söndag 23 februari 2014

Nästa ekonomiprat - och ökade i Coca-Cola


Nästa ekonomiprat blir onsdagen den 23 april. Kl 18 på Belgobaren som vanligt. Riktigt roligt med det stora intresset och det är helkul att diskutera ekonomiska frågor live. Det har även blivit ett återkommande gäng så det knyts lite kontakter också.

För sakens skull ska kanske sägas att det inte är några föreläsningar utan man helt enkelt pratar med de som sitter närmast. Ni behöver alltså inte bekymra er för att undertecknad håller låda, något som annars skulle avskräcka :-) 30 platser är bokade denna gång, vi får se om de fylls!

Anmäl dig i kommentarsfältet eller genom att skicka mig ett mejl.


Ökade i Coca Cola
Under veckan blev det en affär. Jag passade på att öka när Coca Cola lämnade en dålig rapport. Hur dålig den är kan man också diskutera. Visserligen minskade vinsten per aktie för helåret 2013 med 3 procent men utan valutaeffekter m.m. var vinsten upp 8 procent.

Det finns en radda av hyfsat goda skäl att öka:
 • Över 3 procents direktavkastning i ett kvalitetsbolag
 • Utdelningen har höjts i över 50 år
 • Ett av de starkaste vallgravar man kan hitta. 
 • Buffett är storägare och han brukar veta vad han gör
 • Morningstar är positiva
 • Min egen lilla beräkningsmodell säger kvaliteten på bolaget är väldigt hög och priset åtminstone är ok (inte det starkaste skälet, men ändå:-).

Morningstars syn
Visst är de bara en röst i mängden men jag deras kommentar säger ganska mycket. Se särskilt min fet-markering:
Coca-Cola described its 2020 vision in 2009 and since then has been making steady progress in achieving its goals. The company hopes to double the amount of Coca-Cola beverages consumed around the world and double system revenue in that time frame. While we believe that volume growth during the next decade will be led by emerging markets, we also think that Coca-Cola s sales in mature geographies will also expand as it continues to broaden its portfolio of still beverages. Coca-Cola s vast distribution network and powerhouse brands are second to none and have helped the company create one of the widest economic moats in our consumer defensive coverage universe. We believe the firm s wide moat justifies an above-average multiple and that the shares are undervalued compared with our $45 fair value estimate. While declining consumption of carbonated beverages in North America is a near-term headwind for Coke, we believe international markets will provide plenty of growth opportunities...

Risker och osäkerhetsfaktorer?
Värderingen är knappast direkt låg, du betalar ju ändå nästan 18 gånger 2014 års förväntade årsvinst (men frågan är om de kommer att bli så mycket lägre). Historiska utdelningar är också just historia, men det talar för att de åtminstone vill dela ut. Men frågan är vad de kan dela ut. Kommande utdelningstillväxt bygger på att vinsten kommer att öka även i framtiden. Hälsotrenden spelar då knappast Coca Cola i händerna. Coca Cola är dock mer än bara Coca Cola. T.ex. Powerade, Sprite, Fanta, Bonaqua och Minute maid, se t.ex. denna länk. De är på väg att diversifiera sig bort från enbart sockervatten till andra produkter som t.ex. kaffekapslar, se denna länk om ett köp under senaste tiden. Och jag tror även att Coca Cola kommer att finnas som kapsel.

Min övertygelse är att Cola är ett bolag som kommer att överleva och växa oavsett vad som händer (möjligen undantaget kärnvapenkatastrofer och meteoritnedslag). McDonalds hade en kris i början av 2000-talet men gick stärkta ur den. De extremt starka konkurrensfördelarna gör att de har råd att misslyckas men ändå kan komma tillbaka. Och mycket tillväxt finns kvar i tillväxtmarknaderna. Skulle konsumenterna i tillräckligt stor grad efterfråga nyttigare produkter så är jag övertygad att Cola kan anpassa sig. Likt en politiker så avspeglar de folks åsikter - i detta fall vad de vill dricka.

Kan man i värsta fall tänka sig ett förbud? Inte i stor skala tror jag. Jag menar, då skulle ju öl knappast vara tillåtet att dricka, McDonalds-mat förbjuden, och saften bortplockad från butikshyllorna likaså.

