söndag 7 februari 2016

Somero Enterprises - okänt betongbolag


Aktie: Somero Enterprises
Notering: London AIM, Ticker SOM:LSE
Kurs: ca 138 Pence
Direktavkastning: 3,3 procent förväntad
Courtage hos Avanza: Från ca 230 kr + 0,5% stamp duty
Market Cap: 110 miljoner dollar. micro-cap
Elektronisk handel: Nej, telefonorder

Somero Enterprises är det andra microcap-bolaget jag byggt upp en position i sedan årsskiftet. De sysslar med betongmaskiner. Inte spännande i sig, men de har nästan 100% av sin nisch*. Maskinerna bygger såväl IKEA-golv i Kina som Wal-Mart-golv i USA.

Betongmaskinerna används för att större betonggolv ska bli helt plana med hjälp av laser. De kan ju vara viktigt för affärer, kontor, parkeringshus eller industribyggnader där det krävs precision i tillverkningen. Om jag förstått rätt så är det här ett udda spel på "automation". De finns i 92 länder. 60 procent av försäljningen sker i USA, resten i Kina, Europa och Övriga världen.

Thats it. Stora jämna golv. Och lasermaskiner för det. Och de påstår sig vara i princip ensamma i sin nisch. De sitter på ett stort utbud av maskiner och kommer med nya modeller då och då.

Bolaget är ett typexempel på  "små marknadsledande bolag" Jag ska inte påstå att jag kan alla detaljer men utdelningen, utdelningstillväxten, P/E, ROE, tillväxten och marknadsandelen gjorde att jag inte kunde stå emot. Har köpt in mig på 125 Pence i snitt. Här är bolagets hemsida, en analys, en annan analys och en tillsenaste presentationenSe särskilt presentationen och videon nedan. Även om det inte är så mycket "action" att tala om :)

Somero Laser Screed® equipment holds a 99% market share in the non-residential, horizontal concrete flooring industry in over 92 countries, Se Årsredovisning 2014 sid 2. Det pågår en diskussion i kommentarsfältet vilken marknad det egentligen är.





Varning för dålig handel
Handeln är ganska dålig, och jag måste väckt en del frågor hos Avanza-personalen med att ringa in ordar på en okänd Londonaktie som några dagar senare rusade. En order gick igenom först mot slutet av dan för att någon i London hade tagit en långlunch. Okey, det här var i början av året men det säger något om att handeln på AIM-marknaden inte alltid är att lita på.


Checklistan

1. Funnits i 10 år och delat ut de senaste 2 åren
Grundat 1985, årsredovisningar från 2006 och utdelning de tre senaste åren samt innan finanskrisen.

2. Utdelningsväxare eller högutdelare?
Förväntad direktavkastning på 3,3 procent och förväntas vara en jämn utdelningsökare i framtiden, se analys sid 6. Analysen är hämtad på deras webbplats så man ska kanske vara lite skeptisk.

3. Enkel verksamhet som man förstår sig på och gillar
Ja, det är ju så att säga en väldigt "konkret" verksamhet på alla sätt. Vem skulle vara emot jämna golv och laser är ju bättre än människokraft.

4. Starka konkurrensfördelar, gärna en "vallgrav"
Köparna är stora företag eller underleverantörer som fått i uppdrag att fixa byggnationen. De kan välja manuellt arbete. Men ska man få helt jämt antar jag att maskiner är bra.

Somero säger sig ha 99% av världsmarknaden i sin nisch i årsredovisningen för 2014 (se fotnot ovan). Svårt att bekräfta men letar man på svenska sidor så hittar jag inga andra laserläggningsmaskinerUtmanaren med 1% borde vara lokal.  Somero har 55 patent och lägger ca 5 % på forskning/utveckling och har stor erfarenhet. Inträdesbarriärer bör finnas och Somero kan vara en "First mover". Frågan är hur marknaden definieras och det tycks finnas andra lösningar med annan teknik. Förhoppningsvis är Somero det mest kompletta och avancerade systemet.

ROE på 35-50 procent tyder på starka konkurrensfördelar. Men bolaget gick riktigt dåligt i finanskrisen, så det kan vara en "falsk trygghet".

Satsningen i Kina kan vara något som ger dem ett försprång där. De har startat en egen träningsanläggning där, och det kan vara smart för att få dem att gå ifrån manuellt arbete. Service och reservdelar kan också vara lukrativt. Jag har inte luskat ut den exakta andelen av vinsterna men den kan vara stor, jfr sid 13 i årsredovisningen.

