söndag 1 december 2019

Väljer Avanza och Pareto för (exotisk) utlandshandel


Pareto har seglat upp som en spännande och vass aktör för utlandshandel. För min del kollar jag extra mycket på det exotiska. De ordrarna är något billigare, 500 kr istället för 749 kr, men det är en mindre sak. Att de tillåter köp i ISK är den stora fördelen jämfört med Avanza.

För min del är jag intresserad av det exotiska, för vanliga marknader och elektronisk handel i Nordamerika och Europa se här. Notera att det är en månadskostnad för att kunna handla elektroniskt som bas-kund, och jag har valt att börja att ringa in ordrar och bygga upp en exotisk del.

Marknader och depåtyper hos Pareto/Avanza/Degiro
Pareto klarar, via telefonorder, handel i ISK på följande exotiska marknader:
  • Singapore
  • Australien
  • Nya Zeeland
  • Sydafrika
  • Japan
  • Hong Kong
Pareto har också möjlighet till valutakonto för ISK, vilket är en bra grej, även om jag själv handlar rätt lite. Men nog är valutaväxlingen ett område som förtjänar mer uppmärksamhet, och skillnader där blir extra viktiga om erbjudandena i övrigt blir mer lika. 

Avanza klarar de uppräknade marknaderna via telefonorder och dessutom Thailand, Filippinerna och Indonesien. Men kostnaden är 749 kr och de säger nej till ISK. Mer om det sen.

Degiro klarar Pareto-marknaderna, minus Sydafrika och Nya Zeeland, i ISK, billigt och elektroniskt. Problemet för mig är att jag inte har samma förtroende och att det är krångligare med en utländsk aktör om något går fel. Min tveksamhet gäller särskilt kommentarerna från ett gammalt inlägg. Sen tror jag risken är låg, och jag är dåligt påläst, men känner mig tryggare med en aktör som har alla tillstånd, all verksamhet och övervakning här lokalt. Degiro har såklart tillstånd men det är via gränsöverskridande handel. Trots bra villkor blir det ett (högst) subjektivt nej från min sida.

Jag är väl också lite "gammaldags" eftersom jag inte tycker att telefonorder är ett så stort minus. Jag handlar sällan, och blir faktiskt mer långsiktig och eftertänksam när tröskeln för varje beslut höjs.

Några ord om källskatt
Oavsett om du äger i vanlig depå eller ISK kan det bli problem att få tillbaka utländsk källskatt, normalt 15% av utdelningen. Även med ISK så är det max 500 kr tillbaka som gäller om du har underskott av kapital. Äger du i Kapitalförsäkring är problemen mindre eftersom det hanteras av banken och beloppsbegränsningen, max 500 kr tillbaka, inte gäller där.

Det man kan göra åt källskatteproblemet i vanlig depå och ISK är att:
  • försöka fixa överskott av kapital
  • välja länder med låg eller ingen källskatt, typ Singapore.
  • välja bolag med låg eller ingen utdelning, vilket minskar problemet.
ISK är att föredra framför depå även om det är fortfarande är trixigt med källskatten och Kapitalförsäkring (Kf) vore allra bäst. Med Kf tillkommer dock en riskdimension, att du inte äger det du har där, men det tar vi vid ett annat tillfälle. Ett sätt att komma runt källskatteproblemet kan vara att hitta sekundärnoteringar på vanliga marknader och köpa i Kf. Se även tidigare inlägg om exotisk utlandshandel i praktiken,

Går från en till två banker
Jag har blivit kund hos Pareto, gjort några affärer, och är hittills mycket nöjd. Kommer nog ha kvar en del hos Avanza också. Jag är mycket nöjd kund där med när det gäller vanliga marknader. Men jag tycker Avanza borde öppna fler marknader för åtminstone ISK. Jag har såklart tagit upp det flera gånger men inte fått någon egentlig förklaring till deras nej. Förstår att allmänintresset är begränsat, men jag måste se över mitt exotiska hus. Nyköp kommer att ske hos Pareto och depå-aktier kommer att flyttas dit. ISK är på totalen en mycket bättre depåform än vanlig depå.

Tyvärr har Avanza de senaste åren gått åt fel håll för handel utanför västvärlden. De har tagit bort möjligheten att äga exotiskt i Kf och stängt marknader som Malaysia där jag äger aktier. Varför Avanza inte tillåter ISK för fler marknader förstår jag inte och ett ja skulle underlätta enormt. Kravet för ISK är att det ska röra sig om aktier som är "upptagna till handel på en reglerad marknad". Skatteverket säger där att "Med begreppet upptagen till handel på en reglerad marknad avses reglerade marknadsplatser i hela världen" och fördjupad info finns här.

