lördag 20 oktober 2012

Flyttlasset har gått - från kapitalförsäkring till ISKNu har jag flyttat över en hel del från min kapitalförsäkring till Investeringsparkontot (ISK). Fortfarande har jag allt i samma bank, Avanza. Tyvärr måste man sälja av i kapitalförsäkringen för att sedan köpa på nytt i ISK, men jag tror det är värt det ändå. 


Varför ISK istället för Kapitalförsäkring?
Allt nysparande sker redan i ISK, som jag tycker är ett mer attraktivt ägande. Jag gillar
 • Direktägandet, du och inte banken äger aktierna 
 • Att riskerna vid bankkonkurs är mindre eftersom investerarskydd och insättningsgaranti gäller. 
Genom flytten kommer framtida utdelningar in på ISK:n istället för Kapitalförsäkringen, så det är en del i "allt nysparande i ISK".


Några aktier blev kvar i kapitalförsäkringen
Alla fick inte hänga med. Kvar på hemmaplan blev:
 • Skånemöllan - alldeles för stor spread i kurs för att sälja och köpa tillbaka
 • Procter & Gamble, Coca Cola, Exxon Mobil och Tesco plc - väl högt courtage. Du måste sälja i kapitalförsäkring och köpa i ISK, alltså två courtage och två växlingsavgifter.
 • Blackmores, Woolworths och Ridley - ej möjligt att äga australiensiska aktier i ISK
 • Famous Brands, Discovery och Truworths - ej möjligt att äga sydafrikanska aktier i ISK

Varför flytta nu?
Det handlar om att undvika dubbla avgifter (skatter) så gott det går. Avgiften för kapitalförsäkringen är redan dragen för året ut. Investeringssparkontots närmaste mätpunkter är 1 oktober och 1 januari. Nu efter 1 oktober är det därför rätt bra att flytta. I alla fall är det dumt att flytta 30 september, eftersom man då åker på skatt för sista kvartalet.

Så här ser skatteberäkningen ut för Kapitalförsäkring
-100 % av portföljvärdet (1/1)
-100 % av Insättningar (1/1 - 30/6)
-50 % av insättningarna (1/7 – 31/12)


Och för Investeringssparkonto
-25 % av portföljvärdet (1/1)
-25 % av portföljvärdet (1/4)
-25 % av portföljvärdet (1/7)
-25 % av portföljvärdet (1/10)
-25 % av Insättningarna (1/1 - 31/12)


För vidare läsning rekommenderas 4020:s gamla inlägg. Den uppmärksamme läsaren ser att den lilla tabellen är ett rent plagiat därifrån, så den ska 4020 ha cred för. Vilket han nu fick!

Hur väljer du? Flyttar du över till ISK, eller använder du bara den för nysparande?

6 kommentarer:

 1. Har du funderat på om det är så att när du har övervägande del av utländska aktier kommer du att betala mer i utländsk källskatt än vad du kommer att få tillbaka i efterhand - begränsat till att du aldrig kan få tillbaka mer än vad som betalats i skatt för KF?
  Du kanske kan ge oss ett illustrativt exempel i ditt fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fundering Oskar! I min Kapitalförsäkring finns ju nu 90 procent utländska aktier.

   Så här har jag förstått det:
   Avanza hanterar alla kunder som betalt källskatt som en "klump" (Avanza äger ju aktierna). Det blir en generell återbetalningsgrad av källskatten på t.ex. 95% för alla. Möjligen sänker jag återbetalningsgraden för alla med min höga andel utländska aktier, men min påverkan på "klumpen" är nog mest teoretisk.

   Hade det däremot varit 90 procent utländskt i ISK så hade det blivit problem att få tillbaka källskatten, åtminstone under första året. Men här får man rulla vidare från år till år.

   Se även tidigare inlägg här:
   http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2012/07/fa-tillbaka-utlandsk-kallskatt.html

   Mvh
   Gustav

   Radera
 2. Bara en kommentar.... Jag flyttade alla mina aktier (från vanlig depå) i SEB till ISK depå (också i SEB) i januari och det fantastiska var att SEB gjorde överföringen utan något courtage eller hanteringsavgifter.
  Verkar som det var en gratisservice till depåkunderna...!!
  Självklart blir det skattekonsekvenser, men i januari var börsen lågvärderad (OMXSPI c:a 300) så även det var bra tidval.

  Har också räknat på skattekonsekvenserna, både i teori och praktik. Som det ser ut idag så blir det 11% skatt på utdelningarna för 2012. Jag återkommer med verkligt resultat för helår i januari.
  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra gjort av SEB! Tror i och för sig att en del andra inte tar ut avgifter, t.ex. Avanza, men har inte kollat runt så mycket. Smart att flytta över när börsen stod lågt. Själv hade jag i Kapitalförsäkring så det gick inte att flytta tyvärr.

   Dum fråga kanske... men 11 procent, beror det på utländsk källskatt? Som du sen kan får tillbaka?

   Vet du förresten om SEB har ett okey utbud av möjliga aktier som går att ha i ISK?

   Mvh
   Gustav

   Radera
  2. Men det är ju ingen skatt på utdelning i ISK om det är inte utländsk som du kan sen dra av från din vanlig ISK skatt.

   Radera
  3. Jag ser bara vanliga nordiska aktie listor för det mesta, inga internationella hos SEB. Kanske man kan köpa om man ringa, det vet jag inte.

   Radera