söndag 2 september 2018

Portföljuppdatering höst 2018


Nu var det länge sedan jag summerade portföljen, så det är dags. Vana läsare får stå ut med viss upprepning och får gå till de stycken som börjar med "nyheter". Portföljen består nu av fjorton bolag med stor global spridning. Glädjande nog har den repat sig och är upp dryga 10% sedan årsskiftet.

Savaria (17 procent)
Trapphissar, villahissar, bilanpassning och sjukvårdsutrustning är tråkigt men lönsamt. Enda minus är att de inte är etta på alla sina marknader. Annars har de allt: Litet, tråkigt, snabb tillväxt, stigande utdelning, inga skulder, familjeägt, ocykliskt och en megatrend i ryggen. Caset är simpelt: 10 000 personer fyller 65 år i Nordamerika varje dag. Behovet av produkterna ökar i takt med en större äldre befolkning som vill bo kvar hemma. Få aktörer finns på marknaden (=inträdesbarriärer). Marginalen ökar genom vertikal integration där de äger tillverkning, försäljning och installation. Jag har inte hittat ett bättre spel mot "grå tillväxt" i väst, och de växer globalt.

Nyheter sedan sist är en bra rapport, att de gått in i Australien, tidigare gjort en nyemission för att finansiera tillväxt vilket kom via ett köp av ett europeiskt hissbolag. Man kan diskutera risker med förvärv, men hittills har det gått bra och de brukar veta vad de köper. Savaria har en stark position för global tillväxt och jag sticker ut hakan och gissar att de någon gång kan komma att köpa svenska Handicare! Se gärna Handicares prospekt om branschen, men notera att Savaria även har vanliga hissar (= högre marginaler). Just Savaria och Handicare tycks vara de enda sätten att investera i den här sektorn. Jag behåller Savaria med hög vikt.

Kanada, 18,5 CAD, yield 2 %, P/E ttm 34 
Inköpsår 2016, 103 ägare hos Avanza, marketcap 640 M$
Bra fonder som äger: Ingen särskild


A2 milk (16 procent)
Nyzeeländskt mjölkbolag som gör vanlig mjölk som fler tål. Deras mjölkprodukter innehåller enbart det ursprungliga A2-proteinet, gjort av kossor med "rätt egenskaper". Bolagets produkter är, eller åtminstone upplevs som, nyttigare än vanlig A1/A2-mjölk.

Australien är basen men de växer i Asien, UK och USA och Kina. I Kina och Asien är mjölkersättning den viktigaste produkten. Att mjölkersättningen kommer från NZ (= rent rykte) är troligen ett starkt försäljningsargument i Kina. Flytande mjölk är huvudprodukterna i UK och USA.

Nyheter finns det gott om, Mycket stark rapport senast. ett viktigt samarbete med Fonterra, expansion till fler marknader, samt att Nestle också säljer A2-produkter i Kina. Nestle är jag hittills inte så rädd för vilket jag kommenterat här. Den stora risken i A2 Milk är att bolaget är populärt och att om tillväxten saktar in kan kursen straffas hårt. Men mycket tillväxt borde finnas kvar i form av högre marknadsandelar, fler marknader, och större produktsortiment (yogurt, glass etc). Mjölkbolagens "Apple" som har en bättre produkt och skyhöga marginaler.

Nya Zeeland (AU), 11,5 AUD, yield 0 % P/E ttm 48
Inköpsår 2017, oklart ägande hos Avanza, marketcap 6 100 M$
Bra fonder som äger: Arisaig Partners


Decisive Dividend (10 procent)
Kanadensiskt investmentbolag som köper upp små specialtillverkare med konkurrensfördelar billigt. Går från två bolag, Blaze King (braskaminer) och Unicast (slitdelar) till fyra. Nya är Hawk (främst olja/gas, kontraktstillverkning) och Slimline (jordbruksmaskiner). Tesen är att hålla i aktierna, få utdelning och höjningar av starkare kassaflöden, samt att fler bolag tillkommer. Den håller hittills.