Uppdaterat avsnitt 160207! Det pågår en diskussion i kommentarsfältet kring konkurrenssituationen, frågan är vad 99% marknadsandel avser för nisch och om en byggare i praktiken har många andra alternativ.

5. Måttlig skuldsättning
Bolaget är numera skuldfritt men de har haft en stor skuldbörda som de betat ner, troligen en av anledningarna till att utdelningar hölls inne i flera år efter finanskrisen.

6. Pålitlig ledning med egna innehav
Ledningen har hyfsade innehav men sålde lite i somras och höstas, kanske en förklaring till den dåliga kursutvecklingen då. En i ledningen äger nästan 5 % av aktierna i bolaget. Styrelseordföranden är 80 år gammal så det kan bli något skifte där snart.

7. Tillväxtmöjligheter
Det här är ett spel på ökat byggande och ökad kvalitet i byggandet. Produkterna lär behövas i framtiden och efterfrågan öka då fler byggare inser poängen och kvalitetskraven kan höjas. Gillar satsningen i Kina och går man över till maskiner där så finns en stor potential. 

För affärer är det inte säkert att det kommer att efterfrågas jättestora kolosser eftersom Bix box retail kan vara satt under press (jfr min näst sista kommentar här). Å andra sidan blir det väl mer av mindre butiker då. Sammantaget: Goda tillväxtmöjligheter men de är kopplande till nytt byggande.

8. Risker
Ett antal risker finns:
  • Deras cykliska karaktär  
  • Tveksam historik i samband med skuldkrisen. De gick med förlust 2009-2011 pga stora lån, goodwillnedskrivningar och minskad efterfrågan pga finanskris.
  • Bara tre år av utdelning i närtid (långt glapp från 2008 - 2012 utan utdelning).
  • Valutarisker 
  • Ökad konkurrens
  • Okända hot, som skadestånd, utköp från börsen på dåliga villkor etc.

    Värdering och siffor
    Här är ett axplock av nyckeltalen. För en mer komplett lista se 4-traders och Financial Times.
    • P/E = 9,5 (ttm)
    • Direktavkastning = 3,3 förväntad
    • Utdelningsandel = 13 % för 2014
    • Tillväxt i intäkter = 40 % per år senaste 3 åren.
    Jag tycker det här ser billigt ut. En sådan marknadsledare med tillväxt borde väl handlas till säg P/E 15. Småbolagsrabatt, lite dålig historik, och cykliska inslag kan spela in. Men de är skuldfria vilket gör att 2008 i repris inte skulle slå lika hårt. 

    Min tes är att man inte "borde" hitta ett världsledande bolag på AIM-börsen i London och att värderingen faktiskt är irrationellt låg.

    Åsikter?
    Vad tycker du om det här bolaget? Det enda jag inte gillar är namnet som leder tankarna till mexikanska huvudbonader och finsk landsbygd. Tror ni detta köp är smart eller galet? Och får dig från att avstå från en eventuell investering? Jag gillar personligen att de är grundläggande för många andra bolags verksamhet och expansion. Istället för att investera i industriroboten så kan man faktiskt investera i golvet den står på :)

    Disclaimer: Jag äger och gillar Somero Enterprises. Just nu är jag nog ganska ensam i Sverige om det. Gör mig sällskap om ni vill och givetvis på egen risk. Tycker ni jag gjort en dumhet, säg till, kanske kan ni få mig att sälja illa kvickt och lägga det hela bakom mig.

    52 kommentarer:

    1. Superintressant bolag!! Verkligen. Men man ska vara försiktig med att bara smälla på en vanlig multipel på peakvinster - det kan hända att man lurar sig själv. Å andra sidan är väl inte byggkonjunkturen i USA såå stark (?), och i Kina är de ju inte så stora så trots byggboomen där så finns det väl ändå mest tillväxtmöjigheter där. Så jag hade kikat lite på var i cykeln vi kan tänkas befinna oss (speciellt USA), och så kanske jag skulle vilja ha lite mer kött på benen kring ledning/styrelse/ägare. Vem grundade bolaget, varför drog de på sig skuldhögen, hur är nyckelpersoner kompenserade och lite sådant =) Men som sagt, superintressant bolag!! Om de verkligen är sådana marknadsledare så är det ju helt spektakulärt. Har du sett några siffror på kostnadsskillnader/lönsamhet mellan att göra jobbet på konventionellt/manuellt sätt jämför med att använda bolagets maskiner?

