söndag 14 februari 2021

Går Sverige i riktning Sydafrika?

Tyvärr är jag skeptisk till utvecklingen i Sverige. Man kan kanske säga att vi rör oss i riktningen "Sydafrika under Zuma-perioden", vilket inte är positivt. Och det på egen hand, i en kombination av missriktad godhetsiver och sällan skådad inkompetens. 

Ämnet går utanför det rena investerarperspektivet, men jag har svårt att bortse från min motvilliga övertygelse. Det är ett skäl till att jag investerar mindre i Sverige än vad jag hade önskat. Så vad är då likheterna med Sydafrika under Zuma-perioden? Jo, fler än man kan tro...

Maktparti i förfall

Socialdemokraterna har haft makten länge, och tappat både färdriktning och kraft. Här finns uppenbara likheter med ANC. Toppskiktet av politiker är väldigt svagt sett till arbetslivserfarenhet, utbildning och kompetens. Det som en gång var ett arbetarparti har blivit ett bidragsparti, och de samhällsbärande egenskaperna har till viss del bytts ut mot samhällsförstörande och de har hamnat i dåligt sällskap (tänker främst på miljöpartiet).

I Sydafrikas fall handlar mycket om att korruptionen skapat problem. Här skulle jag säga att det främst är inkompetensen, eller att makten korrumperat till den grad att man gör vad som helst för att behålla den. Man har konsekvent inte sett något komma och har svårt att se (uppenbara) effekter av egna beslut. De har somnat vid ratten och knappt märkt att bilen börjat backa, eftersom de enbart är fokuserade på att själva sitta i förarsätet. Arbetarrörelsen rör sig fortfarande, javisst, men åt fel håll.

Elbrist

Att stänga ner fungerande kärnkraft och bli beroende av fulimport och oljeeldning vid kalla eller vindstilla dagar visar hur dålig Miljöpartiets och Socialdemokraternas politik är i praktiken. Man kan inte fylla elledningar med ideologi. Precis som elbrist hämmat Sydafrika går Sverige frivilligt dit. Och varför lyssnar inte MP, av alla partier, på IPCC:s rekommendationer? Som ett minimum borde man vänta med att fasa ut tills fullgoda stabila alternativ är på plats. Att sossarna gått med på detta är en blackout som drabbar svenska företag och svensk ekonomi. Och hur gröna är elbilar om de i praktiken är kolbilar? 

Hög arbetslöshet

Att ta hand om människor är fint och den goda viljan finns där. Men att ta emot en stor mängd människor som saknar språk, utbildning och bostad och sedan tro att det går väl för dem på arbetsmarknaden är naivt. Sverige är ett av de länder där det krävs allra mest för att få jobb, och digitaliseringen gör de enkla jobben färre. Självförsörjningsgraden är ett viktigt mått för hur det går, rensat för politiska skenmanövrar, och där ser det illa ut tyvärr. Jag vill och önskar att det ska bli bättre, men det är nog naivt att hoppas på, särskilt pga Corona och digitaliseringen. 

Här gömmer sig också en grogrund till mänskliga tragedier och missad potential (folk vill arbeta!). På toppen av detta kommer kompetensutvisningarna som visar hur galet allt är: du går inte säker från ett misslyckande ens om du lyckas. Men sak är säker: bidragstagare kommer i större utsträckning rösta på bidragspartier vilket kan ge en ond cirkel som är svår att bryta. 

Otrygghet

Det här hänger ihop med arbetslöshet, utanförskapsområden, Morgan Johansson, bostadsbrist och brist på värderingar. Straffen är inte särskilt avskräckande och du får mängdrabatt. Och alltför ofta har man gärningsmannens perspektiv snarare än offrens. I Sydafrika finns många gated communities och spridningen mellan områdena är stor. Är vi på väg dit? 

Lägg där till att många politiker inte ens är på banan utan relativiserar det som händer, trots att Sverige sticker ut t.ex. när det gäller antal sprängningar. En del av det som byggt Sverige starkt och hållit samman landet är tilliten, och den håller på att erodera.

Brain Drain

Om man inte får valuta för skattepengarna, eller ser att barnen inte kommer få det bättre, varför ska man vara här om man har möjlighet att röra på sig? Precis som i Sydafrika-fallet kan Sverige drabbas av omfattande brain-drain där kompentens, skatteintäkter, och industrier i större skala lämnar landet. Varför ska arbetstillfällen hamna i Sverige om det finns bättre villkor utomlands (som el och trygghet). Det är ett sluttande plan som är svårt att vända om det börjar. Och idiotiskt nog kommer vissa partier glädja sig åt den ökade jämlikheten bland de som är kvar.  

Valutarisk

Omvärlden kan se på Sverige på ett annat sätt i framtiden, vilket redan börjat. När ett land missköts tillräckligt längre kommer det få problem med ekonomin. Sverige har visserligen ett bättre utgångsläge än Sydafrika hade, men hur länge håller det? Lägger man ihop arbetslöshet, otrygghet, brain-drain, elbrist, och kryddar med att kommunerna till stor del lånar i dollar kan det gå fel snabbare än man kan tro. Och hur utvecklas ekonomin i ett land där allt färre ska försörja allt fler och man redan ligger för högt på Laffer-kurvan?  

Summering

Visst finns mycket bra i Sverige, men vi lever på gamla meriter. Ur det rena investerarperspektivet kanske det är fel att titta för mycket på landets utveckling. Företagen är en annan sak, och många svenska bolag är dessutom globala. Men risken är att vägarna korsas. Kan svenska företag klara sig utan el? Drabbas inte de också av otrygghet, brist på (rätt) arbetskraft och bostäder?

Ledsen om jag är såväl dystopisk som negativ. Jag vill mycket hellre vara positiv i den här frågan. Men jag kan inte. Kan du? Övertyga mig gärna i så fall. Och påverkar Sveriges utveckling hur mycket du investerar i svenska företag? Precis som jag inte vill investera i misskötta företag tar det emot att investera i misskötta länder, i alla fall när de glatt tågar vidare i fel riktning utan att inse allvaret. 

