söndag 5 april 2020

Aktuell portfölj och affärer


Det är märkliga tider. Antingen så bevittnar man en tågkrasch i slow-motion eller så är farhågorna överdrivna. Jag vet inte men är oroad och väljer att ha större kassa än normalt, nu på ca 25 procent, även om det är tillfälligt.

Vill uppdatera vad som hänt i portföljen. Genomgående teman är fortsatt konsumentvaror, mjölkprodukter, indonesiska småbolag, IoT, och superstarka bolag i NZ/Australien. Portföljen är ovanligt fokuserad men kan tänka mig att lägga in några ytterligare bolag framöver.

Portföljen

A2 milk (26 procent)
Detta är ett kärninnehav och typexempel på bolag jag vill äga. Konsumentvaror, stark moat, unik produkt, stor nettokassa. Mycket stark efterfrågan i Kina och nödvändiga produkter som mjölkersättning prioriteras högt i logistikkedjor. Inhemska livsmedel kan ha tappat i förtroende. Riskerna är att USA-expansionen riskerar att bromsa in ifall Corona-tider gör det svårare att få ut produkterna. Ser man framåt är jag hoppfull, men jag ökar inte när jag har så hög andel.

Kri-Kri Milk (11 procent)
Grekisk Yogurt bör vara stabilt, livsmedel behövs alltid. Hur grekiska börsen går är frågan och om bolaget svänger i takt med det. Men på sikt tror jag det blir skillnad på bolag och börs. Har sett det här som ett läge att öka och jag hoppas att Europa vänder vid något tillfälle.

Italtile (9 procent)
Mitt enda sydafrikanska bolag. Extremt stabilt kakel-bolag. Låga skulder, äger fastigheterna, har "hela kedjan", demografisk vinnare. Risken är valutan och landet där Moodys nyligen sänkt kreditbetyget. De har i alla fall produkter mot fattiga, medelklass och rika. Kan delvis gynnas av att ZAR går ner eftersom det slår mot importörer och de dominerar den inhemska produktionen. Man kan notera att Sydafrika stänger landet i 21 dagar. Kan tänka mig att öka om kursen är svag.

Micro-Mechanics (9 procent)
Välskött, kapitallätt IoT-bolag. Cykliska inslag, men de bör inte bromsa in helt såsom Somero riskerar göra. Det fina är att produkterna förbrukas vilket ger ett inslag av återkommande intäkter. Singapore har hanterat Corona bra men en risk är att fabriker kan tvingas stängas och efterfrågan kan vara svag framöver.

Ekadharma (7 procent).
Extremt billigt indonesiskt värdecase och tejpbolag. Mer cykliskt än Ultrajaya, men billigt och spritt på många olika branscher precis som banker. Valuta är risken och i vilken mån tillverkning dras ner. Har fabriker i Malaysia, finns säkert risk för tillfällig nedstängning. Demografisk medvind på sikt.

Altium (5 procent)
Det nya bolag jag bygger upp en position i. Få globala mid-caps är världsledande, har återkommande intäkter (SaaS) och en tydlig megatrend i ryggen (IoT). Allt handlar om nischade programvaror för att rita kretskort. Dyrt bolag, men kvalitet kostar.

Ultrajaya (5 procent)
Mjölk, te och ost i tillväxtland. Superstabilt sett till verksamhet. Demografisk medvind och ökat mjölkdrickande är en strukturell trend. Att varorna inte kommer ut i butikerna (eller personer går dit) är såklart risker, men svårt att hitta så mycket stabilare grejer sett till bolag (hoppas jag). Frågetecknet är risker kopplade till land, valuta och ökad konkurrens, förutom Corona.

Taokaenoi (3 procent)
Är under utvärdering. Kommer öka eller sälja när krutröken har lagt sig. Tror på produkten och på temat "nyttiga snacks i asien" men bolaget har inte alls levererat. De har en tendens att drabbas av oturliga händelser titt som tätt, även om de på intet sätt kan lastas för Corona-krisen.

Superlon (2 procent)
Också under utvärdering, och kan komma att säljas. Är tveksam om de är tillräckligt starka, ser däremot (förrädiskt?) billigt ut så jag har inte kommit till skott. Man kan inte längre handla i Malaysia så frågan är behåll eller sälj.


