söndag 16 mars 2014

Två utförsäljningar, två ökningar och ett mål uppfyllt


Under veckan har jag sålt av två bolag:

Truworths
Sålde allt på en kurs strax under 70 Rand. Ingen överraskning för er som läste senaste inlägget och kommentarerna. Har redan knappt 15 % av portföljen i Sydafrika och två bolag där får räcka. Med 20 bolag i portföljen och 5 % i varje blir portföljandelen på sikt 10 % och det är nog tillräckligt. Valutarisken gör att det kan vara dumt att ha för mycket i Sydafrika, i alla fall när bolagen har sin intjäning där.

Specifikt för Truworths finns verksamhetsrisker i form av försäljning på kredit och en möjlig försvagning av konkurrensfördelarna när utländska aktörer tar mer plats. Expansionen utanför Sydafrika går också trögt, vilket annars hade kunnat minska valutarisken på sikt.

Tar emot att sälja men jag har ökat i två andra fina bolag istället. Tack för synpunkterna!

Essanelle
De tyska frisörerna klev oväntat ut ur portföljen på en kurs strax under 12.80 Euro. De var ett långsiktigt innehav men ett slags bud har kommit där största ägaren förväntas köpa ut bolaget från börsen. Troligen försvinner de från börsen i juni men det exakta priset är ännu inte bestämt. Hyfsat trevlig resa kursmässigt för att vara en riktig lågriskplacering.

Ändå trist att ett så ovanligt och stabilt bolag försvinner men vad ska man göra? Om jag inte säljer kommer det bli en kontantersättning (oklart hur stor och vilka skattemässiga effekter det får). Pressmeddelandet talar om "Merger squeeze out" vilket låter som en juicesort jag inte skulle välja, och har en del hänvisningar till tysk aktiebolagslagstiftning. Jag vill inte ha massor med skatte- och deklarationsdribbel, därför sålde jag redan nu.

Under veckan ökade jag i två bolag:

Vitec
Har räknat lite mer på dem, anser att värderingen är helt okey, och jag gillar Vitecs inbrytning på nya områden. Mäklardelen är en risk, men förväntad direktavkastning om två-tre år är 4 % enligt 4-traders och de är marknadsledande i nischer, eller begränsade marknader. Blev några till aktier på 91.50 kr.

Låter kanske illa med en begränsad marknad, men poängen är att det inte finns så stark konkurrens, och marknaden som sådan kan ju växa trots att den är liten.

Northwest Healthcare REIT
De kanadensiska sjukvårdslokalerna har inte gått något lysande och kursen är nere under 10 CAD. Jag ökade därför med inköpskurs cirka 9.90 CAD. Borde inte vara fel med direktavkastning över 8 % i ett marknadsledande bolag som handlas under fastigheternas marknadsvärde.

Bolaget är lite som Hemfosa fast bättre (hoppas jag). 100 % samhällsfastigheter och flera gånger större än närmsta konkurrenten i Kanada. Har läst en del men inte hittat någon förklaring till nedgången. Northwest Healthcare REIT är ett bolag jag gillar och jag tror och hoppas att bolaget går bättre än vad kursen antyder. Senaste rapporten som är ganska färsk tyckte åtminstone jag var helt ok.

Målet då?
Nu har jag under 20 bolag i portföljen, närmare bestämt 19 stycken. Något enklare att hålla koll på faktiskt. Men skulle till och med kunna köpa ett till och här har jag ett 10-tal idéer (minst) men ska hejda mig tills allt är riktigt genomtänkt.

De portföljbolag som annars skulle kunna höja sin andel är Beijer Alma, Exxon, Munich Re, Österrikiska Posten och Telia. Kanske närmast till hands att öka i Exxon av dem. Eller vad säger du?

Nya bolag som ska snabbtittas på är Cineplex (CA), Whistler (CA), Thai Tap (Thailand), BTS Holdings (Thailand), Edenred (FRA) samt ett gäng okända utdelare i Sverige. Har även fått ett tips bra tips om Boston Pizza (CA). Just de två första är lite extra kul, biografer och skidbackar är något som likt frisörer ständigt efterfrågas. Deras marknadsposition är också extremt bra.

Vad säger du? Har jag köpt och sålt rätt? Och vad skulle du öka i?

Och är det någon jag känner som ska med till Avanza Forum på onsdag?

