söndag 6 juni 2021

Hur navigera i dagens marknad?

 


Jag tycker det är svårt att navigera i dagens marknad. Mycket är hett, dyrt och populärt. Man kan se exempel på riktigt märkliga tillväxtstories och värderingar som är helt uppåt väggarna. Överlag finns en tendens att fokusera mycket på sales/revenue och förvärvsdriven tillväxt. Att titta på lönsamhet och värdering är inte lika populärt. Allt kokar ner till: Hur hittar man tillväxt och kassaflöden till rimligt pris i en relativt het marknad? Jo, jag försöker lösa det på två sätt:

Leta brett. Väldigt många tittar bara i USA och Europa, i alla fall om man ser till det svenska investerarkollektivet. Tittar man på fler länder finns fler möjligheter. Kan du i Sverige, Norden eller USA hitta växande och dominerande livsmedelsbolag till EV/EBITDA 10-12? Och handlas klart marknadsledande industribolag till bokfört värde? Nej, men sånt kan du t.ex. hitta i Indonesien eller Filippinerna. Och om man bara om man går till Grekland finns mycket lägre värderingar för ocykliska bolag. Visst, det ska inte vara samma värdering, men jag inbillar mig att de bolagen inte är lika populära och välbevakade, särskilt om de är små. Lokala marknadsledare kan gå under den globala radarn.

Visst tar man andra risker när det kommer till valuta och information. Men om bolagets egenskaper är desamma eller bättre (mer tillväxt, större familjeägande, annan demografi) så varför avstå? Om man får mer kassaflöde eller tillväxt för pengarna? Och även om man letar brett behöver man inte heller leta överallt. Själv väljer jag till exempel att avstå från diktaturer och auktoritära regimer eftersom det för med sig för svårbedömda risker för mig. 

Undvik heta sektorer och bolag. Så fort någonting pratas mycket om och får egna termer, är det väsentligt svårare att hitta bra möjligheter. Är något SaaS eller "Ny Teknik" är det ofta väldigt högt värderat. Möjligheterna är såklart stora, men tar värderingarna höjd för det? Och alla kan inte bli vinnare. Kalla mig konservativ men i ny teknik kommer också nya risker. Även om man går på de "säkra" bolagen finns ofta värderingsrisken. Det stora problemet är att det av naturliga skäl är mycket svårare att göra klipp när allt är välbevakat och populärt, precis som i en vanlig auktion. 

Mitt val blir att att leta i tråkigare sektorer och vara väldigt selektiv med t.ex. SaaS. Man måste inte hoppa på tåget även om man tror på järnvägen. Och jag älskar marknadsledare, men vill snarare ha okända marknadsledare än de som det pratas vitt och brett om.

Slutsatsen för mig, är att använda GARP (growth at a reasonable price) och att det blir lättare om man tittar bredare och undviker det populära. Vänd på alla stenar, helst de som färre vänder på. Det är därför jag också tittar så mycket på småbolag. Och värderingen är alltid viktig. Av mina 11 bolag värderas 10 stycken under 15 i EV/EBITDA och majoriteten under 10 i EV/EBITDA. Alla är starka nischbolag med konkurrensfördelar och hög marknadsandel. Det ger mig en trygghet att nedsidan förhoppningsvis inte är alltför stor (även om sånt aldrig går att veta). 

Hur navigerar du i dagens marknad?

14 kommentarer:

  1. Frågan är väl inte så mycket om ett bolag är lönsamt, eller inte? Frågan är varför. Ta tex Storytel, de är mycket dyra sett till vinst. Men, poängen är att de skulle kunna vända till vinst och fylla Maggans skattekista imorgon om de vill. Men, fokuset nu ligger istället på tillväxt och marknadsposition. Jag tycker det är helt rätt prioritering. Precis som när jag i efterhand insåg Amazons all trick.
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, egentligen handlar om hur man mäter lönsamhet, dvs att en viss del av bolaget är lönsamt men att en annan (tillväxt)del drar ner. Sedan tycker jag sådana sådana bolag är svårare att bedöma eftersom man undrar vad lönsamheten egentligen är och hur tillväxten ser ut om eller när de ställer om till lönsamhet. För bolag som "redan ställt om" finns facit.

