söndag 17 mars 2013

Investera på väg till jobbet - kylskåp och näthandel


Morgonen brukar fortsätta med att jag så sakteliga trippar ner till köket, och öppnar kylskåpet. Vi får nog stanna till där...om vi bara ska ta två bolag i taget.

Kylen/frysen ifråga är en Electrolux och är något som jag tagit över av tidigare ägare. Är inte alls säker på att jag skulle köpa en av samma märke nästa gång ifall den lägger av. Den enkla slutsatsen gör att jag inte är särskilt lockad av Elektrolux som bolag. Det är inte tillräcklig stor skillnad på produkterna, eller tillräckligt starka varumärken för att jag ska vara intresserad. Har också för mig att VD:n har en rätt saftig lön också, och det är något som stör. Den dag han hamnar i frysboxen kommer han säkert kvittera ut några årslöner.

Hursomhelst skulle nog titta väldigt mycket på pris, funktioner och kvalitet. Nog skulle någon som enkelt och snabbt hjälper mig i valet av kylskåp kunna tjäna en hacka. Det jag tänker på är sidor som testfakta.se. Tror ni de gör det? Tydligen så tjänar de en del pengar, i alla fall om man gör en sökning på allabolag.se. Inte genom konsumenter, så jag gissar att företag betalar för att få vara med i testerna? Eller? Jag har inte riktigt förstått hur det fungerar, för företag som får dåliga testresultat borde väl inte betala för att vara med? Reklamintäkterna kan väl inte heller uppväga besväret. Inte möjligt att investera i dem dock.

Är dock ganska säker på var jag kommer att handla nästa kylskåp. Är nämligen en gammal aktieägare i Tretti, och det sitter i. Tretti köptes upp av CDON, och är för mig lite som Avanza, dvs snabba och pålitliga. En kollega till mig använde t.ex. dem en ganska panikartad julafton och de var de enda som kunde leverera snabbt nog.

Namnen på dessa bolag tycker jag är sådär. Tretti...procent...år? Nja, ska nog inte funderas på utan bara fastna, vilket det gjort. Men CDON? Nog borde man förstått att CD-skivorna en dag inte skulle vara så heta. Bättre än VHS-ON eller VinylON i alla fall:-) Nog finns det nackdelar med att slå igenom en viss tid, fråga bara Robert Wells som ju måste vara långhårig eftersom han slog igenom på 80-talet. CDON ger ingen utdelning så de går bort för mig, även om nämnda Tretti och Gymgrossisten är fina innehav.

Hur ser du på kylskåp och näthandlare? Bryr du dig om märke, och var skulle du göra ditt inköp?

11 kommentarer:

 1. Kinnevik kan vara ett bra val om man tror på näthandel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, och Kinnevik äger faktiskt 25 procent av CDON. Samt lite andra fina bolag som Zalando och Avito (Rysslands Blocket?).

   Skulle hellre investera i Kinnevik än direkt i CDON. Avito och Millicom ser t.ex. ut att ha starka konkurrensfördelar, och Kinnevik ger en ganska god utdelning.

   Länk: http://www.kinnevik.se/sv/Investeringar/Online/

   Mvh
   Gustav

   Radera
 2. Tretti.se är en del av CDON så det får du också på köpet ;-).

  Jag gillar Millicom och efter kraschen är det inte direkt dyrare än jag köpte för. Kinnevik ligger också på bevakningslistan så jag gillar båda.

  Gällande vitvaror tycker jag att det verkar som att Electrolux främst verkar duktiga på att leverera för bruk i lite större tvättstugor. Själv använde jag Råd & Rön för att köpa en Bosch nu när jag skulle köpa tvättmaskin och jag har svårt att se ett läge där Electrolux vinner. När jag kollade var Bosch bäst på tvättmaskiner (näst bäst men Miele är för dyrt), LG verkar leverera fina kylskåp och Whirlpool microvågsugnarna på Ångströmslaboratoriet i Uppsala firar snart 10 års-jubileum med god effekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin reflektion! Ser inte heller att Electrolux har något speciellt.

   Såg ditt blogginlägg om Beijer Alma. Kan tyvärr inte delta på stämman, annars hade det varit skoj!

   Mvh
   Gustav

   Radera
  2. Ja, det hade varit kul.

   Förövrigt är jag stolt över att lyckas prestera en analys av ett företag som är så tråkig att jag inte fått en enda kommentar.

   Tecken på att det är underanalyserat?

   Radera
  3. Nu har du fått en kommentar!

   Möjligen kan ett bolag som riktar sig mot kommuner och sysslar med långtidsarkivering avskräcka en del. Jämför med Ridleys återvinningscentraler för djur. Riktigt tråkigt det med, men Ridley väcker nog mer känslor:-)

   Helt klart underanalyserat, det tror jag.

   Mvh
   Gustav

   Radera
  4. Jag var rädd för att du skulle sabba det tids nog ;-)

   Radera
 3. Kan starkt rekommendera Samsung till kylskåpsvalet, Snyggt, enkelt. Vi har ett Samsung kylskåp hemma och trivs bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag gillar deras produkter.

   Som en notis är Skagen storägare i Samsung:
   "SKAGEN har ägt Samsung Electronics sedan 1998. Längs vägen har bolaget förvandlats flera gånger, och idag är man en världsledande tillverkare av bland annat minneskretsar, plattskärmar och mobiltelefoner. Dominansen inom plattskärmar är nu så stor att de japanska tillverkarna kämpar för sin överlevnad. När det gäller minneskretsar är företaget världsledande med en investeringstakt och vinstmarginaler som ingen konkurrent kan matcha."

   Mvh
   Gustav

   Radera
 4. Hej Gustav,

  Vore roligt om du la ut dina analyser på www.diforum.se. Tror att många skulle vara intresserade.
  Följer din blogg. Men vore roligt om fler på börsforumet hittade dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset!

   Om jag ska vara ärlig, vilket man ju ska, så har jag mer eller mindre bojkottat Di:s forum sedan senaste förändringarna genomfördes, eftersom de inte kändes särskilt kundvänliga. Tror inte jag är ensam om att tycka det.

   Men... man ska inte vara långsint, jag vet:-)

   Mvh
   Gustav

   Radera