onsdag 22 april 2020

Recension: Börsspykologi


För en gångs skull har jag läst något så klassiskt som en fysisk bok. Annars fyller ju poddar och talböcker mina öron. Som ni kanske anar är boken Börspsykologi av Cristofer Andersson.

Här kan man verkligen säga att det handlar om ett aktuellt ämne från en historisk författare. Tidigare har ju Cristofer skrivit en skönlitterär bok om Romartiden. På denna boks baksida står det "Tankar och känslor framför ettor och nollor". Det är vad det handlar om. Och ibland känner man sig faktiskt som en nolla, när investeringarna inte går som planerat.

Ett genomgående tema är att människan bitvis är en ganska simpel varelse och att de många åren på savannen har format oss. Ämnen som tas upp är bland annat: Mindset, system 1 och 2, förlustaversion och confirmation bias. Mitt omdöme om boken är klart positivt. Den är lugn, pedagogisk och lättläst, utan att för den skull var för lättsmält. Al Dente med andra ord. Nivån är professionell med en personlig touch. Ett högst konkret plus bland andra plus är layouten. Boken är så aptitlig utformad att man nästan vill sätta tänderna i den.

Det jag tar med mig från boken är:
  • Är man en bra investerare eller ska man bli? Detta med mindset är viktigt. Har gjort en del dåliga affärer, men försöker allt mer se det som lärdomar, och såklart försöka minska risken att det händer igen.
  • Hur mycket av investerande som faktiskt är psykologi. Nog finns en uppsjö av olika fällor att trampa på.
  • De fällor och tankemönster jag själv trillat dit på. Det är en fullskalig samling. Kanske ska jag skriva lite mer öppet om (aktie)känslor här på bloggen vid köp- och säljbeslut för att få med det perspektivet. Eller inte. Men det är oavsett något att hålla koll på. 

Boken finns att köpa på Adlibris och på andra ställen såklart. Den rekommenderas varmt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar