söndag 14 oktober 2012

Utlandshandel - vilken bank är bäst, del 2



I tidigare inlägget tittade jag på Norden, och USA. Går nu vidare med några andra intressanta länder, nämligen Storbritannien, Tyskland och Australien.

Sedan del 1 har Nordea kommit med svar på sina växlingsavgifter. Skandiabanken har också bekräftat att de inte tar ut någon växlingsavgift/valutapåslag.


Brittiska aktier



Väljer köp av bolag för 20 000 kr på Londonbörsen, t.ex. RSA Insurance. Observera att oavsett bank tillkommer även landets avgifter, d.v.s. stämpelskatt på 0,5%, och minimicourtage på 8 pund.


Här är Avanza i en klass för sig, tyvärr. Men som vi ska se nedan så har de klart bäst utbud av aktier i ISK, troligen tillsammans med Skandiabanken. Nordea sticker ut med riktigt lågt courtage, men för mig åker de bort på grund av deras oerhörda "spread" i svarskvalitet och arroganta attityd. Nordnet är avsevärt billigare än Avanza.

*Aktieinvests kostnad beror på hur många aktier man köper, se del 1.

Möjliga aktier i ISK i Storbritannien


Här är Avanza klart bäst, och klarar dessutom av Irländska aktier. Att handla "fladdermöss" (Bats?) går tydligen bra:-) Men courtaget avskräcker tyvärr. Skandiabanken aspirerar på en topplats, men varför kan de inte lägga ut information på sin hemsida om utbudet? Det skulle kännas snäppet säkrare, och alla andra har gjort det. Nordea och Nordnet är inget alternativ för ISK, konstigt nog fungerar inte några brittiska aktier.

Man tänka sig att öppna en kapitalförsäkring hos Nordnet för brittiska aktier. Nackdelen är att det blir fler konton att hålla reda på, och att allt inte är samlat i en ISK.


Tyska aktier


Väljer köp av bolag för 20 000 kr på Xetrabörsen, t.ex. Munich Re. 


Nordnet vinner courtagekampen. Annars är det ganska "jämt skägg", förutom Skandia, som kommer på efterkälken. 

Ett alternativ skulle också här kunna vara att ha en kapitalförsäkring i Nordnet för tyska aktier. Möjligen skulle man kunna öppna en till ISK hos Nordnet, och shoppa sina tyska aktier där om de finns inom DAX 30. När man "handlat klart" flyttar man sedan över hela ISK:n till Avanza. Tror det är möjligt, men vinsten i courtage är nog för liten för att det ska vara värt besväret.

*Aktieinvests kostnad beror på hur många aktier man köper, se del 1.  

Möjliga aktier i ISK i Tyskland


Avanza är åter igen överlägset när det gäller utbud. Väldigt stor skillnad mellan Avanza och Nordnet som bara har 30 aktier. Observera felstavningen "Dags" hos Nordea. Texten är klippt rätt av men jag tror det är Dags (eller ska jag säga Dax) för Nordea att fixa stavningen. Strax dax i alla fall får man hoppas:-)


Australiensiska aktier


Väljer köp av bolag för 20 000 kr på Sydneybörsen, t.ex. Woolworths.

Avanza och Nordnet är enda som säkert erbjuder handel. Nordea har jag inte frågat, men jag tolkar inte deras Aktiehandel trader som att det skulle vara möjligt. Orkar inte heller fråga då jag kanske skulle behöva gå till kundombudsmannen för att få ett vettigt svar.

Möjliga aktier i ISK i Australien
Ingen erbjuder ägande inom en ISK. Undra vad problemet är? För låg efterfrågan, för höga kostnader, eller i värsta fall juridiska hinder? Tråkigt hursomhelst.

Övrigt värt att nämna
Skandia och Nordea har vissa nackdelar som bör nämnas. Skandia kräver telefonorder i väldigt
många fall. Nordeas Aktiehandel trader kostar 2 000 kr per år. 


Summering



Avanza är oftast riktigt bra, men ibland väldigt dyra, t.ex. för Storbritannien. Nordnet och Nordea har bra courtage generellt. Skandiabanken är dyr och Aktieinvest "beror på". Om man gör väldigt stora ordrar kan Skandiabanken vara något att överväga, då ingen växlingsavgift tillkommer.