Jag har mycket svårt att tro att aktier som handlas t,ex, i Singapore, Australien/Nya Zeeland och Sydafrika inte skulle träffas av det begreppet. Och när Pareto och Degiro säger ja är det helt givet att man kan göra en bredare tolkning, om man bara vill. För att summera förstår jag inte varför Avanza inte gör en (möjligen?) liten ändring för att underlätta för global handel. Kanske är målgruppen liten idag men de som önskar "global aktiehandel till rimliga villkor" blir allt fler.

Fördelning av nyköp
Så här kommer det se ut för mig för nyköp
  • Sverige: Avanza eller Pareto i ISK
  • UK: Avanza eller Pareto i ISK
  • Kanada: Avanza Kf
  • USA: Avanza Kf
  • Singapore: Pareto ISK
  • Sydafrika: Pareto ISK
  • Australien: Pareto ISK
  • Nya Zeeland: Pareto ISK
  • Hong Kong: Pareto ISK (men tveksam till köp där!)
  • Japan: Pareto  ISK
  • Thailand: Avanza Depå
  • Indonesien: Avanza Depå
  • Filippinerna: Avanza Depå
  • Malaysia: Avanza har stängt
Synpunkter?
Är intresserad att höra om det finns kommentarer från de som testat Pareto eller Degiro. Och om Avanza vill svara så är det ett bra tillfälle :) Det här är såklart inte ett sponsrat inlägg för Pareto på något sätt. Jag vill bara köra det alternativ som jag upplever som bäst för utlandshandel och starta en diskussion! Det är global handel jag brinner för, och jag vill att fler upptäcker de möjligheter som finns. Och 500 kr och ISK är så mycket bättre än 749 kr och depå, även om jag gillar Avanza i övrigt.

Nej, nu finns det färre ursäkter till att avstå från global handel. Visst är det dyra telefonsamtal men jag tror att de ökade möjligheterna att köpa bra och billiga bolag uppväger kostnaden! Degiro är också ett smidigt alternativ pga elektronisk handel och ISK även om jag själv avstår. Till sist så blir det såklart något bökigare att hålla koll med två banker. Men jag har sedan flera år tillbaka kört Financial Times portföljfunktion, och Stefan Thelenius verktyg, och båda funkar fint.

24 kommentarer:

  1. Jag tror du gör helt rätt i att se dig om efter annan bank. Faktum är att ingen har någonsin blivit rik genom att vara lojal mot sin bank, tyvärr! Så man måste plocka russinen ur kakan helt enkelt.
    Dessutom delar jag din uppfattning att Avanza på senare tid har blivit mkt mer inriktad på att göra regelverkstolkningar som enkom gynnar dem själva men inte kunden. Det finns ett flertal exempel på det nu, och jag är själv numera uppriktigt förbannad på hur de ljuger kunden i ansiktet.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer fortsätta vara kund där, men i mindre omfattning än innan. Har tagit upp frågan om fler marknader för ISK flera gånger men inte fått något bra svar. Och nu är det för stor skillnad jämfört med vad andra erbjuder.

      ISK blir så mycket bättre om man råkar träffa en aktie som går 3 eller 5 gånger pengarna (över lång tid såklart).

      Radera
  2. Hej,
    Intressant alternativ. Hur stor är månadskostnad för att kunna handla elektroniskt som bas-kund hos Pareto? Är det ingen månadskostnad om man endast handlar via telefonorder? (Tex Sydafrika)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från 250 kr per månad, plus moms, som baskund för elektronisk handel. Men ingen månadskostnad om man bara vill köra telefonorder till t.ex. Sydafrika.

      Med reservation för missförstånd, men så har jag tolkat det och dubbelkollat med dem. Se även: https://www.paretosec.se/handelstjanster/handelstjanster/prislista-handelstjanster

      Radera
  3. Jag har i princip bara svenska aktier och huvuddelen fastighet, bara 2 utländska och det är american shopping och BP dessa 2 har jag främst för att de är högutdelare och det dras ingen källskatt, har du något utländsk aktie bolag du kan rekommendera som det inte dras källskatt på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget bra tips, förutom det jag äger i Singapore. UK och Singapore kan vara bra i det perspektivet. American Shopping hittar jag inte, är det American Shipping du tänker på?

