söndag 13 juli 2014

Syftet med sparandet, resetankar och sommaruppehåll


Har tänkt en hel del på syftet med sparandet senaste tiden. Målet är att ha möjligheten att gå i pension mycket tidigare än vid 65 år. Men det är såklart lätt att "bli rik" när man räknar ut framtida avkastning i Excel. Typ, om man bara skruvar upp den årliga avkastningen till 32 % per år så är jag multimiljardär år 2077.

Nej, jag tror på pengar jag ser och det är inspirerande att se utdelningarna växa från år till år. Lite som ens barn faktiskt. Eller kanske inte. Men jag hoppas i alla fall om några år kunna få säga till mina utdelningar: Vad stora ni blivit :-)

Målet är förresten inte att sluta jobba utan att kunna sluta jobba. En ganska stor del av ens sociala liv och välmående är kopplat till arbetet. Och jag trivs med vad jag gör och var jag är. Jag har turen att vara på en arbetsplats med en god stämning, meningsfulla uppgifter, och med fantastiska människor i närheten.

Sommar på vintern
Om pensionen ligger långt bort så ligger möjligheten till fler "sommarlov" tillsammans med familjen närmare. Ambitionen är att kunna ta familjen på semestrar lite då och då utan att vara hindrad av en alltför tunn plånbok. Någon gång ska man ju återinvestera utdelningarna i det verkliga livet och då är utlandssemestrar vintertid något som kommer nära till hands.

Kanske kunde man även sikta på köpa ett hus eller lägenhet utomlands (nu börjar jag låta inte så lite som Ägamintid, jag vet :-). Eller så nöjer man sig t.ex. med två charterresor om året i november och mars. Då slipper man förhoppningsvis också nagga på det kapital som gör att jag/vi skulle kunna sluta jobba tidigare. Jag skulle också ha svårt att övertyga min sambo om ett husköp. "Det är inte så roligt att åka till samma ställe..." är det jag får höra, och nog ligger något i det. Men det måste väl bero på vilket ställe man återkommer till :-)

Min ambition är ändå att under de närmsta åren testa lite olika resmål för att se om man verkligen fastnar för något ställe. Italien, Spanien, Turkiet och Thailand är länder som lockar. Och jag är ju inte främmande för utländska investeringar :-)

Aktieportföljsresan
Den nördigaste resan av alla hoppas jag göra någon gång i livet: Att besöka alla mina investeringar "live", d.v.s. äta en sydafrikansk Famous Brands-burgare på plats, droppa in på Discoverys huvudkontor, käka en sallad på köpt på Woolworths i Sydney etc.

Okey, även mindre smickrande saker ska också bockas av, som att skicka ett brev med Österrikiska posten och beskåda Ridleys djuråtervinningsstationer på plats. Att säga hej på Vitecs huvudkontor i Umeå är också obligatoriskt. Vissa ställen är säkert lättare att få med familjen till. En H&M-butik funkar nog t.ex. ganska bra.

Vad säger du?
Vad är syftet med ditt sparande? Sluta jobba, börja resa, lägga allt på hög, konsumera mera etc? I mitt eget fall är det en privat pensionsförsäkring, men även en "semesterförsäkring".

Är lägenhet/hus utomlands något som lockar? I vilket land? Och har du någon "aktieresa" du drömmer om? Nördigt i överkant javisst, men det är en särskild känsla att se det man faktiskt investerat i!

Nu tar bloggen sommaruppehåll och jag hoppas som sagt på möjligheten till fler sommaruppehåll framöver :-)

36 kommentarer:

  1. Jag hoppas verkligen det kommer att bli som du drömmer om. Ändå tror jag tyvärr videon nedan beskriver den riktiga verkligheten som vi har framför oss.


    http://youtu.be/9jaQmcYEiME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte en lika negativ bild av hur framtiden kommer se ut. Blir ofta skeptisk mot "domedagsprofeter", i alla fall när de säljer böcker och kurser och då har ett stort egenintresse i att svartmåla. Lyssnar mer på en sådan som Hans Rosling: http://www.gapminder.org/

      Visst kan det vara så illa som videon säger men jag håller det förhoppningsvis inte som så sannolikt (men har inte läst på). Vad är det som gör att du tror på det? Något särskilt argument som du fastnat för?

