onsdag 5 september 2018

Tips: Suveränt inlägg om screening!


Idag blir det ett inlägg om ett inlägg. Ovanligt meta-aktigt men jag måste "puffa" för det som globalstockpicking skrivit om screening. Läs inlägget här, det kan verkligen starta tankar.

I grund och botten handlar det om att hitta sin edge på aktiemarknaden. Var hittar du mindre konkurrens? Vilka jaktmarker är bäst? Det här är något jag delvis berört tidigare, men inlägget är en klockren djupdykning med en internationell utblick som heter duga.

Det finns grovt räknat tre typer av investerare:
  1. Professionella - vanliga fonder/hedgefonder
  2. Professionella - men mot smart beta/kvant/ETF-er 
  3. Privatinvesterare
För att undvika så mycket konkurrens som möjligt som investerare bör du gå mot småbolag. Du slipper undan mycket av 1 och 2 men 3 finns fortfarande kvar. Och Sverige är ett land med många privatinvesterare och då finns relativt mycket konkurrens även om du letar bland småbolagen.

Själv känner jag mig styrkt i att det kan vara smart att leta i länder där privat investering troligen är mindre populärt. Länder som Singapore, Indonesien och Sydafrika kan vara extra intressanta. Och viss skillnad finns om man bara går till Finland. Statistiskt borde man kunna hitta bäst lägen där färre andra letar? Eller? Nog "tjatat", se till att läsa inlägget! 

Ps) Har du hans inlägg och fortfarande vill satsa allt i det konkurrensutsatta Sverige. Då är det dags att läsa Phantas gamla inlägg om home-bias

11 kommentarer:

  1. Tycker att när man gör ett köp av en aktie efter att kollat på Wikipedia, 4 traders, och detta Seeking alpha, eller vad det nu kan vara blir analysen lite klipp och klistra. Själv tycker jag det är svårt att få den där marknadskänslan som jag tycker har ett värde.

    Köpte Multibintang på detta sätt. Jag kan inget om Indonesien aktien går varken upp eller ner. Vet inte om muslimerna flyttat fram sina ställningar när det gäller synen på alkohol. Får väl avvakta tills vidare.

    Det Phantas skriver om håller jag med om. Vill man gå hans väg tycker jag Avanzas nya Globalfond med en förvaltningsavgift på 0,1% är ett måste. Är man intresserad av USA och Kanada varför inte Berkshire och Brookfield? För fem år sedan kostade Berkshire 115 dollar nu 212 dollar. Brookfield har stigit från 27 CAD till 56 CAD. Lugnt och fint sätter man den ena foten framför den andra. Var visst något i den stilen som Buffett beskrev investeringsprocessen.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, man måste gå djupare med analysen för att få hög övertygelse. Och marknader långt bort kan vara svårare. Särskilt när det kommer till okända risker. Jag försöker läsa på ordentligt, välja enkla bolag, och över tid lära mig mer. Men man går på minor såväl här som där.

      Bolag som som Taokaenoi och A2 tycker jag man kan få en ”känsla” för och förstå. Konsumentprodukter är en sektor jag gillar. Och kolla på Micro Mechanics, inte lika lätt när det kommer till detaljer och produkter, men historiken är grym och bolaget nästan ”amerikanskt”.

      Inte dumt med globalfond och de bolag du tar upp. Smidigt och stabilt, i alla fall bolagen. Globalfonder är så mycket USA och stora bolag... säkert bra men jag vill ha ännu mer ”globalt” och helst ännu mindre bolag.

