söndag 19 januari 2020

Resultat för 2019 och portföljkommentarer


Reslutatet blev +22 procent* vilket jag tycker är okey även om det inte är någon monsteravkastning. Som jämförelse gick Didner Gerge Small and Microcap 18,2 procent, Avanza Global 33,3 procent. Kommer även främst jämföra mig med Avanza Emerging Markets och Swedbank Robor EM Small Cap när de har helårsresultat. Men SIX Return Index gick ca 35 procent. Jag är inte helt nöjd men tycker det är acceptabelt nog för att fortsätta.

Under året har jag sålt LiveChat, Sealink och Paradox. Min conviction har inte varit tillräckligt hög där. Här finns möjligen en lärdom att jag ändå borde härda ut, för jag har tappat avkastning på det. Nya köp under året var Italtile och Kri-Kri Milk. Men sett till vad jag vill äga på sikt håller jag ändå dessa bolag, särskilt Italtile högre. Generellt finns inte någon särskild koppling att de jag har mest i går ännu bättre. Däremot hoppas jag risken för nedgång, över tid, är mindre i mina stora positioner.

* Bilden och 22% kommer från Financial Times portföljfunktion som jag utgår från nu när har flera aktörer. FT säger någon dryg procent bättre resultat än Avanzas portföljfunktion. Har inte grävt i skillnaden men tror den kan förklaras av valutauppdatering samt att det som var utanför Avanza gick upp. Kommer använda mig av FT framöver av smidighetsskäl.

Flerårsreslutat
Och här är utvecklingen år för år jämfört med SIX Portfolio Return index. Notera att jag korrigerat tidigare års resultat i detta inlägg på grund av att jag skapade portföljrapporten för tidigt vissa år. För att numera få fram indexet går jag till fondbolagens förenings sida.

2011: -7,4 mot -13,6
2012: 9.3 mot 16.7
2013: 14,3 mot 28
2014: 24,7 mot 15,9
2015: 14,2 mot 10.5
2016: 26,9 mot 9,7
2017: 25,3 mot 9,5
2018: - 6,4 mot - 4,4
2019: 22 mot 35

Portföljkommentarer
Nu till kommentarer bolag för bolag, vilket också blir några ord om aktuell portfölj.

A2 Milk (specialmjölk från Nya Zeeland), Hade ett turbulent år, med vd-byte nu under vintern. Men verksamheten är stabil och mitt förtroende för styrelsen är inte förbrukat. Det kan bli fel med rekryteringar ibland. Jag tror man kan förvänta sig fortsatt stark tillväxt och ny permanent VD klar nu på våren och troligen en rutinerad eftersom senaste var ett oprövat kort, i alla fall inom branschen. 2019 gick bolaget 38,5 procent (silverplats i portföljen).

Decisive Dividend (kanadensiskt konglomerat). Nu vill jag se bättre siffror och ett till bolagsköp under året. Utdelningen bör förhoppningsvis också kunna höjas under 2020, i kombination med viss minskning av skulderna. Noterbart är att ledningen och insiders sitter på 17,5 procent av aktierna. Blir spännande att följa. 2019 gick bolaget - 4,5 + 9 i utdelning = ca 5 procent.

Obs! Tyvärr kommer Dave på Decisive att sluta, vilket såklart är tråkigt (se nyhet). Han är en mycket bra person och har i sin roll sedan hösten 2018 fokuserat på förvärv och organisk tillväxt. Jag har kört två intervjuer med honom och han har även kört en annan videointervju. Av nyheten och tonen utläser jag att det inte handlar om konflikter, att Decisive som företag ser ut att ha en god företagskultur, och att det just handlar om personliga skäl. Jag har (som Dave!) valt att behålla mina aktier, trots osäkerheten hur de fyller rollen framöver. Dave är en av de fem i ledningen.

Italtile (Sydafrikanskt kakel). Ett bolag som ska vara riktigt stabilt, och tuffa på oavsett klimat. Det här är som en hårt kämpande mittfältare som sällan eller aldrig slår bort en passning. Inget spektakulärt men pålitlighet ända in i kaklet. Noterar att Grandeur Peak och Swedbank Robur EM äger dem. Gick under 2019 -1,25 + 5 = ca 4 procent

Micro-Mechanics (Singapore, verktyg för halvledare). Även om bolaget är starkt och har en hel del återkommande efterfrågan är branschen utsatt för svängiga cykler. Förhoppningen är att bolaget vänder till tillväxt igen under 2020. Gick under 2019 10 + 5 = 15 procent

Savaria (Kanada, mobilitet). Måste i år visa att de är på fortsatt rätt spår och får ordning på förvärven. Tycker det såg bra ut i senaste rapporten. Intressant också om det kan hända något med Savaria och Handicare. Har såklart noll insyn men hela Handicare är ute till försäljning och Savaria konsoliderar branschen. Gick under 2019 7 + 3 = 10 procent.