      Radera
    2. Jag blir skeptisk när allt handlar om "wishful thinking" och linjär tänkande ;)

      Jag ville påpeka att alla våra drömmar kan inte uppfyllas utan evig tillväxt som nu börjar avta helt enkelt pga "peak oil". Och, nej, grön energi kan inte ersätta olja. Det är del 1 av storyn.
      http://ourfiniteworld.com/2014/05/21/the-connection-between-oil-prices-debt-levels-and-interest-rates/

      Sen har vi ekonomin: valuta är inte pengar, definitivt inte en fiat valuta. Just nu har vi ett gigantisk skuldberg som helt enkelt inte kommer att kunna betalas just pga peak oil som sätter käppar på tillväxten. För att "fixa" detta har de kommit på QE men det skapar bubblor överallt. Löftena kommer inte att kunna hållas: pensionerna till exempel.
      http://peakenergi.wordpress.com/2014/02/09/valutakollaps/
      http://ourfiniteworld.com/2014/07/07/debt-eight-reasons-this-time-is-different/

      Kopplat till detta har vi klimatförändring pga vårt oljeberoendet och en exponentiellt växande population (tack vare billig olja ifs, som nu är historia).
      http://physics.ucsd.edu/do-the-math/2013/09/the-real-population-problem/

      Kan vi ersätta olja med något annat och fortfarande mata alla? "now it takes about 7.3 to 10 calories of energy inputs to produce, process, and transport each calorie of food energy"
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3154242/

      Radera
    3. Ah, nu förstår jag mera. Tack för argumenten även om vi resonerar olika!

      Frågan är hur det här påverkar ens investeringar även om man vet att allt förr eller senare kommer att slå in (vilket man inte alls vet). Ska man ligga med alla pengar på räntekonto? Eller köra olja och gas? Eller köpa guld?

      Säg att allt detta inträffar plötsligt om 10 år. Ja, då har man missat 10 år av tillväxt. Eller att det sker gradvis? Ja, då hinner man kanske parera när man ser vart det lutar?

      Och sen kanske jag var lite provokativ med att nämna Rosling han är ju någon slags omvänd domedagsprofet. Sanningen ligger väl kanske någonstans mittemellan. Även om jag definitivt tror mer på Rosling-hållet.

      Radera
    4. Ingen chans att vi kommer att få 10 års av tillväxt & risken att dollarn kollapsar innan 2020 blir större varje dag. Vi pratar om att 60% av världens reservvaluta utplånas.

      Nästa kris blir kanske den då den stora massan inser vilken roll energin spelar i vårt samhälle; och hur tillgången, såväl som priset, på denna energi slår igenom överallt i samhället.

      Dock kan det vara bra att bli helt skuldfri.

      Eftersom vi idag lever över våra tillgångar, och har organiserat hela ekonomin efter ett energiöverskott som inte existerar, är det självklart att vi kommer få en kraftig baksmälla. I Sverige är det dock inte staten, utan privatpersonerna, som bär den tyngsta skuldbördan och således kan var och en i detta land förbättra sina framtidsutsikter avsevärt genom att bli skuldfri.

      Och visst, köp guld & silver 50/50. De kommer inte att tappa sitt värde till skillnad från fiat valutorna.

      Radera
    5. Ok, vi har inte samma bild men tack för förklaringen.

      Sen är alla samband komplexa. Ska man undvika amerikanska aktier pga risken för dollarras, eller om man tom VET att det kommer att hända? Jag inte inte så säker. Ta Johnson & Johnson som exempel, vilka har basala produkter och tjänar in största delarna av intäkterna utomlands. Om dollarn tokrasar kommer visserligen aktien att gå ner räknat i dollar, men intäkterna gå upp (omvandlat till dollar). Då ökar ju vinsten, räknat i dollar.

      Dvs rena amerikanska företag är farliga vid dollarras men de med intäkter utomlands borde vara säkrare.

      Radera
  2. Jag prioriterar tiden med barnen när de är yngre. Jag jobbar 75% och tar långa jul och sommarlov. Jag är övertygad om att 20 åringar har roligare utan sina föräldrar under den tiden. Jag går miste om en del exponentiell tillväxt men det är det värt när jag får vara mer med mina barn. Får man kalla det ego att gå tidigare i pension före att jobba mindre när barnen är små?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tänkt och det är är något som jag funderar på. Jobbar själv 90 % idag så jag har i alla fall tagit ett steg i rätt riktning. Och min sambo jobbar 75 %.

