söndag 10 mars 2019

Köpa ett "Avanza" i ett tidigare läge?


En fördel med att titta globalt när man investerar är att man kan hitta "spegelinvesteringar". Alltså att utgå från ett ett lyckat västerländskt bolag och köpa en kopia i tidigare läge. Jag har nu hittat en motsvarighet till Avanza i Filippinerna. I bästa fall kan sådana bolag vara tidsresor där köper ett bolag tidigt, dessutom på en marknad som växer snabbare.

Filippinerna är en tillväxtekonomi och BNP-tillväxten är över 6 procent. Bolagens målgrupp medelklassen, växer starkt. Här är en bra artikel om det. Om man ska köpa bolag i Filippinerna är det lågutdelare som gäller eftersom källskatten är 30%. En utdelning beskattas då med 45% eller i värsta fall 60% om man inte kan göra avdrag. Köp i vanlig depå är det som gäller.

Kort om bolaget
COL Financial är ett småbolag som är Filippinernas största oberoende internetmäklare för privatsparare. Aktiehandel är deras kärna, men de har även ett fondtorg vilket de är först med i landet. De tjänar pengar på räntenetto, courtage och avgifter av olika slag. Jag uppfattar ändå att de står på spararnas sida. De försöker utbilda folk via olika kundcenter och event. Och senast jag kollade på deras Facebooksida puffade de för indexfonder. Se gärna hemsidan, IR-sidorsenaste rapport och investerarpresentation. Antalet kunder ökar ganska snabbt och stabilt kring 20% per år.

En överblick av marknaden för nätmäklare finns i denna artikel. I korthet så är COL den största och mest välkända nätmäklaren och har troligtvis den bästa produkten.

Nyckeltal
I dagsläget handlas bolaget kring 18 PHP och P/E är kring 18 på rullande tolv månader. Bolaget är skuldfritt.
 • ROE TTM 31%
 • ROE snitt 5 år 22%
 • EPS-tillväxt snitt 10 år 11%
 • EPS-tillväxt snitt 5 år 4%
 • Cash flow-tillväxt snitt 5 år 4%
 • Revenue-tillväxt snitt 5 år 8%
 • Revenue-tillväxt snitt 3 år 10%
 • Revenue-tillväxt TTM 27%
Jämförelse med Sverige
Trots att COL är störst har de bara 250 000 kunder av 100 miljoner människor. Man kan jämföra med Avanzas 830 000 kunder av 10 miljoner människor. Om COL, galet hypotetiskt, skulle ta halva landet skulle de växa 200 gånger, jämfört med Avanzas 6 gånger. Och sett till antalet människor i landet är potentialen 10 gånger större än hos Avanza. Och man kan väl gissa att folk snabbare blir rika i ett land med 6% BNP-tillväxt än med 1%?

En viktig skillnad är att alla kör samma courtage, 0,25%. COL är alltså inte en lågprisaktör utan konkurrerar med andra faktorer som sajt, utbildningar, kundnöjdhet och utbud. En risk är att priskriget kommer till Filippinerna. Men till skillnad från Sverige är COL den klart ledande aktören. Ungefär som om Avanza inte hade haft Nordnet att tampas med, även om sånt kan sporra utvecklingen. 

Något att ha med sig är att sparkulturen nog är rätt annorlunda. Här är en läsvärd artikel på temat. I artikeln sägs att 8 procent har någon form av sparande eller försäkring. Extrem potential? Eller så tar förändring tid eftersom mentaliteten "här och nu" lever kvar?