Ekadharma (Indonesien, tejp). 2020 kan bli tejpens år i Asien har jag hört, möjligen bara i mitt eget huvud. Bröt i alla fall 1000-rupier-vallen under 2019 och aktien har en extremt fin långsiktig kurstrend. Portföljens "Kavastu-bolag". Viktigare är dock vad som händer i bolaget. Detta är ingen raket, men fortfarande mycket billig och ett sätt att nå Indonesiens tillväxt. Gick under 2019 25 + 3 = 28 procent.

Discovery (Sydafrika, innovativ försäkring). Tuggar på, jag kommer följa hur bank-delen levererar. Anledningen till dålig utveckling är att det finns risk för försämrad reglering för sjukförsäkringar i Sydafrika. Bank-benet inte kommit igång så stort. En favorit hos Wasatch funds och jag noterar med glädje att Michael Porter så sent som oktober 2019 nämner bolaget som ett typexempel på "shared value". Gick under 2019 -25 + 1 = -24 procent.

Somero (USA, laserbetongmaskiner). Man vet aldrig hur detta går, ett ryckigt men mycket lovande bolag. Ska följa deras satsning på maskiner för flera våningar. Blir också till att bevaka hur eventuell konjunkturförsvagning påverkar, och om förklaringen ”mycket regn” som orsakade en vinstvarning var hela sanningen. En lynnig högutdelare med potential. Gick under 2019 -10 + 7 = - 3 procent.

Vitec Software (Sverige, IT). Nu är det dyrt igen och nu är det dyrt igen och kursrusningen varar ända till påska... nja, det vet man inte? Och vilken års påsk? Har minskat i omgångar och överväger ytterligare minskning pga hög värdering. Visst är det ett extremt fint bolag, men hur många gånger kassaflödet är ett bolag värt bara för att det är återkommande intäkter och SaaS? Risken är dock uppenbart att man i Fortnox-anda säljer bort sig för tidigt, vilket jag gjort tidigare. Gick under 2019 138 + 1 ca 140 procent. Guldplats i portföljen!

Taokaenoi (Thailand, nyttiga snacks). Måste få igång momentum i verksamheten igen. Men många rätt med bolaget: Asien, snacks, nyttiga produkter etc, samarbeten med andra aktörer som Orion och Pringles. Men siffrorna måste bli bättre och besvikelserna färre under 2020. Nyckeln är att komma igång med nya distributionspartnern Orion, särskilt i Kina. Specialbevakning: Ledningen. Gick under 2019 30 plus 2,5 = 32 procent. Ändå bronsplats!

Kri Kri. (Grekisk Yoghurt). Fint momentum i verksamheten, framförallt export och nyttiga produkter. Brexit kan påverka negativt eftersom en del säljs i UK. Man får också fundera på om den omedelbara yoghurt-hypen minskar, men man kan i alla fall falla tillbaka på att det inte är någon fluga utan en produkt som har funnits i hundratals år. Det som är lite kul är att produkterna finns i Sverige. Via en egen liten spaning så är det Larsas man ska leta efter i kyldiskarna! 1 + 3 = 4 procent sedan köp.

Ultrajaya (Indonesisk mjölk). Ett bolag som är extremt stabilt och rider på en ökad mjölkkonsumtion i Indonesien. Sen får man inte glömma att de är ledande på te och ost också. Är starka lokalt och bygger ut produktionen med en  jättefarm som möjligen kan börja boosta resultatet under 2020. Konkurrenssituationen ska bevakas, liksom nya farmen. Vill också se att de inte tvingas lägga mer och mer på marknadsföring för att behålla tillväxttakten. Gick under 2019 24 + 1 = 25 procent.

Famous brands (Sydafrika, restauranger). Nu är det verkligen upp till bevis. UK måste ha vändning inom sikte och Sydafrikadelen gå bättre. Vill även se fokus på expansion i övriga Afrika. Har gett dem flera år men börjar tröttna om de inte visar bättre resultat. Men i grunden är (eller var!) de ett fantastiskt bolag. Noterar ändå att bolaget gick HELT opåverkat igenom finanskrisen. Men det var då. Med dåliga resultat under längre tid ska jag kanske nedgradera min syn på dem. Make or break 2020 och jag är i värsta fall aktie-nostalgisk! För 2019 blev resultatet -20 + 2 = -18 procent.

Superlon (Malaysia, luftkonditionering). Nästan sälj, händer för lite, bolaget är kanske inte tillräckligt starkt eller för påverkat av yttre faktorer. Överväger en försäljning här i kombination med minskning i A2 (skatteskäl) och lägga pengarna på andra innehav eller något nytt. Men jag avvaktar eventuellt och ser hur den nya fabriken i Vietnam kan bidra till resultatet. En surdeg under 2019 med - 29 procent.