Sett till utbud av aktier i ISK är Avanza överlägset. Skandiabanken skuggar, men som tidigare nämnt så har de inget dokument som verkligen säger vad man kan köpa eller inte.

För mig är Avanza vinnaren, mycket beroende på att jag väljer ISK och gillar att ha ett stort utbud av möjliga aktier. Jag har valt Avanza från början och känner mig komfortabel med det valet, även om skon klämmer lite grann vid brittiska inköp.

En viktig resa är också kundservicen. Avanza svarar alltid snabbt, professionellt, och trevligt, trots en uppsjö av frågor om obskyra växlingsavgifter och dylikt. De bevakar också bloggar på ett föredömligt sätt. Nordnet har haft bra svarstid och fina svar, och jag har fått ett mer positivt intryck av dem än innan. Nordea har verkligen gjort bort sig kapitalt, och då hade jag låga förväntningar från början. Hanteringen från deras sida är med något undantag parodisk. Men med detta inlägg avslutar jag också mitt "korståg" mot banken, så tillvida inte Kundombudsmannens kommande svar ger mig anledning att återkomma till saken.

Vad är er syn på utlandshandel? Vilka bank har du valt och är du nöjd? Och kommer ni på något annat ämne att ta upp framöver? Även om denna serie var tidsödande och mastig så gav den viss överblick, åtminstone för egen del. Hoppas den varit givande för er med!

31 kommentarer:

  1. Jag har valt Avanza och Aktieinvest. Jag använder Avanza för all "tradeing" medans jag månadssparar i Aktieinvest. Tycker Aktieinvest är överlägset billigaste för utlandshandel med ett courtage på 10kr oavsett köpsumma (om du tar det via autogiro i månadssparande). För den som är långsiktig och sparar regelbundet så tycker jag det blir billigt. Men som sagt, funkar ju inte att ta det via månadssparande om man ska tradea eller försöka hitta dalar och toppar. Då tycker jag Avanza är bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aktieinvest verkar väldigt bra för månadssparande. Hade inte kikat så mycket på autogirovarianten, och jag har mest jämfört lite större engångsinköp.

      Men som du säger kan courtaget bli så lågt som 10 kr, och dessutom ingen växlingsavgift: http://www.aktieinvest.se/Default.aspx?ID=64

      Kanske ska försöka lyfta fram det mer i inlägget, det var ett bra tips!

      Mvh
      Gustav

      Radera
    2. Växelavgift tillkommer väl även vid månadssparande?

      Radera
    3. Stämmer, det blev lite fel där av mig. Däremot tar de inget "procentuellt" courtage vid månadssparande via autogiro.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  2. Använder Avanza till all andel. Har dock lett till att jag inte har något innehav i RSA ännu, för jag inte känner för att lägga 750kr på courtage.

    Hade gärna också sett att avanza hade sett till att man hade kunnat lägga sina orders via nätet på de andra marknaderna också.

    Hoppas även de får svar från skatteverket snart så de kan lägga till LLP, MLP och LLC's på nätorders.

    mvh,
    Niklas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har diskuterat courtage med avanza. Tycker också att courtaget är för högt i UK. De har planer på att man ska kunna handla aktier i UK själv, elektroniskt, men intresset är tveksamt. Det krävs mer handel av kunderna i UK för att det ska vara aktuellt. Handel i Tyskland är inte aktuellt då intresset är alldeles för lågt. I UK är intresset nästan moget för lansering enligt kundtjänst på avanza. Jag hoppas på att de öppnar upp UK och kanske även Tyskland för elektronisk handel för det hade öppnat upp för ganska många nya bolag till lägre courtage.

      Tack för intressanta inlägg kring courtage och utlandshandel!

      mvh
      ägamintid

      Radera
    2. Har också "varit på" Avanza angående lägre courtage och fler elektroniska marknader. Låter spännande att UK kanske är på gång snart.

      Mvh
      Gustav

      Radera
    3. Då svenska Burgundy har sålts till Oslobörsen kan man fundera om det kommer att kunna medföra en lättare access till UK-börsen för oss i Sverige då de framöver kommer att ligga på samma plattform, och om det även medför lägre courtage hos våra vanliga mäklare, detta under förutsättning att de är fortsatta kunder hos Burgundy?

      Kanske intressant att göra en uppdatering efter den 12 november? Redan nu kanske tester som det refereras till i artikeln nedan görs hos Avanza och Nordnet (ev. andra i din sammanställning)?