Positivt och negativt
Positiva faktorer som gör mig sugen på köp:
 • COL är en av få stora aktörer vilket troligen är något strukturellt. Bankerna kommer alltid premiera sitt eget utbud, vilket skapar utrymme för Avanza, Nordnet, Schwab och COL.  
 • Historien visar att de nätmäklare som var störst ofta fortsätter leda. First mover advantage? Eller så är det survivalship bias, att vi bara ser de som lyckats?
 • Marknaderna är oftast lokala, inte globala, trots att vi talar om digitala verksamheter. Som exempel lanserades den första nätmäklaren i Malaysia under 2017.
 • Betygen av COLs anställda är goda.
 • Marknaden att växa på är enorm, både i antal människor och ökad rikedom.
 • I grunden är bolaget lätt att bevaka. Är de fortfarande den största nätmäklaren? 
 • Få fonder är inne i bolaget, men några finns. Och en seriös japansk firma har köpt in sig.
 • Ganska lång och stabil börshistorik.
Ett antal negativa faktorer och risker finns också:
 • Riktigt svårköpt bolag, dålig omsättning, maxcourtage, telefonorder, källskatteproblematik, you name it. Då måste man vara såväl övertygad som långsiktig. 
 • Lär går sämre i sämre tider. 1/3 av av intäkterna är från räntor och aktielån.
 • Saker kan förändras ganska snabbt i den digitala världen. 
 • Priskriget har inte kommit till Filippinerna. 0,25% Courtage är standard. Här finns risken för marginalsänkning och bolaget är inte bäst på pris. Trenden globalt är lägre priser, jfr med Robin Hood i USA och denna rapport.
 • Den stora ökningen för Financial services är från övre medelklass till hög medelklass. I Filippinerna är rörelsen mer från låg till övre medelklass. Ska de köpas om 5-10 år?
 • Inga av mina favoritfonder är inne i bolaget.
 • Duterte är nog en risk i sig.
Överkursnegativt
Men jag har även några mer detaljerade negativa saker som jag funderar på:
 • Är de tillräckligt noggranna? Årsredovisningen för 2016 och 2017 finns inte på webbplatsen, Presentationer finns för nästan alla kvartal. 2017 skedde ett misstänkt dataintrång. Rapporten i somras var 5 dagar sen även om de sade till innan. 
 • En intäktspost genom åren under other income förstår jag inte, exempelvis:”Meanwhile, other income included P17.2 million worth of trading gains from the sale of clients’ unexercised stock rights”. Hur kan de tjäna pengar på det? Blir det konstiga incitament?. 
 • Vinst- och försäljningsökning senaste 5 åren är inte fantastisk, däremot har de tagit fart på slutet, viket bland annat kan ha att göra med att de lanserade ett fondtorg. 
Synpunkter?
Jag är väldigt intresserad av detta case. I bästa fall är det ett tidigt Avanza i ett tillväxtland. Tesen är simpel, att en framväxande medelklass kommer att spara mer och att den största aktören gynnas. Men jag är rädd att bolaget går (mycket) sämre i lågkonjunktur och att det fortfarande är för tidigt.

Kan inte bestämma mig om det här är ett klockrent, högrisk, simpelt eller svårt case. Potentialen är enorm, men nog finns det risker. Har varit hyfsat nära att köpa in en provpost, men det här är ett bolag och bransch man faktiskt kan åsikter om som hobbyinvesterare! Så vad säger ni? Vad gjorde att Avanza/Nordnet lyckades, vad är viktigast i ett sånt här case?

Ps) Tack till @framtidsaktier @aktieaffärer och @nils_petter87 på Twitter som jag diskuterat caset med och fått värdefull input från. Följ dem gärna!

25 kommentarer:

 1. Helt klart ett intressant case men synd på maxcourtage och så, inget jag skulle våga ta ett stort bet på. Bra spaning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårhandlat och dyrt är minus, men om caset är "rätt" så kan jag köpa det ändå. Input på bolaget kan påverka, jag kom nära köp, men inte hela vägen fram än.

   Radera
 2. Intressant bolag! Kan mycket möjligt vara en fin investering. Det är väl möjligen den potentiella priskonkurrensen som skrämmer mig lite. Sen är ju källskatten ett minus i Fillipinerna, men jag brukar å andra sidan inte låta skatterna styra. Dessutom är det ju ingen högutdelare. Den åker in på bevakningslistan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, sämre resultat i lågkonjunktur, eventuell priskonkurrens och hur stark moaten är får mig att tveka. Men har dem på "aktiv bevakning" och kommer nog till beslut efter kommentarerna på inlägget.

   Radera
 3. Hej Gustav

  Skalfördelar och lågkonstnadsstruktur är antagligen den enda konkurrensfördel man kan ha i denna bransch.
  Följande skriver Morningstar om Schwab;
  "Our moat rating for Charles Schwab is wide. We think the company’s massive scale gives it a cost advantage that few can match. Its cost advantage can easily be seen with its industry-leading sub-20 basis points of expenses per dollar of client assets."

  Andra aktörer som också antagligen har en Moat är Interactive Broker i form av lågkostnadsfördel och massiv skala.

  Jag tvivlar på att man har en Moat på att endast ha den bästa produkten om man inte också har lågkostnadsfördel.

  Filippinerna är intressant och unikt på så sätt att det är enda landet i östasien & sydostasien som är katolskt och engelskspråkig, vilket beror på att landet varit en i spansk koloni i 300 år och amerikansk koloni i 50 år. Vidare har Filippinerna ett strategiskt läge mitt i handelsstråken mellan Kina, Australien och övriga Sydostasien. Vidare har landet en stor andel ung befolkning.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, tyvärr försvinner lågkostnadsfördelen om alla har samma pris. På kort sikt kanske det är bra (bättre marginaler) men alla blir mer lika. Hade de varit prispressare hade jämförelsen med Avanza och Schwab varit mer träffande.