72 kommentarer:

  1. Min invändning mot kärnkraften (som jag inte är principiellt emot) är att den inte är så billig som den verkar och jag tror därför att vi direkt eller indirekt kommer behöva skattesubventionera kärnkraft (den aspekten saknas i debatten och tror inte Ebba eller Sabuni har räknat på det eller har en tydlig plan där). Håller med Mikael Odenberg här. Du kan själv läsa vad han skriver, finner det klokt: https://www.arbetsvarlden.se/kronikor/karnkraften-behover-inget-statsstod/

    Man beskylls ofta för socialism på twitter när man går i polemik med kärnkraftsivrarna men när det gäller energi tycker jag att moderaterna skulle göra klokt i att stå upp för sin idéskiss om teknikneutralitet i miljöpolitiken där marknaden får rätt incitament att själv välja vilka energilösningar som är vettiga att investera i. Som utlandssvensk är svensk energidebatt förbluffande förenklad, som om den fastnat sedan 70-talet i att antingen har vi kärnkraft eller förnybart. I verkligheten finns en myriad av olika sätt att producera, tillvarata (Climeon, Swedish Stirling t.ex.) och lagra energi (Azelio t.ex.) eller smarta nischlösningar som integrerade solpaneler (Soltech, Midsummer) och energieffektivisering (SWECO) där teknikutvecklingen går fort framåt. Teknikutvecklingen går fort framåt i energisektorn och det handlar om att använda de lösningar som lokalt är vettigast vilket också har att göra med funktion (el är t.ex. inte effektivt ur ett exergiperspektiv till uppvärmning av bostäder om man kan använda andra alternativ lokalt, t.ex. fjärrvärme/NIBE), inte att staten ska välja mellan två olika sätt att producera energi. Politikens uppgift bör vara att bejaka utvecklingen och skapa sunda incitament och därför är min uppfattning att mer fokus bör läggas på att modernisera elnätet snarare än energikällorna. Eller som Odenberg uttrycker det: Statens roll bör vara att ange de spelregler; skatter, säkerhetskrav och andra ramar inom vilka elproducenterna i konkurrens har att möta elkundernas efterfrågan. Det är en linje värd att hålla fast vid. Svensk elmarknad behöver inte ännu mer statsstöd, utan mer marknad.

    För mig är det obegripligt varför partier som kallar sig borgerliga eller liberala förespråkar vad som i praktiken kommer bli statliga/offentliga lösningar i energipolitiken. Mer vettigt vore att skapa incitament för företag och rent av individer att investera i kloka energilösningar (AKB har t.ex. sett detta som ordförande i Soltech, det är klokt att låta villaägare investera i sin egen elförsörjning). Skriver kanske ett blogginlägg till nästa helg och utvecklar mer.

    Vill när det gäller kompetensutvisningarna påpeka att man blandar ihop asylskäl och andra grunder till uppehållstillstånd i den allmänna debatten. Den som har asylskäl har rätt att stanna pga skyddsbehov oavsett om den är lönsam eller ej. Ett problem är att många som inte har asylskäl i efterhand söker uppehållstillstånd genom försörjning vilket inte var den ursprungliga grunden och när man har försökt täppa till de luckorna (tillfälliga låglönejobb för att få UT) faller det tyvärr också orimligt hårt ut över de som har arbetstillstånd men av olika skäl har hamnat i gråzonen kring försörjningskravet. Jag tror att enda vägen ur dilemmat är att renodla UT-skälen striktare.

    Du uttrycker dig vänligt om vänskapskorruptionen, andra har skrivit mer om det så nöjer mig med att konstatera att jag delar din syn på det problemet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra, konstruktiv och framåtblickande kommentar!

      Håller med om att det borde vara teknikneutralt från politikernas sida, men uppfattar att man straffade kärnkraft just för att medvetet slå ut den. Det är också möjligt att teknikutvecklingen går snabbare än man kan tro på energifronten, det är mer att jag inte fattar varför man fick så bråttom att stänga av kärnkraften istället för att köpa sig tid (och bidra med i sammanhanget renare energi).

      Vänskapskorruption och sånt, jag kunde varit hårdare och det finns en hel del exempel, sen är det långt ifrån Sydafrikas nivå så jag släppte Sydafrika-spåret på den punkten :)

      Radera
    2. Är någon av dessa nya metoder "baskraft" som tickar och går så som kol, olja, gas eller kärnkraft?

      Förnybart och energilagring är absolut framtiden då det lär behövas buffras rätt ordentligt när det inte blåser etc.

      Förenklat så har vi i nuläget att välja på Tysklands-scenariot, ersätta kärnkraft med kol. Bygga ut energireserven genom att bygga ut Karlshamns oljekraftverk och ta i bruk detsamma i Stenungsund. Tredje alternativet är "Tyskland 2", dvs göra oss beroende av det fascistiska Rysslands naturgas och hoppas det inte kommer göra så Ryssland försöker lägga sig i och styra mer av Europas politik (ingen tänkande varelse tror väl att de inte kommer utnyttja detta). Det fjärde och sista är att återinvestera i kärnkraft. Inte billigt som du säger (dyrast av alla alternativ).
      https://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source

      Vad som inte hjälper Sverige är betongklumpen EU runt nacken. Bara att se på Coronan när länder stal från varandra när det väl gällde. Sedan är försöken med gemensam upphandling av vaccin ännu en sorg. Kommer EU reformeras och bli något positivt för fotfolket eller blir det mer och mer federalisering tills Europa står i brand igen? Ett starkt EU skulle behövas som motpol mot Asien och USA, men hela Europa ser väldigt svagt ut om man blickar framåt.

      Finns det något parti som faktiskt vågar ha en vision för landet? Att makten framför allt är det som gäller för samtliga partier är rätt tydligt och utan denna vision så kan den negativa spiralen inte brytas. "Folkhemmet" var något som merparten slöt upp bakom. Problemet för (S) var sedan att de inte visste vad de skulle göra härnäst när tåget kommit fram till stationen. Istället ställer man grupper mot varandra och kastar pajer fram och tillbaka: Det handlar inte längre att välja "oss" för att vi kommer lösa problem "x" utan att parti "Y" är nazister / fascister / icke-feminister / plastpåse-fanatiker eller vad annat som är "fel" för tillfället. Vad vi ser är egentligen att vårt egna land splittras likt krigsföreberedande läge av främmande makt. Vilka unga kommer en vacker dag vilja stanna och slåss för något som enligt våra styrande bara är fel & fult? Då har vi vår braindrain snabbt...

