söndag 14 mars 2021

Embracer - blev köp till sist


Är flera år sen med att köpa Embracer men nu är det gjort. De har från och till varit i gränslandet (Borderlands) för köp, men jag har inte fattat konkurrensfördelarna. Förrän nu, eventuellt. Det har alltid varit stötestenen.

Vilka är då konkurrensfördelarna?

 • De är en "Federation of gaming entrepreneurs" vilket inte är standard i branschen. Uppfattar det som att företagare lite hellre säljer till Lars än någon annan. Acquiror of choice är möjligen starka ord men det finns något där. Med en decentraliserad modell får man frihet och det blir lite av en unik företagskultur som är svår för de andra förvärvarna att skapa i efterhand. Chansen till konstnärlig frihet och att stå på egna ben i en större helhet ska inte underskattas.
 • Starka varumärken. Vissa spel, men långtifrån alla, har starka varumärken som skapar lojalitet och kan nog gå att sätta en ny siffra bakom, jfr Borderlands 3, 4 etc... En del spel anspelar på nostalgi och att köra "dataspelsrekond" och piffa upp gamla beprövade varumärken är smart.  
 • Storleken och hög marknadsandel kan ge förhandlingsstyrka mot Steam och andra plattformar. Sen är väl visserligen prismodellen fast, så vet inte vad det innebär i praktiken, Men makten förskjuts från plattformar till IP-ägare och det kan bli lite som H&M:s situation jämfört med köpcentrumen.
 • Vissa synergier kan finnas i delade erfarenheter och resurser. Särskilt på sikt kan det finnas fördelar i hantering av varumärken, kapital, ekosystem, administration etc
 • Intelligent fanatiker vid rodret och Lars Wingefors kan nog översättas till "Large Winner Force" :)  Ska man någon gång sätta värde på ledningen är det när det finns djupt kunnande, erfarenhet och engagemang, kombinerat med jordnära egenskaper. Eftersom lånefinansieringen är låg är han inte heller någon risktagare av stort mått. 

Tveksamheter

 • Förvärv innebär alltid, alltid, alltid en risk och kan på sikt innebära ett skakigt bygge. Ju större ett bolag blir, desto svårare att hålla ihop det och få alla att gå åt samma håll. Håller modellen om de är mångdubbelt så stora som idag? 
 • Stort personberoende. Utan Lars Wingefors skulle Embracer vara väsentligt svagare.
 • Hård konkurrens i sektorn, särskilt om man ser den som underhållning i stort, många aktörer kämpar om privatpersoners tid och pengar.
 • Hur mycket kan de förvärva innan det går trögare? Tvingas man gå ner i kvalitet eller förvärva större och större? Risken är att de lägst hängande och godaste förvärvsäpplena redan är plockade? 
 • Trots mindre lista börjar de bli ett storbolag och generellt är det svårare att växa lika starkt från en högre nivå. De är en champion snarare än en hidden champion och jag är sen på bollen i detta bolag. Men sånt är irrelevant, det är framtiden som räknas.
 • Mina amerikanska favoritfonder är inte inne i bolaget, ser de något de inte gillar?
 • Svårt att förstå redovisning och alla rörliga delar i bolaget och allt kokar ner till en förtroendefråga. Tror såklart inte något är fel, men skulle ha väldigt svårt att upptäcka det själv.
 • Har ingen edge i detta hyfsat välbevakade bolag, men det kan ju gå bra ändå :)

Summering
Allt sammantaget tror jag, numera, att bolaget har en narrow-moat. De har tagit plats i portföljen med en hyfsat låg andel, men finns i alla fall där nu. De är ett tillväxtbolag som drivs framåt av en megatrend (digitalisering/mer spelande) och har en ganska unik position på marknaden och en vettig förvärvsstrategi med låg skuldsättning. Lite som en dataspelsfond med aktiv förvaltning till lågt pris. 

Äger du Embracer? 

14 kommentarer:

 1. Jag säljer mina när de når break even för att öka i Volvo med de hägrande 15 kronorna, mums

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok! Tycker själv Volvo är lite cykliskt, men visst är det ett uppskattat bolag.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Äger sedan flera år tillbaka och iom Covid pandemin så har det blivit mitt största innehav.
  Kommer antagligen sitta med full size i bolaget året ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis! Är ju en pandemivinnare så viss risk finns för Coronadopat resultat, men samtidigt är mer spelande och mer fritid en megatrend som gynnar Embracer. För egen del blir det ingen full size, men kommer förhoppningsvis kunna öka innehavet gradvis.

   Radera
  2. Låg 25% minus i portföljen för ett år sedan, valde då att avyttra samtliga bolag som jag tänkte skulle ta tid på sig att återhämta sig. Och gick all in i nordisk gamingsektor, men med Embracer som största innehav

   Radera
 3. Det var ju för väl att du då inte gått på hypen med EG7.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Embracer känns peppar peppar mycket mer stabilt och där kan jag identifiera någon slags "moat".

   Radera
 4. Inom 3 år ligger Embracer på LargeCap. Wingefors har ju gått ut med att listbyte är aktuellt inom 12-36 mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Listbyte och övergång till IFRS är på gång och båda sakerna är positiva.

   Problemen kanske inte ska överdrivas men att Embracer och Kahoot (ett annat av mina innehav) finns på mindre listor gör att de ännu inte är öppna för alla fonder.

   Radera
 5. Embracer är ett intressant innehav som även jag har. Jag kan inte säga att jag vet allt för mycket om gamingbranschen och det är därför jag låter Wingefors styra skutan. Jag ser det lite som ett konglomerat/investmentbolag/fond inom spel. I och med att jag även äger Investment AB Spiltan har jag en stor stek i Paradox Interactive också vilket får ses som balansgivande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, tror också man kan se Embracer som en fond inom dataspel.

   Paradox är riktigt starka i strateginischen, men har (vad jag tror) svårare att lyckas utanför den. Och jag tycker Embracer är mycket mer välskött och har en aktiv huvudägare vid rodret. Äger därför enbart Embracer. Men vill man äga Paradox är Spiltan en smart väg.

   Radera
 6. Köpte nyligen också en del i bolaget. Så klart sen på bollen men jag ser som du alla fördelar och att Wingefors själv är storägare. Eftersom jag både är svag för snabbväxare och för investmentbolag så kanske detta (om man ser Embracer som ett inv.bolag inom spel) är lite som det bästa av båda värdar, ett tag till i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan man nog se dem, som ett investmentbolag inom spel!

   Radera