söndag 3 november 2019

Globala svenska småbolag del 3


Till sist kommer vi till de bolag där jag nog bestämt mig för att inte köpa. Men jag har inte lagt mycket tid, kan ha missförstått helt och aktier är en smaksak. Allt utgår också från mina högst subjektiva preferenser och begränsningar. Men oavsett orsak så föll CJKMMNS-bolagen mig inte i smaken för tillfället, med ett undantag.

C-rad. Medicinteknik av det avancerade kravet är säkert superbra, men för svårt för mig. Jag kan inte bedöma dem. Ser att försäljningstillväxten är god och stabil, men att förstå bransch och konkurrens övergår mitt (nuvarande) förstånd.

JLT Mobile Computers ser stabil ut utifrån flerårsöversikten på Introduce. De säljer tåliga datorer, framförallt till USA. Visst agerar de i en nisch, men jag förstår varken vilka konkurrensfördelar eller marknadsandel de har. Säkert ett bra bolag, men ser inte det unika (kan vara fel på min syn, men ändå, led mig gärna framåt via kommentarer då). Skulle kunna vara en okänd vinnare på hållbarhetstemat, jag menar, produkterna går väl aldrig sönder?

Kopparbergs är för mig svårbedömt, trots imponerande historik. De är snåla med att ge information och mitt Indonesiska mjölkbolag och Sydafrikanska badrumsbolag är mycket lättare att följa. Jag kan inte bedöma marknadsposition, varumärkets styrka, eller en normal tillväxttakt. Brexit är en risk. Tror inte heller på produkterna utifrån hälsoaspekter, utan tänker "Coca-Cola". Och är de verkligen "premium"? Däremot är de på 5 och 10-årshistorik ett superbolag. För en positiv syn, se Curreen Capital som summerar: "excellent business with exceptional management, selling at a reasonable price". Kanske är det så man ska se på saken?

Medicover. Jag har läst på lite grann, men förstår inte konkurrensfördelarna. Intressanta marknader och branscher, men gör de något unikt? Kan såklart missa något här. Men som en klar motpol har jag kikat på ett polskt bolag, Benefit Systems, där jag snabbt fattade det unika (även om det föll på annat). Nej, Medic over and out för mig. Med risk för att missa något.

Mycronic. Hög andel Asien, god historisk tillväxt. Hade som vanligt svårt att förstå, trots djupdykning i årsredovisning och presentationer. De verkar inte heller förväntas öka vinsten på två år. Men här finns något, om man skrapar på ytan. På senaste puben nämnde jag "Mycronic" och fick en genomgång av Rullstolsinvesteraren. De har det där speciella som är höga marknadsandelar på en intressant marknad. Jag kan inte beskriva så det hela så bra, men liksom Rullstolsinvesteraren kan Börsplus det. Bolaget ska flyttas upp till intressanta kandidater!

New Nordic Healthbrands säljer globalt och kan gynnas av en ökad hälsotrend. Men... ni kan gissa vad som följer... jo, jag förstår inte vilka konkurrensfördelar de har. Visst, varumärken finns ju alltid, men räcker det? Ser inte att de dominerar någon typ av nisch utan är en i mängden och en liten spelare på varje marknad. Med det sagt så ser historiken bra ut, liksom tillväxt och lönsamheten. Kan de vara ett i positiv mening "THQ för hälsokost" där hittat en metod för att radda upp hälsokostsuccéer? Hursomhelst ett positivt omdöme från Börsplus

Systemair. Jag kan förutsägbart nog inte heller här se några direkta konkurrensfördelar. Men läs själv och avgör på sid 7. Styrkor ja. Egentliga konkurrensfördelar, nja? De talar även på sid 18 i senaste årsredovisningen att konkurrensen förstärks.

Synpunkter?
Är det något av dessa bolag som ändå borde vara högintressant för mig? Är medveten om att jag snabb-ratar bolag med svepande kommentarer som "kan inte förstå konkurrensfördelarna". Med en annan strategi eller mer kunskap kan bolagen istället vara favoriter.

Vore nyttigt med input och diskussion. En enda klok kommentar kan göra att jag får kläm på något unikt som jag missat. Och just det som är svårt att hitta vid en ytlig genomgång kan vara extra värdefullt att uppmärksamma.

8 kommentarer:

 1. Intressanta bolag men inget jag kikar närmare på i dagsläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår! Mycronic kan kanske ändå vara ett alternativ till Micro Mechanics. Gillar dem bättre, men man kan komma åt samma megatrend eventuellt. Fortsatt är Mips starkaste kandidaten.

   Radera
 2. Jo, Mycronic har skymtat i periferin på min screener som inkluderar tillväxtvärdering, tack vare ROE på 30% och Reinvestment Rate på 25%. De har dock inte stuckit ut tillräckligt mycket kvantitativt för att jag ska ha orkat kika noggrannare på dem än :-) Tillväxten verkar också ha avtagit lite och det sista kvartalet även backat gentemot samma kvartal föregående år. Kul om någon kollar närmare på dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är något svåra, men kan som sagt finnas något där. Får se hur mycket jag hinner kika, men kommer definitivt se vad Börsplus skriver i fortsättningen om dem, och försöka lyssna på någon presentation m.m.

   Radera
 3. Vill bara hoppa in här och säga att jag uppskattar dessa inlägg (med tillhörande kommentarer) och ser fram emot fler allteftersom du hittar nya bolag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att höra! Får ta ett till inlägg när jag hittat fler bolag.

   Radera
 4. Roligt att kunna inspirera till en förnyad titt. Du hade litet funderingar kring vallgravar runt Mycronic. När det gäller maskritarna så har de monopol på hela den marknaden och det finns ingen konkurrent som är i närheten av det dem gör. För övrigt vill jag att du tittar på den lilla presentationsfilm som finns på den här sidan: http://www.mycronic.com/en/about-mycronic/in-brief/

  SvaraRadera