      Radera
    3. Ja att tillhöra ett åldrande Europa och (över)byråkratiskt EU gynnar kanske inte kampen mot andra länder och regioner. För det är frågan: hur kommer Sverige stå sig i den internationella konkurrensen?

      Håller med om att partierna saknar visioner och det är så tröttsamt med fokus på etiketter istället för resultat, effekter och realpolitik. Man har, i olika grad, tappat kontakten med både väljarna och verkligheten,

      Radera
  2. Ja det var sannerligen ingen munter läsning. Frågan är om vi når en vändpunkt i svensk politik innan obalansen blir allt för stor och vi får ett självspelande piano med allt fler som röstar på höjda bidrag till sig själva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det är det sluttande planet och ett allt mer ostämt självspelande piano jag är rädd för!

      Sen finns det ju många positiva faktorer, svenska företag, företagskultur etc, som kan hålla emot, men fokus här blev på det negativa.

      Radera
  3. Gustav,

    Delar i allt väsentligt din uppfattning. Tyvärr. Vad som är än värre är att listan kan göras betydligt längre. Titta bara på alla de brister som corona-pandemin har avslöjat, finns i princip ingen beredskap kvar att tala om längre i detta land. Ett land som i över 50 år har haft bland de högsta skattetrycken i världen. Trots det har vi brister på i princip alla områden som kan anses utgöra statens kärnområden; försvar, rättsväsende, sjukvård, skola. Vart tar alla skattepengarna vägen?
    Problemets kärna tror jag utgörs av en alltmer verklighetsfrånvänd politikerkår. Men även tjänstemannakåren hos många myndigheter verkar bestå alltmer av rena idealister/aktivister, och mindre av realister, vilket jag bedömer som mycket allvarligt. I dagligt tal skulle man kunna beskriva många av dem som rena drömmare. De tror att solen alltid skiner och att Sverige är världens medelpunkt.
    Tyvärr tror jag att vi bara har sett början på den utförsbacke som nu präglar landet. Det finns inget som tyder på att en tillnyktring har skett bland politiker och tjänstemän. Det är även otäckt att se den normalisering som skett vad gäller mord/sprängningar mm. Sverige befinner sig i dessa hänseenden på samma nivå som några av de mest våldsutsatta länderna i världen. Hade någon för bara tio år sedan sagt att landet skulle utvecklas på detta sätt, hade man beskrivit honom som en dåre. Nu är det en verklighet. Och ingen verkar bry sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis det du tar upp på slutet är det som gör mig mörkrädd. Vi hade inte gissat på utveckligen om vi fått frågan för 10 år sedan. Var är vi då 10 år från nu?

      Som du säger behövs realism, saknar den framförallt i regeringen men delvis också i oppositionen. Det är svårt att se långt fram och mycket möjligt att det kan bli en nystart, men hur långt måste vi sjunka först? Som du säger så finns det många fler problem än de nämnda. Och att ha ett av världens högsta skattetryck utan att ens samhället är tryggt, det är ett underbetyg på många sätt.

      Radera
    2. Det här förstod vi som arbetade i de mest utsatta områdena redan för över trettio år sedan, vi har väntat sen dess på att krutdurken skulle smälla av och det har den ju gjort. Tyvärr har detta inte kunna diskuterats utan det har mörkats och rasiststämpeln har ständigt hängt i luften som en smocka åt dem som har haft en annan åsikt i svensk invandringspolitik. Man har tryckt ner sitt eget folk och bortförklarat deras åsikter med att de ändå är bara "lågutbildade idioter", fast det är s a s de som ofta har fått tagit smällarna i dessa bostadsområden, för de har inte kunnat köpa sig fria och sätta sig och vara "goda" någon annanstans. Nu smäller det lite över allt, det visste vi för länge sen att det skulle göra.

      Radera
    3. Sant. Ja, det här med att de "inte såg något komma" är nog ganska mycket för att man inte ville se, eller snarare blundade. I kombination med att man själv såklart sett till att bo väldigt långt från utsatta områden. Det har liksom aldrig varit deras problem, förrän även "finare" orter drabbas, om ens då.

      Radera
  4. I princip alla problem du nämner, undantaget elbristen, har en gemensam nämnare men jag noterar att du inte nämner den. Inte heller en enda kommentar, trots rätt omfattande utsvävningar, nämner den. Om detta beror på att det fortfarande är tabu eller om probleminsikten verkligen är så dålig låter jag vara osagt. Tillåt mig påtala elefanten i rummet: Etniska konflikter. Sydafrika har dock alltid haft etniska konflikter. Sverige har skapat sina helt på egen hand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Genom självförsörjningsgrad framgår att ett importerat utanförskap växer fram, eller vad man säger. Det får i sin tur följdverkningar men frågan är större än så. Sen är det inte Sydafrika-nivå än i alla fall, men det är ytterligare ett exempel på där vi (eller snarande ledande politiker) skapar problem helt på egen hand.

      Radera
    2. Håller fullständigt med Gustav. Har inga bolag kvar med Sverige som bas (Telia undantaget). Har flyttat med familjen till lugnet i Norrland. Kommer att köpa ett semesterhus i Norge eller Finland, som plan B när tillvaro i Sverige fullständigt klappar ihop. Just tillgången på bra sjukvård och äldreomsorg kommer bli avgörande för detta beslut. Resten av svenska folket får väl fortsätta känna sig goda, rösta fram fullständigt odugliga vettvillingar och sedan sitta hemma rädda för att gå ut efter mörkrets inbrott och undra vart välfärden och tryggheten tog vägen. I ett evolutionärt perspektiv är svenska folket dömt till undergång då föraktet för det egna folket/kulturen är så djupt indoktrinerat och upplyftande av icke-svenska exotiska främmande spännande kulturer/folkslag. Även när hundratusentals fattigpensionärer lever på marginalen, barn/ungdomar rånar/misshandlas dygnet runt, våldtäkter/sexualbrott ligger på samma nivåer som i krigszoner och välfärden monteras ner samtidigt som konfiskeringen av befolkningens löner stiger genom ett ständigt ökande skattetryck. När får svensken nog? Finns det ingen gräns för de auktoritetsdyrkande, konflikträdda och ängsliga svenskarna? Fegheten och ryggradslösheten är monumental! Detta kommer inte sluta väl. Tack för att jag fick skriva av mig min frustration!
      // Simon

      Radera
    3. Tack själv! Tror fler börjar ifrågasätta vad de höga skatterna går till, men det tar tid. Worst case är att den del av befolkningen som bidrar upptäcker problemen för sent, dvs när antalet bidragsröster är i majoritet. Sen blir problemen allt svårare att lösa ju mer de fortgår, jfr med vad som krävs för att komma till rätt med ett utanförskapsområde jämfört med hundra stycken.