Nyheter är givetvis de två köpen. Det positiva med affärerna är att bolagen köps billigt, skuldsättningen (debt/equity) går ner, utdelningskapaciteten ökar och att bolaget blir mer diversifierat. Hawks verksamhet inom olja och gas är inte en favorit, och de har en kundkoncentration, så där finns en risk. Men det finns också synergier mellan bolagen och verksamheten ska enligt uppgift breddas. Jag hoppas att bolaget kommer höja utdelningen, och köpa ännu fler bolag, även om det senare kan dröja. De har kommit med en ok rapport och en kanadensisk bloggare har skrivit om dem. Spännande att fler tittar på dem!

Uppdatering: En nackdel som framkom i senaste rapporten är att Unicast drabbas av ståltullarna. De säger dock att detta, och prisökningar, "largely" kan föras vidare till kunderna. Viss "pricing power" i alla fall?

Kanada, 4.21 CAD, yield 8.5% (högutdelare) 
Inköpsår 2016, 117 ägare hos Avanza, marketcap 35 M$
Bra fonder som äger: Ingen särskild


Discovery Ltd (9 procent)
Discovery är ett av världens mest innovativa försäkringsbolag, som genom belöningar och beteendevetenskap minskar kundernas skadefrekvens. Många försäkringsbolag jobbar med att sätta rätt pris och bedöma risk, men få arbetar så aktivt med att förändra risken. Vitality-modellen håller på att rullas ut världen över och de är etta i Kinas premium-marknad genom samarbete med Ping An. Risken ligger i att de är ett sydafrikanskt bolag men de har ökande andel utländska inkomster vilket ger en valutahedge.

Nyheter? Inte mycket. Kommer förhoppningsvis inom något år eller två få banklicens i Sydafrika och då växer ett nytt verksamhetsben ut.

Sydafrika, 175 ZAR, Yield 1,1 % P/E ttm 22 
Inköpsår 2010, oklart ägande hos Avanza, marketcap 7 700 M$
Bra fonder som äger: Wasatch


Somero (6 procent)
Lasermaskiner som fixar ytterst jämna betonggolv för t.ex. affärslokaler, parkeringsplatser och industribyggnader. Deras roll är att bygga, sälja och "supporta" maskiner till byggentreprenörer. USA är den överlägset största marknaden, men de de växer i hela världen. Gynnas av högre byggkrav och nya byggnader för automation och e-handel.

Somero kan vara ett starkt e-handelscase. Denna artikel säger att: "every $1 billion in new e-commerce sales requires one billion sq. ft. of additional distribution space."

Nyheter sedan sist är en hyfsad rapport och trading update. Det verkligt spännande är att de jobbar på en ny marknad "high rise" vilket kan bredda bolagets fokus och försäljningsbas. Intressant lyssning på deras investor presentation under Results Centre. Risken är att bolaget är kopplat till nybyggnation och därigenom cykliskt, och att e-handelstillväxt inte alls kompenserar vid sämre tider.

USA/GB, 382 GBX , yield 3,5%, P/E ttm 15
Inköpsår 2016, oklart ägande hos Avanza, Marketcap 280 M$
Bra fonder som äger: Ingen särskild


Sealink Travel (6 procent) 
Reserelaterat bolag i Australien som kan rida på en ökad turism och ökade transporter över tid. Som en blandning av Strömma Kanalbolaget och Gotlandsbolaget (lånat från Framtidsinvesteringen) men i en tillväxtregion. Turismen till Australien ökar stadigt, understödd av en allt rikare asiatisk medelklass. En stor inspiration till inköpet är den fantastiska Hidden Champions-fonden som har en mycket intressant presentation här. Missa inte den!

Nyheter är en småseg rapport, och att VD:n avgår, men i och för sig med goda framtidsutsikter. Bolaget har också fått ett bud på 4,75 AUD i maj som ledningen tackade nej till.

Australien, 4,28 AUD, yield 3 %, P/E ttm 22
Inköpsår 2017, oklart ägare hos Avanza, marketcap 310 M$
Bra fonder som äger: Hidden Champions fund


Vitec (5 procent)
Äger och utvecklar affärssystem vilket är en stabil verksamhet med hög andel återkommande intäkter. Ett av de få svenska bolag som tydligt lyckas förklara sina konkurrensfördelar. De gör mängder av förvärv vilket möjligen är en risk. Har ändå god förvärvshistorik och lär fortsätta vad de gör i många år. Däremot undrar man hur återväxten i ledningen ser ut till den dag Lars-Olov vill dra sig tillbaka.

Nyheter? Kan tipsa om att bolaget tar hyfsat med plats i avsnitt 258 av Börspodden.

Sverige, 83 SEK, yield 1,3%, P/E ttm 30
Inköpsår 2012, 2566 ägare hos Avanza, marketcap 240 M$
Bra fonder som äger: Grandeur Peak


Taokaenoi (5 procent) 
Taokaenoi är dominerande på sjögrässnacks i Thailand med cirka 70% av marknaden och expanderar i Asien. Jag har själv sett dem på fina hyllplatser såväl i Thailand som Indonesien (varning för confirmation bias). Numera är de en del av lördagssnackset. Men om vi blickar utåt: bolaget kan vara precis rätt med Asien-fokus och nyttiga, kryddiga produkter med mycket lågt energiinnehåll. Hälsosamma snacks tror jag vinner i längden (och bredden) jämfört med t.ex. chips.

En intressant detalj är att ca 20% av den inhemska försäljningen går till turister. Bolaget är alltså, kanske otippat ett spel på turism till Thailand (främst från Kina). Jag har skrivit om dem tidigare och varit tveksam till värdering mot långsiktiga mål, men jag tror/hoppas att de kommer överträffas.

Thailand, 15.70 Bath, yield 2,2 %, P/E ttm 35
Inköpsår 2018, oklart ägare hos Avanza, marketcap 650 M$
Bra fonder som äger: Inga kända


Micro Mechanics (5 procent)
Ett riktigt "hackor och spadar"-bolag som gör verktyg och komponenter till halvledarindustrin. Bolaget är på så sätt gynnat av det som händer inom IoT, och kan vara mindre cykliskt än halvledarindustrin i sig. Precis som Decisive Dividends bolag Unicast handlar det om återkommande efterfrågan och "slitdelar". Läs gärna Framtidsinvesteringens blogginlägg om dem för mer bakgrund.

Nyheter är en ok rapport med extrautdelning, fokus på Kina, men också en avstannande marknad.

Singapore, 1,81 SGD, yield 5 %, P/E ttm 15 
Inköpsår 2018, oklart ägande på Avanza, marketcap 180 M$
Bra fonder som äger: Wasatch


Famous Brands (5 procent)
Afrikas ledande snabbmats/cafeföretag med svårslagen historik, fram till 2016.. De äger hela kedjan: tillverkning, logistik, franchise, och har ett 30-tal varumärken. Sydafrika är basen men Afrika återstår att växa i. En fjärdedel av verksamheten finns i UK. Just nu ingen utdelare pga ett skuldfinansierat jätteköp i UK,

Nyheter sedan sist är att UK fortfarande går dåligt. Förvärvet var uselt. Men jag försöker se längre och de måste ta förbi "puckeln", som kan ha lett till 2-3 förlorade år. Jag är ändå övertygad om att bolaget kan fånga Afrikansk tillväxt över lång tid. Till 2040 kan Afrikas befolkning ha fördubblats. Om jag vågar/vill äga aktien tills dess får dock vara osagt!

Sydafrika, 102 ZAR, yield 0 % P/E ttm 480 (=låg vinst nu)
Inköpsår 2010, oklart ägare hos Avanza, marketcap 700 M$
Bra fonder som äger: Arisaig, Fundsmith


Ekadharma (4 procent)
Indonesiskt tråk-tejpbolag som kan vara mest undervärderat av alla bolagen i portföljen. Handlas under bokfört värde, har god historik, utdelning och är verksamma i ett tillväxtland. Osäkerheten består i att bröderna tejp äger 75% av bolaget och man inte riktigt vet vad de vill på sikt. Låg värdering och hög marknadsandel (ca 50%) gör ändå att jag vill äga bolaget. Om allt faller på plats skulle de kunna vara en 10-bagger, men Indonesiska nanocap-bolag kan i och för sig förbli under radarn hur länge som helst. Vill ha dem i portföljen men vågar inte ha en hög andel.

Indonesien, 735 IDR, yield 2,5 %, P/E ttm 7
Inköpsår 2017, oklart ägare hos Avanza, marketcap 35 M$
Bra fonder som äger: Ingen fond i sikte än!


Superlon (4 procent)
Är en världsledande aktör på värmeisoleringsmaterial, t.ex. för AC och kylskåp. Har ca 60% av marknaden i Malaysia och andra huvudmarknader är Vietnam och Indien. Bygger ny fabrik i Vietnam. Bolaget bör gynnas av megatrender som urbanisering, varmare klimat och ökad medelklass i Asien. Du hittar större konkurrenter, men inte många, och de är alla starka i olika länder. Råvaruprisberoendet är den stora risken i bolaget.

Malaysia, 1,25 MYR, yield 2,2 %, P/E 16 ttm 
Inköpsår 2018, oklart ägare hos Avanza, marketcap 50 M$
Bra fonder som äger: Inga kända


Livechat Software (4 procent) 
Polsk besvikelse som är en global spelare i LiveChat-branschen, främst mot e-handel och premiumsegmentet. Problemet är att bolaget tappar i tillväxt, även om siffrorna fortfarande är bra och lönsamheten extrem. Frågetecknet är när (eller om) försäljningstappet avtar. Man kan tro att de hotas av Facebooks intåg i LiveChat-branschen, men konkurrenter som Zendesk och Liveperson har inte alls tappat lika mycket i kurs. Jag kommer bevaka antalet av nya kunder. Bolaget är numera en högutdelare. Kan man lägga på tillväxt är det fint, men de måste få fart på försäljningen igen. Produkten verkar det inte vara något fel på, de vann en typ av utmärkelse precis nyligen.

Plolen, 33 Zloty, yield 5,4 %, P/E ttm 16
Inköpsår 2017, oklart ägare hos Avanza, marketcap 200 M$
Bra fonder som äger: Grandeur Peak


Ultrajaya (3 procent) 
Ledande mjölk, te- och ostbolag i Indonesien. Mjölk är det stora och här finns en stark strukturell tillväxt, Spännande ost-joint-venture med Kraft. Caset är så enkelt att man i Indonesien kommer dricka mer mjölk och äta mer ost per person, och bli fler personer, Det finns riktigt få stora aktörer. Mycket fin historik i bolaget, även om tillväxten bromsats.  De håller på att slutföra en jättefarm som (peppar peppar) kan få fart på försäljningen.

Indonesien, 1295 IDR, yield 0,8 %, P/E ttm 22
Inköpsår 2017, oklart ägare hos Avanza, marketcap 1 000 M$
Bra fonder som äger: Grandeur Peak


Tårtdiagram på andelar
Och ett klassiskt tårtdiagram på fördelningen:


Synpunkter?
Vad tror du om portföljen? Ska något bolag bort? Vilket skulle du öka eller minska i? Jag kanske har lite väl mycket i mina största bolag trots allt? Den "eviga" frågan är när man ska minska i vinnare för att bli mindre känslig för bakslag i dem.

