söndag 21 februari 2021

Fab-Form, nära köp, men ändå inte

Fab-Form Industries är litet kanadensiskt bolag som har nettokassa och sysslar med gröna produkter inom byggande. Mycket handlar om att spara tid, trä och vara effektiverare. Tyvärr är det delvis cykliskt och inga fonder är inne (men det kan bero på storleken). 

Det här kunde verkligen varit ett bolag för portföljen och ett exempel på sånt du kan köpa som småsparare innan fonderna kan. Ett ESG-bolag med fina nyckeltal till typ 7x EV/EBITDA lockar. Tyvärr finns en stor nackdel, man kan diskutera hur stor, men här kommer plus och minus.

Positivt

  • Smarta produkter mot hållbart byggande, viss diversifiering.
  • Litet, under 5m CAD.
  • Skuldfritt och nettokassa, ovanligt inom branschen.
  • Skanska USA är kund (syns på deras Facebook-sida)
  • ESG-case, till låg värdering.
  • Lång historik med fina nyckeltal.
  • Bokfört värde per aktie har växt fantastiskt över tid.
  • Defensiv ledning.
  • Stort insynsägande.

Negativt och frågetecken

  • Endast 4 av 9 produkter är patenterade. 
  • De patenterade produkterna ägs inte av bolaget om jag tolkar det rätt. Här är min stora tveksamhet. Har svårt att sätta "moat" på bolaget eftersom de inte äger det som skapar de eventuella konkurrensfördelarna.
  • Delvis cykliskt, kopplat till byggande.
  • Svårt att köpa pga låg omsättning och free-float.
  • Inga fonder inne, kan delvis förklaras av storleken.
  • Kan vara "värdefälla" och oupptäckt hur länge som helst, särskilt ifall patentbiten avskräcker fonder?

Summering

Jag var väldigt intresserad av bolaget, men att patenten inte tycks tillhöra bolaget är en "dealbreaker". Det kan visserligen vara något som fortsätter 50 år utan problem. Men för mig väcker det frågor då det normala är att bolaget äger patenten. Även om de inte betalat för själva användandet sedan 2002 (eller längre) så är risken för problem svårbedömd.

Samtidigt förekommer det i andra bolag, som Unilever Indonesia, och Uni-Charm Indonesia att ett dotterbolag är beroende av moderbolaget, och då betalas dessutom licensavgifter. Så jag vet inte hur stor vikt man ska lägga vid det här upplägget. Men i kombination med att bolaget har en visserligen konsekvent men kanske väl defensiv inställning (har t.ex. ingen investerarpresentation av princip) finns risken att bolaget aldrig upptäcks. Så jag avstår. Men det var inte långt ifrån att hamna i portföljen.

Vilka risker kan du ta kring patent?

8 kommentarer:

  1. Att döma av det du beskriver så är detta inte värt att titta vidare på. Sedan finns det ju ett antal intressanta sådana bolag ven i Norden i övrigt. Vilka man därmed kan bedöma med större trygghet.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, blev för svårbedömt och osäkert i detta fall för mig. Däremot var det många andra rätt, men det kan inte kompensera för det felet.

      Det roliga med bolaget var att de verkligen hade en slags nisch. Har du tips på liknande bolag i Norden?

      Radera
  2. Intressant bolag! Men håller nog med här att det finns några tydliga nackdelar. Att patenten inte ägs av bolaget utan av en grundare(?) är ju en nackdel eller i alla fall en ovanlighet som kan bli riskabel. Men det som avskräcker mig mest är nog ändå att bolaget kan förbli oupptäckt lång tid och på det sättet bli en värdefälla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har uppfattat att grundaren är den som äger patenten, mycket möjligt att det inte är någon fara, men man vet aldrig. Och visst är det bra om de är försiktiga men jag förstår inte hur en investerarpresentation kan vara negativt, de blir nästan lite för mycket av ett familjeföretag :)

      Radera
  3. Borde inte prospektet ange villkoren för hur företaget får använda patenten?

    I mitt fall faller jag på storleken, att hemsidan är strulig och att jag inte kan sätta värderingen i perspektiv med avseende på tillväxt och intäktssäkerhet. Patent är så klart trevligt men i byggindustrin är service och leveranssäkerhet minst lika goda försäljningsargument och det finns ju alltid alternativa lösningar även om man har patent på en viss lösning.

    Ett annat kanadensiskt byggbolag jag tittat på är Atlas Engineered products som är en roll-upp som tillverkar fackverk för byggnader. Grundidén är att dels finns det många såna företag eftersom transportkostnaderna till byggplatser är rätt höga samtidigt som många grundare/ägare går i pension. Så man köper upp bolag, integrerar dem i koncernen och tillför även kapital för att automatisera verksamheten och tillverka färdiga moduler vilket är en sektor där man (enligt deras uppgift) laggar efter i Nordamerikan kontra Europa. Deras senaste presentation är riktigt trivsam:

    https://www.youtube.com/watch?v=iXfyNOAr2Xs&t=2467s&ab_channel=SmallcapDiscoveries

    https://www.youtube.com/watch?v=iXfyNOAr2Xs&t=2467s&ab_channel=SmallcapDiscoveries

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tilläggas att man vuxit med över 40 % per år de senaste åren samtidigt som EV/S ligger på 0,84. Den svåra frågan är med lönsamheten där de verkar ha någorlunda ordning på kassaflödet men där jag jobbar på en närmare analys för att dela upp avskrivningar och faktiska kostnader.

      Radera
    2. Jo, har letat i prospektet och mejlat bolaget samt googlat fram att det troligen är en styrelseledamöt som har åtminstone vissa av patenten. Men jag fastnar på den punkten.

      Ska kolla till Atlas, tack för tips!

      Radera
  4. Jag erbjuder dig online: Företagslån, personliga lån, finansiella lån, bostadslån och allt från 50.000 kr till 500.000 kr upp till 25.000.000 kr. De begärda lånen erhålls inom 48 timmar efter att filerna lämnats in. Mitt erbjudande är allvarligt, du kommer att kunna förverkliga det genom det förfarande som är det juridiska förfarandet för att bevilja lån mellan individer. För mer information, vänligen kontakta mig via min e-post: combaluzierp443@gmail.com

    SvaraRadera