      Radera
  5. Jag är övertygad om att förfallet och samhällsomvandlingen beror på en ohelig allians mellan maktsossar (Löfven, Morgan, Eliasson, Margot osv.), nyliberaler (Reinfeldt, Lööf) samt idealistiskt drivna extremister (Fridolin, Sjöstedt). Kryddat med inkompetens och en tilltagande korruption förstås.

    De två första har goda skäl att ha gränserna öppna. I korthet handlar det för sossarna att ersätta en förlorad väljarbas (arbetarklassen) med en annan (invandrare). För nyliberalerna är skälet att välfärdssamhället ska överbelastas och haverera. MP och vänstern är bara nyttiga idioter i detta.

    Tyvärr blir det såhär om "stjärnorna råkar stå rätt" och den normala dynamiken i politiken, dvs. spänningen mellan opposition och makt försvinner. "Alla" i eliten tjänar på förfallet men ingen i befolkningen. Det kommer inte sluta vackert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara så. Men frågan är hur medvetna de är, eller om det bara råkar passa deras olika agendor. Det kan också handla om att välja den enklaste vägen för att behålla eller komma åt makten, utan tankar om framtiden. På något sätt så har jag svårt att se att alla ovan nämnda skulle vara särskilt långsiktiga i sitt tänkande, då de alltid har förtvivlat svårt att se något komma. Att vara naiv kan vara deras normaltillstånd.

      Radera
    2. Tror mer att den påstådda naiviteten mer är ett sätt att försöka framstå som oskyldig. Men det kryllar ju av svagbegåvade politiker i de lägre skikten (Veronica Palm är ett bra exempel) som är kliniska idioter. Men de har ju inget med de strategiska besluten att göra...

      Folk måste sluta rösta på dessa människor.

      Radera
    3. Ja, och även om politikerna är naiva så är de som röstar på dem ännu naivare. Obegripligt!

      Radera
  6. De flesta som intresserar sig för ekonomi, företag och investeringar kommer ofta till denna punkt som Gustav gjort. Däremot är det intressant att endast ett fåtal påtalar just detta. Och de fåtal har oftast en väldigt inlindad retorik kring frågeställningarna.
    Därför är det skönt att läsa Gustavs tankar kring detta, vi får hoppas det kommer mer, och mer i klartext - i den mån det kan komma klartext från en jurist ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är en viktig fråga att lyfta och den borde diskuteras mer! Sen kan man säkert prata ännu mer klartext, men särskilt som jurist är det svårt :)

      Radera
  7. Tack för en intressant liknelse!

    Det är långt kvar till Sydafrikanska nivåer, men tendensen är tyvärr åt det hållet. Att förvaret på senare tid har gått från att vara ett "särintresse" till något vi satsar på ser jag som ett positivt undantag.

    De som påtalade potentialla "utmaningar" i den stora frågan för x år sedan fick omedelbart rasiststämpeln på sig. Idag ser jag faktiskt visst utrymme för diskussion.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, vi har långt kvar i flera avseenden men riktningen är inte rätt. Allt handlar om att bli medveten om problem (att sluta kalla dem utmaningar är en bra start) och se vilka effekter politiken I verkligheten. Att viljan eller ideologin är god är inte samma sak som ett gott resultat.

      Radera
  8. Hej Gustav,

    Har själv, vid flera tillfällen, skrivit om den svenska politiken och brist på kompetens bland de styrande. Jag delar dina tankar och slutsatser till 100 % och hoppas innerligt att det snarare än senare blir ändring. Dock är jag rädd för att de folkligt valda REPRESENTANTERNA (för folket) kommer fortsätta agera för egen sak...

    KUL att du verkligen säger rakt ut vad du anser. Fortsätt med det!

    Önskar dig en skön söndag.

    //Cristofer

    SvaraRadera
  9. Tack för ett viktigt inlägg!
    En aspekt som jag tror är väsentlig är bristen på eller frånvaron av tjänstemannaansvar.
    Mvh Aktiegubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, den kan också påverka. Osäker hur det ser ut i andra länder, men skulle inte förvåna om Sverige sticker ut.

      Radera
    2. @aktiegubben. Huvudet på spiken! Jag bedömer detta som den överlägset viktigaste faktorn. Helt barockt att det togs bort på 70/80-talet!

      Radera
  10. Tack för intressant inlägg.
    Som akademiker med småbarn har jag lite smått börjat fundera på en exitstrategi från Sverige. Att jag öht börjar fundera i de banorna är en varningsklocka i sig. Det som triggade det var nog bombdådet i ett flerfamiljshus i centrum häromåret.

    Börjar fundera på om Sverige verkligen är ett land där jag vill att mina barn ska växa upp då det förekommer förnedringsrån, bombdåd och unga mördare som knappt får fängelsestraff.
    Skulle kunna skriva en uppsats om ämnet men i mina ögon är det grova oprovocerade våldet det värsta.

    Jaja den som överlever får se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, oprovocerat våld är det som är värst. Sånt går knappt att skydda sig mot och sätter en obehaglig ton i hela samhället. För egen del kommer jag vara kvar i Sverige, men ser poängen och man undrar vart detta tar vägen.

      Radera
  11. Konstigt, när jag följer rapporteringen hos svt/sr har jag inte hört något om några problem i Sydafrika. Tvärtom de är nu fria och det är bättre än det någonsin varit tidigare, det är demokrati på riktigt nu.
    Att Sverige skulle ha några problem har jag inte hört något om, några utmaningar har jag hört rapporteras om men alla regeringsrepresentanter och chefer på olika verk säger att det är ingenting, att det ordnar sig.

    Det enda som verkar lite oroande verkar vara det här med vaccinationerna, men där är det tydligt att det är läkemedelsbolagen som inte gör som de kommit överens med regeringen.