39 kommentarer:

 1. Tycker Thai Tap Water Supply ser riktigt intressant ut vid en första glimt. Hög DA med höga höjningar i utdelningen årligen gillas :) Ska djupdyka i det företaget, tack för det tipset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Återkom gärna med vad du hittar om du inte "drunknar" i informationen. Kom förresten på att läsaren P (Peter?) ska tackas för tipset i första hand. Rullstolsinvesteraren har också skrivit bra om Thailand i allmänhet.

   Kolla kommentarerna till detta inlägg samt Rullstolsinvsterarens blogg:
   http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/01/fyra-forsaljningar-och-nagra-lardomar.html

   Radera
 2. Hej! Tror det var ett smart drag att sälja Truworths då det finns ett bättre alternativ här hemma med lägre politisk risk och som är billigare att äga. På tal om transaktionskostnader, du har säkert fått den här kommentaren tidigare, men är du inte rädd att avgifter kommer äta upp avkastningen på sikt inte minst då du handlar på börser med dyrare courtage?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, courtaget är känd bov som tillsammans med växlingsavgifter och källskatt bildar en giftig liga. Ett av skälen till att gå ner till max 20 bolag är att åtminstone courtaget minskar på sikt.

   Har också satt en minimisumma som jag minst handlar för, och en högsta procentuell nivå för courtage + växling. Man kan väl säga så här: länder med maxcourtage ska man definitivt handla med lite större summor än annars. Viktigt också att det inte blir som i Truworths-fallet utan att man behåller över tid. Sådana bolag bör nog vara exceptionella för att köpa.

   I dagsläget är det bara tre bolag på maxcourtage (Clarkson, Famous Brands och Discovery Ltd). Övriga marknader är billigare, i alla fall hos Avanza.

   Radera
  2. Tack för det utförliga svaret. Det låter som om du tänkt igenom detta både en och två gånger. :)

   Något som jag personligen får kämpa med nu när Stockholmsbörsen börjar kännas dyr är att inte söka mig till främmande marknadsplatser och bolag som ser billiga ut vid en första anblick. Min erfarenhet är att det ofta finns en anledning till den låga värderingen. Något som kanske inte nödvändigtvis är så tydligt när vi ”utlänningar” enbart tittar på bolagets egna rapportering. Därmed inte sagt att jag inte uppskattar din blogg, tycker du tillför mervärde för mig som bloggare/läsare när du lyfter fram "exotiska" bolag.

   Radera
  3. Nog är det farligt att bara läsa bolagets information och agera därefter. Försöker att hitta alternativa källor och brukar lyssna mer på den infon. Sådant här är mycket enklare nu för tiden, jämfört med 10 år sedan.

   För sydafrika finns t.ex. moneyweb och finanzial mail, för Kandada/USA t.ex. stockchase och Seeking Alpha, och för större bolag generellt (även Svenska!) morningstar. Absurt nog är brittiska Morningstar bäst.

   Radera
  4. Jag blev nyfiken på hur stort courtage du har på Kanada eftersom du och jag har köpt samma aktie nästan samtidigt och jag har fått betala maxcourtage på 745 kr. Jag har också Avanza.

   Radera
  5. Låter väldigt märkligt! Kolla att det verkligen dragits och dubbelkolla då verkligen med Avanza. Courtaget för Kanada är väsentligt lägre än maxcourtaget.

   Enda konstigheten jag kan komma på är om du köpt fel bolag, finns ett annat som heter Northwest "International" Healthcare... men får det ändå inte till några 745 kr. Rätt Northwest Healthcare har förresten ticker NWH.UN

   Avanzas prislista finns här om du är bas-kund:
   https://www.avanza.se/prislista/bas/handel.html.html

   Radera
  6. Kollade nu senaste notan och NWH.UN fick courtage 166 kr.

   Sen tillkommer en växlingsavgift på 0,25 % för utländska aktier vid varje köp eller försäljning.

   Radera
  7. Ok Tack för uppgiften! Skall kontrolleras så fort jag får reda på hur jag kollar notor på minidepån. Det verkar vara litet tricky.

   Radera
  8. Hej,

   Rullstolsinvesteraren, du har ett annorlunda courtage då du handlar på Avanza Mini. Den länk som Gustav gav ovan är alltså inte aktuell i ditt fall. Du har ett courtage på 69 CAD / 0,5% och du måste handla via mäklare. Det lönar sig alltså att vara Bas-kund på vår vanliga hemsida i det fall man handlar amerikanska eller kanadensiska aktier. Vill du omvandla ditt konto till ett Bas-konto så kan du göra det under rubriken "Fler tjänster" på Avanza Mini. Det finns dock ingenting som hindrar dig från att ha både ett Mini-konto och ett vanligt konto.

