söndag 2 mars 2014

En okänd utdelare med Cola-smak


Innan vi går in på den okända utdelaren ska jag bara nämna att bloggen har uppmärksammats under veckan. För det första har Avanza kört en presentation, där ni också hittar aktuell portfölj. Se denna länk.

Cision har också gjort en genomgång av ekonomibloggar och där kom bloggen högt upp. I samband av det så blev det också en intervju, som ni hittar i denna länk. Där kan ni läsa om min syn på bloggandet. Kul med uppmärksamheten tycker jag såklart, och fortsätt gärna kommentera i samma utsträckning: Det är kommentarerna som gör bloggen! En av många "klyschor" du hittar i intervjun förresten :-)

Så till den okända utdelaren...
Vad sägs om ett litet svenskt bolag som säger sig vara världsledande och agerar "rådgivare" åt storbolag som Coca-Cola? Passar ju extra bra att titta på när jag köpte mer i Coca-Cola nyligen. Bolaget jag talar om heter BTS Group och är en okänd utdelare.

Vad gör dom?
Enligt årsredovisningen så beskrivs verksamheten så här:
BTS är det internationellt ledande företaget när det gäller att stödja och accelerera stora organisationers genomförande av viktiga, strategiska förändringar. BTS utvecklar organisationers förmåga att lära, förändras och förbättras. BTS är verksamt inom tre områden: Strategi & Affärsmannaskap, Ledarskap & Företagsledning samt Försäljning. Den unika BTSprocessen accelererar genomförandet av strategier och ökar kapaciteten genom
* Affärssimuleringar och upplevelsebaserade lösningar
* Skräddarsydda lösningar som är anpassade till vad som är relevantoch genomförbart inom organisationen.
* En målfokuserad process som effektivt säkrar och mäter affärsresultat.

Exempel på kunder är Accenture, Chevron, Coca-Cola, HP, Microsoft och Unilever mfl.

Så fattar jag vad de gör? Ja, ungefär men de vill ju inte dela med sig av företagshemligheter och ha PDF-material tillgängligt på hemsidan etc. Hur de i stort jobbat med Coca-Cola beskrivs på sid 23 i länken. Något luddigt är det även om jag förstår och gillar iden. Affärssimuleringar är väl viktigt såväl som i högkonjunktur som lågkonjunktur.

Växande eller hög utdelning?
Delat ut sedan 2003 och aldrig sänkt vilket imponerar. Hyfsat utdelningstillväxt också även om den legat still vissa år. Dagens direktavkastning är 3.1 procent eftersom förra årets utdelning på 1,75 kr bibehölls med hänsyn till stark finansiell ställning och goda framtidsutsikter.

Starka konkurrensfördelar?
Jag fastnade för några rader i årsredovisningen:
Marknaden för företagsutbildningar och styrning är fragmenterad. BTS möter olika konkurrenter på olika marknader och har ingen global konkurrent.
BTS ser en betydande potential i att växa tillsammans med befintliga kunder. Där finns en återkommande efterfrågan beroende på det ständiga förändringsbehovet och företagens fortlöpande efterfrågan på affärsutbildning inom nästan alla branscher runt om i världen. BTS värderar sin nuvarande kundbas högt och företaget förväntar sig en fortsatt stark efterfrågan även i framtiden.
Det låter ju väldigt bra av den anledningen att bolagen de tar uppdrag av är globala. Och att 80 procent är återkommande kunder är också en fördel. Till råga på allt så sysslar de med med konkurrensfördelar och det är ju lite kul i sig.

Sen har jag vissa negativa tankar. Är de helt nödvändiga? Är det något man snålar in på vid en lågkonjunktur. Och är de så himla unika, eller är det kvalificerat säljsnack och "mumbo jumbo"? Och kan t.ex. inte Coca-Cola sköta det här själv. Sen undrar jag hur stark förhandlingspositionen är mot de globala jättarna. David mot Goliat? Men de har väl kört den affärssimuleringen kan jag gissa och vet hur de ska spela sina kort:-) Och små konkurrenter till BTS lär ha det ännu svårare.

En annan invändning är att om de är så himla bra ja då lär de väl inte få nya kunder sen eftersom kunderna är fullärda? Jo, ok fler scenarier och marknadssituationer, men ändå.

Sammantaget finns det något här, men jag har svårt att bedöma styrkan. Produkten är också lite diffus eftersom utbildningarna (givetvis) är låsta och inte nås av utomstående.

Värdering?
Värderingen känns sådär utifrån uppgifterna från Financial Times:
 • PE ca 20
 • Vinsttillväxt senaste 5 åren i snitt: ca 0 %
 • Direktavkastning: ca 3 procent
 • ROE:14-15 procent
 • Skuldsättningsgrad: 0 procent
Senaste rapporten var ingen höjdare eftersom vinsten sjönk med cirka 25 procent. Se info här. De säger dock att det hela är ett tillfälligt hack i tillväxtkurvan och att svagt resultat i Nordamerika samt omstrukturering i Sydafrika och Australien är en förklaring. Tyvärr finns inga prognoser på 4-traders så jag har svårt att göra en framåtblick.