    Med en liberal demokrati så kommer det att ordna sig, det är det jag hör våra politiker säga. Dom vill ju Sveriges bästa så det finns inget att oroa sig över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men kan ju alltid hoppas. Men rapporteringen hos SVT/SR lämnar en del övrigt att önska.

      Radera
  12. Ditt inlägg låter lite dystopiskt ja. Men tyvärr kan jag bara hålla med. Varför svensken röstar på detta är en gåta. Men de flesta säger sig vara "ointresserade av politik" när dylika ting lyfts. Jaha tänker jag, du är alltså ointresserad av din vardag? Skyll dig själv. Likheterna mot Sydafrika, eller godtyckligt korrumperad nation, är slående idag.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Handlar nog mycket om att man vill väl, men varken orkar bry sig om konsekvenserna eller lyckas se igenom det naiva.

      Radera
  13. Tänkvärt inlägg. Slående likhet. Slutsatsen under punkt 3 tror jag tyvärr är allt för aktuell. Bidragsberoende tenderar antagligen att rösta på bidragpartier vilket liksom en momentum-våg på börsen ger en självförstärkande effekt. Fler röster, mer bidrag, fler bidragsberoende. Apropå migration och hur man förhåller sig. Polen tog väl emot över miljonen ukrainare? Pytsas det ut massa bidrag? Nej inte mig veterligen utan de som kommer verkar få skaffa arbete istället. Blir de polska medborgare så antar jag att de vill rösta på ett polsk parti som underlättar arbetskapande. Vad ligger medias fokus på kring Polen? Att Polen inte vill ta emot så många syrianska flyktingar. Inte mycket creed får de för att de tagit emot många från sitt grannland. Säga vad man vill om Polen men de tenderar vilja se folk i arbete i alla fall. Arbetslösheten där är väl ca 3 % medan vi ligger på ca 9 % här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den momentum-vågen är både viktig och läskig!

      Polen var ett bra exempel på en annan hantering och bristande rapportering. Kände inte till den saken, men jag vet åtminstone att Polen inte står särskilt högt i kurs hos SVT/SR.

      Radera
  14. Bra skrivet! Det enda positiva är att sakta men säkert börjar fler att inse hur illa det verkligen är ställt med Sverige. Så när kavlas armarna upp och arbetet påbörjas?

    SvaraRadera
  15. @Anonym: fantastikt bra kommentar:

    I ett evolutionärt perspektiv är svenska folket dömt till undergång då föraktet för det egna folket/kulturen är så djupt indoktrinerat och upplyftande av icke-svenska exotiska främmande spännande kulturer/folkslag.

    Tyvärr känns den helt sann också. Det är för bedrövligt alltsammans. Man blir så förbannad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och bra citat det där.

      Ps) För egen del har jag i mina investeringar fastnat i ett upplyftande av det exotiska, men jag har i alla fall fötterna på marken i övrigt, hoppas jag! :)

      Radera
  16. Mycket bra inlägg. Vi i Finland är på samma väg, men kanske 15-20 år bakom er. Hoppas att människor börjar vakna i verkligheten. Svårt blir det, stämningen är sannfinländarna (politiskt parti) mot alla andra partier, media osv. Försöker man ställa vilken som helst kritik mot invandringspolitik tas fram rasist/nazist kortet omedelbart. Dyster verkar vara framtiden här också...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Generellt verkar Sverige springa sin egen väg i de flesta frågorna sett ur ett nordiskt och inte så positivt perspektiv. Om de andra kommer ikapp? Inte så säker, men vi får se.

      Radera
    2. Just detta att man i 30+ år stämplat mycket kritik som rasism är det enskilt största felet tror jag. Att inte våga eller ens få kommentera, undra, tycka osv utan att kallas rasist eller långväga andra benämningar typ nationalist och nazist är ett övergrepp i en demokrati som heter duga.

      Trist att broderlandet Finland går samma väg, då kan man slå Finland ur hågen för en flytt då...

      Radera
    3. Precis. Tycker jätte mycket om Sverige, bodde där i slutet av 90-talet, men är väldigt ledsen vad som pågår (och har pågott länge) i landet :/

      Själv har jag kikat på Estland (närmare alternativet) och Singapore. Singapore tycker jag väldigt mycket om (ren, trygg, vänlig och allt fungerar bra), men det är så himla dyrt att bo där (maten kan dock vara billigt, men bostäder är inte).

      Radera
  17. Man blir i alla fall lite varm i hjärtat av att läsa kommentarerna. Jag har länge önskat mig mer politiskt gnäll på aktiebloggar. Tyvärr misstänker jag att det är som på många andra håll och att det fåtal som insett hur dålig läget är ändå missförstår det som måste göras. Om det är någon här som t.ex. röstar på Moderaterna och stolt tänker att de minsann inte är några sossar då är ni en större del av problemet än ni tror. Röstar du på något annat parti än SD och AfS så har du fått det du röstade för. Glöm aldrig det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan alltid jämföra Göran Persson och Fredrik Reinfelt och fundera på hur många gånger naivare den senare var, och är. Därför är socialdemokraternas förfall så allvarligt, eftersom de en gång var rätt vettiga. Sen kan nog väldigt mycket härledas till just Miljöpartiet, känslorna och naiviteten har gång på gång fått tillåtas styra, bara för att det låter och känns bra.

      Radera
    2. Där har du faktiskt fel Gustav. Fredrik Reinfeldts agerande och uttalanden är högst genomtänkta. När han var i 30-års åldern skrev han en bok som heter "Det sovande folket", där hans nyliberala grundinställning förklarades. Slutmålet är att demontera välfärdssamhället och ersätta det med en stat där bidragen tagit bort och är ytterst minimala. Individen är själv ansvarig för sin försörjning och tar därför ett större ansvar på alla plan. Statens inblandning i medborgarnas liv blir minimalt. Friheten maximal enligt hans synsätt. Frågan är då bara hur man smartast krossar den en stat som byggts upp i Myrdals anda för att ta hand om individen får vaggan till graven? Lösningen blev massinvandring från världens mest outvecklade och primitiva länder där kunskapsnivå och färdigheter är helt motsatta mot de krav som ett modernt industriland som Sverige ställer. Dränk landet med människor som aldrig kommer i egen försörjning och systemkollapsen blir ett faktum till slut. Han lyckades lura Moderaterna att följa denna helt galna väg genom att klä den i ord om "humanism". Resultatet ser vi idag. Vägen till systemkollaps är bred, nyasfalterad och kantad av människor som står och hurrar och jublar. Fyllda av godhet.
      Mvh Simon

      Radera
    3. Håller med Simon vad gäller Reinfeldts agenda. Det bekräftas även av tidigare moderatledaren Bo Lundgren i en intervju som finns på Youtube.
      https://www.youtube.com/watch?v=CmPEIPyoz48

      Radera
    4. Jag kan ha helt fel här, eller så har vi båda rätt på sätt att han är genomtänkt naiv, vet inte. Tanken att hans modell ska funka på ett bra sätt tror jag åtminstone är feltänkt från hans sida, även om den är högst medveten. Att han själv vill framkalla en systemkollaps, ja så illa kan det vara, men det är en ide som borde stannat på idestadiet.