      SvaraRadera
      Svar
      1. Förresten, en trend som borde gynna bolaget är att fler varor säljs på nätet istället för i mindre butiker, då behövs det fler gigantiska lagerbyggnader med perfekt jämnade golv.

        Radera
      2. Tack :-)

        Bra frågor. Man få ha koll på vad som är en rimlig vinstnivå. Lite svårt är det och USA väger tyngst som det är nu. Det här med cykeln känns som en fråga för @Gottodix (Molekylär ekonomi) att kika på?

        I princip skulle det kunna vara ett udda spel mot båda automation och e-handel, bra tanke där.

        Vet inte kostnadsskillnaden mot manuellt, varierar säkert från land till land, men resultatet ska definitivt vara bättre. Ska försöka gräva i frågorna närmare!

        Radera
    2. Jag gillar inte bolag som är så svåra att handla. Om något skulle göra det intressant att sälja kan man nästan vara säker att säljkursen kommer vara långt under "senast" när den väl går igenom.

      SvaraRadera
      Svar
      1. Gillar inte heller det momentet i sig, men statistiskt är det en stor fördel, se grafen längst ner: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/01/forfinat-fokus-sma-marknadsledande-bolag.html

        Nedsidan kan vara större, men små och dåligt omsatta bolag är de som i snitt går överlägset bäst.

        Radera
    3. Wow! Det här är ett typexempel på ett bolag som går under min etikett "Sälja spadar till guldgrävare" och för övrigt också under min laserstråle på brittiska bolag. :-) Det här skall genast penetreras och undersökas. Stämmer det att de har 99 % av världsmarknaden och hur definieras den i så fall? Det är två av frågorna som ska besvaras. Gör de jobbet eller säljer de bara lasermätningsutrustningen och utbildar anställda ute på cementbyggarföretagen som nämnda Skanska är en annan typ av frågeställning man måste ställa sig.

      SvaraRadera
      Svar
      1. Yes, tänkte lite på den liknelsen när jag skrev :)

        De påstår sig ha 99% av världsmarknaden men jag har svårt att verifiera det närmare. Ska försöka kika närmare på det.

        De utför inte jobbet själv utan säljer maskiner, utbildar, tillhandahåller reservdelar, support etc.

        Radera
      2. Apropå spadar till guldgrävare så måste jag, om jag inte gjort det innan, tipsa om North West company. Mat till guldgrävare mm i vildmarken är ju en lukrativ bransch det med. Även om två Nortwestare kanske blir för mycket i portföljen :-)

        Radera
    4. Som så ofta ett väldigt intressant case du grävt fram Gustav. Synd att det är så dyrt med London-börsen bara för oss småsparare.

      SvaraRadera
      Svar
      1. Tack :)

        Ja, 19 GBP (ca 230 kr) är inte jättebilligt men i alla fall lägre än maxcourtage på 750 kr som tidigare. Synd att det är 0,5% i stamp duty också.

        Radera
    5. Själv tror jag inte det blir någon större rusning efter aktierna. Ser man sig omkring i bloggosfären tycks folk vara sysselsatta med annat. En bloggare lovordar sin fantastiska fru, en annan presenterar bilder på semlor, en tredje skall skriva mer om sitt jobb.

      Ett kul case att läsa om, men det skall trots allt ställas mot möjligheten att handla HM för 270kr eller Investor för 270kr.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      SvaraRadera
      Svar
      1. Haha, dräpande kommentarer som vanligt. De andra aktiviteterna verkar i och för sig lite mer sunda än att fördjupa sig i cementmaskiner.

        Nej, det behöver inte bli någon rusning men det är värdefullt med input om jag borde öka eller minska i detta bolag. Och ja, H&M är nog inte dumt på denna nivå.

        Radera
      2. Jag har faktiskt svurit en hel del under de senaste veckorna eftersom jag fått 3,3 kg annat att tänka på precis som börsen blivit lite mer intressant.

        Radera
      3. Jag har knappt tid att blogga eftersom all tid går åt till att köpa aktier för fullt i nedgången!

        Grattis Aktieingenjören =)

        Radera
      4. Grattis Aktieingenjören!

        Med vänlig hälsning

        Lars

        Radera
    6. tror du förenklar detta något extremt att dom skulle ha 99% procent av marknaden.
      finns säkerligen 20-30 olika sätt att avjämna dessa typer golv. av den totala marknaden har dom ytterst liten andel.
      dessutom nämner du att Skanska inte utför detta arbetet helt fel.
      detta utför alla större byggföretag (Skanska, Ncc, Peab m.m.) dagligen.
      skulle vara ytterst tveksam här finns absolut inga vallgravar och gott om konkurrenter .
      /N

      SvaraRadera
      Svar
      1. Det är möjligt att jag missat något och vill gärna förstå mer. Till att börja med har jag nu lagt in en fotnot vad marknadsandelen kommer ifrån och ändrat till att Skanska inte sysslar med cementmaskiner (om det nu stämmer).

