söndag 17 mars 2019

Köpa Home Depot i tidigare läge?


Spaningen efter spegelinvesteringar fortsätter. Förra veckan var det Avanza som testades som "tidsresa". Den här gången kollar jag på Filippinernas motsvarighet till Home Depot. Filippinerna är som sagt en tillväxtekonomi och BNP-tillväxten är över 6 procent. Medelklassens tillväxt nämns i en bra artikel. Man kan tänka sig att detta bolag fångar just den tillväxten.

Wilcon Depot 
Wilcon Depot är den ledande heminrednings- och byggvaruhandeln i Filippinerna, tänk Home Depot i USA. De kom in på börsen så sent som 2017 men har funnits i landet sedan 1970-talet och i större skala sedan 2003. Här en video som visar hur affärerna ser ut.

Se gärna uppgifter om värdering och prognoser på 4-traders, hemsidan, och senaste presentationen. Presentationen kring IPO:n ger en bra bild av konkurrensen.

Nyckeltal
I dagsläget handlas bolaget kring 16 PHP och P/E är kring 38 på rullande tolv månader. För 2017 ligger nettomarginal på 8 procent, ROE på 14 procent.

På prognoser hos marketscreener är P/E för 2019 ca 32. Det förväntas sjunka till 26 för 2020 och 22 för 2021. Sammantaget är bolaget inte billigt och tillväxt är inprisad.

Positivt och negativt
Positivt är att
 • Liknande affärsmodeller håller globalt, ofta är det några få stora aktörer. 
 • Dessa typer av bolag är ännu inte särskilt drabbade av e-handels framväxt. 
 • Ett favoritfondbolag, Grandeur Peak, är inne i bolaget
 • Just heminredning och byggrelaterade inköp kan fånga medelklassens tillväxt fint. De rör sig från låg till övre medelklass, se gärna tabell 8 i den här rapporten.
Negativt är
 • Att bolaget är ungt på börsen, vilket alltid är en risk. 
 • Värderingarna i Filippinerna är höga och Duterte är också en risk även om det inte är så troligt att han lägger sig i den här typen av bolag. 
 • Allt inom retail kan påverkas av e-handeln. Home Depot är innovativa. Kan ett mindre bolag leverera på den punkten utan att dra på sig för mycket kostnader? De har online, men hur långt fram är de?

Synpunkter
Tror du det är värt att kolla vidare på caset? Jag tror att den ledande kedjan kommer gynnas av medelklassens framfart och att det är en väldigt lång trend. Men värderingen är i högsta laget. Jag tror bolaget är värt ett högt pris, men betalar ogärna över P/E 20 på förväntad vinst två år framåt.

Vad tror du om detta bolag? Jag landar nog i "för dyrt" men är högst påverkbar :) Hade bolaget haft samma historik, marknadsposition och värdering som Italtile hade jag köpt direkt.

PS) Tittar även bland annat på Concepcion (AC/rulltrappor), Century Pacific (burkmat), Philippine Seven (7-eleven) och Macroasia (flygunderhåll). Om någon vill kika på dem och diskutera vore det kul!

6 kommentarer:

 1. Värderingen kanske är i högsta laget? Den borde komma ner så småningom kan man tycka.

  Intressant case annars!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, lite väl dyrt är det. Om det är rätt bolag är jag beredd att betala, men landar hittills i bevakning. Tack för kommentar!

   Radera
  2. Instämmer med Stefan! Annars ett fint bolag. Förvånansvärt svårt att hitta något i landet som ju är jätteintressant, med ett visst minus på politisk risk med nuvarande president.

   Radera
  3. Ja, kikar på några men ingen är klockren, ännu. Och helst inte alltför hög politisk risk i bolaget.

   Radera
 2. Instämmer med både Stefan och Framtids, lite för dyrt nu och kanske även politisk risk med landets ledning. Men ett intressant bolag med tillväxt och som är värt att bevaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Jag går på rekommendationerna och avvaktar. Men bolaget är på bevakningslistan.

   Radera