Gjorda affärer 
Jag har sålt allt i Decisive Dividend, efter att de meddelade problem för deras bolag Hawk. Några dagar senare meddelar de att de ställer in utdelningen. Visserligen säkert ett vettigt beslut i detta läge, men man kan konstatera att deras bolag just nu inte lär gå bra, vilket märkts på kursen.

För egen del så har jag haft fel om detta bolag. Jag har varit för optimistisk, inte sett risker, och inte tagit in negativa åsikter. Till mitt och bolagets försvar är det en extrem situation i Kanada vilket inte var lätt att veta i förväg och många bolag har rasat. Men det jag tar med mig, och kommer skriva mer om, är att alltid köpa bolag med låg skuldsättning. Det exceptionella kan hända. Sedan håller jag tummarna för Decisive, och hoppas de kommer ur det här helskinnade, men risken är för stor för mig. Kommer följa dem fortsatt då jag lagt mycket energi på detta bolag.

Andra affärer är att jag har ökat i Altium och i Italtile. Bygger upp en position i Altium som ska få en större plats i portföljen, över tid.

Synpunkter
Vad tittar ni på? Vilka bolag har ni gått bort er i? Och hur ser era portföljen ut i dagsläget?

19 kommentarer:

  1. Jag har också en stor kassa och vräkt ut min lilla andel Decisive med badvattnet.

    Jag tittar mycket på kvalitetsbolag med starka balansräkningar som Amazon, FB, Nvidea m. fl. och hoppas på dipp här. Vidare så säker jag efter fler "digitala vinnare".

    Det ser ut som jag plockade in Airbus som "värdecase" för tidigt, att man aldrig lär sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den typen av bolag är nog helt rätt. Försöker fortsatt hitta upp till globala "mid-caps" med sådana egenskaper och Altium är ett exempel. Utmaningen är bland annat att köpa för högt värderade bolag, men det är nog svårt att gå bort sig helt här.

      Värdecase är svåra, men kan gå snabbt när det väl vänder uppåt. Sålde själv t.ex. Somero, men någonstans blir det "för billigt" även om verksamheten kommer gå dåligt i närtid.

      Hur man ska göra med kassan är inte helt lätt. Kommer försöka sätta den i arbete men hålla högre kassa än normalt.

      Radera
    2. Klokt med stor kassa! Borde själv ha större men har såhär långt bara sålt ett bolag. Och fina bolag!

      Tror också på att plocka in kvalitetsbolag (man tittat på länge), men själv inte plockat in något. Defensiva som dragits med ned och starka bolag i slaktade branscher tror jag också på. Airbus tror jag kan vara ett klockrent sådant, och har tänkt gräva mer, framför allt som Boeing hade extremt stora problem redan före krisen, och Airbus ser finansiellt starkt ut! Men tajmingen grymt svår som sagt...

      Radera
  2. Hur stor risk ser du att Decisive Dividend inte överlever och börjar dela ut igen?

    //Aktiekemisten
    https://aktiekemisten.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart berättigad fråga, tyvärr har jag svårt att ge ett bra svar. Allt beror nog på hur hårt Corona-krisen slår mot vart och ett av deras bolag. Då tänker jag på om fabrikerna är öppna, om logistikkedjor fungerar och hur stor efterfrågan kommer vara för deras produkter och tjänster. Likaså är frågan hur god kontakten med banken är.

      Av deras företag är Hawk speciell eftersom de finns i Alberta och nog är ganska kopplad till oljepriset. De andra fyra företagen finns i Okenagan som är en mindre region. Kanske kan de klara Corona bättre och att risken för stängda fabriker är lägre där än i storstäderna. Men hur efterfrågan påverkas har jag svårt att bedöma. Hur säljer braskaminer (preppergrej?), slitdelar i cement/gruvindustri, jordbruksmaskiner, etc? Det beror nog på hur mycket och hur länge Kanada, och USA stannar upp. En bra sak är att de i alla fall är hyfsat diversifierade.

      Sorry för oklart svar, och ta det för vad det är (rena gissningar) men jag har för svårt att bedöma detta, och det var därför jag sålde.

      Radera
    2. Glömde lägga till att ledningen/insiders äger 17-18 procent av bolaget, och flera grundare är kvar. Det gör att incitamenten för överlevnad är stora vilket alltid är en viktig faktor.