        Och till frågan, så här står det i Someros årsredovisning: "Somero Laser Screed® equipment holds a 99% market share in the non-residential, horizontal concrete flooring industry in over 92 countries".

        Det är alltså inte mitt påstående i grunden med 99%. Men frågan är nog vilken marknad man pratar om. Och här jag kan ha förenklat eller missförstått. Det är inte husbyggande utan non-residential vilket jag i och för sig skrev.

        Absolut inga vallgravar och gott om konkurrenter? Kan du hitta någon liknande maskin att köpa? Inte i Sverige i alla fall vad jag kan se (men har inte letat multum). Har du hittat någon? Om Skanska använder maskiner, vilka maskiner använder de?

        Someros kunder bör vara här se sid 1:
        http://d248s5njznv13y.cloudfront.net/images/pdf/2015InterimResultsPresentation.pdf

        Var kan jag läsa mer om konkurrenssituationen, att det finns 20-30 olika sätt att avjämna, och menar du att Somero påstående i årsredovisningen är helt felaktigt?

        Tacksam för mer input!

        Radera
      2. Min,gissning är att de är som Cellavision och har en hög marknadsandel inom en marknad de själva skapat. Så det skulle vara oerhört kul att få se vilka lösningar som i dagsläget dominerar för att skapa jämna golv om N eller andra läsare kan upplysa oss.

        Hade bolaget varit närmare till hands skulle jag definitivt grävt djupare i det eftersom jag föredrar färre och djupare analyser, men det ser onekligen intressant ut.

        Radera
      3. Hej Aktieingenjören.

        det finns massor med olika typer av maskin beroende på krav samt storlek på projekten.

        http://www.lindec.com/download/allen-product_catalog-2013-swe.pdf
        kan du se ett antal av dessa och dessa finns tillverkas utav en mängd leverantörer (tex Atlas Copco som är ett intressant företag för oss aktieintresserade)

        I pdf:en skulle jag rekommendera att titta lite extra på vibratorbalk sen googla glättare finns en mängd olika åkglättare för större jobb, sloda i många olika varianter även motordrivna.

        självnivillerande ytskikt tror jag säger sig självt

        /N

        Radera
      4. Jag ser inget behov av en sådan här betongavjämningsmaskin, gravitationen sköter det helt gratis....i allafall hos de svenska byggbolagen...

        ari_man

        Radera
      5. ari_man

        det ser jag som direkt felaktigt att gravitationen skulle sköta detta.

        någon form ev efterbehandling krävs alltid dock om det är denna metoden som som Somero har är den rätta vill jag inte svara på i nuläget.

        /N

        Radera
    7. okej ska försöka svara utifrån mina erfarenheter, för att få någon som helst trovärdighet så tar jag min bakgrund. Civilingenjör inom Väg&vatten jobbet inom bygg industrin i en av Sveriges 3 största städer.

      först reda ut begreppen, den jämnar av betongplattor inte cement.
      Om jag kan hitta några liknade maskiner så kan jag inte de och det tror jag är negativt. för jag har aldrig stött på något sånt här vi arbetar alltid med andra metoder och byggindustrin kan nog vara den mest konservativa industrin i världen så att implementera något nytt hur bra de än är är otroligt svårt om de inte är lag och krav även då är de svårt.''

      Jag ser inte något enormt behov av detta. 98% av fallen när man har extremt höga krav på ytskiktet så använder man själnivellerade massor ovan betongplattan exempelvis flytspackel eller epoxi. när man använder detta så är betongplattans jämnhet i princip oviktig eftersom man tar upp allt de i ytskiktet.

      finns massa maskiner som en firma som Skanska använder både handhållna samt såna går på räls samt hjul. dessa användes då alltid i kombination med en rotationslaser.

      jag säger inte att den maskin nu nämner är dåligt de vet jag inget om men jag har inte sett den användas någon gång men är möjligt att de är stort utomlands och vi ligger efter på de området i Sverige.

      att årsredovisning är felaktig vill jag inte heller säga eftersom jag inte vet exakt hur det är utomlands så vill inte svara på de.
      men som jag tänkte spontant var att de var lite lek på statistik. Att de är 99% av marknaden av just den här typen av fordon med inbyggd laser m.m.


      avslutningsvis vill jag bara säga att alla mina erfarenheter och kunskap kommer från den svenska byggindustrin.
      Men jag vill gärna bli övertygad.