      Radera
  18. Detta är anledningen till att man inte borde få rösta i val om man inte är med och bidrar. Har du inte betalat skatt motsvarande 2 års inkomst till skatteverket under mandatperioden? Nej då har du inte tjänat in din rösträtt heller. Vi måste kunna ställa krav i samhället på dess medborgare, hur hade Sverige sett ut idag om vi hade haft en sånn regel ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att få bestämma över hur den gemensamma kakan ska fördelas borde man också bidragit med något till den? Fullt logiskt på sitt sätt, även om vore en återgång till typ 1866. En närliggande fråga är också vad som krävs för att bli medborgare.

      Vet inte vad som är rätt sätt, men att S har nästan 70% och och V nästan 15% i Rinkeby (ett utanförskapsområde) ger inga positiva vibbar för framtiden.

      Radera
  19. Håller helt med bloggaren om situationen i Sverige.En tragisk utveckling.På youtube ligger en debatt mellan Henrik Vinge(SD)och Leila Ali Emi(MP). Heter Henrik Vinge vinner stort över Leila. MP:s riksdagsman blev inröstad via personval. Skall man uttrycka det krasst så är det klan röstning.Pratar hjälplig svenska.Det är trots allt en riksdagsman med runt 60000kr i månaden som för debatten här.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  20. Bra skrivet, kan bara hålla med dig Gustav (och kommentarerna....)

    Det positiva är att allt fler inser problemen när verkligheten kommer ikapp önsketänkandet. Jag tror inte vi sett slutet än och när ännu fler kommer att få känna på verkligheten så blir det en förändring.

    Det tar några år till, men sen kommer de flesta arbetande skattebetalare att inse att något måste göras.

    (För cirka 15 år sen var jag några gånger i Johannesburg, ingen vacker syn och ett mycket otryggt liv. Hoppas det inte går så illa för Sverige....)

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas på förändring och att folk vaknar upp! Man ska inte underskatta hur fort det kan gå, pendeln har svängt förr.

      Problemet är väl om alltför många tar intellektuell sovmorgon och vaknar upp först när andelen bidragsröster är i majoritet. Då är ju folkviljan allt högre bidrag, på de bidragandes bekostnad.

      Radera
    2. Håller med dig, Gustav, pendeln kan svänga snabbt. Man ska dock vara medveten om att utvecklingen har gått så långt i fel riktning, dvs. man har låtit problemen växa sig så stora, att de åtgärder som krävs för att komma till rätta med problemen är av sådan art och omfattning att det för många kommer att komma som en chock.

      Radera
  21. För ungefär 10 år sedan diskuterade jag och en kollega hur lik utveckligen i sverige faktiskt är med egypten, tyvärr verkar vi haft mer rätt än fel. Då var jag hoppfull och sa att vi fortfarande har lösningar som kan vara lite jobbiga men ändå rätt trevliga. Nu är den tiden förbi och jag ser inte hur detta löses på ett sätt som inte sätter många i kläm. Frågan nu är bara vilka grupper (arbetslösa /medelklass/invandrare/ pensionärer osv) som kommer få uppleva misären på allvar. Vi hade möjligheten men vi tog den inte och nu kommer det lösas med kraftiga överraktioner åt något håll. För hoppningvis blir resultatet bara ekonomiskmisär för många och inte att polisen tappar våldsmonopolet och situationen blir mer på liv och död för många.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Ju längre det går i fel riktning, desto svårare att vrida allting tillbaka! Även om bättre regeringar kommer framöver så krävs ett hästjobb, bara för att avstanna den negativa accelerationen.

      Radera
  22. Oj, vad ska man börja med? Det finns så mycket att säga kring detta...

    Lista på problem landet står inför:
    Makthungriga politiker som inte ser längre än till nästa val.
    Massinvandring som redan har/är på väg att skapa systemkollaps.
    Miljöpartister som får för mycket att säga till om, snart har vi inte el.
    Högskolor som producerar genusvetare, inte ingenjörer.
    Jämställdhetsmyndigheter istället för mer resurser till rättsväsendet.
    Ett finansiellt system som bygger på evig tillväxt och ökande skuldsättning.
    Vi lever i en del av världen med åldrande befolkning för vi har inte tid att skaffa tillräckligt med barn.
    Vi som har sett problemen bli värre och värre ett bra tag nu har börjat ge upp, när massorna fattar galoppen kan det vara för sent att vända skutan utan en hel del lidande...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns några fler områden att jobba med än de jag tog upp, javisst! Ibland blir det lite Monty Python-känsla, där svaret på varje problem, förlåt utmaning, är en ny myndighet, givetvis kombinerad med samordning/samverkan och allmänt oklara riktlinjer.

      Radera
  23. Väldigt bra skrivet och tack för att du lyfter ämnet!

    Själv så ser jag med sorg över Sveriges förfall och jag tror tyvärr att det har gått för långt
    för att kunna vända utvecklingen. Jag har sett detta komma länge och det är en av anledningarna till att jag började att spara i aktier. Då jag har rest väldigt mycket (bla till Sydafrika 3 ggr) så ser jag att i alla länder, hur fattiga de än är, så finns det alltid en liten klick med välbeställda som har det bra. För att klara sig i det nya Sverige som växer fram så tror jag att det gäller att ha kapital så att man har råd/möjlighet att bo på rätt sida staketet. Kapital ger även möjligheter att tex helt lämna landet, vilket är min plan då jag känner jag inte längre vill vara en del utan detta.