   Vad kan de då ha för andra fördelar? Bättre sida är flyktigt. Investerarutbildningar och sparcenter i olika delar kan skapa lojalitet. Överhuvudtaget kan ett rykte som största (och bästa) småspararmäklare göra att de växer vidare, och nöjda kunder sprida ordet vidare.

   Men dessa är mycket osäkrare faktorer och mindre beständiga än att vara billigast aktör. Det som ändå sticker ut är att de har de enda oberoende fondtorget. Banker kommer vilja sälja sina fonder, och här kommer du åt ett bredare utbud. En nischaktör har något speciellt just här, men hade det varit kombinerat med lägsta pris hade det smällt högre.

   Se länken för deras fondtorg: http://investingengineer.com/investing-in-mutual-funds/

   Sammantaget är bolaget och marknaden intressant men att de inte är prispressare gör det svårare att bedöma (och framförallt skapa) moat. Tack för bra input, jag ska fundera vidare!

   Radera
 4. Förlorade en lång post men jag tror att du fundamentalt tänker fel här Gustav. Personer som precis kommit upp till medelklass tittar på att skaffa ett bättre hus, bättre skola och framtid för sina barn etc. och inte aktier. Titta på Sverige från 50/60 tal och framåt, vilken generation började att handla med aktier på allvar och i vilket omfång? Ny medelklass köper fonder, ofta hos den bank de är hos för tillfället om de inte bara sparar på ett bank konto. Du är minst en generation senare innan du kan räkna med aktier och även då inte som någonting som folksport.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket möjligt att jag tänker fel här, jättebra med kritisk input. Svaret kan mycket väl vara att caset är alldeles för tidigt. Starkaste argumentet att det inte är för tidigt är att bolaget ökar antalet kunder med 20% per år. Fler blir intresserade. Men det är i en högkonjunktur. Om bolaget varit för tidigt kanske antalet kunder hade växt med 5% per år?

   Men jag vet inte om ökat kundantal är bästa måttet. En del tyder på just att det är för tidigt. Artikeln i inlägget talar om att det både är pengar och attityd som gör att bara 6-8 procent investerar. ”Delayed gratification isn’t easy for Filipinos. Most of us live in the now.” Och attityder hänger kvar även om man får mer pengar. https://business.inquirer.net/230072/filipinos-not-invest?utm_expid=.XqNwTug2W6nwDVUSgFJXed.1

   Och visst ökar man sin användning av ”Financial services” generellt vid högre inkomster, se sid 8 långt ner: https://www.hsbc.com.vn/1/PA_ES_Content_Mgmt/content/vietnam/abouthsbc/newsroom/attached_files/HSBC_report_Consumer_in_2050_EN.pdf

   Men hur mycket av den ökningen stämmer för Filippinerna, och särskilt för sparande? På sid 5 rör de Filippinerna främst från lower middle till upper middle till 2050. Och det är först vid high middle class som investeringarna tar fart på allvar?

   Ska fundera en vända till, men caset hade varit starkare om fler hade tagit sig upp till sista trappsteget i rikedomsskalan. Hus och sånt går före, bra input! Bolag som Concepcion (AC/rulltrappor) och Century Pacific (burkmat) kan vara bättre ur det här perspektivet. Och jag håller dessutom på att undersöker ett husrelaterat bolag!

   Funderar vidare men input hittills gör att caset är svagare än innan!

   Radera
 5. Själv skulle jag tveklöst avstå att köpa. Är man tveksam strunta i det. Det finns andra fiskar i havet.

  Lite om min investering i Multibintang. Anledningen till att jag valde bolaget är att det har allt man kan önska sig som investerare. Problemet är att är dyrt att köpa man får ha det i en vanlig depå. Sedan får man inte den där marknadskänslan som jag tycker är så viktig. Detta att förstå vad det är som händer. Hur har det gått? Först hände ingenting sedan hände ingenting fick dock en utdelning. Plötsligt har aktien avancerat 20% på några månader. Har faktiskt inte klurat ut varför. Sedan har vi detta med valutan. Att räkna på indonesiska rupier är lärorikt bara det.

  Tror att jag kommer att addera till min investering. Mitt råd är att välja ett "lätt" bolag. En enkel produkt. Det finns så mycket klydd runt omkring och man har inte råd att handla i aktien. Går man in skall man vara helt övertygad. Det var jag med Bintang för det är något unikt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloka råd! Försöker själv välja enkla bolag och COL kan helt enkelt vara för svårt :) Och vid tveksamhet finns ju 30 000 andra aktier att välja på.