Valutan är faktiskt inte heller någon större risk. De har så pass mycket intäkter från utlandet att ett dollarras skulle leda till ökad vinst (omvandlat till dollar). Risken är mycket högre om de enbart haft sina intäkter i USA. Se intressant diskussion och kommentarer av Kenny (Aktiefokus) i ett inlägg hos Trygg Framtid.

Hur ser du på Coca Cola? Har den en given plats i en portfölj? Skulle du köpa på dagens kurs? Och kommer du med på nästa ekonomiprat?

81 kommentarer:

 1. Svar på frågorna 1. Ja 2. Är redan ett av mina största innehav, annars hade jag nog köpt ja 3. Fel stad tyvärr ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får hoppas att det är rätt svar. Synd på fråga tre :-)

   Radera
 2. Tack för senast och jag kommer den 23 //Addi

  SvaraRadera
 3. Ja, jag tycker inte att dagens kurs är dyr. Den är ju inte billig, men Coca Cola kommer sällan vara billig. Räkna med mig på Belgobaren :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, och noterar att du kommer med på Belgobaren, bra!

   Radera
 4. Jag öppnade en position i Coca Cola nu i fredags (37.20). Coca Cola är det 13e företaget jag är investerad i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krävs bra mycket otur för att den 13:e ska vara en dålig investering:-)

   Radera
 5. Har precis analyserat bolaget och tycker värderingen är rimlig med tanke på alla kvaliteter som Coca Cola besitter. Med andra ord är ett köp på dessa nivåer inte helt fel. Kan alltid bli billigare dock.. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en bra genomgång, vettiga tankar och fina grafer.

   Länk: http://langsiktiginvestering.blogspot.se/2014/02/analys-av-coca-cola.html

   Radera
  2. Tackar, blir en del repetition dock då vi är så många som tittar på Coca Cola.
   Kul initiativ med träffarna förresten, synd att man inte bor i huvudstaden.

   Radera
 6. Även vi funderar på att ta in Coca Cola i portföljen nu. Jag bedömer att vi har högre risk i våra likvider (SEK) än vad den aktien med dagens värdering innebär.

  Extrem stabil utdelare med bra tillväxt. En försvagning av SEK generellt skulle inte påverka kursen i Dollar däremot skulle värdet öka för oss. Är ute efter att försöka inflationsskydda större delen av våra likvider (vikta om SEK mot stabila globala aktier) och Coca Cola är nog en bra kandidat :)

  Tyvärr är avståndet lite för långt, men nån gång ska jag förhoppingsvis vara med på Belgobaren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det där med valutaexponeringen är intressant och Trygg Framtids/Kennys tankar gjorde att sista tveksamheten att öka försvann. Antingen stiger dollarn (då går kusen upp i SEK) eller så sjunker dollarn (men då ökar vinsten). Har själv väldigt svårt att förutse valutakursrörelser men Cola är ju garderat på så sätt.

   Se till att vara med på Belgobaren någon gång:-) Vore kul.

   Radera
 7. Bra bolag Gustav.. Ett av mina största innehav

  Kommer till Belgobaren den 23/4
  /Aktienybörjaren

  SvaraRadera
 8. Bra köp på en fin nivå. Jag kanske också fyller på Coca-Cola i kommande vecka. Räkna med mig den 23 april.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Coca-Cola på hyfsat låg nivå borde (peppar peppar) aldrig vara fel.

   Kul att du är med 23:e!

   Radera
 9. Funderar själv på att ta in Coca Cola som månadens köp. Känns ändå som jag vill ha Coca Cola i min portfölj (aktien, i aktieportföljen, inte läsk i jobbportföljen alltså).

  Jag måste be om ursäkt för att jag inte dök upp vid förra träffen, var helt overwhelmed med arbete på jobbet. Men den 23:e april, då jävlar!

  //B2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man väl fyllt portföljen med Cola så är det väldigt svårt att bli av med den:-)

   Ursäkten accepterad, och välkommen den 23:e!