Synpunkter?
Vad tror du om portfölljen under 2020? Och vilka förändringar hade du gjort? Och när "ger du upp" och investerar i index? Och vad jämför du dig själv mot?

17 kommentarer:

 1. Hej Gustav
  Amf Aktiefond småbolag 42%. Spiltan aktiefond investement 41%. Det är svårtatt kämpa mot index långsiktigt Gustav. Ett år säger inte mycket. Men ändå är det ingen lätt kamp. Lycka till och ha det bra.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag håller med, det är ingen lätt kamp. Ett sätt kan ju vara att delvis investera i index, och delvis investera själv, men där är jag inte än. Tack, och lycka till själv!

   Radera
  2. Men kolla in värderingen på bolagen också, den där typen av uppgångar är inte hållbara i längden. Tittar man på Stockholmsbörsen är den på historiskt höga nivåer. Kommer tillbaka till det på bloggen framöver. Tycker Gustavs resultat är riktigt starkt för att vara en "Emerging Markets fond"! Kul att ha flera av bolagen "gemensamt"!

   Radera
  3. Ser fram emot det inlägget! Och för att vara en Emerging Markets fond är jag hyfsat nöjd ändå.

   Radera
 2. Hej Gustav,
  alltid intressant att läsa om dina innehav och hur du tänker kring dem. Svårt att jämföra sig mot index eftersom det sällan finns ett index som investerar på det sätt som man själv gör. Sen finns det ju massor av olika index och jag gissar att alla dessa inte följs av någon fond eller etf som gör att man i praktiken kan köpa just det indexet. Vilket i så fall gör tanken att jämföra sig mot index blir irrelevant. Visst, investerar man nästan bara i svenska large och midcap finns det lösningar men vem vill begränsa sig till det :-)
  Själv har jag hamnat under flera olika index i år men ser man till faktiskt avkastning i kronor så har det varit en fantastiskt år :D
  Jag tror också att jag inte hade satt in så mycket pengar till börsen om jag bara investerat i indexfonder. Det blir ju helt enkelt inte lika roligt och då hade mera pengar gått till konsumtion.
  Hälsningar
  Hans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, tack för input! Skulle ha svårt att investera i index eftersom jag skulle tappa mycket av "sparglädjen". Och det gäller att hitta relevanta index eller jämförelsefonder, som också kan hänga ihop med risknivå och placeringsinriktning.

   Radera
 3. Hej igen Gustav.
  Själv har jag 100% Global men det skulle säkert öka något i avk om jag hade 30% Avanza Emmerging eller köra.
  50% Global index
  25% Sverige småbolag index/eller Spiltan investement
  25% Tillväxtmarknad index
  Men då har man ökat risken och blir större upp/ned sidan. Men billig Tillväxt marknad Avanza Emerging markets är riktigt bra find. 0.29% i avg. Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag gillar är att du nyanserar index. En del starka företrädare för "Billigaste globala indexfonden" tänker nog knappast på att de i så fall missar mycket av småbolag och tillväxtmarknader. Man ska då vara med på att stora amerikanska bolag är just det man vill ha (mest av).

   Radera
 4. +22 % är inte dåligt, tänk om varje år vore så? Jag är mer och mer inne på att fokusera på ett avkastningsmål och 15 % känns kaxigt men inte omöjligt tror jag. Lyckas man med det så tror jag man har stor chans att slå index oavsett.

  Bra jobbat och lycka till 2020!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt mål är att varje bolag ska kunna ge 15 procent per år, så ur det perspektivet har portföljen i snitt levererat vad den ska :-)

   Skulle inte protestera om varje år vore +22 och i absoluta tal är jag nöjd.

   Radera
 5. Intressant med Larsas grekiska yoghurt, jag är ett stort fan av deras feta-ostliknande produkter som ska vara baserade på recept från mellanöstern men använder dansk mjölk (sämre än svensk mjölk men bättre än det mesta av övriga europa utifrån djurhållning och utsläpp).

  Många fina bolag och det svider lite extra att jag inte följt upp Vitec efter min försäljning för länge sedan men jag får leva med det. Bra också med den extra kollen på Sydafrika, jag har ju aldrig givit mig in på den marknaden men det är onekligen fina bolag till bra pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, Larsas tycker jag är kvalitet!

   Vitec var svår att se, de fått en väldig multipelexpansion. Annars är Sydafrika högintressant nu när det via Pareto går att äga i ISK. Det har ökat mitt intresse ytterligare. Större bolag kan finnas i Tyskland via Kf också.

   Radera
 6. Läste din artikel i Aktiespararen. Tycker du presenterade din investeringsfilosofi på ett mycket bra sätt.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 7. Halloj! Vet du när siffrorna för q4 kommer från Decisive Dividend?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte, men historiskt har de släppts mellan 29 mars och 25 april.

   Radera
  2. Ah tack, ungefär samma som jag fått fram :)

   Radera