onsdag 20 mars 2013

Ökat i Vitec



Har under förra veckan och början av denna ökat i Vitec. Min timing har för en gång skull varit ganska god.

Med senaste köpen och kursuppgången är nu Vitec bland topp-5 i portföljen. Känner mig bekväm med det. Också skönt att säljandet inte eskalerar, jag har till och med behållit RSA Insurance, och med nya checklistan ska en ännu större långsiktighet garanteras! Försäljningar och ständiga omallokeringar ska undvikas.

Har något tidigare även ökat i Johnson & Johnson, vilket jag också är väldigt bekväm med (uppdatering).

Varför Vitec?
Hursomhelst förtjänar Vitec några ord! Utdelningen är i toppklass, de är ett av få bolag i Sverige som inte sänkt på 10 år (se topplistan för några inlägg sedan). Bolagets kvaliteter är dock det som jag främst fastnat för. Trots sin litenhet så har de tydliga konkurrensfördelar. De ger sig in i nischer som är för små för de stora spelarna, och blir marknadsledande. Därigenom skapas inträdesbarriärer för andra aktörer, eftersom marknaden är för att rymma många aktörer. De påminner om en pigg gammelgädda i en mindre sjö, som får agera relativt ostört, och i lugn och ro skrämma bort eller äta upp mindre konkurrenter.
 
För Vitecs kunder finns förr eller senare kanske inte så värst många andra kvalificerade alternativ att välja på, varvid också byteskostnader (i tid och pengar) uppstår.

Jag gillar att de i årsredovisningen tydligt talar om strategi och konkurrensfördelar i form av ökade inträdesbarriärer för andra. Inte så värst vanligt! Har också någon slags egen erfarenhet av Vitec då min arbetsgivare anlitar Capitex, så jag vet att företaget verkligen existerar och gör ett hyfsat gott jobb. Dock är Capitex en ganska liten del av Vitecs totala verksamhet.

En bra grej med Vitec är att de ökar småbolagsandelen, och andelen IT-bolag i portföljen. Starka konkurrensfördelar är väl också relativt ovanligt inom den branschen.

Och växlar över till några ord om Telia...
Ett annat bolag som jag har indirekt erfarenhet av via min arbetsgivare är Telia. Vi har nämligen vår fasta telefonväxel via dem. Inte särskilt nära att vi ska byta där tror jag, och ett nytt system kostar väl en del åtminstone i tid, om inte i pengar. Är långtifrån någon telefonexpert, men jag antar att det inte är något man byter i ett nafs. Kanske en stabil men liten del av Telia som är värd att kika närmare på? Men lite för tråkigt för att ägna en onsdagskväll åt, det kan erkännas. Just därför kan den delen vara underanalyserad?

För att avrunda detta korta inlägg: Vilka företag har du direkt eller indirekt erfarenhet av via din arbetsgivare? Och vad tror du om Vitec?

22 kommentarer:

  1. Jag tror på vitec och har växt till mitt största innehav numera.
    Så länge dom kan fortsätta köpa företag till p/e 5-7 och värderas till p/e 12 på börsen har jag svårt se att inte framgången fortsätter, vad jag förstått finns ett 50-tal bolag under lupp.
    Det krävs lite större bolag för påverka omsättningen numera kanske blir det svårare få samma fina priser framåt?
    Ökade föresten i truworths under 9000 idag.

    /Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande, då får jag gratulera till en god kursutveckling!

      Att köpa billigt, integrera dem och få en värdeökning är klockrent. Värdet för Vitec är väl högre än för de enskilda företaget som säljs, i och med att Vitec får "skalfördelar" eller vad man säger. Kanske är det förklaringen till att de andra verkar sälja sig för billigt, sett till p/e?

      Visst blir det svårare och svårare att växa, men de borde har lättare än bolag som Clas Ohlson t.ex. där marknaden är betydligt mer mättad.

      Truworths har fin kassa, relativt låg utdelningsandel, och stark ställning i Sydafrika. Jag behåller, och skulle jag göra något skulle jag öka. Får känslan av att bolaget växer medan aktiekursen står och stampar.

      Mvh
      Gustav

      Radera
    2. Jag tror även att det finns ytterligare en komponent och det är att köpen ofta riktar sig mot etablerade men små programvaruföretag.

      Att vara VD för ett sådant är ofta en tuff uppgift och det kan därför vara skönt att bli en del av en större koncern. Dessutom verkar Vitec ofta pricka in ett intervall där säljaren blir ekonomiskt oberoende vid en försäljing. Så genom att sälja till Vitec kan en VD växla ned både arbetstidsmässigt och riskmässigt samtidigt som man kan fortsätta driva bolaget med en bra ägare.

      Radera
    3. Smart Vitec! Incitamenten är såklart viktiga. Vem skulle inte vilja bli ekonomisk oberoende och dessutom gå ner i arbetstid? Vitec lockar med något som påminner om en Trissvinst, och vinner själv på det? Alla glada och nöjda?

      Hade inte tänkt på det, ska nog försöka fundera mer på incitament i framtiden..., nu har jag fått incitament till det:-)

      Mvh
      Gustav

      Radera
  2. Köpte precis Vitec! Tror också på dem. Har precis börjat med aktier, och din blogg är något som jag kommer läsa varje dag. Så keep up the good work!

    /Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får hoppas på en fortsatt god utveckling för Vitec.

      Kul att du gillar bloggen!

      Mvh
      Gustav

      Radera
  3. Så det är alltså du som drivit upp Vitec från 85 kr till 95 kr!

    Eftersom jag ägt Vitec så länge känns det verkligen konstigt att se priset passera P/E 12. Ända sedan jag köpte (46 kr 2010 och sedan mer när den låg vid 64 kr under sommaren 2012) har aktien pendlat kring P/E 11 vilket förvånat mig med tanke på tillväxttakten i företaget.

    Finansiellt hoppas jag att aktien faller nedåt igen men rent ego-mässigt är det kul att ett bolag jag trott på länge uppvärderas av marknaden och inte bara växer i takt med bekräftad tillväxt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, dröjer ett långt tag innan jag blir så kurspåverkande. Möjligen om jag blir så gammal som Buffett:-)

      Ja, det som hänt kan nog vara att Vitec fått lite uppmärksamhet helt enkelt. Tror att din analys kan ha triggat en del skriverier faktiskt. Hursomhelst har väl bland annat Avanza skrivit om dem, och de nämndes nu senast på Avanza Forum.

      Visst har risken ökat med kursuppgången, men jag ser inte värderingen som särskilt ansträngd ännu. Men jag har i och för svårt för värdering, mycket lättare att känna igen ett fantastiskt bolag än att veta exakt vad man ska betala för det!

      Mvh
      Gustav

      Radera
    2. Det är jag som skrev för snabbt igen.

      Egentligen hade jag tänkt att referera till Graham/Finanstankars filosoferande om risken för att stirra sig blind på historisk prissättning men det snurrade till sig.

      Radera
    3. Hade varit kul att läsa!

      Skulle själv någon gång när jag får tid utveckla några tankar om övervärdering. Ofta tittar man nog för statiskt (är bolaget över eller under "strecket", dvs dess nuvarande tänkta värdering). Hur stor lutningen på strecket är känns väldigt viktigt, dvs om värdet ökar över tid. Även om man köper "över" så kommer ett snabbt lutande streck göra att ens köp blev bra ändå.

      Så vilka bolag ökar sina värden på lång sikt? Jag tycker många rekommendationer och analyser är för kortsiktiga. Övervärdering ska inte bara handla om de tillfälligt befinner sig över eller under utan också ta med lutningen, och hur mycket värdeskapande som sker över tid.
      (Ska kanske inte snacka för mycket om långsiktighet när jag ju gjort en del försäljning senaste tiden, men det är förhoppningsvis slut på det:-)

      Hoppas tankarna går att följa, knåpade ihop något snabbt här på lunchen. Får jag mer ordning på tankarna kan det bli ett inlägg av det.

      Mvh
      Gustav

      Radera
    4. Vet inte om bolaget "släppt sargen" när det gäller historiska värderingen runt p/e 11-12. Har ägt bolaget sen 26kr och vet ett par som varit med sen kronan, det har legat där i krokarna länge!
      Just nu var det mer uppenbart än tidigare att vinsten kommer öka iom stora engångsnedskrivningar 2012, norska förvärvet och uppsägningarna. Sen att det nämndes som köp i både börsveckan och avanza forum i veckan lär ha spelat in. Men hoppas kan man ju alltid =)
      /Andreas

      Radera
    5. Kan ju tänkas att Börsveckan och Avanza Forum påverkat en del, handlar ju om ett litet bolag vars kurs kanske rör sig mer.

      Ska bli spännande att följa Vitec och se om uppvärderingen är konstant eller tillfällig!

      Mvh
      Gustav

      Radera
  4. Skalfördelarna är inget som avgör uppköpen utan ses som en bonus. Företagen ska kunna göra vettig vinst på egna ben för vara aktuella.
    /Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det nog vara... funderar för övrigt på om de kommer att fortsätta växa inom de nischer de har idag, eller om de går in i en för dem ny nisch.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  5. Vad jag hört så håller dom på att minska ner på sina utvecklare/programmerare. Eftersom tiderna är väldigt goda för just IT-folk nu får det mig att fundera lite om det är så klokt och hur stabila deras verksamheter är.

    Men jag ska påpeka att jag inte känner till något om deras verksamheter eller hur det går för företaget. Dvs det är mycket möjligt att det inte alls är något att oroa sig över, utan att det snarare är en bra sak men tyckte ändå jag kunde skriva det här..

    /v

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tolkat det som positivt (förutom för personerna som berörs förstås) genom att de kan spara kostnader.

      Generellt så är Vitec enligt mig otrolig stabila för att vara ett litet IT-bolag.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  6. Hej Gustav,
    Vet du varfor ridley sjonk 17 % i natt?
    Funderar pa att kopa aktien, men dess volatilitet och den
    daliga informationtillgangligheten gor att man tvekar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ja, det var lite jobbig läsning. Inget vidare flyt i bolaget för tillfället. Här är orsaken: http://www.asx.com.au/asxpdf/20130322/pdf/42dtzzmkngmkbh.pdf

      En slags vinstvarning där marknadsförutsättningarna försämrats. Ökad konkurrens, överutbud och en fågelinfluensa som ger vissa exportproblem. Därtill kommer att Penriceaffären inte är klar (kompensation för att de släpper marken) och att eventuell utdelning därför försenas.

      En viss osäkerhet finns också kring utdelningen, de kanske behåller en låg skuldsättning eller gör lite tilläggsaffärer istället. Mycket beror nog på hur mycket pengar de får loss från Penriceaffären.

      Jag behåller Ridley, och funderar på att öka om den går ner mer. Hoppas att problemen är tillfälliga. En möjligen oroande faktor är att ett normalår verkar inträffa ganska sällan, alltid är det något oförväntat som händer. Hursomhelst, under våren lär mer besked komma kring utdelningen och diverse andra saker. Ett spännande bolag att följa, på gott och ont! Just nu "på ont".

      Dessa tre länkar ger dig det mesta du behöver:
      http://www.ridley.com.au/
      http://www.asx.com.au/asx/statistics/announcements.do?by=asxCode&asxCode=ric&timeframe=D&period=W
      http://hotcopper.com.au/RIC

      Ska kanske skriva några rader om Ridley på bloggen, om jag kommer på något mer att säga.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  7. Köpte in mig i vitec i somras och höstas i omgångar. Har lite "anchoring" problem med att öka nu, vill gärna se kurser på 80-85 igen först.
    Antar att uppvärderingen även beror på en allmän kursuppgång vilket gör att pengarna börjat leta sig ned till de riktigt små bolagen.

    Mycket fint skött bolaget, har väldigt stort förtroende för bolagets ledning.

    Tror dom fortfarande kan växa en hel del inom befintliga nischer, men de håller konstant ögonen öppna efter nya också.

    Intressant att de är så duktiga på att integrera bolag, och att de samtidigt aldrig slutar leta förvärvsmöjligheter.

    Jag tror en stor del av hemligheten är att de köper företag som redan är hyfsat välskötta och lönsamma. Därför behöver de inte oroa sig så mkt för integrering, mer än rapportering osv.

    Då kan de låta befintlig ledning "köra sitt race" utan ett stort huvudkontor som lägger sig i alltför mycket.

    Ett tack till järnvargen som fick upp mina ögon för bolaget!
    Har annars hållit mig undan små it-bolag..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra reflektion!

      Trodde i och för sig att "anchoring"-problem främst uppstår om man köper Maersk, Clarkson, Frontline eller likande rederibolag:-)

      Nej, men allvarligt talat skulle jag också vilja rikta ett tack till Järnvargen. Jag hade också missat Vitec, eller i alla fall upptäckt dem mycket senare!

      Mvh
      Gustav

      Radera
    2. Det är kul att höra!

      Men det får mig att fundera på om det var ett misstag att avskaffa Järnvargen som pseudonym och bara köra på ett bloggnamn istället. Varumärket kanske var starkare än jag trodde... =)

      Radera
    3. Ja, järnvargen fastnar ganska bra. Visst, om man börjar kolla upp det närmare kanske det kan ge konstiga vibbar, men så är det med Coca Cola också faktiskt:-)

      Med din trevliga ton passar namnet bra, i aktiesammanhang är ju "styrka, mod och uthållighet" klockrent. Aktieingenjören är också bra, men Järnvargen har mer "klister" i sitt namn.

      Länk: http://www.trollbeadsuniverse.com/sweden/sv-se/products/world%20tour/lt61703%28base_dkk%29

      Radera