      Radera
  3. Hej, Jag har gått bort mig i Spiltan korträntefond som jag nu sålt ut mig från (bankkonto hade varit bättre parkeringsplats).Jag vill nu sätta detta kapital i arbete under kommande månader och tittar på sådant som har straffats hårt (tror det lönar sig på sikt att vara contrarian);

    Emerging markets (främst Asien); Jag tror att Emerging markets kortsiktigt kommer få det tufft. De har tex inte samma finansiella muskler att mildra effekterna av COVID-19 (förutom kanske Kina). Det är tex inte säkert att de kan rädda sina flygbolag och andra känsliga företag. Risken är att det blir en U-formad återhämtning och att det kommer ta mycket längre tid än i väst. Det kan skapa möjligheter att öka i starka konsument bolag (tex MELI). Jag tror ändå generellt att Asien kommer klara sig lite bättre än andra regioner. (Har nu 20% av portföjen i Asien(Japan, Kina, Indien, Vietnam, Singapore etc) och vill öka ännu mer.

    Resor och restaurang; Jag har börjat gradvis köpa en del flygplatser(tex AIA) och även mjukvarubolag(ERP) till flygindustrin. Kikar även på ett par snabbmats-kedjor(tex Domino's)

    Medicinteknik; Sjukhusen kommer skjuta på icke livshotande operationer (tex proteser etc). Men behovet finns fortfarande kvar vilket kan skapa möjligheter att köpa med-tech till attraktiv värdering. (Tex Stryker etc)

    Digitalisering; Online annonsintäkter kommer gå ner ordentligt vilket kan skapa möjligheter att köpa tex Facebook, Alphabet, Tencent till attraktiva värdering. Jag har börjat köpa gradvis men tycker de inte gått ner tillräckligt ännu. SAAS bolag såsom Altiun, Servicenow och Xero är intressant men de är fortfarande relativt dyra. P/S är över 10.
    Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lätt hänt med Spiltan där.

      Håller med om att Emerging markets kan få det tufft. Starka bolag som MELI är nog helt rätt. Själv funderar jag på ökningar i små, starka bolag som Ekadharma, Ultrajaya, Italtile och liknande, men valutaeffekterna kan vara läskiga. Och frågan är hur länderna klarar Corona, här kan det se olika ut.

      Resor och restaurang, ja här ska man vara contrarian. Säkert mycket smart, men jag är för feg tror jag. Det svåra är hur länge det här håller på, men om man köper övervintrande bolag (som de som du nämner) och t.ex. Straco bör man vara hyfsat trygg.

      Medicinteknik, ja här kan möjligheter finnas även om jag högst subjektivt stryker Stryker eftersom det är ett riktigt stort bolag :-)

      Digitalisering, där bettar jag på Altium, men kan vara för tidig på bollen. Xero kikar jag på men har ännu svårare att bedöma om de är köpvärda.

      Lycka till, och vi hörs!

      Radera
  4. Intressant och annorlunda portfölj, kul med någon som inte följer investerarströmmen. Indonesien, Malaysia och Fillipinerna känns som vinnare på sikt. Det gäller bara att hitta rimligt värderade bolag som kan utnyttja tillväxten. Lycka till i dessa kristider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Japp, de regionerna kan förhoppningsvis vara något för framtiden. Lycka till du med!

      Radera
  5. Intressant som alltid att läsa dina tankar. Det blir intressant att se vad du gör med din kassa.
    Själv har jag åkt på en rejäl smäll på mina oljeaktier som stod för en rätt stor del av portföljen. Min conviction som småsparare i allmänhet och i oljemarknaden i synnerhet har testats. Det har dock resulterat i att jag fortfarande är övertygad och jag har även lagt in mera pengar i min portfölj. Samtliga oljebolag är också kvar i portföljen men marknaden har gett dem en mer rimlig %-andel av totalen.
    Jag har en tid haft ett mål att fokusera mera på världens största finansmarknad, USA. Vi årsskiftet skaffade jag Börsdata Pro och har lagt en hel del tid på att lära mig mer om bolagen där, framför allt inom tech/IT. I samband med nedgången har jag nu köpt aktier i bolag som Match Group, Adobe, Starbucks, Walt Disney, Autodesk, Trade Desk och Facebook.
    Jag ser med tillförsikt framöver på att coronan försvinner och att värderingarna på aktiemarknaden samt oljepriserna återgår till normala nivåer. Även om det tar tid så kommer det blir bra. Ingen kassa i portföljen men jag har köpt Telia-aktier som jag snabbt kan byta ut mot andra bolag om/när nästa dipp kommer.
    Jag håller kvar min grundstrategi med Energi (både olja och förnyelsebart) och IT/Tech-bolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Oljan...nej, det är inte någon höjdare i dessa tider. Har ingen uppfattning. Men jag vet att det också skiljer sig, så att viss olja pressas även hårdare (som i Kanada).