      /N

      Ps. pratade lite med min far om de som har längre erfarenhet av just betongarbeten. han hade varit med när just dessa maskiner används på vissa större projekt. Men han sa att få procent av antalet plattor som använder sig av denna tekniken och ofta specialister som har dom och ej "vanliga" betongarbetare. Ds

      SvaraRadera
      Svar
      1. läste igenom mitt svar, får ursäkta min extremt röriga text gick lite fort där.

        /N

        Radera
      2. Tack för input! Jag ska försöka läsa på mer och smälta kommentarerna.

        Lite ytterligare input från min sida är att Somero har en video från hur utbildningen i Kina går till till:https://www.youtube.com/watch?v=elCTHkq5T-M

        De påstår också att de är "First Ever Globally Recognized Company to Start a Concrete College!" och ska starta något liknande i maj i USA.

        1. Har du någon pejl på om tekniken och arbetssättet i utbildningen generellt skiljer sig från de du beskriver, på ett bättre eller sämre sätt i så fall?

        2. Följdfrågan är om du tror att det bara är "fina ord" med "First Ever Globally Recognized Company to Start a Concrete College!" eller om det kan finnas något bakom?

        3. Tror du slutligen att en sådan här färsk maskin är bättre än de metoder du/ni har erfarenhet av: http://www.somero.com/news/310-somero-enterprises%C2%AE-launches-the-all-new-s-940-laser-screed%C2%AE-at-the-world-of-concrete-2016

        Tack än en gång för snabb input. Jag vill att det ska bli rätt och att fler personer inte investerar i något jag själv missförstått om det är så!

        Och kan du inte svara på frågorna (som kan vara felställda) så är det fine. Ville bara få iväg dem och se om du har ännu mer input :)

        Radera
      3. 1.
        Har inte satt mig in i den exakta teknik som Somero använder de, utan bara filmen du länkade till samt kunskaper från min far som jobbat på projekt där man använt denna teknik.
        Men av de jag kan döma på rak arm så verkar Someros maskiner vara mer avancerade och eller snarare ett mer komplett system.
        De jag refererar till är liknande men uppbyggda av flera instrument och maskiner som arbetar i symbios.


        2.
        När de gäller Concrete College så utbildar sig alla som arbetar men projektledning inom betong nu för tiden eftersom de är de vanligaste byggmaterialet.
        Det finns en mängd Betongutbildningar beroende på svårighetsgrad på njutningarna du avser göra, svårigheten sträcker sig lite förenklat från småhus till broar/undervattens gjutningar.

        Men dessa är normalt sett utbildningar på runt 10 dagar som är fördelade på flera veckor för att lätt kunna implementera dom i arbetslivet.

        just Concrete College som jag inte har en aning om vad de är verkar ju på namnet vara mer riktiga utbildningar på flera år och de är jag för dåligt insatt om de finns.

        betongarbetare finns ju som en utbildning på gymnasiet men antar att detta är någon form av vidareutbildning.

        utbildning är väl alltid bra men just denna har jag ingen aning om.

        3.
        Tror absolut de finns behov av förbättring och förändring. Som jag nämnde tidigare är byggindustrin extremt bakåtsträvande och har en mentalitet att inte fixa något som inte är trasigt.
        se bara hur mycket kostnad per tillverkad bil har sjunkit genom åren sen kollar du kostnaden per tillverkad m2 byggnad som bara stiger år för år.

        knäckfrågorna i just detta fallet är ju läggtiden per m2 och självklart antal resurser som krävs. kan man ersätta ett antal maskiner med en enda och en resurs som styr denna är de ju en besparing.
        läggtiden såg jag bara 4 sekunder i filmen och de verkar gå snabbt de jag funderar på är mobiliteten på stora ytor runt pelare m.m.

        om man jämför med flytspackel så är de ju ett helt moment man slipper om de är jämnt från början så klart de finns en marknad.

        det jag vill säga att marknaden för betongplattor är såpass enorm och att säga att dom har 99% av marknaden av de större industriplattorna är nog lite missvisande även om jag förstår att de inte var så du menade..
        skulle gissa på att en ytterst liten del av antal plattor som gjuts idag använder såna här maskiner handlar nog om någon procent antagligen ännu mindre.



        ska gå in på deras hemsidan och läsa på lite mer känner att jag svarar på lite mer en jag är helt bekväm med just nu vet som sagt inte hur stort detta år utomlands eller exakta tekniken.

        men fråga på så ska jag försöka svara på de jag kan om hur vi arbetar nu och liknande

        /N

        Radera
      4. Tack för bra kommentarer!