   Radera
 10. Synd att man bor i Skåne, dessa träffar verkar väldigt trevliga. Man kanske skulle styra ihop något liknande här "nere"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd, och Skåne-Möllan, Skanska och Skånska-Energi hade ju varit givna samtalsämnen. Det borde finnas underlag i Skåne med, det tror jag.

   Radera
 11. Svar
  1. Kul, välkommen!

   Vi får diskutera Northwest Healthcare och de spännande Thailandsaktierna du hittade.

   Radera
 12. Hej Gustav!
  Som relativt nyinflyttad till Stockholm tänkte jag komma på träffen. Har inte varit med tidigare, men tänkte att det alltid är trevligt att prata med likasinnade!

  /Johannes Ivarsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, och välkommen i dubbel bemärkelse!

   Radera
 13. Jag kommer. Planerar att föreläsa för Ni-vet-vem om nyttan att fokusera sina innehav. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, välkommen!

   Ser fram emot föreläsningen och känner mig träffad, antar att jag borde:-)
   Har helt enkelt lite svårt att fokusera, i alla fall när det gäller portföljen :-)

   Passar på att kasta in ett tidigt vedträ i debatten:
   http://www.investopedia.com/ask/answers/05/optimalportfoliosize.asp

   Radera
  2. Men jag tror du har en poäng och lyssnar mer än gärna på vad du har att säga. Det är bara så svårt att välja bort aktier:-)

   Radera
 14. Jag gör ett nytt försök med att anmäla mig och hoppas att inget dyker upp i sista sekunden den här gången! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, välkommen, och hoppas inget annat dyker upp:-)

   Radera
  2. Någon gång ska jag komma, men det blir inte den här gången heller... :-(

   Radera
  3. Ah, synd. Får hoppas på nästa gång då :-)

   Radera
 15. Hej, vilken/vilka mäklare använder du för ex-nordiska aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör Avanza.rakt av. En fördel är att de har största utbudet av möjliga aktier/länder i ISK.

   Se länk: https://www.avanza.se/avanzabank/hem/konton/blanketter/isk/Placeringsreglemente_ISK.pdf

   Radera
 16. Jag vill också komma! Jag glömde dock bort förra tillfället, satt och väntade på att en post skulle komma upp några dagar innan förra gången. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, välkommen! Ska försöka få iväg en påminnelse denna gång.

   Radera
 17. Tror att jag nu går in i KO igen, det där med kaffekapslar passar mig utmärkt ;-). Bra inlägg annars, du har övertygat en lätt skeptiker om fördelarana med KO. Och ja, jag kommer 23 april!

  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror som sagt att det inte är någon KO på isen när det gäller Coca-Cola :-)

   Kan ju också vara ett samtalsämne den 23:e, kul, välkommen!

   Radera
 18. Jag kommer gärna på träffen 23 april.

  Coca-Cola är lite väl stort för min smak, även om just smaken på densamma gillas. Jag kan faktiskt lova att gynna alla er KO-ägare genom dryckesbeställningen, då alkoholhaltigt inte är min kopp te.

  Önskeämne:
  Lågt värderade vinstgivande företag noterade på bakgårdslistorna.

  /AN

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att du i alla fall ger oss aktieägare lite extra välbehövlig vinst:-)

   Kul, välkommen!

   Bra önskeämne, och även något som rimmar med okända utdelare. Ofta ställer dock låg värdering till det. Kommer fler okända utdelare framöver och ska kika en extra vända på värderingen.

   Radera
  2. Mina små älsklingar är än okändare än de du skrivit om, förpassade som de är till de grumligare börsvattnen.

   Kanske är de alltför exotiska för dina temainlägg, men på en krog över Cola och plankstek ska de nog passa.

   /AN

   Radera
  3. Spännande att höra tips på bolag, inget är för exotiskt för min smak (nästan):-) Bara det ger utdelning så har det en chans.

   Radera
 19. Grattis till utmärkelsen Gustav. Tredjeplats är stort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   För den som undrar vad det gäller, se denna länk:
   http://www.cisionnewsroom.se/2014/02/25/cision-rankar-finansbloggar/

   Radera
 20. Hej Gustav

  Om det fortfarande finns plats kommer jag gärna till Belgobaren, drev (lite mer frekvent) efinans.blogspot.se förut, något som nu ligger på is på grund av lite för mycket arbetsbelastning med annat. Diskuterar däremot gärna nya investeringsidéer och dylikt, tror jag och du har ganska likartade investeringsfilosofi.