    De kommande åren kommer nog att vara en ögonöppnare för medelsvensson men tyvärr så är vi nog långt ifrån en vändning till det bättre, då vi likt en alkoholist måste "slå i botten" först innan vi kan resa oss. Som läget ligger nu så finns det ju inga problem enligt media och de styrande och så länge som det inte diskuteras hur våra problem kan/ska lösas så lär ju inte problemen lösa sig av sig självt. Detta i sin tur bäddar för fortsatt utförslöpa ett bra tag till.

    Om vi ska tänka positivt så är ju fördelen är ju att vi faller från en väldigt hög nivå vilket gör att de som är lite om sig och kring sig hinner se om sitt eget hus och rädda sig själv och sin familj. Kvar på perongen kommer de stå som är beroende av staten på ett eller annat sätt dvs arbetslösa, sjuk, pensionärer mm. Surt men det gamla Sverige finns inte längre och det kommer inte tillbaka.

    SvaraRadera
  24. Nej det tror jag inte riktigt att vi gör. Det är väldigt mycket skrämselpropaganda från alla håll numera.

    Ang pensionen kan den diffa en del, men jag undrar lite, vet att även Sparo gnällt om detta tidigare...har hen alltså jobbat i 40år
    och INTE pensionssparat? Därefter dimper det statliga ner och då är det dags att gnälla i media? Dom har väl fått hem en prognos
    som så alla vi andra? SPARA TILL PENSIONEN, FÖR HELVETE! Det här stämmer ju inte riktigt. Folk som får runt 8k tycker jag synd om, men dom som ligger runt "medel" på 13k (enligt artikel i DN jag googlade https://www.di.se/brandstudio/nowo/darfor-far-manga-svenskar-dalig-pension-trots-ett-langt-yrkesliv/)
    tycker jag inte synd om, oavsett om det ligger under EUs "relativa fattighet" eller ej.
    Oavsett gamla Sverige eller inte, så har väl människan ett eget ansvar? På något sätt, några procent självbevarelsedrift åtminstone?

    Sen har vi brottsligheten, o idioterna som smäller och skjuter som kommer utrikes kan vi ju med fördel kasta ut direkt. Inte det som är tanken..

    Med det sagt anser jag inte att vi är så illa ute som du befarar. Det finns ju statistik på det mesta numera, och här har vi lite fräsha siffror från 2019.
    https://www.bra.se/download/18.7d27ebd916ea64de5306cd13/1606479595116/2020_8_Nationella_trygghetsundersokningen_2020.pdf
    Läser vi tidningarna och lyssnar på politiker så har ju alla av oss snart haft ett inbrott. 2019 rapporterade 1,7% av hushållen inbrott (2006 1,5%). Vem driver på det här narrativet om att alla får inbrott?
    Politiker? Mediahusen som vill sälja lösnummer och annonser? Larmföretagen?
    Låt mig ställa frågan så här, om du skulle investera och risken då låg på 1,7% att lyckas, skulle du satsa några pengar på det då?

    Finns också siffror på att (samma som ovan) att egendomsbrott mot hushåll är på hela 14,6%. Chockrubrik! Läser vi vidare, är det alltså 11,4% av dessa som är cykelstöld. Hemskt, men ingen molovot genom brevinkastet direkt.

    Min poäng är här, målar vi lite bredare och tittar på statistik över lång tid får vi en bättre bild av hur samhället egentligen ser ut, och vad vi eventuellt kan vänta oss framöver. Allt är verkligen inte kört. Och det handlar inte om någon positiv syn på livet, utan rena siffror.
    Men det finns dom som vinner på att hela tiden skrika att vargen kommer, gå inte på den lätta är ni snälla. Jag säger inte att allt är bra, eller att det kommer att bli bra eller att vi inte har stora problem. Men jag ser kommentarerna här där det påstås att samhället faller sönder,
    och den bilden delar jag verkligen inte. Det finns ett liv utanför Facebook och nyhetsrubrikerna också.

    Oron är däremot stor vilket finns i rapporten ovan, men ser vi på chansen att faktiskt råka ut för brottet oroar vi oss alldeles för mycket. Oro är dock en känsla, en känsla jag själv är alltför besatt av.
    Ser vi oron under 2020 så var 19% oroliga för personrån, medans statistik visar att antalet personrån faktiskt minskade med 10%. Här var totalantalet 6890st brott. hur många av dessa brott läser du om på social medier eller tidningar?
    för att få en bra överblick. En löpsedel eller facebookinlägg är alltså inget att lita på. Tycker den med mycket oro ska använda logiktänk på sina investeringar som för exempelvis då brottstatistiken eller löneutvecklingen.

    Förresten, antalet anmälda brott var 2011 ca 1,4milj. Nu tio år senare är vi på 1,56milj. Samtidigt har befolkningen växt från ca 9,4mil till ca 10,3 idag.
    Den ökningen är inte på något sätt spikrakt uppåt rakt in i misären: https://www.bra.se/statistik/kriminalstatistik/anmalda-brott.html

    Dock verkar ju helt klart våldet blivit grövre i allmänhet, men kollar vi dödligt våld från 2002 (98st) till 2019 (111st) så visas även här en annan bild än kvällstidningarnas ständiga skriverier om "100% uppgång" osv.

    Blir du nu som läser arg på mig för att jag drar fram statistik, bör du lugna dig innan kommentaren och fråga dig själv varför. Det är alltid enklare att sprida bilden av elände än bilden av att allt inte är riktigt så illa.


    /A

    SvaraRadera
  25. @A

    En kommentar till ditt inlägg. Jag ser utvecklingen i Sverige ur en investerares perspektiv. Låt mig ge ett exempel. Mina investeringar i Danmark läs Nordnets superfond och Novo Nordisk har varit verkligen framgångsrika. Danmark börjar framstå som ett Schweiz i Norden. Varför har det blivit så? På 1950-talet var Sveriges och alplandets valutor ungefär lika i värde. Kronan är nu nästan utraderad i värde. Fattigdomen breder ut sig.Vem skall försörja alla dessa migranter i Filipstad och Malmö. Vad menas med en skrivning som Sen har verkligheten med brottsligheten och idioterna som smäller och skjuter. Dessa skall tydligen utvisas. Hur skall vi göra det? Sverige har delat ut svenska pass till dessa personer. Blir att gilla läget. Har herr och fru Svenssons ungar levt sotare hela helgen kan man inte bara skicka över ungarna till grannarna och säga att vi orkar inte med situationen här.Vem har hävdat att en löpsedel och ett Facebook inlägg är något att lita på? Ingen såvitt jag vet.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  26. A@
    Eventuell upprördhet beror bara på att du har fel!