16 kommentarer:

 1. Micro Mechanics ser attraktivt ut värderingsmässigt tycker jag, synd att den inte går att köpa till lågt courtage.

  Fin portfölj oavsett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Micro Mechanics är en ökningskandidat, helt klart. De och Taokaenoi kan nog vara närmast. Verkligen synd att de är så svårköpta, håller med.

   Radera
 2. Hej Gustav. Mycket intressant portfölj och särskilt dina innehav inom Health & Wellness och Asien (Jag äger själv McCormick och IFF som delvis kan gynnas av samma trend. Det är också talande att Nestle och Pepsico försöker omvandla sig mot nyttigare produkter så konkurrensen kan öka på sikt)
  Gällande A2 Milk så har Arisaig Partner nyligen köpt in sig i bolaget fast jag tycker värderingen är ansträngd. Jag har också noterat att Arisaig slutat att presentera sina månatliga "diary" på hemsidan vilket jag tycker är tråkigt för de vara oftast mycket intressanta att läsa.
  Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Dina bolag är också helt klart intressanta, bara det att jag för egen del gillar mindre bolag. Men det är inga jättar och genom att välja USA, men global/asiatisk exponering kan man nog sova extra gott.

   Spännande med Nestle, Pepsico och Arisaig. Hur såg du att Arisaig köpt in sig i A2? Försöker bevaka Arisaigs fonder, men det är mycket svårare nu tyvärr. Har till och med mejlat dem angående nyhetsbreven. Mer "dairy" men mindre "diary" tydligen :-)

   Kan hålla med om att värderingen i A2 kan framstå som hög. Men tillväxten är riktigt stark och sett till PEG är det inte så farligt. Men de lär straffas hårt om de bromsar in. Notera förresten stor skillnad på förväntat P/E och EV/ebitda för 2020, pga kassan som byggs upp: https://www.marketscreener.com/A2-MILK-COMPANY-LTD-11384022/financials/

   Radera
 3. Hej,
  De har nyligen totalt ändrat investerings strategi och gjort en massa förändringar i portföljen. Ganska intressant faktiskt.
  Man kan fortfarande läsa Arisaig hel- och halvårs rapporter om man går till deras hemsida och sedan klickar på Products --> Global emerging markets consumer fund --> Specific documents please click here --> Sverige --> Hel eller halvårs rapport som pdf-fil

  Alternativt använd länk nedan;


  http://lt.morningstar.com/rmew5q4y5s/fundquickrank/default.aspx?UniverseId=FOEUR$$ALL_2445&AvailableForSaleDomicileFilter=SWE&LanguageId=sv-SE&CountryId=SWE

  Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Har du hittat ett sätt att också kika vad de övriga fonderna som de har innehåller? Där kikar jag på Financial Times och Morningstar men når bara top 10. Ska läsa vidare om deras strategiförändring!

   Radera
  2. I halvårsrapporten finns intressant kommentar till deras förändring och de siktar nu på:

   1) A greater emphasis on indigenous emerging market “local champion” type businesses (we regard these as intrinsically higher growth enterprises where our interests are more closely aligned with those of management);

   2) A bias towards companies in control of their own destinies, whose fortunes have limited correlation to macro factors such as GDP growth (e.g. dominant companies that are in the early stages of formalising and consolidating fragmented markets, implying the ability to grow even during tough times);

   3) More exposure to digital consumer platforms, in particular those which have secured dominance of the ultra-high growth mobile ‘channel’ (we see the ability to occupy scarce mobile screen ‘real estate’ as a major competitive advantage – our ambition is to own companies whose apps dominate the smartphones of emerging market consumers, complex digital ecosystems that act as gigantic demand aggregators). Taken together, we aim to create a portfolio that is higher growth, more resilient, more aligned and more concentrated.

   Jag själv är mycket inne på 1 redan, Local Champions, där mjölk och tejp är tydliga exempel. På 2 försöker jag gå mot ocykliska bolag i alla fall, men ofta finns koppling till BNP-tillväxt. 3, marknadsplatser, den tycker jag är svår. Har inte hittat något bra case, kanske för att det inte rimmar så bra med små bolag.