      Från dagens SvD
      " Både Burgundy och Oslo Börs ska byta till handelssystemet Millennum Exchange. Är det fortfarande 12 november som är datumet för Oslo Börs och vad oroar dig för inför övergången?

      – Ja, det är då vi byter handelsplattform. Vi har medlemmar över hela Europa som testar systemet nu. Det är alltid saker som kan gå fel och det är alltid väldigt mycket arbete i slutändan. Jag kan inte säga att jag går och oroar mig för specifika saker, men det är ett stort projekt. Hittills ser det bra ut. Erfarenheterna både från London- och Milanobörsen, som kör systemet här i Europa, är väldigt bra
      "

      http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/kanske-jag-skulle-be-om-att-fa-vattenfall_7617790.svd

      Radera
    4. Bra tips, helt klart värt att följa upp! Påminn mig gärna om jag glömmer bort det.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  3. Intressant! Detta utbud & priser gäller alltså när man ringer mäklare på resp. bolag, och inte elektronisk orderläggning via deras internettjänst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte gått in så mycket på hur man handlar, men det är ju också viktigt. Så här tror jag det är i stora drag, men jag är osäker vad gäller Aktieinvest:

      - USA och Norden fungerar elektroniskt för alla banker utom Skandiabanken.

      - UK fungerar bara med telefonorder, förutom möjligtvis Aktieinvest.

      - Tyskland varierar, Nordnet, Nordea och Aktieinvest fungerar elektroniskt

      - Australien fungerar bara med telefonorder.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  4. Först, tack för ditt jobb med att gå igenom utlandshandel för de olika aktörerna !

    Som övervägande utdelningsinvesterare har jag följande upplägg:

    Aktieinvest ISK:

    Månadsparar (andelsorder) i bolag som CocaCola, Procter&Gamble, Realty, Tesco, Deutsche Telecom, Fortum, Eon, AT&T m.m

    Avanza ISK:

    Kvartalsvisa köp i nordamerikanska aktier och ETFer med bra utdelningstillväxt och/eller direktavkastning. Gärna i fastigheter och energi med månatliga utdelningar.

    Nordnet KF:

    Existerande nordamerikansk utdelningsportfölj som byggts på sedan 2009. Inga nyinsättningar, tanken var att switcha till ISK inom Nordnet men eftersom det endast är tillåtet med S&P 100 aktier gick jag över till Avanza. Har återinvesterat utdelningarna under 2012 men fr.o.m 2013 ska jag överföra utdelningarna till Avanza för att öka köpen där. Detta pga att jag inte täcks av investerarskyddet i en kapitalförsäkring och Avanzas utbud på Nordamerika m.a.p ISK är bäst i klassen. Hade annars gärna fortsatt i Nordnets ISK eftersom jag gillar deras webinterface.
    Efter att jag jobbat upp min Avanza ISK, kanske jag bygger en nordisk portfölj i Nordnets ISK. Men det dröjer nog ett par år.

    SEB ISK:

    Eftersom jag har min 'gamla' svenska aktieportfölj i SEB stoppar jag in utdelningen från den här och köper mera svenska aktier. Dessutom månadssparar jag i fonder här, tanken är att sälja fonderna då och då och köpa på mig ytterligare aktier med bra utdelning.

    Har också ett rent fondsparande mot Asien, LatinAmerika och 'Emerging Markets' hos Skandiabanken .

    Alla utdelningar återinvesteras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka aktier med månatlig utdelning har du förutom Realty Income? Jag är alltid på jakt efter fler.

      Radera
    2. Spännande portfölj! Skulle vara kul att se hur hela portföljen ser ut, om du vill uppge förstås. Är också nyfiken på om du har några favoriter bland ETF:erna?

      Upplägget att ha flera banker är kanske inte så dumt, själv är jag lite "gammaldags" och samlar allt på ett ställe.

      Mvh
      Gustav

      Radera
    3. Är det någon som vet varför Nordnet har så magert ISK utbud, och bland annat inte tillåter London-noterade aktier? Jag mailade kundtjänst som svarade att legal avd inte tillät detta. Märkligt att Avanza gör en så annorlunda bedömning.

