söndag 17 november 2019

När köpa och sälja? Och viktigt med business momentum?


Via fondbolaget Grandeur Peak har jag hittat ett fantastiskt beslutsstöd för när man bör köpa, sälja eller behålla aktier. Hela inlägget grundas på deras matris och den är förvånansvärt djup i sin enkelhet. OBS! börja med att kika på matrisen på sid 20 i deras investerarpresentation.

Modellen i korthet
De tittar på tre delar som ligger till grund för besluten.
  • Bolagets kvalitet (good, great, outstanding)
  • Värdering
  • Momentum i verksamheten
Det här tycker jag är fantastiskt enkelt och pedagogiskt. Och en stor poäng är att om man äger bolag med högre kvalitet blir det mycket färre säljbeslut. Good-bolag säljs när värdering går upp eller momentum inte är topp. Great-bolag säljs inte lika ofta. Och enda skälet att sälja ett outstanding bolag är om momentum är dåligt och priset är högt. Det jag tagit med mig är att gå mot högre kvalitet och titta mer på business momentum. Se som sagt bilden på sid 20 i presentationen.

Mer om modellen
Vad är då kvalitet? För mig handlar det om marknadsandel, moat, ledning, historik, finanser, etc. Ledtrådar till hur Grandeur Peak tänker finns på andra sidor i presentationen. Med business momentum tänker jag främst på hur försäljningen och vinsten utvecklas. Men också vilken nivå den är på, inte bara förändringen. Ett bolag som tappar från 40 till 30 procent i försäljningstillväxt växer fortfarande snabbt. Och kom ihåg! Vi talar alltid om momentum i verksamheten och inte i kursen (jag är ingen Kavastu).

Business momentum går för mig också ihop med megatrender och små bolag. Ett litet bolag kan växa längre tid innan det tappar momentum pga de stora talens lag. Och megatrender kan göra att bolaget inte tappar momentum på lång tid. Man får dock se upp för dåligt momentum i verksamheten och det finns många gånger jag borde sålt tidigare. En besvikelse brukar ofta följas av fler besvikelser.

Min anpassning
Det enda jag invänder mot i modellen är att ett bolag med outstanding kvalitet och bra momentum ändå borde kunna bli för dyrt. Jag vill ha en säkerhetsventil där värderingen oavsett bolag kan vara för hög. Man skulle också kunna tänka sig att äga bolag som bara är okey (sämre än good) vid ett riktigt lågt pris. Men jag kör inte heller den strategin.

Filar på en egen matris, och tänker såhär, även om deras är enklare. Hur tänker du? Har du någon mindmap eller modell för sälja/köpa/behålla?





11 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen modellen har börjat tillämpa den i stor utsträckning sen du tipsade om den. Jag ska se om jag kan göra en egen variant av den jag med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser fram emot det inlägget. Försökte göra en egen anpassning men modellen är bra precis som den är. Just "business momentum" är nog viktigt att tänka på.

      Radera
  2. Tack för länkarna, ska ta mig en titt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker de är duktiga och finns säkert mycket annat att ta med sig från presentationen. Notera att de kommit med en ny, och där är matrisen inte med, utan de har illustrerat det i form av en 3d-variant, som möjligen inte är lika intuitiv.

      Se då sid 16: https://www.grandeurpeakglobal.com/documents/grandeurpeakglobal-pres-20190930.pdf

      Radera
  3. Gillar också modellen! Och tror att det är lite så jag jobbar; även om jag inte formulerat det så elegant. Kan tänka mig bolag som inte är världsbäst om priset är det rätta. Det gäller att komma ihåg att för hög värdering är en stor risk, även vid investering i ett riktigt fina bolag, och omvänt, som Bell Equipment jag skrev om för några veckor sen. Vid p/e 3 behöver man inte ställa lika höga krav!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Bell är nog good (eller great?), mycket lågt pris och ok business momentum?

      Radera
  4. Undrar var någonstans på Gustavs matris detta inlägg hamnar? 😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det går nog inte in under "fantastiskt" och antalet kommentarer (momentum) kunde varit bättre. Men hoppas att det är good i alla fall!

      Radera
  5. Bra modell och bra utbyggd! När jag läste inlägget först fattade jag inte riktigt nyttan men nu har poletten trillat ner.😂
    Skulle dock vilja kasta om plus och minus tecknen på pris, enklare att se + som signal för högt pris och tvärtom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, kanske att plus och minus ska kastas om även om det riskerar att bli kortslutning hur man än gör. Det är ju ett plus med låg värdering :)

      Radera