   Radera
 4. Tack för bra genomgångar av de olika företagen.
  Har sneglat på Decisive Dividend i omgångar men aldrig fastnat för ett köp. Vet du varför de verkar ha så pass volatil kurs? Kommer nog vänta till en mindre nedgång innan jag köper på mig en liten post.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, hoppas de gav input!

   Decisive är nog volatil eftersom det är ett såpass litet bolag. Få fonder är inne, även om de gått från 2-3 till 5 till antalet de mer om jag tolkar morningstar.ca rätt. Sen kan det förhoppningsvis vara en resa där ökat marketcap, fler aktier (egentligen nackdel, men ändå) kan göra att omsättningen förbättras.

   Själv tror/hoppas/önsketänker jag att en utdelningshöjning kan komma inom en inte alltför lång framtid. Men egentligen sunt att vänta tills de ser hur nya bolagen presterar och att de integrerats. Men deras presentation tyder på att utrymme för viss höjning skapats.

   En risk jag missade nämna är att Unicast drabbas av ståltullarna, något de nämner i senaste rapporten (lägger till det i inlägget nu).

   Radera
  2. Risk är fel ord, att de drabbas av ståltullarna är ett faktum.

   Radera
 5. Riktigt fin portfölj, och kul att vi har fyra bolag (A2, Micro Mechanics, Sealink och Superlon) gemensamt! Är dock lite mer defensiv och skulle inte våga ligga riktigt så tungt i Savaria och A2. Annars är jag lite sugen på Tao Kae Noi, men ligger lite lågt i att öka i Sydostasien just nu. Men den finns på bevakning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och spännande att vi äger samma bolag delvis. Savaria och A2...ja, kanske ska jag minska något, samtidigt vill man behållla vinnare. Psykologiskt tycker jag det är lätt att bli nervös när ett bolag väger mer än 15%.

   Radera
 6. Intressant portfölj! :)
  Var kan man köpa tex aktier från Indonesien?
  Vad jag vet funkar det inte på Degiro, Avanza, Nordnet etc..
  Tacksam för ny plattform och nya marknader!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avanza har bredast utbud och fixar tex Singapore, Indonesien, Japan, Malaysia, Thailand, Australien och Nya Zeeland. Degiro är mycket billigare men klarar bara Hong-Kong, Japan, Australien och Singapore. Nordnet vet jag inte i detalj, men tror att det är åt Degiro-hållet eller sämre.

   Tyvärr måste exotiska aktier via Avanza köpas per telefon, i vanlig depå och till maxcourtage (Australien undantaget). Har några tips för exotisk utlandshandel här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2017/03/exotisk-utlandshandel-i-praktiken.html

   Det riktigt modiga vore att öppna lokala konton för att komma åt fler länder. Har inte kommit dit själv, men bloggen Frontier Vietnam är inne på det spåret.

   Radera
 7. Väldigt imponerande att hitta bolag så globalt, blir onekligen avundsjuk på den förmågan. Ett inlägg om hur du hittar/screenar samt undersöker dina case hade varit av intresse! Samt om du inte har något emot att man frågar, hur ser avkastningen ut på säg 1/3/5/10 års historik ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så svårt är det inte, finns bra bolag överallt och jag håller mig ändå till ett i sammanhanget begränsat antal länder. Men såklart går man på nitar ibland också :-)

   Jag brukar använda mig av såväl screeners som kolla vad duktiga fonder plockar in. En relativt stor genomgång av screeners och fonder finns i detta inlägg (och kolla gärna in intervjun som går igenom strategin): http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2018/08/ar-med-i-podden-aktiekompisar.html

   Avkastningen har varit god även om jag underpresterat i år. Här finns flerårsstatistik: http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2017/12/resultat-for-2017-och-flerarsresultat.html

   Vet inte om det var svar. Är det några frågor jag ska ta upp mer i detalj, hojta till bara!

   Radera