      Det här med ekonomisk "ränta på ränta" kan gå för långt. Hellre en resa med familj och barn idag än tio när jag är pensionär. Man får ju inte glömma "ränta-på-ränta" på upplevelser också, och vissa saker är ju bara möjliga när barnen är små, eller medelstora. Kanske är det bäst att maxa tiden med barnen så långt det går (vilket ju måste vara det viktigaste?).

      Sen är det inte alltid helt lätt. En dyr resa mindre och de kan få en kontantinsats till en lägenhet om 20 år. Vad blir de lyckligast av?

      Radera
  3. Det var roligt att läsa dina reflektioner om varför och vad man ska spara till. Jag själv har ett mycket precist sparmål som jag hoppas kunna uppnå. När jag en gång i tiden fyller pension så kommer min normala pension att vara extremt liten därför hoppas jag att jag ska kunna leva på utdelningarna.
    Jag har ju som du redan vet skaffat mig det där huset i Thailand som jag åker till varje vinter. Jag kan garantera dig att det är skönt att ha en bas att utgå ifrån när man vill göra några småresor runt om i Asien eller i medelhavsregionen om man nu skulle fastna för det området. Det argumentet kan du prova på din fru. :-) Dock kan jag ibland tycka att pengarna rullar undan litet väl snabbt när man ska betala det ena och det andra i samband med huset även om det är billigt att leva i Thailand.
    jag kommer dock aldrig att sälja huset i Thailand om det inte händer något riktigt omvälvande. Det är där jag så småningom tänker bosätta mig. Om det sedan blir så får framtiden utvisa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att du är på god väg och att bloggen utvecklar dig som investerare. Alltid bra att ha ett precist mål. Mitt är lite luddigare men vi ska försöka ta ett snack någon gång under semestern och sätta lite mer gemensamma mål & visioner.

      Huset låter helt rätt och måste vara skönt att ha det avklarat!

      Ska pröva argumentet på frun men är tveksam till om det biter.

      Radera
  4. Jag sparar för att en dag kunna starta en avkastningsstiftelse som kan göra gott i världen långt efter min egen död.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så ädel är inte jag, i alla fall idag. Mitt sparande blir någon form av avkastningsstiftelse men begränsat till mina barn (räknar man i Excel kommer de få fantastiska utdelningar).

      Om vi stannar vid en stiftelse för goda ändamål. Är det bättre att starta en egen stiftelse eller finns det något befintligt att ge till istället? Tänkte att det kanske är krångligt att starta upp något. Och om du ger till någon organisation idag, vilket ger du till?

      Radera
    2. Finns väl egentligen tre anledningar till varför jag just vill starta en egen stiftelse istället för att skänka till befintliga organisationer:

      1. Kontroll. Du kan specificera exakt vilken form av ändamål som pengarna ska gå till.

      2. Inspiration för andra. Att en person med medelklassbakgrund från en liten, liten stad kan generera ett relativt stort kapital enbart genom hårt arbete, och dessutom "put them to good use", genererar förhoppningsvis större ringar på vattnet än ett livslångt månadsgivande.

      3. Känslan av att lämna ifrån sig ett arv. En välskött stiftelse kan förhoppningsvis överleva både barnbarnen och deras barn och åtminstone ge en känsla av ett något förlängt liv. Detta är väl egentligen en väldigt egoistisk önskan, så motivet till det här målet är väl kanske inte 100% ädelt trots allt.

      Radera
    3. Förövrigt så ser jag personligen inte riktigt något annat alternativ än att på något sätt skänka bort det överskottskapital som mitt intresse för aktier och sparande förhoppningsvis kommer generera på sikt.

      Att vältra sig i överdriven lyx har aldrig varit min grej (det skulle ju dessutom kunna ske först i ett väldigt sent skede av livet) och jag vill inte heller lämna något större arv till mina barn eller barnbarn. Jag tror nämligen inte att medelpersonen gynnas av att födas med en alltför silvrig sked i mun, och varför skulle jag egentligen kunna uppfostra något annat än en medelperson?