        Angående college så är det mer en 5-dagarskurs för den kinesiska marknaden, se sid 7:http://d248s5njznv13y.cloudfront.net/images/pdf/Somero-2014-Annual-Report.pdf

        Kolla gärna vidare och knäckfrågan är väl om de är är mest avancerade på marknaden, och ger ett mervärde i insparad tid och färre antal maskiner.

        Här är förresten en annan beskrivning av vad som, enligt dem, skiljer dem från konkurrenterna: http://www.somero.com/news/289-who-is-somero-enterprises-inc-%C2%AE

        Och en liten titt på deras framtidsplaner från sid 7 och framåt: http://d248s5njznv13y.cloudfront.net/images/SOM_20141118_StrategicGrowthPlan.pdf

        Ska försöka grotta vidare lite själv också.

        Radera
    8. @N

      En fråga från en okunnig. Har en kompis som flyttat in i en dyr bostadsrätt på en kajkant. Han sa att byggbranschen är den enda branschen som inte förstått att det blir billigare att göra rätt från början. Parketgolvet i hallen är utbytt tre gånger eftersom det "sviktar".

      Några plattor på husfasaden har blåst ner, och nästan dödat en människa. Vad beror alla dessa bygg fel på egentligen? Karlen har dessutom en Porsche i garaget. Golvet lutar så att det är alltid är en vattensamling runt bilen. Han klagar över att han får ha gummistövlar på sig innan han stiger in i fordonet.

      Sist jag skulle åka med bar jag ett par C&J skor som jag inte ville få skadade av vattnet. Han fick köra fram och hämta upp mig.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      SvaraRadera
      Svar
      1. Hej Lars

        Att byggindustrin skulle ha mer fel än någon annan industri har jag ingen statistik på.
        men med de sagt så är vi väl medvetna om problemet och de läggs enorma pengar på eftermarknad som kunde spenderas bättre helt klart.

        vid varje projekt så sätter man av en viss % av den totala projektkostnaden till eftermarknaden så medvetna är vi allt och de är självklart något som arbetas med kontinuerligt.

        att svara på vad alla dessa fel beror på är nog ändå svårare.
        Men om jag fick gissa så är de nog kostnadsbesparingar, den enorma konkurrensen som råder inom byggindustrin kolla bara på byggindustrins marginaler, samt okunskap.

        /N

        Radera
    9. @N

      Ja denna eftermarknad håller bostadsrättsinnehavarna sysselsatt mer eller mindre på heltid. Min vän konstaterade att det är en ständig kamp mot klockan innan garantitiden går ut.

      När han flyttade in skulle han köra ner sin BMW i garaget. Den gick inte in genom garageporten. Den var för bred. Ny bil fick inskaffas. När jag var med och Porschen skulle inhandlas låg jag på golvet i bilhallen med en måttstock och mätte bredden på framvagnen för att förvissa mig om att bilen skulle komma in i garaget. Skall det behöva vara så?

      Med vänlig hälsning

      Lars

      SvaraRadera
      Svar
      1. Lars

        att de skulle vara en kamp mot klockan tycker jag är direkt felaktigt.
        Att inom 10 år upptäcka ett fel tycker jag är väldigt rimligt dock med vissa restriktioner och bevisskyldighet.

        återigen kan inte svara på specifika fallet men låter väldigt skumt.
        finns ju BBR som man följer gällande sådant och en port i detta fallet beställs ju efter de kravet som har tagits fram för att vara fullt godkända och de är ju inget byggföretagen väljer

        /N

        Radera
    10. Det handlar om betong och inte cement.....betonggolv osv.

      mvh ari_man

      SvaraRadera
      Svar
      1. Tack, ändrat nu!

        Tänkte att cementen sen blir betong men bättre att säga betong: http://www.armering.nu/cement-och-betong/

        Radera
      2. Förresten ett på alla sätt grundläggande fel i min terminologi. Utlovar bättre research i framtiden :)

        Radera
    11. Kul med alla kommentarer. Måste läsa på och fundera lite mer! Jag tror definitivt att Somero har något särskilt. Frågan är hur särskilt det är.