    Sverige har bland världens högsta skatter men ger allt sämre service för dessa stålar. På ett sluttande plan.

    Med bland de högsta skatterna i världen ger vi ynklig pension till de som jobbat hela livet jämfört med våra grannländer. Trehundra tusen fattigpensionärer är en slam. Det värsta av allt är att skillnaden i pension mellan de som jobbat hela sina liv och de som inte betalat in en spänn i skatt är obefintlig pga äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg.
    Ditt trams om brottsstatistiken har minimal verklighetsförankring. Brottsligheten idag är gängkriminell. Dessa gäng kräver underkastelse och hotar sina offer (ofta etnisk svenska brottsoffer), då de är "faderslösa" och lätta offer. Att anmäla idag leder enbart till nedlagda förundersökningar och ännu värre tillvaro, vilket skillnaden i utsattheten för brott kontra anmälda brott visar. Vad hade du själv gjort när 15 stycken yrkeskriminella ungdomar/unga vuxna rånat/misshandlat dig eller din familj? Anmält? Då hade dina barn fått betala priset, din bil varit sönderslagen eller något annat "kul". Senast idag publicerades artiklar om hur de kriminella gängen tar över förorterna och skapar egna lagar och där polisen attackeras av patruller när de dyker upp. Så skapas laglösa områden.
    Generation villebråd betalar priset för din upplevda känsla av godhet. Andra betalar priset genom att samhället slutat leverera oavsett om det är sjukvårdsköer, undermålig äldreomsorg, nedlagda förundersökningar, indragen sjukpenning, elevassistent, eller annan hjälp som tidigare togs för självklar. Plundringen av landet genom utländska stöldligor är väl dokumenterad och Svensk Handel påtalar ständigt vikten av kraftfulla åtgärder. Total avsaknad av kontroll av vilka individer (och varor) som passerar landets gränser gör Sverige till ett paradis för kriminella.
    Ärligt talat förstår jag inte hur man kan ha missat denna totala förändring av hur vårt land ser ut och fungerar. Skygglapparna torde vara gigantiska.
    / B

    SvaraRadera
  27. Gustav, det här måste vara ett av de mest kommenterade inläggen hos dig överhuvudtaget? Kanske ATH.

    Det verkar uppenbarligen finnas ett stort sug efter inlägg som behandlar ekonomi och investeringar ur det här perspektivet.

    Kort sagt, återkom gärna i närtid till ämnet ifråga.

    (många Anonym som kommentatorer, tyder på en känslighet för ämnet men antalet visar samtidigt på intresset)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen, tror att ämnet berör på många sätt!

      Ska se om det kan komma fler inlägg, lite känsligt ja, men viktigt att ta upp! Särskilt när normalspararen brukar vara grymt överviktad mot svenska bolag.

      Radera
  28. Ojoj, tog lite tid för en seg gasell att läsa igenom alla intressanta inlägg.;)
    Tycker Anonym med Elefanten i rummet på det sättet sammanfattar orsaker och problembild mycket väl. Och faktum är att vi halkat enormt efter t.ex. Schweiz fast vi absolut inte borde ha gjort det. Vi har helt enkelt haft oturen att ha haft en räcka med orealistiska politiska partier och politiker i makten som har fattat för många dåliga beslut för landet. Nu är det för sent och jag kan bara hoppas att mina barn får växa upp i land utan gated communities...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan i och för sig ifrågasätta väljarna, vi får de politiker vi röstat fram :) Men så enkelt är det inte eftersom vissa små extrempartier fått extremt mycket mer inflytande än de borde. Politiken har inte speglat folkviljan eftersom de snurrat iväg i en PK-riktning där problem alltid är utmaningar.

      Man får väl som alternativ B hoppas att barnen i alla fall hamnar på rätt sida stängslen, men håller med, ett samhälle där det inte behövs gated communities (grindsamhällen) hade varit bättre. Men så går det om man aldrig kan mota Olle i grind!

      Radera
    2. Med fungerande och neutral mediagranskning av politiken så hade man kunnat säga så, men nu förs man bakom ljuset och försköningar av verkligheten sker i takt med våldsdåden, därför blir det lite svårt att smälta men visst är det som du säger: Du får vad du röstar på, även om du inte vet om det.

      Radera
    3. Håller med, SVT/SR är en del av problemet och en slags propagandamaskin vars lojalitet och sympatier många gånger ör illa dold. Det serveras en färdigtuggad vinklad verklighet och man har som medborgare inget annat val än att betala för kalaset.

      Radera
  29. Om ni tycker att Sverige har problem med en elbrist, då ska ni inte flytta till Finland. Finland är nettoimportörer alla dagar på året. Och dom är totalt beroende av import av el från Sverige och Ryssland. Och i snitt är Sveriges överproduktion av el i storleken att den även kan täcka hela Estland och Litauens elbehov.

    Källa: https://energinet.dk/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var kanske lite otydlig. Sveriges normala överproduktion täcker hela elbehovet som Estland och Litauen har.

      https://energinet.dk/

      Radera
  30. Om man tar en översiktsvy är Sverige och världen är det helt uppenbart.
    Somalia, Afghanistan och Irak är länder som lever kvar i Medeltiden. De är i princip failed states, där det råder inbördeskrig. Ingen vettig människa skulle göra en turistresa till dessa länder. Man måste kalla en spade för en spade. De länderna är ren katastrof. Givetvis blir det så att om Sverige tar emot hundratusentals (snart en miljon...?) invandrare från dessa länder, så kommer Sverige att se ut som dessa länder. Kultur sitter djupt. Det är inte så att en människa förvandlas till en svensk, med tusenårig svensk kulturhistoria bakom sig, så fort denna människa sätter sin fot inom Sveriges gränser.

    Det som att hälla mjölk i kaffet. Det blir aldrig rent kaffe igen, det blir en ny dryck.

    SvaraRadera