      Radera
    4. Bra och goda tankar och det låter vettigt, även om jag inte tänker helt likadant.

      En fundering är om det är bäst att ge bort hela sin förmögenhet på slutet när den är färdigbyggd. Jämför med om man efterhand pytsat ut månad för månad och år för år. Ok förmögenheten byggs inte lika högt, men kan man förvänta sig positiv "ränta på ränta"-effekt av de fördelar givandet ger? Vet inte.

      Om man är som Buffett och Gates och kan förvalta med fantastiskt avkastning är det väl givet att vänta med givandet. Men annars, för oss vanliga "dödliga"?

      Och det här med lämna arv, uppfostra medelperson etc, är svåra frågor. Har inte tänkt igenom dem själv. Har väl spontant tänkt att de är bra att ge sina barn (ekonomiska) medel oavsett om de är medelpersoner eller inte. Tror att skillnaden mellan silversked och träsked uppskattas men att safir- eller diamantsked gör detsamma. Ska tänka mer på detta, svåra frågor som sagt :-)

      Radera
  5. Jag sparar intensivt nu i syfte att kunna ha en bra finansiell buffert när vi får barn.

    I princip finns det två perioder i livet där jag ser stora finansiella behov:

    1) När barnen växer upp.

    2) Pension.

    Mina erfarenheter från att observera mina föräldrar och mina vänners föräldrar visar entydigt på att jag med nuvarande karriär bör ha ett massivt ekonomiskt överskott när barnen flyttar hemifrån. Så just nu tänker jag inte så mycket på ränta på ränta utan planerar för föräldraliv med både sparande och en ekonomisk livsstil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rätt tänkt, för barn kostar. Det sägs väl att kostnaden är 1 miljon för första barnet och sedan lite billigare (man har redan gått ner i arbetstid, kan ärva kläder etc). Som tur är ska allt inte betalas vid förlossningen :-) Länk: http://www.babyvarlden.se/Nyhetsartiklar/Ditt-barn-kostar-en-miljon/

      Men nog blir det konstigt. Att se barnet som en "kostnad" är ett märkligt synsätt. Och även om man ser det så är det ganska enkelt: Finns det något viktigare att lägga pengarna på?

      Håller med om livscykelperspektivet, barn kostar men man kommer hinna lägga undan en hel del till pensionen. Beror i och för sig på hur tidigt man tänkt sig att gå i pension :-)

      Radera
    2. Aktieingenjören 14:39
      Bra skrivet. Jag tänker likadant. När både sparande och ekonomisk livsstil fungerar med barn kommer mitt stora problem. Hur ska jag få arbetsgivaren att förstå min önskan om att jobba mindre?? Jag jobbar i ett mindre it-konsult företag men normen är tyvärr att mannen jobbar och kvinnan ska vara hemma. Jag är då mannen :)

      Radera
    3. Ja, det är svårt att bryta på normen på arbetsplatsen även om man har sina lagliga rättigheter.

      Själv har jag turen att barn är det normala och flera andra jobbar deltid. Men det är säkert värre bland IT-konsulter.

      Sympatiserar inte med FI men frågan är om inte en individualiserad föräldraförsäkring skulle få effekt här. Då skulle ju dagarna försvinna om inte mannen tog ut hälften. (ingen politikblogg detta, bara en fundering :-)

      Radera
    4. Tankarna kring deltidsjobb fick mig att skapa en identitet att kommentera med och en blogg. Får se om energin räcker längre än två inlägg!
      http://jkrblogg.blogspot.se/

      Radera
    5. Just det där är superintressant och något jag funderar på. Borde nämnt i inlägget detta med vi jobbar 90 % och 75 % för det är ju direkt kopplat till när vi kan gå i pension.

      Man måste ju ta vara på den tid som aldrig kommer tillbaka (småbarnsåren) och då är kanske mest rationellt att köra så låg procent som bara möjligt. Börjar man räkna på vad det kostar i form av bortfall av inkomst och (tjänste)pension är det dyrt, men förmodligen värt det!

      Hoppas du orkar fortsätta skriva!

      Radera
    6. Tack =).

      Jag har också ett jobb där det är svårt att gå ned i arbetstid. Men mitt mål är att byta bransch de kommande åren just för att kunna fokusera mer på vad som är viktigt.

