söndag 16 februari 2014

Min laguppställning 2014 - del 2


Laguttagningen fortsätter nu med anfallare, bänk och reserver. Det är ett ganska spexigt inlägg, det är jag medveten om, men jag utlovar mer seriösa inlägg i framtiden. Hoppas också att den seriösa undertonen går fram:-) Tycker det ändå är nyttigt att tänka i nya banor, och kanske kan en "startelva" gå att diskutera med de som vanligtvis inte gillar aktier.

Anfallare

Famous brands
En matnyttig anfallare som är på ständig tillväxt. Sydafrikas "landslagskedja" är riktigt snabb och målfarlig. Tillsammans med ungdomskompisen Discovery bildar de en giftig duo. Både extrem tillväxt (snabbhet) och suverän kondition (historik). Levererar alltid mål(tider) och har många år kvar innan de når sin fulla potential.

Discovery Ltd
Irrationell och innovativ striker som dribblar bort alla andra försäkringsbolag. Målmedveten spelare som med alla sina aktuarier alltid befinner sig på rätt plats. Några att räkna med! På randen till internationellt genombrott dessutom med satsningar i Kina och Singapore.

Jag gillar kedjan, de är samspelta dessutom. Offensiven har dock mattats av rejäl valutamässig motvind med tanke på sydafrikas knackiga valuta. De har cirka 90% av sina intäkter i Rand vilket gör dem sårbara. Kanske skulle Vitec platsat här? En sammanlagd brist i elvan är att antalet icke-EU-spelare kan vara för högt. Ser det dock det hela som ett världslag.


Bänken

Vitec
Vitec är en klar talang och något för mittfält/anfall med tanke på dess kreativitet och anpassningsförmåga. För tillfället något skadebenägen så jag vågar inte spela dem från start. Riskerar att åka på en smäll på sitt omlindade mäklarben, men jag är kanske för försiktig i min syn på dem. Helt klart närmast en startplats av de på bänken.

Telia
Telia hade kunnat knipa en ytterbacksplats men uppvisar dålig lagmoral. Publiken buar när de kommer in på plan, så de får börja på bänken. Något ofokuserade och pratar ibland högljutt med utländska släktingar i mobilen. Till åren kommen men käkar mycket nyttiga fib(r)er för att hålla sig i form. Tränar på bra (investerar i verksamheten) men blir tyvärr inte snabbare för det. Det är en nackdel och ska bevakas, trots en stor träningsdos så blir de inte snabbare.

Exxon
Smörjer de andra med fina passningar. Kan också mötas av burop på grund av sitt smutsliga förflutna. Varnad sedan tidigare och riskerar avstängning vid nytt gult kort. Tillför dock mycket energi vid sina inhopp och är en hal men pålitlig lirare.

Truworths
Har valutan mot sig och tappat drivet i steget på sistone. Ovan med underlaget och H&M är mer allround och stabila på backplatsen. Snyggaste matchtröjan dock. Som plus är de samspelta med anfallarna så en yttermittfältsplats hade kunnat vara något. Offensiv kraft som tyvärr mattats. Avvaktar utvecklingen.

Beijer Alma
Beijer Alma har fin spänst (sysslar med fjädrar) men är de tillräckligt mångsidiga? Jag är lite rädd att de t.ex. kan trassla in sig i kabeldelen och tappa fart och fokus. Av deras tre ben så är fjädrarna klart starkast.


Truppspelare

Munich Re
Tar stora risker i sitt spel, ofta har de hög och jämn nivå men ibland spelar de helt katastrofalt och då går det verkligen dåligt. Alltid nära rött kort och en säkerhetsrisk. Har dock Buffet som mentor och är nära bänken.

Skanska
Skanska är en spelare att bygga på men saknar möjligen det där lilla extra. Gräver dock guld i USA.

Ridley
Något av en misslyckad värvning som inte levererat. Alltid småskavanker och är sällan skadefria en hel säsong. Är dock numera mer fokuserade (saltdelen borta) och de står fortfarande på tillväxt. I god form en stabil och udda lirare som verkligen utnyttjar sina (begränsade?) resurser.