   Och Bintang, håller med, det bolaget är unikt. Visst är det är en nackdel att inte kunna ha känslan för marknaden. Försöker få det genom att följa bolag/marknad under längre tid, läsa på, hitta forum, och helst någon lokal kontakt.

   För Indonesien kikar jag förutom på bolagets sidor och www.idx.co.id på denna nyhetssida: https://www.idnfinancials.com/MLBI/pt-multi-bintang-indonesia-tbk

   Hittar inget särskilt som förklarar förändringen. Enda nya är detta, men snarare negativt: https://theinsiderstories.com/new-indonesias-alcohol-excise-may-affect-beer-brewers-profits/

   Jag kan fråga en indonesisk bloggare jag har kontakt med om Bintang om du vill. Kan också vara något marknadsrelaterat, båda mina indoensiska gick bra i januari.

   Radera
 6. Hade varit kul med lite information om vad som hänt. Hade Coca-Cola aktien stigit 10% så skulle det finnas massor av förklaringar. En konsumentaktie rör sig inte kursmässigt på det sättet har även KO i min portfölj och man kan skaffa sig hur mycket information som helst. Aktien är så genomlyst att både köpare och säljare vet vad man får. Är svag för konsumentaktier de är svåra att förlora pengar på om man har det minsta tålamod. Hur som helst kom det här kursrycket som en överraskning. Kan bloggaren eller någon läsare komma med in put så mottages det med tacksamhet.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skickat ett mejl nu. Återkommer sen!

   Radera
  2. Fått svar, ingen särskild orsak (troligen) utan allmän börsuppgång. Fick också tips om att kolla in den här bloggen och det ska jag göra för intressanta uppslag: https://www.thpartner.com/

   Radera
  3. @Gustav

   Tack!

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
 7. Att spegla lyckade affärsmodeller i andra ekonomier är spännande. Kolla svenska Fram som bl a gör just det i Vietnam och Indonesien. Klarna, Blocket och Tradera för att nämna några. Skall bli kul att följa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fram är spännande. Har kikat på dem tidigare men avstod då, vilket var synd, även om det var rationellt utifrån min filosofi: http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2017/12/fram-skandinavia-litet-exotiskt-men-val.html

   Allt beror på hur väl man ska förstå caset. På en nivå är det enkelt, göra om det som lyckats i andra länder. Men själva bolaget är lite spretigt och svårt. Högst lovande investmentbolag med många rörliga delar att analysera. Stannar man vid bra idé och bra människor (vilket man kanske ska) så är det enklare.

   Kommer följa dem men just nu går de in under "för svårt" och "för svag historik" för mig, men risken att jag fortsätter missa något är uppenbar.

   Radera
 8. Träffade grundaren i samband med att de tog in pengar i början av året. Han imponerade. Jordnära och sund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt är alltid viktigt, särskilt för nyare bolag som Fram.

   Radera
 9. Har länge funderat över din fascination över Indonesien, ett knepigt land i mina ögon. Phillipinerna tror jag däremot väldigt mycket på.
  COL låter intressant men det verkar för komplicerat för mig. Alla bolag inom bank/finans tycks kräva en master inom redovisning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bank/finans är lite klurigare. Kommer kolla fler case i Filippinerna, vore trevligt att försöka nå den tillväxten, om jag hittar rätt bolag.

   Radera
 10. Jätteintressant bolag men som framkom i kommenterarna låter det inte orimligt att bolaget och landet kan ligga i ett för tidigt skede, kanske tom ”en generation” för tidigt?
  Men ett allvarligt minus tycker jag ändå det där att senaste ÅR inte är publicerad, den vill man ju ha och känns lite mer än bara ”överkurs-negativt”:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tagit till mig och avvakta/bevaka är det som gäller. Men det kommer fler bolag som kanske passar bättre, vi får se.

   Årsredovisningarna kommer generellt lite senare där så behöver inte vara bolagsspecifikt, men visst, kan vara mer än överkurs, så är det :)

   Radera
 11. Betr aktiehandlare så överger jag nu Avanza med deras stigande courtage för småposter och lägger mina innehav hos LF Bank där jag betalar 20 kr resp 0.05% vilket är OK, frågor på detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billigt och bra! Och courtagehanteringen kunde vara bättre, var väl en debatt om detta: https://www.realtid.se/inte-bara-priset-som-ar-viktigt

   För egen del har Avanza bästa utbudet av möjliga marknader, och jag är mycket nöjd i övrigt, så jag stannar där.

   Radera
 12. thank you for the information

  https://flatx.com.ph/

  SvaraRadera