söndag 28 oktober 2012

Ingen extrautdelning i Beijer Alma?


Beijer Alma har varit i ropet på flertalet bloggar, t.ex. Lundaluppen. Bolaget med börsens tråkigaste namn (?) är plötsligt ganska populärt. Lite som när klassens glasögonnörd oväntat och självsäkert briljerar med grymma moves på skolans disco. För att ta en något långsökt liknelse.

En sak jag tänkte fokusera nu på är nästa års utdelning, efter att ha läst om dem hos Remium. Enligt dem kommer utdelningen att "sänkas" från 7 kronor från 6 kronor. Då senaste utdelningen var 6 kr ordinarie och 1 krona extrautdelning är det inte någon egentlig "sänkning". Jag kan för övrigt rekommendera deras analyser av mindre svenska bolag. Till exempel tittade de på Vitec för en tid sen. För mig som fokuserar på bolag som höjer utdelningarna är prognoserna extra intressanta.

Historiskt så har Beijer Alma sänkt utdelningen 2002, så det är 10 år sen senast, men kanske är det dags igen? Något som talar för en "sänkning" är att det fria kassaflödet inte räcker till 7 kr i utdelning. Men det gjorde det i och för sig inte förra året heller:-)  Men de kan ju tänkas knapra lite från kassan eller höja skuldsättningen. Se länken för siffror och prognoser.

Sammanställer några källors prognoser, att jämföra med 7 kr senast (6 kr ordinarie, 1 kr extra dock):

Lägger även in en bild, som ju bekant kan säga mer än ett okänt antal siffror. Utifrån vinsten är det ingen risk för "sänkning", men utdelningen kommer ju utifrån (fritt) kassaflöde.

Hämtad från corporateinformation

Vad tror du att beijer Alma kommer dela ut nästa år? Tyvärr får vi vänta på rätt svar, ... och ifall de behåller 7 kr vore det verkligen en "fjäder i hatten" för Beijer Alma.

1. 6 kr - dvs. ingen extrautdelning
X. 7 kr  - ordinarie 6 kr + 1 kronor extra som förra året
2. 7,5 kr  - höjning (högoddsare)

10 kommentarer:

 1. Jag tippar på oförändrad, ett X. De har en låg skuldsättning och de vill nog inte sänka den. BA är ju ett mycket intressant bolag på nuvarande nivåer. Runt 100-lappen vore ett ruggigt bra köp.

  Kul liknelse, håller med dig!

  mvh
  ägamintid

  SvaraRadera
 2. Till att börja med bör det sägas att 6kr utdelning förvisso vore lägre än 7kr (2011 års utdelning), men det vore egentligen inte en sänkning av utdelningsnivån då 2011 års utdelning utgjordes av ordinarie utdelning om 6 kr samt extrautdelning om 1 kr, totalt 7 kr.

  Hur som helst, BA har ungefär 30,13 miljoner utestående aktier, utdelning om 7 kr per aktie fordrar således ett kapital om 210,9 Mkr. I kassan per den sista september fanns nästan 166,8 Mkr, det saknas således 44,1 Mkr. Då Q4 både 2010 och 2011 genererat mer kassaflöde än de 44,1 Mkr som behövs, skulle utdelningsnivån kunna hållas redan vid årsskiftet. Utdelning kommer dock först ske efter årsstämman den 19 mars 2013, dvs sannolikt i slutet av mars. BA har således ytterligare 3 månader att generera fritt kassaflöde.

  Min bedömning är således att BA kommer kunna hålla utdelningen oförändrad utan att öka belåningen.

  Man måste dock ha i åtanke att en högre utdelning inte är värdeskapande för aktieägarna. BA dras för närvarande med en räntebärande skuld om 157 Mkr, vilket är okaraktäristiskt för bolaget. Dessutom kan man nog hitta ett och annat bra prissatt förvärv i dessa orostider. Jag skulle nog föredra om BA inte gav extrautdelning, amorterade sin räntebärande skuld, sparade lite i kassan för att bygga upp mer flexibilitet åt ledningen. Wall & Co har mitt fulla förtroende att förvalta den sista kronan.

  Jag hoppas på 1, men tror X.

  SvaraRadera
 3. Till skillnad från många andra bolag med en stark balansräkning så har BA förmågan att göra bra förvärv. Det gör att jag håller valueinvestor om att de ska ta tillfället i akt och handla bolag nu när priserna troligen är låga/lägre. Därav får de gärna dela ut 6 kr och återinvestera resten i rörelsen. Balansräkningen är enligt min mening väldigt stark så en lite högre skuldsättning skadar inte och gör det ett eller flera förvärv så optimerar de kapitalstrukturen. Det finns stora förvärvsutrymmen med dagens balasnräkning och jag räknar med att bolagets mycket kompetenta ledning kommer sätta balansräkningen i arbete när tillfälle ges.

  mvh
  ägamintid

  SvaraRadera
 4. Kloka tankar från er båda!

  Uppdaterade nu inlägget utifrån att 7 kronor innehöll en extrautdelning.

  Gissar själv på X. Men det kan vara bra att inte göra en extrautdelning och istället köpa in något billigt bolag. Har också stort förtroende för ledningen.

  En enda tveksamhet har jag kring Beijer Alma, och det är om de verkligen har någon "moat". Visst, de har fantastiska marginaler, men är de ihålliga? Har kanske diskuterats tidigare men jag minns inte svaret. Se t.ex. denna: http://spartacusinvest.blogspot.se/2012/06/kyb-corporation-vs-beijer-alma.html

  SvaraRadera
 5. Jag tror på 1. 6 kr i utdelning och det är också vad jag själv räknar med. Jag ser det absolut inte som en sänkning. Jag har den där extra kronan som just vad det är, en extrautdelning. När jag räknar på direktavkastning så har jag uteslutit den extra kronan hela året så förväntar mig inga 7 kr utan just 6. Även utan den extra kronan i utdelning så har vi en direktavkastning på över 5%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, det är ju ingen sänkning. Hela inlägget blev lite poänglöst, och jag skulle varit bättre påläst från början. Hade faktiskt glömt bort att det var en extrautdelning förra året...

   Däremot gav det upphov till en intressant diskussion. Och tusan var lätt det är att missa en liten men nog så väsentlig detalj, det händer flera gånger när man bloggar, och säkert ännu oftare i verkligheten :-)

   Mvh
   Gustav

   Radera
  2. Jag menar inget illa :) Bara hur jag ser på det och att det är lätt att ta förgivet att en extrautdelningen hänger med på köpet varje år. Det som jag tycker är intressant är hur Remium lägger sin prognos för 2013 års EPS. Med historisk värdering som mått så borde en aktiekurs runt 95/100 kr vara att vänta nästa år om intjäningen kommer bli så dålig som de förväntar sig.

   Radera
  3. Tack, ingen fara:-)

   Som du är inne på så är frågan om ett ännu bättre köpläge uppstår nästa år, ifall prognoserna nu stämmer. Intressant!

   Finns anledning att återkomma med ett inlägg nästa år, och då inte bara utvärdera Beijer Alma utan Remium också!

   Mvh
   Gustav

   Radera
 6. Jag räknar med 6 kr.

  Jag håller med AnotherValueInvestor på alla punkter men misstänker att förvärvspotentialen innebär att 1 har lite lägre odds än X.

  SvaraRadera
 7. Tack för kommentarerna!

  En något sen sammanfattning är att alternativ 1 fick flest röster. Vi får utvärdera hur det gick sen!

  Mvh
  Gustav

  SvaraRadera