söndag 21 februari 2016

eWork och Vitec - och lite samhällsnytta


eWork och Vitec har nu kommit med sina rapporter. Båda är marknadsledande småbolag med växande utdelning, starka konkurrensfördelar (enligt mig) och relativt goda finanser. De uppvisar också en fin tillväxt. För båda bolagen ska jag sedan kolla vad introduce kommer med för nya prognoser.

eWork
För eWork ökade vinsten per aktie med 43 procent för 2015. För sista kvartalet ökade vinsten per aktie med 14 procent men det var ett svårt jämförelseår. Utdelningen blir 3.25 kr vilket motsvarar cirka 5 procents direktavkastning på kursen 66 kr. P/E-talet på 2015 års vinst blir ca 19. Länk till hela rapporten.

Funderingar efter rapporten:
  • De har förhoppningsvis ganska starka konkurrensfördelar, i alla fall jämfört med vanliga IT-konsulter. De styr/skapar marknaden och tycks kunna ha en nätverkseffekt. De säger att de stärkte sin marknadsposition på samtliga marknader.
  • De nya finansiella målen med 20 procents vinsttillväxt och 20 procents omsättningstillväxt per år till 2020 ger en tydlig bild vart de vill.

Vitec
Vitecs vinst per aktie ökade med 52 procent för 2015 om jag inte räknar helt galet. Men det står 65 procent i rubriken på rapporten (!). Sista kvartalet var ökningen 32 procent. Utdelningen höjs för 13:e året i rad till 0,9 kr vilket ger en direktavkastning på 1,5 procent på 60 kr. P/E-talet på 2015 års vinst blir ca 22,5. Länk till hela rapporten.

Funderingar efter rapporten:
  • Även i Vitecs rapport hittar jag konkurrensfördelar och här är de nog ännu starkare. Vi talar om en hög och ökande andel återkommande intäkter och troliga byteskostnader för kunderna. 
  • Jag gissar att den höga marknadsandelen kan göra att det inte lönar sig för en ny aktör att gå in och konkurrera. Undantaget är väl om en branschorganisation gör det själv (utan egentligt vinstintresse) vilket väl är aktuellt när det gäller mäklarsystem.
  • Skuldsättningen har ökat. Enligt den här analysen på Introduce förväntas den dock minska.
  • Man undrar hur länge "Lars-Olov" är kvar? Gärna så länge som möjligt förstås, men är Vitec förberedda för eventuellt generationsskifte om någon vill kliva av?

Shared value?
För att tillföra något nytt (nåja) i diskussionen kan man fundera på vad bolagen tillför sina kunder och samhället? Kolla en bra presentation och en Wikipediaartikel om ämnet.

eWork har av kritiska tungor på bloggen kallas för moderna människohandlare. Det jag inte gillar helt är att de skapar prispress på konsultmarknaden. Dels förstör sina egna marginaler och man kan väl gissa att någon mindre lönsam IT-konsult(firma) blir uppsagd på grund av prispressen. Däremot kanske de möjliggör många egenföretagare i form av att du kan ta uppdrag via eWork. Frihet eller människohandel, man kan nog se det på olika sätt?

Vitec har jag inga invändningar emot, de sparar tid och energi, och därigenom pengar, för sina kunder. Deras affärssystem är kritiska för den dagliga verksamheten. Möjligen ska de se upp för att bli för "mätta" när de har en hög marknadsandel. Läste något (minns ej var) om att bristande kundnöjdhet var en orsak till att konkurrerande mäklarsystem kom fram. Och då kan man i och för sig ifrågasätta bolagets positiva effekt ifall det kokar i leden.

Tror du eWork och Vitec tillför samhällsnytta? Vilka skulle sakna dem om de plötsligt försvann (förutom aktieägarna förstås:-) Och är samhällsnytta något att ta hänsyn till?

Men framförallt, vad anser du om eWork och Vitec generellt? Jag ser två småbolagsfavoriter och är ganska tung i dem.