      Radera
    4. Om man är beredd på att också ha 'fixed income' och så kallade 'closed-end-funds' CEFs i portföljen finns det hur mycket månadsutdelare som helst på de nordamerikanska marknaderna. Före 2011 var också många s.k CanRoys (Canadian Royalties) också månadsutdelare. Men de som jag äger är nu vanliga bolag med kvartalsutdelning (lagstiftningen ändrades 2011 i Kanada). Ett månadsutdelande bolag som jag har är Canadian Real Estate Investment Trust (REF.UN) och ett annat Prospect Capital Corporation (PSEC).

      Jag ser på mina depåer hos de olika bankerna som egna utdelningsmotorer. Det nyckeltal jag bryr mig om är yield-on-cost på hela innehavet i 'motorn'. Jag försöker också endast köpa i brancher som har vad jag kallar 'konstanta affärer' som t.ex kanadensiska vattenkraftsbolag (Innergex, Brookfield), pipelines (Magellan Midstream Partners, Altagas, Pembina), fastigheter för äldre- och sjuk-vård (Universal Health Realty, Health Care REIT), telekom (New Zeeland Telecom, CenturyLink, Verizon). I Nordnet ISK har jag ca 35 papper. I Avanza ISK som jag kör nu har jag bara 8 papper än.

      Min svenska portfölj innehåller bl.a Handelsbanken, Ericsson, Skanska, Getinge, Nibe, Wallenstam, Kungsleden, H&M, Alfa-Laval, NCC, Scania, Billerud, Kinnevik och Klövern.

      Har kört den här utdelningsorienterade approachen i snart fyra år nu och det blir mer och mer fascinerande allteftersom min passiva inkomst per månad ökar och ökar...

      Radera
    5. Menade naturligtvis Nordnet KF och inte Nordnet ISK ovan.

      Radera
  5. Till Anonym 00:40 den 15 okt.
    Det låter som ett bra upplägg bara inte alla årskostnaden för att inneha alla banker/finansinstitut inte drar iväg, vet du din fasta årskostnad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jag som skrev det inlägget.
      Men varken Aktieinvest, Avanza, Nordnet eller SEB har några fasta årskostnader. Månadssparande i Aktieinvest kostar 10kr i månaden i courtage. Så de enda fasta kostnaderna borde vara fondernas avgift?

      Radera
  6. Tack för en bra blogg Gustav!
    Som nybliven användare av ISK har jag ett par funderingar, som du (eller någon annan) gärna får hjälpa mig med.

    Jag har tidigare haft mina värdepapper i en vanlig depå hos Avanza, varav alla är svenska förutom BP (USA). Idag öppnade jag en ISK och bad om att få allt innehav överflyttat dit.

    1. Då den totala avkastningsprocenten på mitt innehav idag ligger på -1,98% så är det väl ett lämpligt tillfälle att flytta precis hela innehavet till ISK?

    2. Jag valde att vänta till efter 1 oktober med flytten, för att undvika att det dras skatt på det värde som annars skulle ha funnits där. Har jag tänkt rätt? eller kommer det utgå en skatt på mitt innehav ändå pga insättningen?

    3. Hur tänker ni när det kommer till likvider i ISK? Bör man undvika att ha några sådana på kontot helt och hållet ända tills det är dags för ett köp?

    4. En liten sidofråga. Ungefär vilken summa är den lägsta du/ni skulle rekommendera att man investerar för att motivera courtaget?
    I dagsläget sparar jag undan 10% av lönen varje månad, och gör ett köp ungefär varje kvartal. Det blir då oftast ett köp på runt 5000 - 6000 kr.

    Tacksam för all hjälp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att bloggen uppskattas! Ska försöka svara, en liten reservation att jag inte är expert, men så här tänker jag, o andra får fylla på.

      1. Ja, för då slipper du väl reavinstskatt
      2. Jag tänker likadant och det kommer mer i nästa inlägg. Skatt på insättning kommer man inte undan, men mycket smartare att flytta efter 1 okt än 30 sept.
      3. Svårt. Man får ju ingen ränta, men smart att ha en liten krigskassa och kunna köpa vid nedgång.
      4. Kanske typ 7000-8000 för svenska aktier, men det beror på minimicourtage. Tänk på att välja "bas" hos Avanza för lägsta courtage.

      Hoppas detta gav några svar!