      Kanske ska man gå in mer i USA (har inget bolag där!) men jag tycker det är stora och välbevakade bolag. Däremot superstarka och USA har något speciellt, det är inte för intet de är världens största finansmarknad. Och i riktigt stora bolag kan det finnas rejäl "moat", svårt att ge sig på Facebook och Adobe.

      Är ändå inne på att, om det går, hitta något mindre varianter med hög kvalitet och Altium är ett sådant färskt försök. Min förhoppning och tanke är att bolag som Altium och A2 hade handlats på ännu högre multiplar om de varit noterade i USA. Men vad vet jag? Känslan är att man trots allt inte vet så mycket och min conviction har prövats :)

      Energi, ja, olja finns ju överallt t.ex. i plaster, asfalt etc men det är tufft just nu. IT/Tech, så som man brukar säga kan ju Corona snabba på digitaliseringen.

      Lycka till och tack för uppdateringen!

      Radera
  6. I'm a little surprised you bailed on DE when there is blood in the streets, given that you already knew that DE's subsidiaries have strong connections to highly cyclical resource sector industries, and given that the covid crisis and oil price meltdown is not a cyclical event. Not to say that DE is a good investment in normal times given its small size, lack of diversification and high (extreme) dividend. That said, if you still like this firm enough to buy when others are fearful, I'd suggest that you consult the province of BC's list of covid-19 essential services to determine whether DE subsidiaries can continue to operate (https://www2.gov.bc.ca/gov/content/safety/emergency-preparedness-response-recovery/covid-19-provincial-support/essential-services-covid-19), daily updates on infection / death numbers and rates (much lower and falling at present in BC (where the Okanagan is located, http://www.bccdc.ca/health-info/diseases-conditions/covid-19/case-counts-press-statements) compared to Canada generally, the sad-sack USA and puzzlingly Sweden (why so many deaths)), notices by the provincial health officer on changes in the state of emergency (restrictions may begin to ease this Friday), and of course updates on the OPEC/Russia spat and manufacturing activity in China (CO2 levels hit a record high last week at Mauna Loa after dipping in Feb and March). By the way spring has sprung in BC and orchardists are busy killing over-wintering pests and fungi with their DE Slimline sprayers. Hopefully the EU will ease its August 2019 ban on imports of Canadian fruit in time for the harvest. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, and in some way, I am suprised too. I am not at all certain that it was a good decision. To sell in bad times often is a bad decision. Maybe I got affected by short-sightedness, I don't know, but these are strange times.

      I just got to worried about how hard Canada will be hit by the combined effect of Corona and the oil price dip, and in this case it is a small cap with debt.

      Thanks for your links, they are really good. I will continue to follow Decisive, and there is of course a positive story that can unfold, from now. Things can turn to the better, I hope it will. The management, the location in Canada, and the improved diversification are clear positive factors for a recovery.

      Radera
  7. Hej! Har du fortfarande koll på Decisive Dividend? De har infört utdelning på 0,02 CAD/mån nu och höjer till 0,03 CAD mot hösten om allt ser ok ut. Några funderingar? Blir lite sugen på dem igen... :)

    SvaraRadera
  8. Now that DE is over $5 CAD and thus more than tripled its covid-low and more than double your sell point, not including the payouts from a fully re-instated dividend, it would be interesting to read a new analysis of the company. The latest jump in $ follows on the purchase of a UK firm that sells wood stoves among other heating devices, good timing recent and expected electricity and gas shortages in Euroland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. That's a good point. They have made a full recovery and are a very promising company. The UK firms seems like a good buy and nice to see that the stove-segment is growing. I did mention the company briefly in a swedish podcast recently and will think about a longer comment.

      And congratulations to the long term holders that hold on!

      Radera
    2. One more here who would love an updated comment :)

      What podcast did you mention it in?

      Radera
    3. Just a very short comment in Placerapodden. I find it very promising actually, it's just about the level of debt (I have changed my view on that, now being very restrictive). But recent acquisitions seems very fine and they have made an impressive recovery in many ways.

      Radera