      Håller tummarna för Bintang :-)

      Radera
  2. Min poäng är. När man som jag köpt Bintang en enkel produkt fina nyckeltal, och monopolställning har egentligen allt man kan begära. Bolaget lever dock i ett ekonomiskt ekosystem. Hur kollar man upp vad som händer i landet? Vem vet det kan kanske bli ett förbud att sälja alkohol. En statskupp kan ge nationaliseringar. Sitter man som jag i Sverige kan du inte läsa av stämningarna. Du befinner dig oftast i ett klart informationsunderlägeläge. Du blir sist på bollen helt enkelt. Hur som helst nu skall bloggaren göra världen till sin hemmaplan. Vem vet det kan ge en edge. Kommer dock att kräva massor av jobb.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns väldigt mycket jag gillar med Bintang. En local champion som är under radarn. Det jag inte är politisk risk. Finns visserligen också tex med A2 och Ultrajaya (krävs tillstånd etc) men de produkterna kan inte lika lätt få reglering mot sig (även om Bintang kan ha starkare moat). Tror i och för sig de minskar sin egen risk genom att addera fler drycker med låg eller ingen alkoholhalt.

      Radera
  3. Jag anser iof att det förekommer en hel del irrationella rörelser även bland lite större bolag emellanåt. Bara det att man kan välja en helt annan tidshorisont än de flesta andra ger bra med ökad edge. Går man utomlands till länder man inte kan på djupet, så ökar ju också ens informationsnackdelar.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer, precis som i Lars kommentarer. Men jag måste också säga emot lite här med :-) Man kan ju få båda delarna i småbolag, dels att färre tittar och att en längre tidshorisont kan gynna bolaget ännu mer. Men allt annat lika så är det svårare att förstå bolaget, förstås. Jag försöker motverka med små och få bolag och ofta lägga bolag i högen, ”för svårt” eller ”för hög risk”.

      Radera
  4. Tack Gustav att du bumpar mitt inlägg!

    Mitt inlägg är ett sätt att få en edge, det finns givetvis mängder med sätt att hitta en edge. Att jobba med en hemma-marknad och kunna den bättre än alla andra är givetvis en edge. Problemet är ju att väldigt många svenska bolag, är beroende av den där omvärlden också.

    Strategin bör vara att blanda flera lyckade strategier och där kombinera flera saker som borde ge en edge. Den viktigaste edgen är ju den analys man själv gör

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Instämmer helt! I mitt fall är det en enda strategi, i princip, kanske borde jag blanda mer. Oavsett om bolaget är i Sverige eller inte gäller det att försöka veta mer än genomsnittsinvesteraren, det kan bli en slags edge. Långsiktighet en annan. Bara man hittar en edge, kanske helst så många som möjligt :-)

      Men det är inte lätt. Kolla på LiveChat t.ex. En katastrofal utveckling trots att jag läst på noga och trodde jag visste vad jag köpte. Kanske ska man skydda sig för felsteg genom ännu fler innehav, eller färre och känna dem ännu bättre?

      Radera
  5. Jag har kollat upp Polska börsen har många vänner där. Är har varit där många gånger på affärsresor. Min uppfattning är att privatinvesterare inte vågar ge sin in på den Polska börsen. Mest pga mycket större mistro samt att många insiders säljer information och att dessa sällans ställs inför rättvisan. Privatinvesterare har inte så mycket chans att lyckas där..Vi ska vara tacksama för att vi har FI.

    Hälsningar Tandläkaren.

    Fin hemsida. Jag går in på din reklam så du får en slant ;)

    Trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input! Så kan det definitivt vara för flera börser, den risken ska man ha med sig. Med facit i hand så har ju min polensatsning varit allt annat än lyckad!

      Bästa vore en stabil och pålitlig börs, men underskattad och i ett tillväxtland/region? Kanske Singapore, Australien eller andra ”stabila” i Asien?

      Tack för klicket! Och jag har kollat lite lätt på Q & M Dental i just Singapore. Inget du känner till? :-)

      Radera
  6. På tal om tandläkare, har tittat på de Koreanska tandimplantat företag som verkar komma starkt, tack vare billigare implantat med jämförbar kvalite. Vad säger tandläkaren om det?

    SvaraRadera