söndag 16 juni 2013

Ökat i DiscoveryÖkade under veckan i Discovery Holdings (Sydafrika). Bolaget sysslar med något så tråkigt men nödvändigt som försäkring, men gör det på ett ovanligt sätt. En bra presentation av deras verksamhet finns här. Och en annan bra presentation här också. Jag har även en tidigare analys av dem i bloggens barndom.

Deras grej är att de verkligen fokuserar på att ändra sina kunders beteenden genom positiva incitament. T.ex. har de mätutrustning i bilarna som mäter körsättet och du får bonuscheckar på bensin om du kör bra. Gör du en webbtest om trafiksäkerhet så får du mer poäng och bonusar. Likaså får man poäng och rabatter i liv- och sjukförsäkringen om du äter hälsosam mat.

Poängen: Istället för att passivt betala för skador som inträffar försöker man tillsammans med kunderna - genom små ekonomiska incitament - att minska antalet skador. En del av framgången är väl att du får ett väldigt bra urval av kunder.

Historiskt ser det väldigt bra ut, här är vinstutvecklingen sedan 2001:Jag tror att Discovery har en vallgrav genom att kunderna stannar kvar när de väl kommit dit. De är störst i Sydafrika och erbjuder tjänster som bankkort, investeringar etc, som ger ytterligare rabatter. Smart tänkt för ingen kund som finns där vill förlora sina intjänade poäng, det är en slags inlåsning. De bygger också upp ett varumärke. nätverk och bonussystem som konkurrenterna nog har svårt att matcha. Även all information (big data) och kringförsäljning i samma kundstock (nätverkseffekt?) är något som är en fördel mot mindre konkurrenter.

En spännande detalj är att de äger 20-25 procent av Ping An Insurance, Kinas näst största försäkringsbolag. Så här skriver de i sin senaste rapport:

By introducing intellectual property rights of business systems (e.g. Claims System) and management tools (e.g. Medical Risk Management tool) from South African firm Discovery, we have gradually built up a professionalized medical risk management platform for health insurance, giving Ping An Health a key competitive edge in the mid to high-end medical insurance market and a solid foundation for future expansion.
Kanske lite väl spännande när man läser att ägarbilden är snårig och att f.d. premiärminister Wen Jiabao har stora intressen i bolaget. Borde dock leda till politisk stabilitet för bolaget, förutsatt att han inte hamnar helt i onåd. Även wikipedia har nyttig info om saken.

Ett skäl till att jag ökade är att sydafrikanska valutan Rand har gått ner väldigt mycket. Man kan säga att det är rea i Sydafrika. Sen kan de bli ännu billigare ja, men jag tyckte det var ett bra läge.

Avslutar med en bild som på ett enkelt sätt förklarar det nytänkande. Kan behövas mer sånt inom den annars rätt traditionella försäkringsbranschen. Visst finns en utveckling i andra försäkringsbolag, men jag upplever att Discovery har kommit väldigt långt och ligger steget före.

Vad tror ni? Är detta en bra investering? Ska jag följa bloggrannarna borde jag väl ligga tungt i Danska banker... Sydafrikanska försäkringsbolag är inte en lika stark trend:-)

Ha en trevlig söndag! Jobbar på en titt på bland annat utilitys, en analys av California Water kan ju verka svalkande mitt i sommarvärmen.

12 kommentarer:

 1. Hur köpte du och vad var courtage?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpte via Avanza. Telefonorder gäller för Johannesburg-börsen och det är tyvärr ganska dyrt: 750 kronor + växlingsavgift på 0,25 procent, + 100 kr i avgifter i Sydafrika.

   Har tittat på andra andra alternativ för courtagets skull, t.ex. Saxo. De är mycket billigare men det känns för osäkert, se t.ex. denna länk: http://www.rejta.se/omdome/1464200/saxo+privatbank+as,+danmark,+sverige+filial

   Radera
  2. Hej Gustav,

   Jag har inte haft några bekymmer med Saxoebank. Deras Global Webtrader är jag som plattform väldigt nöjd med! Vanliga depån flyttades till netfonds som jag avslutade direkt. Har ingen erfarenhet av att föra över hela innehavet i Global Webtrader till annan Bank. Däremot har jag alltid omgående fått svar/hälp om jag haft frågor.