Är de en kandidat för portföljen då? Kanske, men jag kan för lite om deras produkt. Värderingen borde nog ner en liten bit också. Jag har dessutom svårt att skaka av mig en viss Firefly-känsla, d.v.s. ett mindre svenskt bolag som visade sig vara väldigt cykliskt. Men historiken är ändå fin, ovanligt med så stabila utdelare på small-cap.

Har du någon åsikt eller tankar? Är detta ett bolag du skulle kunna tänka dig att investera i? Och ifall ni läser intervjun i början av inlägget, håller ni med om min syn på bloggande?

Och lite kuriosa: Absurt nog har jag även tittat på ett annat bolag som heter BTS Group men som slutar med holdings plc (efter tips från Rullstolsinvesteraren). BTS group återkommer alltså, var så säker på det, och vi får se om affärssimuleringar eller Thailändska tunnelbanor smäller högst.

18 kommentarer:

 1. Jag har också kollat på BTS men inte vågat investera i det som ett långvarigt innehav. Jag tror på denna typ av branch som håller på utbildningar men samtidigt tycker jag att det är en hård konkurrens även om BTS som du är inne på är nichat och är globalt. Men ja jag skulle kunna tänka mig att ha BTS som ett mindre innehav, då det är något högre risk. Ett väletablerat företag med erfarenhet inom affärer bör också klara en övergång bra där alltmer information läggs över på webben. Inte minst borde detta även gälla inom utbildningar. Man skulle kunna jämföra med gamla postorderföretag som Ellos eller Clas Ohlson som verkar ha hamnat rätt när de lagt över alltmer på nätet, samtidigt som de behållit postorderbiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, även om de är störst och enda globala spelaren kan det fortfarande vara hög konkurrens om uppdragen. Skulle nog ha vilja se högre ROE och bättre marginaler för att bli övertygad om att de verkligen har bestående konkurrensfördelar.

   Vad jag kan se ligger de i alla fall hyfsat bra framme när det gäller online-delen, se t.ex. sid 33 i länken: http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-DL7WI/0x0x655640/7FFEE1F2-A1A4-4078-BADA-4B80673A5D1F/BTS_rsredovisning_2012_web.pdf

   Radera
 2. Hej Gustav,
  Stort grattis till den ökade exponeringen och jag tycker du är väl värd allt beröm du kan få! Fortsätt på inslagen bana!
  På tal om bana så är det Thailand baserade BTS klart bättre i mina ögon - antingen hålls de på spåret eller inte, men det är svårt att missförstånd vad de sysslar med.
  Utblidningsbranchen är klart mer diffus och inträdesbarriären känns lägre jfr med etablerat skytrainspår och långa kontrakt.

  // P.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   Ja, Thailands BTS kan kanske vara något. Synd bara med högt courtage, valutarisk och hög källskatt (tror det är 25%). Däremot är de snäppet intressantare än hong-kong baserade MTR, som driver Stockholms tunnelbana. Och tunnelbana är ju klockren investering, verkligen inträdesbarriärer för andra aktörer och "begränsad marknad". Parallella spår är inget att tänka på.

   Tanken var att svenska BTS skulle kunna ha vissa inträdesbarriärer om man ser dem som global spelare (ingen annan aktör finns ju). Men jag är inte övertygad om deras storhet.

   Radera
 3. Kul med lite uppmärksamhet!
  Låter som ett intressant och lite udda bolag men utan någon vinsttillväxt så låter P/E på 20 väldigt dyrt. Är P/E på 10 så låter det än mer intressantare då med en direktavkastning på 6.2%. Lät även lite svårförståelig, vad finns det som säger att de kommer hålla lika många kunder om 10 år? Vad gör de med sin ROE? Delar de ut allt eller?

  Ska bli intressant att läsa om BTS Group Holdin plc i framtiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För tillfället tjänar de 2,57 kr per aktie (2013) och delar ut 1,75. Dvs över deras utdelningspolicy på 30-50 procent av vinsten, men de motiverar det med fina framtidsutsikter. Har inte kikat på vad de gör med överskottet, men gissar att de kan expandera till nya marknader t.ex.

   Värderingen är lite för hög för tillfället, men å andra sidan säger de i senaste rapporten att resultatet ska bli väsentligt högre i år. Lägger till aktien på bevakningslistan, men så länge har jag inte blivit övertygad om dess storhet som sagt.

   Radera
 4. Bra frågor som alltid, tveksammare svar som vanligt :).
  Dvs vet för lite ännu.
  Intresset för bolaget vaknade främst pga den uppenbara inträdes barriären som är skyhigh i det aktuella fallet, åtminståne fysiskt. Sen kan jag intyga att det är ett spektakel utan motstycke att ta sig fram i trafiken i Bangkok på marknivå.
  Finns naturligtvis inga garantier på bibehållen pasagerarnivå, men då alternativen är få så tror jag att det finns förutsättningar. Nu är inte miljöfrågor högt på agendan generellt i Bangkok, men skulle medvetenheten öka och ekonomin tillåta så är TukTuk och långriggad flodbåt säkert bland de sämsta och är ju idag de enda alternativen, att köra bil själv är dödsdömt...
  Skall se om jag kan återkomma med lite mer övertygande argument lite senare, ha en trevlig arbetsdag!
  //P.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, höll på att missa att det är en slags inverterad tunnelbana eftersom spåren går uppe i luften. Annars är det intressant med aktier som inte bara är jordnära utan till och med opererar under jorden, se t.ex. australiensiska InvoCare som ett annat (och smått makabert) exempel.