  Väl mött den 23/4 om plats finns!

  / Eric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns plats kvar, välkommen!

   Kikade igenom din blogg, fina innehav måste jag säga. Finns nog en hel del ideér att diskutera!

   Radera
  2. Hej Eric,

   Jag har länge varit inspirerad av din blogg och kul att höra att även du dyker upp.
   Vi verkar också ha rätt så likartad investeringsfilosofi.

   /Christoffer

   Radera
 21. Hej, vill anmäla 2 pers till den 23/4. /Håkan

  SvaraRadera
 22. Jag får också försöka igen och ha målsättningen att servern inte ska krascha igen (vilket den gjorde idag också, kanske är onsdagsrelaterat?).

  Kan förbereda en föreläsning om ödmjukhet och en positiv attityd gentemot oliktänkande... Dock inte riktad mot dig ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas servern klarar sig den 23:e, och jag har bokat en plats till dig. Välkommen!

   Vi får se till att diskutera Vitec bland annat.

   Radera
 23. En kort uppdatering: Nu är vi 22 som tackat ja, och 2 som eventuellt kommer. Finns platser kvar alltså.

  SvaraRadera
 24. Ok Jag kommer nu att slänga in en brandfackla som kanske också kan fortsätta diskuteras på Belgobaren. Ni som alldeles nyligen har köpt aktien Coca-cola: Hur ställer ni er till de moraliska och etiska problemen som finns i o m att coca-cola var en av de största sponsorerna till OS i Sotji? Bakgrunden känner väl de flesta till med Rysslands något homofoba inställning, för att uttrycka sig diplomatiskt, och de mutskandaler som har uppdagats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras bidrag till världens fetmaepidemi kan ju också vara en het potatis (till köttbiten).

   /AN

   Radera
  2. Bra diskussionsämnen här. Coca-Cola för en del negativt med sig, och aktivt stöd till Ryssland och Fetma är ingen höjdare egentligen. Ett bolag som Skanska som undviker både Ryssland och Kina är lättare att acceptera.

   Dock är det svårt att dra gränsen. Man kan ju också säga att MTG bör bojkottas eftersom de via TV3 sänder OS och då antagligen också stödjer Ryssland ekonomiskt. Menar inte det på allvar utan det är bara ett exempel på att gränsdragningen inte är helt lätt:-)

   Något att diskutera den 23:e helt klart!

   Radera
 25. Jag kommer / Linus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, välkommen! Och vi håller tummarna för Nortwest Healthcare.

   Radera
 26. Kan man komma som amatör i ämnet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, välkommen!

   Vi kör inget kunskapsprov, utan det viktiga är att man har intresset :-)

   Radera
 27. Hej, kan du inte bjuda i Gunther M till den 23/4 så att han kan köra den där presentationen? Vore mycket intressant och bra bränsle för diskussionen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé och Gunther är givetvis välkommen!

   Han skulle eventuellt ha dykt upp förra gången om jag förstod rätt. Ett problem i sammanhanget är dock att Belgobaren är en småbullrig krogmiljö med lite andra gäster också. Det finns därför ingen chans till någon egentlig ”föreläsning” utan man får prata med de som sitter närmast.

   Radera
 28. Hej Gustav,
  Den här gången sammanfaller inte träffen med nån tråkig jobbresa, så jag kommer! Angående KO så är Warren Buffett på CNBC på måndag för att svara på frågor i några timmar, så jag passade på att skicka in en fråga om han ser någon risk för att deras moat är på väg att urholkas på kort sikt. Han om någon bör ju ha en känsla för det. :)

  Vi ses!

  / Emil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, välkommen!

   Wow, spännande, hoppas han kan svara. En fördel är att de har så många konkurrensfördelar att det inte är någon fara ifall någon försvagas: Varumärke, lågkostnadsproducent (distribution, reklam per enhet...), vana etc

   Ses och hoppas på svar från Buffett då:-)

   Radera
 29. Om det finns plats kvar så kommer jag gärna. Jag måste dock dubbelkolla först så jag inte jobbar eller har sonen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns fortfarande några platser kvar, så kolla och återkom!