      Tittar inte jättemycket på källskatten, men man ska ha med det perspektivet och jag kommer titta lite extra i Singapore av det skälet.

      Radera
    2. American shipping skall det vara:)

      Radera
    3. Tänkte väl det :) Men American Shopping borde också vara noterat. Norskt bolag... jag förstår inte varför det inte dras källskatt, men som du varit inne på (googlade) kanske de finns i något skatteparadis.

      Radera
    4. Eller någon annan kanske det var... hursomhelst har det varit diskussioner i olika forum om dem. Trodde sånt inte förekom så något att dubbelkolla, alltid bra att slippa källskatt!

      Radera
    5. Det stämmer och BP är väl registrerat i Storbritannien och de drar ingen källskatt:) dock stämpelavgift, som jag dock slipper när jag köper på new York börsen

      Radera
    6. Japp! Storbritannien, Singapore och Nya Zeeland tror jag är bäst ur källskatteperspektivet. Ett mönster här (brittiskt inflytande!)

      Radera
  4. Sannolikt ett klokt beslut att handla där villkoren är bäst. Gissningsvis är vi globala aktieinvesterare inte en prioriterad målgrupp tyvärr :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så får man göra! Ja, det är lite den känslan man får, att målgruppen inte är prioriterad. Visst är det säkert affärsmässiga beslut och prioriteringar, men jag förstår dem inte, och tycker det är lite synd. Särskilt när de tidigare faktiskt var bäst i klassen.

      Radera
  5. Nordea har många plus om man bara skall köpa svenska aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, men också en del europeiska! Såväl Framtidsinvesteringen som Stefan Thelenius är inne på Nordea för vissa marknader.

      Se dessa två länkar för inspiration:
      http://framtidsinvesteringen.blogspot.com/2019/11/min-kassa-flodar-fran-avanza.html
      https://z2036.blogspot.com/2019/11/global-dividend-exotic-best-exection.html

      Radera
    2. Det stämmer! Jag kör flera europeiska där. Bra utbud och låga courtage för t ex Schweiz, Italien, UK, och Frankrike.

      Radera
  6. Tack för en riktigt bra redovisning. Tyvärr har vi just spikat och publicerat "veckans bästa" när jag läser det. Annars hade såklart detta inlägg varit med. :)

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
  7. Pareto helt klart intressant, och framför allt att man kan ha i ISK. Telefonhandel är helt ok för mig också, och handlar inte med volymer som motiverar höga fasta kostnader. Det som skulle tillföras är NZ och ZA i ISK då Degiro klarar övriga med ISK. Känner för övrigt också en tveksamhet till Degiro, men min kompromiss är att hålla en begränsad del där. Ska fundera på Pareto, och i så fall skulle jag inte behöva SEB längre som jag har för framför allt ZA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittills har jag inget att invända och smidigt med ett fåtal aktörer. Degiro skulle jag kunna köra med begränsad del, men nja, då stannar jag på två istället.

      Radera
  8. Tack det här var bra att veta och Paret tycker jag verkar tänka helt rätt när det gäller vilka marknader de övervakar.

    Gällande Avanza tycker jag det ser ut som att de byråkratiserar sig själva just nu med funktionsspecialister som är mer intresserade av att inte göra fel än av att maximera kundvärdet när man krånglar till det med fler marknader osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Pareto vill nog bli ett bra alternativ för utlandshandel, medan Avanza satsar mer på annat. Ok, normalkunden är nog inte intresserad men jag tror man missar något när man inte tar (relativt små) steg för att göra globala investerare nöjda.

      Radera
  9. I'm having a big problem with daytrading in Sweden with Avanza & Nordnet High commission
    My Setups based on partial, so lets say i buy 100 stocks of Volvo and pay 69 kr Courtage and every time i sell 10 stocks of Volvo i have to pay a new Courtage of 69 kr and thats the problem. no matter what the share size is i pay the same Courtage. on (interactive brokers) they take Courtage only on buying a stock and a new Courtage when selling the entire position and not a new courtage on every partial. is there other Brokers in sweden that offer better Courtage ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unfortunately I don't think you can find a Swedish brooker that only take Courtage on buying a stock. But I've heard that Nordea and Länsförsäkringar might have cheaper Courtage levels.

      Radera