   Se prislista för mini-kunder här:
   https://www.avanza.se/mini/kundsupport/prislista/

   Notorna finner du på Avanza Mini under Mitt konto / Historik, sedan så väljer du "notor" i rullgardinen med rubriken "välj typ".

   / Dan, Avanza Bank

   Radera
  9. nu fick jag reda på notan och courtaget var på 418 kr så att det blev betydligt dyrare än dina men inte så dyra som jag trodde. Dock är det litet märklig courtagepolitik av Avanza att ha ett högre pris på Avanzamini än på bas när de har gått ut med att mini ska vara det absolut billigaste alternativet. men men vad de förlorar på gungorna bör de väl ta igen på karusellerna.

   Radera
  10. Tack för svar Avanza! För övrigt skrev jag min förra kommentar innan jag läste Dans kommentar.

   Radera
 3. Jag har anmält mig till Avanza Forum nu på onsdag men har tentor på tisdag och torsdag, så jag missar nog Avanza Forum i år igen. Tråkigt.

  Men Gustav du får gärna rapportera lite guldkorn från Avanza forum här på bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd! Får se om jag kan skriva något här på bloggen.

   Radera
 4. Otroligt nice att gå i mål med delmål... Snyggt jobbat!
  Ska oxå till forumet på å onsdag, ska bli roligt..
  Mvh Aktienybörjaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här gick ganska lätt att uppnå, bara att trycka på säljknappen. Eller ja, telefonorder för båda så lite bökigare var det:-)

   Då kanske vi springer på varann på onsdag, hoppas det!

   Radera
  2. Även jag kommer till Avanza Forum. Ska bli trevligt!

   Radera
  3. Kul, hoppas vi springer på varann!

   Radera
 5. En aktie som jag börjar bli alltmer intresserad av Bilia. Det bör finnas en anledning till att det är Öresunds största innehav. Det är ju ganska känt att vi har en gammal bilpark i Sverige och med kinesiska bilar in på den svenska marknaden bör öka konkurensen och pressa priserna på bilar. Tror då att fler komma byta bil vilket jag tror gynnar Bilia. P/e ser något högt ut men jag skulle i detta fall snarare fokusera på P/s mer som verkar skvallra om ett bra kassaflöde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God tanke! Har faktiskt inte tittat på dem men kommer nu på att en av mina kompisar jobbar hos dem. Måste höra lite vad han har för tankar allmänt!

   Siffrorna ser ok eller snarare bra ut, men hur är det med konkurrensen på sikt? Frågan är varför man ska gå till Bilia för service och inte mekonomen/Meca eller annan. Och för köp/sälj så är väl t.ex. Kvd billigare. I bästa fall har de en lojal och trögrörlig kundstock som betalar för dyr service och ändå är nöjda :-)

   Radera
 6. Vet faktiskt inte hur pass lika Mekonomen och Bilia är i verksamhet. Är för dåligt påläst. Husomhelst ska ju båda vara rätt defensiva aktieval. Vore kul att kolla hur dom klarade senaste nedgången 2008. Bara man kan se bortom Volvo på börsen så tycker jag det ser spännande ut nu inom bilbranchen. Jag tänker på Mekonomen, Bilia (mer defensiva), Autoliv, Semcon, Haldex, Kabe,, Det jag menar är att jag inte ser någon av dessa som särskilt ansträngande värderingsmässigt. Det skulle väl vara Haldex då men är svåra att värdera nu då som jag förstår genomgår do m nu en stor omorganisation

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4020 har väl köpt in sig i Mekonomen, så åtminstone de borde vara intressanta kan man tycka. Har inte så bra koll på de andra men för Autoliv finns uppgifter om att Morningstar säger 3 stjärnor (= rätt värderad).

   Någon annan har kanske koll?

   Radera
 7. Uppgiften om att Bilia är defensiv verkar rätr gammal när jag kollar...
  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2560559.ece

  SvaraRadera
 8. Verkar som vettiga försäljningar. En sak att tänka på ang. 4-traders på Vitec så är datan där endast baserad på en analys så bör ta den prognosen med en nypa salt. Ang. REITs så fick jag uppfattningen av att de inte anses vara så bra som de en gång var. Finns flera andra med linkande direktavkastning och alla har gått dåligt senaste (kursmässigt).