   Hursomhelst gillar jag spontant Thailändska BTS sett till verksamheten men sen återstår frågor om courtage, valutarisk, tidsbegränsade tillstånd m.m, kassaflöde, capex etc

   Vallgraven är dock väldigt tydlig de har ju ett monopol även om de är tidsbegränsade. Bra presentation här:
   http://bts.listedcompany.com/misc/PRESN/20140226-BTS-managementPresentation.pdf

   Radera
  2. Som jag har skrivit tidigare så tror jag inte på någon större sänkning av THB eftersom den ligger historiskt lågt just nu. Dock kommer det signaler om att de stora investerarna väljer andra grannländer att lägga sina fabriker och kontor i på grund av den oroliga situationen just nu. Det leder till att ekonomin har skadats och man tror nu på en lägre bnp-tillväxt 2014. Detta har dock Thailändarna börjat uppmärksamma och därför har man taggat ner och väljer att lugna ner situationen även om själva grunden till konflikten inte är löst ännu. Med allt detta sagt så kommer jag att, så fort jag får en möjlighet, köpa in BTS Thailand till min portfölj.

   Radera
  3. Jag gillar verkligen vad jag ser när det gäller verksamheten och utdelningen. Fantastisk "vallgrav"! Två små frågetecken har dock dykt upp:

   1. Täcker kassaflödet verkligen utdelningen? I annat fall måste de låna för att dela ut. Men de har väl en 3-årsprognos för utdelningen så de lär inte sänka, men har de täckning på lång sikt?

   2. Varför är ROE så lågt? Mycket underhållsinvesteringar?

   Se länken: http://www.4-traders.com/BTS-GROUP-HOLDINGS-PCL-11252805/financials/

   Ska kika närmare på aktien och bolaget ser fint ut på massor med sätt men just detta skulle jag fundera en extra vända på innan jag köper.

   Radera
  4. Det var två mycket bra frågor som jag ska se om jag kan räta ut härifrån Thailand.

   Radera
  5. Hej Gustav och Rullstolsinvesteraren,
   Här ett sitat och en länk till en artikel som ger ett perspektiv på nuläget i Thailan, lite historia över politiska "kriser" mm.
   Verkar som om BTS är på "egen nivå" i förhållande till de pågående ororligheterna :)

   "The BTS trains were definitely more crowded than what I have experienced on other trips to Bangkok, but that was because the streets below were blocked - something I am sure the malls and hotels are not happy about. However and when you think about it, the streets below the BTS trains are usually like parking lots because they are choked with traffic (except when I was in Bangkok during the floods a few years ago) - meaning it's not a complete disaster for them as they are still largely accessible."


   http://seekingalpha.com/article/2065493-the-shutdown-bangkok-protests-is-thailand-a-safer-investment-than-you-think?source=email_etf_daily_por_str_ass_all_0_1&ifp=0

   H/ P.

   Radera
  6. Tackar, verkar vara en bra artikel, ska kolla in!

   Radera
  7. Det var en mycket bra artikel! Tack för tipset och länken. P. Jag kan intyga att Bangkoks trafiksituation är verkligen kaotisk. Om ni tycker att Stockholm har problem så går den som på räls i jämförelse med Bangkok. det är därför jag hoppas att Bangkokborna inser fördelarna med att ta skytrain istället för bilen när de ska förflytta sig och därmed börja lätta på trycket i den konstanta trafikinfarkt som bangkok befinner sig i.

   Radera
 5. Förresten. Tack för ditt omnämnande av min blogg i Cision-intervjun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, självklart vill jag hänvisa till den :-)

   Radera
 6. Om vi nu ska gå tillbaka till BTS i Sverige så undrar jag om inte detta är ett typiskt konsultbolag där substansen går hem och kan byta arbetsgivare eller börja konkurrera på egen hand. Detta leder till att löner och andra förmåner måste hållas på en sådan nivå att den risken minimeras. Detta skulle jag se som en stor risk framöver. Därför är jag extremt försiktig när det gäller företag med "hjärnsubstans".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kul skrivet och bra poäng :-)

   Visst går det att skapa en konkurrerande firma lätt. Men att skapa en global firma tar i och för sig lite längre tid och här är BTS ensam. Men varför är de ensamma, ja det kanske inte är en så mycket större fördel av att vara global helt enkelt. Är inte övertygad att det gör dem så pass speciella att de är värda en investering.

   Har även ett kritiskt inlägg på gång om IT-konsulter, helt i din "anda". I princip ratar jag IT-konsulter förutom eWork som ju har en annan affärsmodell.

   Radera