21 kommentarer:

  1. Hej Gustav, Vitec liknar en intressant investering precis som de flesta av bolagen i din portfölj. Jag kan inte mer om bolaget än vad jag läst på din blogg, men kan konstatera att det inte hör till vanligheterna att ett mjukvarubolag uppvisar en sådan intjäningsstabilitet, vilket antagligen beror på deras speciella affärsmodell. Jag kikade på hur P/E talet sett ut historiskt sett på börsdata och i nuläget verkar det ligga en bra bit över det historiska genomsnittet för de senaste 10 åren. Tror du det beror på det allmänna börsklimatet eller mer på förändringar i bolagets prestation och framtidsutsikter? Båda Ework och Vitec ger definitivt samhällsnytta på sitt sätt, vilket är mer än vad man kan säga om ett par bolag jag har som säljer skräpmat och alkohol. Så länge det inte det överkonsumeras kanske det ändå är OK och jag unnar mig själv lite av deras ohälsosamma produkter då och då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att Vitecs strategi helt klart ligger bakom stabiliteten, särskilt nu övergången mot återkommande intäkter. Läs mer här: http://www.vitec.se/Om-Vitec/Mal-och-strategier/

      För alkohol och skräpmats-bolag så vill jag egentligen inte att de ska växa för mycket (pga folkhälsan) men har inga sådana dubier med Vitec. Men jag konsumerar både skräpmat och alkohol själv ibland så jag gynnar ju den sektorn (är alltså inte helt konsekvent).

      Radera
  2. Jag har en enorm respekt för Vitec och dess ledning. Men jag är lite osäker på om de kan fortsätta framåt och göra förvärv som industrihandelskonsulterna skämt bort marknaden med. Eller om det nu blir ett "hack i kurvan" precis som för Addnode och ProAct efter deras stora förvärv. Utifrån vad Olof berättade om sin företagsfilosofi när vi träffades har jag svårt att tro att han skulle acceptera ett hack i kurvan men min förhoppning är att marknaden ska bli lite rädd så att jag kan köpa in mig i Vitec. Men annars får jag nöja mig med andra bolag.

    eWork ser jag som ett av marknadens mest attraktiva bolag om man kan acceptera en cyklisk exponering. Man är så pass stora att en nedgång inom IT-konsultbranschen garanterat lär påverka omsättningen. Men man är ett extremt effektivt bolag och kombinationen av långsiktig tillväxt och 5 % direktavkastning är någonting som är värt mycket i en miljö med låg ränta och låg tillväxt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vid något tillfälle kan det bli svårare för dem att växa, men jag hoppas att den tiden ligger långt bort. Kanske blir de mer av ett utdelande bolag då?

      eWork är, liksom Vitec, en kombination av massor med trevliga egenskaper. Vitec känns ändå säkrare då det är hög andel återkommande intäkter och därigenom mindre cykliskt.

      Radera
  3. Imponerade tillväxt i båda fallen! På tal om den diskussionen som var kring Ework, Kammarkollegiet och prisdumpning såg jag att bland annat HiQ fick ett tvåårigt ramavtal med Kammarkollegiet inom systemutveckling och Informationsförsörjning (2015). Inget Ework bland leverantörerna.

    Ju mer jag läser på ju mer tror jag att Ework

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu blev jag väldigt nyfiken på vad du tror om eWork. En riktig cliffhanger :-)

      Radera
    2. Med tanke på att ingen konsultläkare är med på avtalet misstänker jag att man valt att sätta krav som innebär att uppdraget inte är lämpligt för konsultmäklare.

      Däremot noterar jag att man i "Informationsförsörjning Samtliga underleverantörer" (DN96-35-2014) så anger CGI, Knowit, Pulsen och Tieto Formpipe som underleverantör. Formpipe är alltså underleverantör till fyra av sex konsultbolag och i de två andra fallen (HiQ och Evry) har bolagen nästan inga externa underleverantörer. Som jämförelse kan nämnas att vanliga konkurrenter som Ida Infront och Lemontree bara finns med på ett ramavtal var (CGI respektive Pulsen).

      Radera
    3. För läsare som inte riktigt hänger med om varför HiQ och Formpipe är så intressanta bör man läsa Långsiktig investeringsinlägg från igår: http://langsiktiginvestering.se/2016/02/ett-stabilt-vaxande-bolag-som-ar-bra-positionerat-for-att-ta-till-vara-pa-digitaliseringens-mojligheter.html

      Radera
  4. Fråga: Är det någon som har koll på "Resrc", konkurrent till eWork? Är de ett hot?