  Telia funderar jag på att öka på nuvarande nivåer även om de gott kan gå ner lite till. Ang skidbackar och bio så låter det kul men det går väl mindre bra för SF och Skistar. Det är inte lättaste marknaderna att agera i. Ser fram emot att läsa mer om dem i varje fall. BTS group i thailand speciellt (det var air train va?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, 4.traders uppgifter ska verkligen tas med en nypa salt. Tittar man på prognoserna på Introduce så räknar de inte alls med samma höjningar trots vinsthöjning.

   REITs har handlats ner en hel del, främst på grund av farhåga för stigande räntor.

   Telia har jag ett inlägg på gång om. Jag är något kluven till hur de klarar alla teknikrisker och i värsta fall är de en värdefälla, eller ja ett bolag som i framtiden kan ha svårt att höja utdelningen. Ska få ett eget inlägg snart.

   SF och Skistar är bra jämförelseobjekt, men spontant är Whistler snäppet vassare. Angående Thailändska BTS kan man väl bara säga en sak: The sky is the limit? :-)

   Radera
  2. Fast kikar man i årsredovisningen har jag för mig att det är en ganska liten del som är finansierad med lånetid på kortare tid än 1-2 år? Så även om räntorna skulle stiga skulle det inte vara förödande.

   Radera
  3. Ja, tror det stämmer och de har också förhandlat om vissa lån nyligen.

   Se sid 24:
   http://phx.corporate-ir.net/External.File?item=UGFyZW50SUQ9MjIzNjI5fENoaWxkSUQ9LTF8VHlwZT0z&t=1

   Men kursen är fortsatt ner, förstår inte riktigt varför. Kanske inte finns något att "förstå"?

   Radera
  4. Det intrycket jag har fatt ar att nREITs har foljt med mREITs ned da manga har svart att skilja pa dessa tva. nREITs are extremt kansliga for rantor medan mREITs inte alls ar det pa samma satt. Och eftersomm manga ser pa REITs som 1 investering sa blev det panik nar rantorna borjade stiga och QE var pa vag att trappas ned.

   Radera
  5. Dar skrev jag fel. Det skulle vara "mREITs ar extremt kansliga for rantor medan nREITs inte alls ar det pa samma satt".

   Radera
  6. Jag kan vara dåligt påläst och lite förvirrad, hänger tyvärr inte riktigt med. Menar du skillnaden mellan equity-REITs och mortage-REITs? Vad står "n" i nREITs för?

   Radera
  7. nar jag skriver nREITs sa menar jag tripple net lease REITs som ARCP och O. Som hyra ut lokaler med specifika kontrakt dar ofta hyresgaster star for reparationer etc. jag borde inte ha skrivit nREITs da det egentligen betyder non listed REITs om jag inte missminner mig.

   Det kanns generellt som dom fick en hard small nar rantorna gick upp nagot och FED borjade prata om att tona ner QE. Men det ar ju i sjalva verket mREITs som det kommer at sla hardast for medan foretag som ARCP och O kommer klara det betydligt battre. Problemet ar att folk kollar pa REITs som en enhet som ar extremt rantekanslig som helhet och darav blir det panik.

   Daremot so gick ju BDCs valdigt bra nar rantorna gick upp, sa det ar ju alltid kul med lite skjuts pa den sidan samtidigt som man kan kopa in sig mer i REITs till billiga nivaer.

   Tack for en intressant blog! :D

   Radera
  8. Tack själv, nu förstår jag mer!

   Radera
 9. Läste några skriverier av Munger förra veckan och han skrev b.la. en del om att man bör leta efter bolag i branscher där konkurrensen är "dum"/svag/splittrad. Tänkte på Vitec då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter smart och som läsvärda skriverier. Har du något tips om var man kan hitta det som han skrivit? Har läst för lite av Munger!

   Radera
  2. http://25iq.com/quotations/charlie-munger/

   Också finns det en bok, "Poor Charlies Almanac" som är en samling av olika tal, brev och andra skrivelser som ska vara riktigt bra. Handlar om logiskt tänkande, psykologi, sunt förnuft etc. och allt som oftast relaterat till investeringar/företagande.

   Radera
  3. Tack, ska kolla in :-)

   Radera
 10. Inga problem :) Rekommenderar denna varmt också:

  http://www.dividendgrowthinvestor.com/2013/11/charles-munger-lesson-on-elementary.html

  SvaraRadera