   Radera
  2. Asch, det sprack denna gång.
   Men jag håller koll på den här bloggen och dyker upp vid ett annat tillfälle.

   Mvh. SmartCat

   Radera
  3. Synd, hoppas det funkar bättre nästa gång. Kommer fler tillfällen.

   Radera
 30. Jag kommer gärna på träffen om det finns plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, och välkommen!

   Får det till att vi är 28 nu.

   Radera
  2. Beklagar men jag är bortrest och har dubbelbokat! Missar därför tyvärr denna gång.

   Radera
  3. Synd, hoppas du kan nästa gång!

   Radera
 31. Pratar du om att investera i Coca-Cola company alternativt Coca-Cola i Sverige som går under Coca-Cola Enterprises?
  Jag tror ni ska vara väldigt försiktiga med dem båda. Av en hel del anledningar varav de mest ledande är att man infört lagar och regler i USA kring hur stora serveringarna Max får vara. På t.e.x Manhattan i New York så får numera serveringarna inte vara större än 0,5 liter. Detta har haft en genomslagskraft negativt på volymen och värdet. Samtidigt som det fått stor uppmärksamhet och skapat debatter över hela USA. Jag skulle säga att det är läge att avvakta om kanske inte t.o.m läge att sälja aktierna och satsa på någonting annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte främst Coca-Cola Company i det jag skrev. De tjänar 60% av intäkterna utanför USA, så frågan är hur hårt detta slår. Är det något som bara vissa delstater inför påverkar det kanske inte så mycket.

   Samtidigt ska hälsotrender inte underskattas. Här tror och hoppas jag att Cola kan anpassa sig och göra nyttigare produkter, även om de är lite sena på pucken. Jag hoppas för egen del Cola-Stevia även om det inte är något jag sett i butikerna ännu: http://www.coca-cola.se/nordic-corp/cc/se_SV/pages/products/stevia.html

   En fråga som uppstår är om marginalerna är lägre på nyttigare alternativ. Samtidigt är det något som de måste köpa, annars förlorar de på sikt.

   Radera
 32. Har ni fått eran utdelning för KO 1/4-14?

  SvaraRadera
 33. Såg förresten denna länk angående Coca-Cola. Med Stevia så blir Cola inte särskilt onyttigt länge. Får hoppas på en "Stevia Wonder"-hit för Coca Cola :-)

  Länk:http://www.foodnavigator-usa.com/Manufacturers/Stevia-sweetened-Coca-Cola-Life-to-enter-new-markets-this-year-but-Coke-won-t-say-which-ones

  SvaraRadera
 34. Hej Gustav!

  Grym blogg. Du har ju handlat en del med utländska aktier och det gör jag med via Avanza (ex Coca-cola) med flera.

  Nu är det så att jag är intresserad av en del OTC aktier ifrån USA. Exempelvis denna aktien och några andra : http://finance.yahoo.com/q?s=CELH

  Jag vill ju inte öppna tradingkonto för att gå in och köpa här. Försökt få tag på Avanza idag, hörde något om att man ev. kunde köpa via dem om man kontaktade dem via telefon (ej onlineköp). Hur gör enklast för att lägga beslag på denna typen av aktier?

  Ha en grym dag

  Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Telefonorder ska fundera fint även om courtaget blir något högre:
   https://www.avanza.se/prislista/bas/handel.html

   Har ingen koll på bolaget och man ska nog tänka på att det kan finnas bluffbolag, tveksamheter och stora kursrörelser på en sådan lista. Har ingen koll på detta bolag tyvärr, men Seeking Alpha brukar vara bra inspiration.

   Är någon av de du kollar på utdelningsaktier, hojta till så ska jag försöka titta på dem (då blir de intressanta för egen del:-)

   Radera
 35. Do you drink Coca-Cola or Pepsi?
  PARTICIPATE IN THE POLL and you could win a prepaid VISA gift card!

  SvaraRadera