    Länkar:
    http://digital.di.se/artikel/blocket-for-konsulter-formedlar-jobb-for-miljarder
    https://www.resrc.se/Login?returnUrl=%2f

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en nischad version av Eniro. Den artikeln (du ställde samma fråga förra året tror jag) är den enda gången jag sett bolaget och med tanke på eWorks låga overhead är det ekonomiska värdet på utrymmet mellan "Googla efter konsulter" och "ta hjälp av en mäklare" ganska begränsat.

      Radera
    2. Tack för input och du har nog bättre minne än vad jag har :-)

      Radera
    3. Du skulle ha varit med vid middagsbordet igår när jag ställde till en riktig show med avseende på mina kunskaper om Gustav Vasas barnaskara ;-).

      Radera
    4. Hade varit väldigt intressant :-)

      Radera
    5. Hej,

      Vi på Resrc vill på intet sätt se oss som en konkurrent till bolag som eWork utan snarare som en partner till eWork och övriga konsultförmedlare - konsultförmedlarna levererar primärt ett mervärde till konsultköpare medan Resrc fokuserar på ett leverera ett mervärde till konsultbolagen (och finansieras också av konsultbolagen). Vår uppfattning är att andelen konsultköp som sker via konsultmäklare kommer att öka över tid och att bolag som eWork därmed går en ljus framtid till mötes.

      Resrc rör sig på en annan marknad där erbjudandet består i att samla marknadens behov på en och samma plats (dvs en roll liknande den som HemNet fyller på fastighetsmarknaden). Istället för att tusentals konsultsäljare och frilansare skall lägga timmar på att leta igenom hundratals olika hemsidor varje vecka samlar Resrc alla uppdrag på samma plats - oavsett om köparen är en slutkund, ett annat konsultbolag eller en konsultmäklare.

      I juni 2016 använder ca 9.000 konsultbolag Resrc för att minska tiden som man lägger på att leta efter sitt nästa uppdrag - tid som man istället kan lägga på att konsulta några timmar extra eller på att boka fler kundmöten. Utan goda relationer till konsultmäklarna, exempelvis eWork, kan Resrc inte erbjuda konsultbolagen detta mervärde.

      Daniel Asvelius, medgrundare till Resrc

      Radera
    6. Tack för kommentar, tror åtminstone jag förstår det bättre nu!

      Radera
  5. Utspelet om kundnöjdheten kanske jag kan bringa någon klarhet till, det handlade I stora drag om att Mäklare generellt var missnöjda I viss mån med klient/server lösningen som SFD skapade initial samt att det inte gick att använda fullt ut med pekplattor och Iphones ute på objekten. Att Vitec redan tagit fram Express var inget man bemödade sig om att forska djupare I utan man klagade på det man hade då det inte var chict nog så att saga :-)

    Som kuriosa kan jag väl dra min syn på läsarfrågan under med angående historisk P/E värdering och varför den trendar mot ett högre interval än traditionellt.
    Vitec bestog länge till stor del av AO mäklare, långt over halva bolaget I omsättning och Ännu mer av vinsten vilket hämmade uppvärdering av bolaget. I och med AO Fastighets framfart sista halvdeceniumet och förra årets 2 nya AOn Auto och Hälsa är inte Vitec längre att anse som en "One Trick Pony" Som Apple lider av återkommande på grund av sitt relativt stora beroende av Iphone som gör att man missar de andra 78 miljarderna I intäkt och värderar det bolaget till ett P/E mellan 5-8 justerat för nettokassan.

    Samma stund som Vitecs vinst minskade beroendet till under hälften började multiple uppvärderingen igentligen.

    SvaraRadera
  6. Slutligen får jag säga att jag inte ens märkt att dom delat 0,91 med 2,66 istället för med 1,75 så jag håller med dig Gustav, borde nog vara upp 52% istället :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev ingen bra start på rapporten, trots att resultatet var bra!

      Radera
  7. Riktigt bra blogg! Roligt att läsa och du ger bra inspiration!

    SvaraRadera