   Kommer nog köra ett test och föra tillbaka en del livkider för att se hur det fungerar.

   Ha en bra dag

   Radera
  3. Jag pratade med en bekant som jobbar med klagomål kring bankfrågor och han var lite skeptisk till dem. Hans uppfattning var att de inte riktigt tog klagomål på allvar.

   Men jag har ingen erfarenhet och courtagen är riktigt fina. Också suveränt att kunna ha elektronisk handel på så många ställen.

   Dock har de varit i blåsväder åtminstone tidigare: http://www.realtid.se/ArticlePages/201004/30/20100430081305_Realtid113/20100430081305_Realtid113.dbp.asp

   Radera
 2. Hej Gustav,
  Jag gillar din stil! Att tänka själv, hitta företag som skiljer sig på ett positivt sätt och att våga nobba danska banker är helt i linje med hur jag tänker!
  När det gäller försäkringsbranchen så ser jag på den som en form av "legaliserad brottslighet" dvs man tar folks pengar och gör mer pengar av dem utan större intensioner att betala tillbaka (undantaget utdelningar). När man dessutom har politiken med sig som lagstiftar fram produkter så verkar det ju som en omöjlig uppgift att misslyckas. Dessa två gör att branchen kommer att finnas länge och att bolagen sålunda utgör relativt trygga och bra placeringar.

  Tyvärr är jag inte tillräckligt kunnig för att bedömma hur starka ekonomiskt de olika försäkringsbolagen är och hur deras strukturer fungerar för att själv bedöma vilket bolag jag skall satsa på. Men om jag aplicerar lite bondförnuft så skulle jag kanske välja ett bolag som fungerar i en politiskt stabil region med låg brottslighet och med ett samhällsklimat där man prioriterar säkerhet och trygghet.Avsaknaden av ett rättssytem som möjliggör dyra och potentiellt kostsamma processer är också en fördel. För mig betryder detta i prektiken de nordiska länderna med motiveringen att vi har de ekonomiska förutsättningarna att betala för produkter vi inte(sällan) behöver samtidigt som sannolikheten att vi verkligen får/behöver ersättning är låg. Win-win för försäkringsbolagen.

  Det som gör mig lite skeptisk till banker och försäkringsbolag är den mänskliga girigheten och deras beroende av varandra. Affärsiden är likartad dvs ta andras pengar och göra mera av dem och detta leder till att banker och försäkringsbolag måste interagera med varandra och tex olika ländre/stater för att skapa marknader i syftet att göra pengar. Krydda detta med girigheten och i ett mardröms scenario uppstår krascher i spåren av individer eller företag som gör allt för att slå konkurenten.
  Kanske en pessimistisk syn och det är det för motsatsen är ju bevisad; i balans fungerar systemet utmärkt och generarar mer pengar för de involverade.

  Personligen har jag en mycket tråkigare inställning till val av investeringsobjekt. Jag försöker tänka extremt deffensivt och utgår ifrån de behov som bevisligen är absolut nödvändiga för individen dvs allt det som behövs för att man ens skall kunna fungera som försäkrings- eller bankanställd.
  Hit hör värme, mat/vatten,kläder, mediciner och det faktum att vi alla dör en dag. Detta kryddar jag med andra säkra kort kopplat med föregående dvs avfallsprodukter (fasta och flytande) och det ständigt närvarande behovet att droga sig dvs sprit och cigaretter.
  Tråkigt ja,men så länge människan och börsen existerar som det ser ut nu så ser jag inget problem med det.

  Nu tar jag en klunk vatten, drar på den nya skjortan och går och inspekterar mina solceller i väntan på CWT analysen.

  Mvh,

  P.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar din riktigt defensiva investeringsstil där du satsar på det basala: Värme, kläder, mediciner etc.