      Radera
  2. Anonym6 juni 2021 09:12
    Börserna i Sverige och Syd Afrika har gått starkast de senaste 100 åren,,,
    Tycker Gustav går över ån efter vatten.. ibland.
    Jag har varit mycket i Kapstaden att jämföra dessa länder är totalt befängt,,
    Khayelitsa nära Stellenbosch en kåkstad med 1 miljon boende i plåtskjul var en skrämmande syn.
    Och 50 miljon villorna ej långt ifrån..

    Sossarna har styrt för länge enligt en enig blogg expertis. Stefan fintade bort de borgerliga vid senaste val och kan göra så igen som landet ligger..

    Hittade detta inlägg vid Sparo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara så att kommentaren ska vara till detta inlägg vet ej, och där är det riktningen jag är oroad för, Sydafrika är i flera avseenden (fortfarande) sämre. http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2021/02/gar-sverige-i-riktning-sydafrika.html

      Och när det gäller att leta brett är Sydafrika ett land bland andra, har bara ett bolag där även om det är med hög andel. Och bolaget i sig har en valutahedge jämfört med sina konkurrenter.

      Radera
    2. Ja, Sydafrika är ett kontrastrikt land. Jag minns när jag i Johannesburg gjorde ett besök i stadsdelen Hillbrow, vilket var en förfärande syn. Jag var glad för att jag satt i en diskret minivan med en guide som visste vilka gator som var no-no och ej. Hade nyss kommit från safari i Pafuri, men denna upplevelse var minst lika mycket safari...

      Radera
    3. Ok! Ja, man vågar åka runt i mini-bus i Sverige på fler ställen, men no-go zonerna växer tyvärr, även om det är från en lägre och mindre problematisk nivå.

      Radera
  3. Inga problem alls, gör så här,
    - Cibus för månatliga utdelningar
    - Volvo för 9.50 kr i början av nästa månad, juli
    - Någon av storbankerna framöver i höst delar de ut sanslösa 65 miljarder, själv har jag Swed 1400 men siktar på 2000
    Happy days!!!

    SvaraRadera
  4. Tycker teknologisektorn känns lite dyr nu. Detta trots att teknologisektorn förtjänar hög värdering. Man bör nog kolla in läkemedel och energi istället. Så gör jag nu iallafall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan helt klart vara vettigt. Läkemedel är inte helt lätt bransch men ocyklisk, går man mot JNJ gör man det enkelt för sig, små bolag är svårare där, men exempelvis Medistim är starka. Energi, ofta är bolag ”commoditys” men man kan säkert hitta starka bolag i värdekedjan.

      Har du några favoriter i dessa sektorer? (Helst småbolag:)

      Radera
    2. Chemometec och Revenio i norden är alltid på min bevakningslista när det gäller healthcare bland småbolag. De ser tyvärr dyra ut fortfarande. Men investerar man och är beredd på att hålla ut några år lär det nog löna sig rejält ändå.

      Oljebolag är mycket svårare. Det förekommer snabba kortsiktiga sektorsvängningar där. Men allt i Norge som heter något på Aker är nog rekativt säkert som trading mot sektorn under 1-3 månader.

      Radera
  5. Jag håller med, mina anti-ESG investeringar i onlinecasino är i princip det enda som ser riktigt billigt ut och där har jag en stor andel av portföljen.

    Det jag lägger mest tid på just nu är omstruktureringscase som började innan covid-19 för några dagar sedan gick en köporder i Wise igenom och det är ju inte direkt din typ av bolag. I princip handlar det om bolag som screenar dåligt och det inte finns "kvartalstriggers" i som skapar uppmärksamhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sånt som screenar dåligt kan vara smart, där det finns värde och potential om man inte bara skrapar på ytan utan går djupt. Att gå mot det ratade och impopulära kan helt klart ge en edge.

      Radera