      Radera
  6. Att inte behöva jobba för att ha råd att leva är nog största målet. Sedan ska även vi fylla vår tid, jobba, men mindre än innan och inte för pengarna, eller företagande kanske.

    Ett hus i Frankrike är en dröm, litet men med möjlighet till odling.

    Att förlänga semestern har visat sig svårt i mitt nuvarande jobb, annars är det något som vi skulle vilja göra redan innan vi inte behöver jobba längre.

    Trevlig semester!

    /Investerailivet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en plan!

      Kikade in din portfölj. 31 % i Starbreeze. Låter riskfyllt? Är dock inte alls påläst ska jag säga.

      Radera
  7. Jag/vi har liknande tankar som du/ni. Möjligtvis med en skillnad som jag faktiskt bloggade om idag. Jag funderar på att tvinga mig själv att göra något annat när jag kan - nu pratar vi jobbmässigt.

    Att satsa på att bli ekonomiskt oberoende men samtidigt säga att det kanske inte blir så utan att du trivs bra på jobbet gör att du kommer hålla dig inom komfortzonen och inte utbilda dig/förbereda dig för ditt nästa steg i livet.

    Då är risken stor att du inte utnyttjar din eller dina besparingars fulla potential!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker nog lite annorlunda. Så länge man trivs med arbetet och de man jobbar med, samt känner att det finns möjlighet till att utvecklas, ja då ser jag inget egenvärde i att byta. Är ändå så otroligt många timmar av ens liv man spenderar på jobbet och har man hamnat rätt (vilket jag känner) så är det inte dumt att vara kvar.

      Sen kommer jag att bli ekonomiskt oberoende, det är bara en fråga om tid :-)

      Radera
    2. Mmm. Vi kommer nog få skäl att diskutera vidare.

      Radera
    3. Gärna, det här är spännande och nyttiga diskussioner!

      Radera
  8. "ålet är förresten inte att sluta jobba utan att kunna sluta jobba. En ganska stor del av ens sociala liv och välmående är kopplat till arbetet."
    Rätt inställning : kunna om man vill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, det tycker jag är en viktig poäng. Lite är det som att bo i en storstad, man utnyttjar visserligen en bråkdel av allt kulturutbud etc, men alla möjligheter finns :-)

      Angående "ålet" så är det kanske ännu mer träffande: det handlar om att långsamt kravla, kräla och åla sig fram till ett ekonomiskt oberoende :-)

      Radera
  9. Husköp på varmare breddgrader där jag kan om jag vill sitta och fundera över meningen med livet. När jag läste lite av "domedagsprofetens" inlägg så fundera jag lite. Låt säg att ett bolag tjänar x antal kronor per aktie i 5 år, d.v.s ingen vinsttillväxt. Men ändå fortsätter man dela ut över 50% av vinsten i dessa 5 år. Kallas inte det för direktavkastning och innebär inte det i sin att ränta på ränta effekten fortsätter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även om du inte får någon ökning av utdelningen så innebär återinvesteringen en "ränta-på-ränta"-effekt.

      Över tid kan återinvestering ha enorm effekt, se 4020:s kanske bortglömda inlägg om saken: http://40procent20ar.blogspot.se/2009/02/aterinvesterings-betydelse.html

      Radera
  10. Just nu är aktier min största hobby. Gillar att läsa om bolag, läsa bloggar och lyssna på podcasts. Dessutom är det lustfyllt att "shoppa" aktier. Möjligheterna att handla på många olika marknader har aldrig varit bättre. Tycker det är kul att jobba också. Ser inget självändamål i att sluta med detta helt. Unnar mig och familjen ett par resor om året sedan är jag nöjd. Portföljen växer varje månad, när jag pensionerar mig kommer den säkert vara bra att ha men jag är ganska sparsam så jag tror jag kommer klara mig på min pension ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär samma här, aktier är verkligen en stor hobby :-)

      Radera
  11. Mitt syfte är att ta rätt stora risker så att uppgången kan kompensera utgifter hya osv. Till det behövs inte bara placeringar i större företag utan även i mindre. Men såklart då bara placeringar i solida växande företag som man kan vara placerad lång i. Några favoriter är indutrade, duni, loomis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stora risker lät till en början farligt men du avslutar med Indutrade, Duni och Loomis. Då har du säkert koll på riskerna!

      Radera