söndag 10 mars 2013

Att investera på väg till jobbet - ny serieStartar en ny serie, en något nördig sådan, men förhoppningsvis intressant ändå. Tanken är simpel: Från det att jag vaknar tills jag är på jobbet, vilka företag har jag då omedvetet kommit i kontakt med?

Kör med två bolag åt gången för att få lite snurr på det hela.

Jobbar förresten med en ny checklista men den tar lite längre tid än beräknat, så det här inlägget fick gå före...


Vaknar upp i en Svanesäng...
Starten är såklart att jag vaknar, och där börjar vi. Vaknar nämligen upp i en Svane-säng. Bolaget som tillverkar dem är Norskt och heter Ekornes. Bolaget har beskrivits förtjänstfullt av andra bloggare som Defensiven och Spartacus.

Själv är jag inte övertygad om bolagets storhet, då t.ex. andra aktörer är starka på området. IKEA kan t.ex. snart göra bättre sängar och i senaste testen hos testfakta fick de inte med någon säng. Jag ifrågasätter att de kan ta ut ett premiumpris, är de verkligen tillräckligt kända? Själv köpte jag dock en och sover gott. Dock köpte jag den hos MIO och deras nya egna sängar fick bra betyg så det skulle nog bli en sån om jag köpte idag.

Sett till min gamla checklista så uppfyller Ekornes en del men inte alla kriterier. Faller främst grund av på utdelningssäkningarna i närtid, men med min nya checklista kan det gå bra ändå (men bestående konkurrensfördelar är dock fortfarande tveksamt). Måste för övrigt tipsa om www.corporateinformation.com som är en fantastisk sida. En snabb grafisk överblick är värd mycket.

Bild från corporateinformation

 ...och väcks av liten krabat i randiga kläder

Uppvaknande sker i form av en hoppande och skrikande krabat i randiga kläder. Som ni gissar kommer kläderna från Polarn och Pyret. Sett till produkterna är det ett känt varumärke, hög kvalitet och bra på alla sätt. Dock är det inte alls det typ av bolag som jag vill äga eftersom de inte lämnar någon utdelning. Appropå lämna så lämnar senaste årens utveckling också mycket övrigt att önska. Kursen har gått från nästan 70 kr till nästan 0. Att äga aktier kan vara farligt.

Bild från corporateinformation

Hur ser du på dessa bolag? Själv skulle jag inte köpa någon av dem i dagsläget, men det kan ju vara bra investeringar ändå.

14 kommentarer:

 1. Grym idé :] själv vaknar jag i en Ikeasäng, ett ick enoterat bolag, så går ej att investera i. Lilleman springer runt i en spindelmannenpyjamas från HM, som kanske inte behöver någon närmare presentation och som jag gärna skulle investera i - men till lite lägre pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Ikea hade varit fint att investera i! HM-pyjamaser förekommer hemma hos mig också, men oftast är det randiga varianter.

   Mvh
   Gustav

   Radera
 2. Kul! Ikeasäng här med, ingen liten krabat men en Nokia Lumia 800 som väcker mig alldeles utmärkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade varit lyxigt att vakna av väckarklockan, men så är det med en liten krabat:-)

   Kör med Apple (men hittills bara telefonen, inte bolaget). Skulle mycket väl tänka mig en Lumia eller liknande nästa gång, och jag hoppas Nokia repar sig.

   Mvh
   Gustav

   Radera
 3. .. och går vi vidare kommer vi till frukosten; flingor ifrån Kellogs och te ifrån Lipton (Unilever), köpta på Axfoods Hemköp. Många andra bolag bidrar också, oljebolag för logistik för dessa företag, byggbolag för infrastruktur etc. etc. Men jag gillar konceptet, försöker investera efter denna princip likaså.

  / E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis:-) Snart kommer jag till frukosten!

   Mvh
   Gustav

   Radera
 4. Kul ide! Ska bli intressant och se hur många bolag du kommer möta på "vägen". :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir en hel del, och mer blandat än jag trodde från början, även om konsumentvarorna givetvis dominerar!

   Mvh
   Gustav

   Radera
 5. Hej,
  Angående Svane sängar och Ekornes så är min analys följande:

  Sängmarknaden är mättad och karaktäriseras av relativt låg lönsamhet. I Sverige slåss rena sängtillverkare såsom Dux, Hästens Sängar, Carpe Diem, Atlantis AB om marknaden.
  Mio och Sova tillverkar inga egna sängar utan detta gör andra tillverkande sängföretag.

  Ekornes har inte på något sätt en unik konkurrensfördel vare sig i pris, kvalité eller unika egenskaper(som t.ex. patenterade Tempursängar har)
  D.v.s. skulle inte investera i Ekornes utifrån sängperspektivet. Sän

  "Citat från Q4-rapport Ekornes
  "Svane® at 2011 level. Norway up, other markets stable or down. Improvement program started up – focus on costs savings and improving market position."

  I Årsredovisningen så finner man att sängdelen står för 9% av omsättningen. Stolar & soffor står för 86%

  En stor konkurrerande aktör:

  Ikeas & Jysks sängar tillverkas av Anders Hilding,
  http://www.hildinganders.com/segments-brands/private-label

  Ett företag som äger ett stort antal olika sängmärken och omsätter 7 miljarder. Ej börsnoterat.
  http://www.hildinganders.com/the-company/investor-financials

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra reflektion!

   Frågan borde då vara om de har någon konkurrensfördel inom stolar och soffor. Antagligen inte, även om de säkert är helt okey. Finns en gammal diskussion här: http://spartacusinvest.blogspot.se/2012/03/analys-av-ekornes.html

   Hilding hade varit något att investera i. Kinnarp (arbetsstolar) skulle också varit särskilt intressant som investering, har dem på jobbbet.

   Mvh
   Gustav

   Radera
 6. Kul idé, det är bara att nörda på! Ser fram emot resten av serien :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, något nördigt blir det:-)

   Radera
 7. Kul idé. Sängkläderna? Lampan? Värmen? Möblerna? Hygienen? toalettpapper, smink?

  SvaraRadera