      SvaraRadera
      Svar
      1. har forskat lite vidare i detta både på nätet och folk som använt tekniken.
        så har lite mer info

        kan återkoppla imorgon om de finns intresse

        /N

        Radera
      2. Jag tycker att du gör en fantastisk insats. Som biotekniker med fokus på IT har jag dålig koll på byggfrågor. Men det är ett intressant mönster när ett bolag hittar en nisch som de kan anpassa sig och skapa en alldeles egen delmarknad.

        I vissa fall blir det här en fantastisk affär (ex Cellavision) när nischen attraherar nya kunder och i andra fall är det en affär som misslyckas eller i värsta fall en bluff (ex Countermine). Så dina kritiska och kunniga ögon är värdefulla.

        Radera
      3. Instämmer helt, och återkoppla gärna!

        Radera
    12. Gustav,

      Frågan har väl varit uppe men den förtjänar att upprepas. Med dagens ras i Stockholm finns det då verkligen någon anledning att investera i ett okänt cementbolag i ett annat land?

      HM kan nu köpas för runt 260 kr. Wallenstam för 57 kr. Industrivärden ger snart fyra procent i direktavkastning trots utdelningssänkningen. Jag menar bilden ändrar sig hela tiden. Tycker många kvalitetsbolag har kommit ner till attraktiva nivåer i Stockholm.

      Det är med andra ord tid att agera. Man kan inte sitta och fila på talet till kvinnan, eller stå i köket och baka fastlagsbullar.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Med vänlig hälsning

      Lars

      SvaraRadera
      Svar
      1. Det är en föränderlig (aktie)värld vi lever i. Började köpa Somero strax efter årsskiftet och den har gått upp sen dess. H&M har gått åt andra hållet. Det är frågan hu mycket man ska justera om och jag har dem i olika depåer 1/3 i Sverige (ISK) och 2/3 i utlandet (Kapitalförsäkring).

        Är dock attraktivt med nysparande i Sverige nu, särskilt om balansen 1/3 ska kvarstå. Är beredd att öka i H&M, eWork och Vitec som jag alla äger. Saltängen är jag nöjd med portföljandelen.

        Men som vanligt ger du mig något att fundera på, men... Ja kanske skulle jag agera också. Men spontant (ska fundera!) så är jag inte beredd att sälja någon aktie för att öka i H&M. Inte ännu i alla fall. Men det är ingen dum tanke du har, kvalitet är ju billig(are) i Sverige nu.

        Tack för bra kommentar, Lars

        Radera
      2. Lars, är det dina HM-aktier jag köpte idag? Eller gäller dina - 7% inte när hela marknaden går ned?
        /H

        Radera
      3. Ja det har verkligen varit en intressant dag i dag och en sättning på 4,3% är verkligen inget att leka med, den motsvarar mer än väl en anständig ”direktavkastning” för den som tänker i sådana termer.

        Jag kan bara hålla med Lars om att det för många av oss antagligen är enklast att göra köp på hemmaplan, då det är lättare att ha ett hum om vad man får för pengarna. Med all respekt så har jag någonstans en övertygelse om att man som svensk och boende i Sverige normalt sett har enklast att bedöma svenska bolag.

        Själv hade jag olyckligtvis inte möjlighet att sitta vid datorn och hålla koll på utvecklingen i dag så jag valde i stället att köpa mer i en indexprodukt.

        Hur gör jag då i morgon, ja det får utvisa sig, men i kväll ser jag över portföljen som helhet för att se om det behövs några justeringar.
        //Stavros

        Radera
      4. Jag förstår och håller till viss eller stor del med. Men jag kan samtidigt ifrågasätta hur "svenskt" H&M egentligen är. Ca fem procent av försäljningen är i Sverige så det handlar om att bedöma vad som sker i utlandet även i detta fall :)

        Radera
    13. Hej igen

      Har forskat lite i detta nu samt frågat mig runt och funderat själv.

      Att gjutningar sker med dessa maskiner även i Sverige är inget att diskutera, det sker dagligen finns företag som är specialiserade och reser runt i hela Sverige/Norden och bara utför stora gjutningar med dessa maskiner.

      Vidare till tekniken/effektiviteten/lönsamheten:
      Efter ha pratat med folk som arbetat med tekniken bland annat på IKEA varuhus samt järnvägshallar så är läggningsformen extremet effektiv.
      Denna maskinen används i kombination med vissa andra maskiner så lägger dom många gånger så mycket m2 betong jämfört med "vanliga" btg-arbetare.
      en jag pratade med var nästan lyrisk när han beskrev de och sa att han inte hade en chans att räkna hem de med egna när han jämförde tider.