   Själv skulle jag hävda att försäkring hör dit, men jag är väl något partisk! Nog kan det handla om organiserad brottslighet (vissa pensionsförsäkringar är mer eller mindre ett rån) men jag tycker just Discovery sticker ut som något annat. Få bolag gör något så positivt som Discovery - minskar antalet trafikdöda och förlänger folks liv. Mer Win-Win än andra försäkringsbolag. Känner att jag kanske är för positiv (confirmation bias), men tusan jag jobbar med försäkring och det här är något tämligen unikt!

   Sydafrika är kanske något riskabelt som land. Här radas en del av problemen och lösningarna upp: http://www.leader.co.za/article.aspx?s=1&f=1&a=2893
   Därför är det viktigt att det åtminstone handlar om en basal produkt, som man antagligen behöver både i låg- och högkonjunktur.

   Avfallsprodukter är en rolig nisch. Just Ridley är ett sådant exempel även om aktien för tillfället tycks betraktas som en soptipp den med. Kan även nämna Invocare som ett extremt tråkigt men basalt bolag.

   CWT ska jag titta på. Filar också på ett inlägg om vilka typer av bolag som skulle kunna räknas som utility. Tror att det kan locka, har ju med det basala att göra.

   Radera
  2. Invocare verkar ju dötråkigt !! :)) Passar på att nämna min personliga favorit inom segmentet nämligen Service Corp. International ( NYSE SCI). Står inför mycket intressanta tider med ett större företagsköp, starka finanser och babyboomers som svänger in på upploppet...
   Många snackar om att äga vissa aktier livet ut....här har vi två förslag som man gärna har kvar åtminståne ett eller två kvartal efter döden...en sista utdelning på den egna begravningskostnaden kan man ju inte säga nej till...
   Börjar bli lite morbid nivå på inlägget så jag drar mig försiktigt tillbaka och tittar lite närmare på Invocare, tack för tipset!

   Mvh,

   P.

   P.s. skrev tidigare inlägg gällande försäkringar och försäkringsbolag lite raljerande på flit då jag kände till din bakgrund, inget illa menat :)...

   Radera
  3. Service Corp låter som en jordnära aktie som kan vara värd att gräva lite djupare i:-)

   För att lätta upp den mörka stämningen kan jag tipsa om Novarese, en Japansk utdelningsaktie inom bröllopsbranschen som håller vad den lovar. Men en något för exotisk investering till och med för min smak. Skulle ändå vilja skriva ett inlägg med titeln "Fyra bröllopsaktier och en begravningsaktie", om jag hittar tre till förstås...

   Ingen fara med försäkringsraljerandet:-)

   Mvh
   Gustav

   Radera
  4. Gapskratt, helt outstanding!! Åter påmind om varför jag klickar in på bloggen flera gånger per dag.
   Visst är det värt att gräva ner sig i SCI, men har för mig att 6 fot är max djup i branchen...
   Jag tycker vi tar Novarese i kombination med en begravningsaktie och lägger till de advokatbyråer du tidigare tipsat om, för skilsmässorna, och jag tror vi har grunden till något som kunde kallas familjelivsprtföljen! Möjligtvis fattas dopbiten, men jag ger dig försäkringsbiten istället och vi har täckning för alla eventualiteter!

   Vet att jag önskar det ena och andra inlägget från dig, men ett utilities inlägg vore helt fantastiskt! Tycker det är för mycket fruktbolag a la Forrest Gump o danska banker mest hela tiden..

   Fortsatt trevlig kväll,

   P.

   Radera
  5. Haha, borde skriva något inlägg om familjelivsportföljen:-)

   Kommer något om utilitys nästa gång.

   Radera
 3. Kanonblogg Gustav. Helt udda. Helt galen. Fattar inte vad du får alla dina idéer ifrån !? Men helt klart spännande.

  http://davidpetersen.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   Några av ideérna kommer via Financial Times fantastiska screener. Sen finns det många bra böcker om konkurrensfördelar, t.ex. The Little Book That Builds Wealth.

   Ska kika in din blogg!

   Länkar:
   http://markets.ft.com/screener/customscreen.asp
   http://www.amazon.com/Little-Book-That-Builds-Wealth/dp/047022651X

   Radera