      Radera
    2. Ang. likvider på ISK-konto. Jag har gjort så att jag använder mig av superlånet till det. Jag har likviderna på ett av Avanzas sparkonton+ som ger runt 2% ränta, och sen använder jag mig av utrymmet på superlånet för att köpa. Använder sedan sparkontot för att minska belåningen.

      Ibland minskar jag den några kronor över noll dagen efter köpet. Ibland får den ligga där och förräntas några månader. Är runt 2% årligen det kostar efter ränteavdraget.

      Mvh,
      Niklas J

      Radera
    3. Ingen dum idé!

      Är själv rent instinktivt skeptisk till lån i samband med aktier, men superlånet verkar rätt okey faktiskt.

      Har inte tänkt på att man fått ränteavdrag för superlånet, då är det en himla bra ränta.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  7. Fin fint jobb Gustav, det här jobbet du har lagt på de senaste inläggen är grymt imponerande och du förtjänar allt beröm och lite till !
    Ett tips som de flesta säkert redan vet så är många storbolags aktier noterade på flera börser runt om i världen. Tex Franska oljebolaget Total går fint att handla i USA till ett betydligt billigare courtage. (I de läget spelar det ju ingen roll vilken valuta ditt innehav har)
    Mvh/ Stabilekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för beröm och tipset!

      Mvh
      Gustav

      Radera
    2. ADR:s straffas dock av dubbelt källskattavdrag. Sverige-Frankrike borde skattas med 15% källskatt, men eftersom det är en ADR så blir det först 15% FRA-USA, sen 15% USA-SWE.

      Så blev det på mina France Telecom-aktier iaf.

      Visst, man får avräkning på det vid dekl. men känns ändå surt.

      Mvh,
      Niklas J

      Radera
  8. Nu när börsen sjunker kraftigt blir jag lite sugen på att bottenfiska lite kvalitetsbolag. Hur tänker ni? Bilförsäljning och byggande verkar gå riktigt dåligt just nu, men samtidigt bör ju efterfrågan på bilar och byggmaterial skjuta i höjden längre fram i tiden. Så det kan ju vara läge att gå in i skanska osv inom kort och vara med på uppgången. Eller är detta dumdristigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skanska är nog generellt bra (jag har dem själv!). Spartacus har dock varnat lite för skuldsättningen, se länken:http://spartacusinvest.blogspot.se/2012/07/rapporttung-vecka-del-1.html

      Dumdristigt eller inte beror nog på om man kan "ta" att de skulle gå ner utan att behöva pengarna till annat.

      Om man ska tänka mot strömmen så är det väl köpläge i Ratos. De har väl fönstertillverkaren Inwido som säkert kan gå bättre i framtiden, de går ju i alla fall inte bra för tillfället.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  9. Tack Gustav!
    Jag är en riktig amatör inom aktievärlden och öppnat konton hos Avanza i år. Tänker med stor glädje att följa din blogg. Uppskattade dina inlägg och dem övriga också!

    SvaraRadera
  10. Hej! Hittade precis din blogg - otroligt bra & intressant! Tack!
    Då detta inlägget skrevs för några år sedan undrar jag vad du skulle rekommendera i dagsläget för aktier på australiensiska börsen? Det är en jag är intresserad av, tänkte lägga ungefär 20k så jag vet inte om det är värt. Läst på lite om Kapitalförsäkring samt ISK. Borde jag öppna ett KF på Avanza (som jag hittils enbart använt) och köpa aktien därifrån, eller ska jag köra på det befintliga ISK:t på Avanza, eller öppna på DeGiro? Är rätt ny på detta med aktier och tycker det är superspännande. Alla tips uppskattas!

    Bästa hälsningar
    Isabelle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra att du gillar bloggen!

      För Australien så tillåter Avanza enbart vanlig aktie- och fonddepå numera. Vissa få aktörer kan se annorlunda på saken som Degiro som tillåter ISK (men jag är något tveksam) och Pareto. Så ofta det går försöker jag köpa i kapitalförsäkring och senaste beskrivningen finns här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2016/10/depatyp-for-utlandshandel.html

      En specialdetalj är att man kan köpa "exotiska" aktier både billigare och i kapitalförsäkring om de finns att köpa i USA eller Tyskland. Det gäller särskilt lite större bolag. A2 Milk går t.ex. att handla via tyska börser, även om omsättningen gör det något omständligt.

      Till sist, blir nyfiken vilken australiensisk aktie det handlar om :-)

      Radera