnader i tarmväggen. Det är precis hur jag förväntar mig att många kunder gör varför jag är mer skeptisk till produkten än aktien.

   Radera
  5. Ja du, ignorera är ett starkt ord. Uppfattade att EFSA (som du hade med i en kommentar) handlade om koppling till diabetes ("possible diabetogenic factors"), men jag kan såklart ha missuppfattat, är inte forskare på området. Och jag har hållit mig till hur magen påverkas. Och de artiklar som handlar om skillnader mellan vuxna/barn har jag faktiskt inte sett. Jag tycker helt klart att det finns svagheter i forskningen, för små populationer och hade fördragit oberoende studier, vilket jag också skrivit.

   Radera
  6. Med formuleringar som "Forskningsresultaten är tydliga, möjligen kan studierna kritiseras för att de gjorts på för små grupper. A2 har också varit involverade," och "Starka fiender, A2 slåss mot starka fiender. Mejeribranschen i väst är inte odelat positiv, en omställning till A2-produktion skulle bli kostsam. Det bör inte uteslutas att man försöker få fram forskning som talar emot tesen om A2:s nyttighet."

   Skulle jag nog säga att du tar en tydlig ställning för att forskningsfrågan skulle vara avgjord.

   Radera
  7. Avgjord är ett starkt ord. Det finns helt klart forskning som talar för A2:s tes, men det finns också svagheter i små populationer, och att oberoende forskning saknas. Sanningen är sällan svartvit.

   A2 finansierar forskning för att visa att deras tes stämmer, andra bolag finansierar säkerligen forskning för att visa att tesen inte stämmer.

   Radera
 6. LPI Capital ska det stå, uppdaterade inlägget.

  SvaraRadera
 7. Gustav,

  Bra jobbat med output trots ditt tillfälliga handikapp.

  China Lesso verkar spontant intressant.

  Läste nyligen att Indien planerar att installera 75 miljoner toaletter inom ett par år:
  https://www.gatesnotes.com/Development/Indias-War-on-Human-Waste?WT.mc_id=20170505203200_IndiaHumanWaste_BG-TW&WT.tsrc=BGTW&linkId=37246393

  Vem ska tillverka de toaletterna? Och avloppsrören?

  Här (och i Asiens ökande levnadsstandard generellt) finns ett spel för den som hittar rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   Precis, finns verkligen möjligheter här och sen undrar man när det är dags för stambyte i Kina? Lancelot Camelot brukar veta vad de gör och caset är på bevakning.

   Radera
 8. Är du inte lite väl försiktig i dina investeringar? Jag kan tipsa om en våghalsig bloggare som köper HM på p/e20.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur man ser på risk är olika. Att köpa globala småbolag med starka konkurrensfördelar och hög kvalitet till ok värdering tror jag inte är så riskfyllt som det först kan verka.

   Radera
 9. Härlig genomgång Gustav, och imponerande att du orkar med bara enhand vid tangentbordet! Pekfingervalsen is back:)
  Alla bolagen ser spännande ut, utom möjligen Vhina Lesso omman redan äger Logistec, eller?
  Tror jag hänger på i A2. Kanske också Diagnostic Holding, då kan man ju iaf säga att man är bland de första svenskar att investera i Egypten (i modern tid iaf) :)) Fast Reefat drar ner suget något fortfarande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och appen underlättade!

   China Lesso tror jag är ngt annat pga Asien-fokus och i Egyptiska bolaget skulle jag kolla på vad leasing kan innebära innan ev köp. A2 tyckte jag var mest spännande av allt, även om försäkring alltid lockar :-)

   Radera
 10. Jag skulle väldigt gärna vilja höra vad du tycker om A2 milk lite mer djupt :) Av någon anledning har jag hört det pratas väldigt mycket om bolaget på senare tid men har aldrig haft tid att sätta mig in själv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ska försöka skriva mer om dem. Idag blir det ett annat intalat inlägg!

   Radera
 11. Kanske något som kunde intressera dig?
  http://www.stockchase.com/company/view/5544/Hoya-Corporation-referenced-by-David-Fingold
  sysslar med linser i den delen av världen där befolkningen växer

  SvaraRadera