Skåne-Möllan
Borde åtminstone vara en given målvakts- eller backreserv men Skåne-Möllan har verkligen tappat farten. Klarar helt enkelt inte av (marginal)pressen? Kan dock behålla och hoppas på en bättre säsong. När de väl får spela så maler de ner motståndarna men är ändå nära försäljning om det inte vänder.

Essanelle
Ja, frisörerna är inte så bra på fotboll utan tittar sig mest i spegeln. Dåligt "klipp" i steget men kan saxa sig förbi många motståndare. Vass spelare som dock är lite för långsam, dvs dålig tillväxt. Levererar dock det som man förväntar sig och gör alltid sitt jobb, totalt opåverkade av vad som händer runt ikring dem (inga cykliska egenskaper alls). Defensiv kandidat som till och med lurat på lagkamraterna fina frisyrer och hårkrämer.Spelarförsäljningar

Atrium Ljungberg
Kunde inte konkurrera med Northwest som gick före.

Blackmores
Långtidsskadad och fick inte förnyat kontrakt. Bedömde det inte som att de skulle komma tillbaka i gammal god form.

RSA
Flertalet knäskador (utdelningssänkningar) gjorde framtiden för osäker. Även inre problem och dålig självkontroll.


Övrigt
I onsdags var det ekonomiprat och verkligen kul att det var så stort intresse! Bland annat var 4020 på plats, och andra bloggare som Christoffer, Trygg Framtid, Snåljåpen, Fundamentalanalys, samt representanter från Avanza. Nästa gång blir i april, återkommer med datum men preliminärt ligger onsdag 23 april bra till.

Vågar mig inte på något referat men kan nämna att det som diskuterades i min närhet var så blandade ämnen som Realty Income, Swedbank, Apple, Starbucks, kvotering och kanadensiska förhoppningsbolag. Se även Trygg Framtids beskrivning.

12 kommentarer:

 1. Hej, kan någon sammanfatta f den 12 feb? Vad sa Gunther? Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Günther dök tyvärr inte upp vilket var synd. Han hade ju också ett intressant ämne - hur man snabbast blir självförsörjande på utdelningar. Min spontana gissning är att han hade tagit upp de svenska investmentbolagen, men vad vet jag :-) En vild gissning.

   Radera
 2. Hej Gustav,
  Du lovade skruvade inlägg och du sviker aldrig! Toppen ide med den här typen av inlägg.
  Av dina innehav skulle jag ha valt Essanelle och Exxon i anfallet. Se bara på CR7, Bale och Beckham, rätt frisyrer och definitivt klipp i steget!
  Är säker på att Exxon har en 400 meters tanker någonstans och bara tänk hur motståndarna darrar när en sådan forsar fram mot mål, Drogba är ju rena skogsmusen i jämförelse.
  Min egen 11 består av en målvakt och inget annat !! Sålde resten av spelarna och investerade resten i högutdelare. Min målvakt är China Speciality Glas.Är förvisso ett Holding bolag, men deras operativa del är ledande inom skottsäkert glas och då även ett bombsäkert glas finns i sortimentet så behövs liksom inget mer :)).
  På bänken har jag amerikanska GEO som reserv. Deras specialitet är som bekant att vakta folk som är inburade av olika orsaker och då kan de få dublera som burväktare vid behov!
  Fortsätt dina personliga inlägg trots äventuella avvikande komentarer, är riktiga humörhöjare!

  // P.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja Exxon är inte snabba i vändningarna men har en rejäl tyngt. En striker på topp. Och Essanelle, ja de kanske ska in i startelvan ändå bara för att få in lite flärd och finess på planen.

   Glaslirare är generellt inte att rekommendera men ditt alternativ verkar vara väldigt säkert. Och GEO känns ju logiskt (geologiskt?) även om de symboliskt får spela med fotboja, och bör eventuellt bör ta plats i (fång)kedjan.

   Är det dem två du har, eller har du andra högutdelare också?

   Radera
 3. Du var inne på det själv, men jag har liksom någon som kommenterade förra veckan svårt att se behållningen av fotbollsmetaforen för mer rutinerade sparare. Visst kan det eventuellt få annars fullständigt ointresserade personer att läsa inlägget, precis som något de skulle kunna läsa på baksidan av mjölkpaketet och bli intresserade av. Det jag är fundersam över är om läsarkretsen är totala färskingar i någon större utsträckning.