      Så att tekniken och effektiviteten är i yttersta toppklass är jag inte tveksam till alls.
      Gällande kostnadseffektiviteten vill jag inte ge ett rakt svar på de eftersom jag fortfarande är för dåligt påläst på kostnaderna att använda den. Men om jag kommer med lite egna åsikter så är oftast tid en av de viktigaste aspekterna i byggbranschen så en tidsbesparing och i detta fallet en enorm tidsbesparing är klart mycket viktigt för branschen och leder till besparingar. du behöver inte knyta upp resurser lika länge som kostar pengar samt etableringar m.m.

      Nu till till de riskerna jag ser:
      Du nämner att de har 99% marknadsandelar och detta har vi redan diskuterat men vill ta upp de igen så ingen tror att detta är hela sanningen.
      Dom har säkerligen 99% av en viss del av denna marknaden men den delen dom har 99% av är extremt liten ska man veta. Frågan är hur stor, iof tror jag att de räcker att med en liten andel eftersom de är en sådan enorm marknad.

      en annan risk jag ser är just att de är vissa få speciella företag som specialiserar sig på denna typen av gjutningar vilket innebär att inte alla byggföretag inhandlar dessa maskiner.

      en sista risk jag ser är denna typ av maskiner är en väldigt stor investering för ett byggföretag och framförallt underhållet. detta leder till att man ofta hyr denna typen av maskiner av ett hyrföretag. Detta innebär ju att det i praktiken blir många företag per stad "delar" på samma maskin och på så sätt är de klart negativt för Somero.

      Även försökt kolla på lite konkurrenter som har exakt samma typ av maskiner har hittat ett par fabrikat som tillverkar dessa. Googla på "betongläggare" så hittar du några. Kan dock inte svara på deras marknadsandel men här får vi ju lita på deras redovisning

      Va säger ni andra som inte är så inskränkta som jag.

      /N

      SvaraRadera
      Svar
      1. Tack för mycket bra research och infallsvinklar som jag inte hade kunnat tänka ut själv inom rimlig tid.

        Att någon är lyrisk över produkten och att den kan spara tid är ju mycket bra. Samtidigt nämner du en del risker.

        Sammantaget tycker jag ändå att Somero verkar ha något speciellt. Den är inte okänd på marknaden utan kan göra folk lyriska. Samtidigt undrar jag hur de definierar marknaden för sin 99-procentiga marknadsandel.

        Hursomhelst. Jag behåller min andel av Somero och försöker sakta men säkert smälta den information du levererat. Stort tack för den tid och energi du lagt ner!

        Skulle du komma på något mer är du varmt välkommen att skriva.

        Radera
    14. @N

      Japp! Det som är för bra för att vara sant är inte sant. Ett bra inlägg. Tycker de flesta investerare faktiskt kan kolla på vad som finns i Stockholm. Man kan ju faktiskt handla ett fint genomlyst bolag som Industrivärden med bra rabatt, och bra direktavkastning just nu. Fredrik den store och Helena vid rodret. Man kan göra sämre bets.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      SvaraRadera
    15. @H

      Det var kanske mina aktier du köpte. En aktie bryr sig inte om vem som äger den. Min risk är inte din risk. Gustavs risk är inte din risk. Han är kanske en man med ärvd förmögenhet som vill skapa något eget genom att leta över allt i det gigantiska investeringsuniversumet.

      Det är ju föga sannolikt att en placerare från planeten Uranus 2 enbart skulle välja Stockholmsbörsen att investera på. Man får finna en metodik som passar en själv.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      SvaraRadera
      Svar
      1. Menade inte att vara oartig. Undrade bara om din strategi gäller även när hela marknaden faller? Eller säljer du alla aktier då och ligger likvid?
        /H

        Radera
    16. Har hittat en färsk intervju med Somero. Klart värd att lyssna på:
      http://qualitysmallcaps.co.uk/ceo-or-fd-interviews/somero-enterprises-inc-som-ceocfo-interview-20-jan-2016/

      SvaraRadera
      Svar
      1. Och en video: http://www.iii.co.uk/brr-media/293875/finncap-somero-enterprises%3A-initiation-coverage

        Radera
    17. En bra intervju på svenska om betongbranschen. Tydligen så bygger man vägar av betong också (har dock ingen aning om Someros maskiner då är aktuella).
      https://www.acast.com/hallbarhetspodden/d3409143-c0ba-445b-b7d9-ff91b3a8f3c7

      SvaraRadera