  Om mer rutinerade sparare ska få behållning av att tänka i nya banor eller på okonventionella sätt måste de sätten att tänka tillföra något. I dagsläget ser jag inte hur fotboll ska göra det, för lektionen verkar helt enkelt vara att en portfölj tydligen ska ha 11 innehav där vissa ska vara mer defensiva och vissa mer offensiva. En utmaning med det tankesättet är att det helt bortser från räntebärande placeringar. Att ha ett lag smockat med försvarare kan generera högre volla i bolagens intjäningsförmåga än mer cykliska bolag kombinerade med en andel räntebärande.

  Skulle jag yxa ned min portfölj för att den är för spretig skulle jag göra en utvärdering av bolagen och hur bra det är och sedan givet bolagets styrkor hur sugen skulle jag vara på att köpa mer i bolaget på dagens nivåer? De bolag där jag är minst sugen på att köpa skulle ryka först. Ibland kanske de populärkulturella vägarna inte alltid är det enklaste. Ibland kanske bondens simpla redskap och bondförnuft trumfar mer komplexa metoder.

  Caparzo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nyttan kan diskuteras. Tog ut svängarna lite extra och bloggen kommer att återgå till en normal spex-nivå från och med nästa inlägg. För mig var det ändå en slags nyttig övning i form av på ett naturligt sätt (nåja) försöka få ner innehaven till 11 eller 16 eller 20 bolag. Om jag vill.

   Och i och för sig kan man väl se se räntebärande som målvakter, eller försvarare men liknelsen kan inte dras hur långt som helst, det håller jag med om. Se det hela som ett tillfälligt sidospår, jag lovar att detta är sista fotbollsinlägget på riktigt länge :-)

   Radera
 4. Rolig idé! Vad tycker du om min elva? Inte riktigt samma liga som ditt lag, men ändå en motståndare ingen bör underskatta?;)

  4-4-2
  Målvakt: Där har jag valt Spiltan Räntefond, en målis som är väldigt stabil, men kanske lite väl förutsägbar, men kommer inte bjuda på några "målvaktstabbar" iaf.

  Backar: Tethys Oil Industrivärden HM Bure
  Mittfältare: Protector ICA Castellum Vitrolife
  Anfallare: Google Cellavision
  Avbytare: Vivoline, Diös, Skanska, Investor, Amhult 2, Fenix Outdoor

  Som sagt, inte alls samma riskklass som dig och jag skriver inte ingående om varje "spelare" här, men du ser säkert hur jag tänkt. Tänkte faktiskt använda mig av detta tankesättet i mitt projektarbete, så tack för det :) keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spiltan är stabil. Men jag undrar om inte Tethys går bort sig i försvaret, dock är Google en intressant offensiv kraft. Lycka till med elvan:-) Och med projektarbetet. Skicka gärna ett mejl ang projektarbetet ifall du vill ha någon spontan synpunkt från någon utomstående.

   Radera
 5. Hej Gustav, i dagens UNT finns ett test av diskmedel från TestFakta. Ni brukar ju skriva om YES ibland så jag tänkte tipsa:) YES får bäst i test av undersökta sju märken (YES 4.0 poäng, konkurrenterna 2.3-3.3 poäng). Det är framförallt inom kriteriet"dryghet" ,dvs antal diskade tallrikar per liter, som YES plockar vinsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade sagt "Yes!" om det inte var för att jag sålt P&G. Är generellt lite orolig (antagligen FÖR orolig) för bolag som saknar egna försäljningskanaler. Kampen mot egna varumärken och för att få bra butikshyllor kan hårdna. Däremot är Yes en av de som säkert klarar sig riktigt bra ändå.

   Tack för tipset!

   Radera
 6. Tjena Gustav,

  Grymt bra blogg, gillar den skarpt. Ett tips på ett bolag jag tror du skulle gilla. Prosafe - äger samt servar oljeriggar i mexikanska golfen. Bolaget är ledande i branschen och har därefter en bra kunkurrensfördel. En rörelsemarginal på över 45% samt direktavkastning på över 8%.

  /Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Ojoj, fina siffror på Prosafe. Frågan är hur hållbart det är men de verkar ha en bra marknadsposition vid en snabb titt. Ska undersökas närmare och tack för bra tips!

   Radera