söndag 3 februari 2019

Gästinlägg: En Seg Gasells resa



Nu blir det något så ovanligt som ett gästinlägg, av signaturen Seg Gasell.

Tack vare min vän, kollega och ”aktie-mentor” Gustav började jag 2009 intressera mig för aktier. Fick då ett arv och idag är kapitalet nästan fyrdubblat. Till stor del har vi jobbat på samma jobb i alla år vilket gett många samtal och ”korridorsnack” och jag har främst Gustav att tacka för ett fantastiskt intresse! Ska även nämna att den i aktiebloggvärlden kände Stefan Thelenius (Z2036) sedan ett par år också jobbar med oss vilket är jättekul! 

Är självfallet medveten om den kraftiga medvinden efter finanskrisen till idag och det blev ju helt rätt att ”gå in” 2009, men med det sagt har jag ändå presterat bättre än jämförbara index. Följer, förutom Gustavs och Z2036, även bloggen ”Framtidsinvesteringen”. Lyssnar på poddar i löparspåret och till jobbet, bl.a. Kvalitetsaktiepodden (min favorit), Börspodden och Avanzapodden.

Så till strategi och portföljfördelning.

Strategi
Vår strategi har från början haft fokus på ”värdeinvestering” och långsiktiga innehav. Helst i smallcap då potentialen att växa är större. Till stor del har vi följts åt med bolag även om jag oftast varit den följande parten! :-) Vi har t.ex. kvar våra längsta innehav i sydafrikanska Famous Brands och vi gick samtidigt in i kanadensiska NorthWest Healthcare, men det var Gustav som hittade och gjorde mig intresserad av bolagen. Av alla (säkert 100-tals) bolag som vi tittat på är det nog bara något enstaka där jag var ”först på bollen” men man kan ju vara bra på olika saker…:-)

Genom åren har jag blivit mer Sverige/norden-fokuserad (Läs ”stannat kvar”) än Gustav och har (ännu) inte vågat följa med på de mest exotiska äventyren som t ex Indonesien och Thailand. Har dock gärna köpt i såväl Sydafrika, Australien, Nya Zeeland som Singapore (Micro-Mechanics - mitt första i Asien). Självfallet även i Kanada (mitt största land efter Sverige). Bolagen får gärna handla med t.ex. Kina men jag har svårt för köp i länder med diktatoriskt statsskick eller osäkert regelverk för börsen. Internationellt känns det säkrast att hålla sig inom det gamla ”brittiska imperiet”.

Annars försöker jag oftast följa Gustavs checklista (Små marknadsledande tillväxtbolag i rätt branscher…”), även om det kan vara svårt att bedöma vallgravar och marknader. Lägger fortsatt stor vikt vid utdelningen, vilket Gustav nog har tonat ned. Att bedöma en Moat kan vara knepigt, att bedöma en hållbar utdelning kan vara enklare (även om det kanske inte borde vara det?). Lägger inte alls ner lika mycket tid på att själv hitta, analysera och bevaka bolag som Gustav och andra bloggare gör. Jag är istället ofta en ”följare” och på flera sätt gör jag skäl för mitt alias Seg Gasell! :-)

Portfölj i tre delar
Våra portföljer var rätt lika i början men min har blivit mer blandad och med indelningar på senare år. Likt börsen har det under hösten varit lite kaos i portföljen, nettosålde och kassan ökade till 20 % vid årsskiftet. Min enkla grundprincip är numera ”minst hälften utländskt, resten Sverige och kassa” och från och med i år tänker jag att portföljen har tre delar:
  1. Minst 50 % utländskt, ca 10 bolag och varje viktas 5 - 10 % av hela portföljen
  2. Minst 25 % svenskt, ca 10 bolag och varje viktas 1 - 5 % av hela portföljen
  3. Max 25 % i några svenska investmentbolag, en fond samt kassa. 
Del 1 och 2 är i grunden långsiktig och med fokus på småbolag (svenska midcap). För att hålla viktning över tid ”hyvlar jag av” vinster och ”fyller på” underpresterare, mer sällan i utländska bolag beroende på transaktionskostnader (courtage, valutaväxlingsavgift och spread). ”Köp och behåll” gäller alltså mest i del 1 (utländska) men jag vill vikta så att inget bolag blir mer än dubbelt så stort som det minsta. I praktiken får då varje bolag minst 5 % och som mest 10 % av portföljen som helhet.

De svenska bolagen handlar jag mycket oftare av två skäl: det är billigt och jag får mitt ”inlärda köp- och säljberoende” tillfredsställt, det är ju så kul att handla! :-) För det mesta hyvlas vinster av och fylls på i nedgångar men då och då byts bolag ut. Då svenska portföljandelen bara är 25 % får de 10 innehaven 1 - 5 % av helheten.

Del 3 är min senaste och här skiljer jag mig verkligen från Gustav. Började i höstas köpa några svenska investmentbolag och en fond som riskspridning och alternativ till kassa. ”Del 3” ska vara en ”no-brainer” dvs jag lägger ingen tid på att bedöma investmentbolagen och deras innehav, det gör de så bra själva. Storlek kvittar liksom antal bolag. Satt upp månadssparande till fonden, billigt och automatiserat. Då och då säljer jag andelar och fyller på i investmentbolagen så att de når 15 % under våren. Del 3 är dock mycket flexibel, ser egentligen hela Del 3 som en ”enda stor kassa” kryddad med lite potential och portföljandelen 25 % får inte öka (men gärna minska).

Bolagen i portföljen
Nedan bolagen i respektive portföljdel. Alla i 1 och 2 har jag ägt i minst 1,5 år, förutom senaste nyinköpen Paradox och Western Digital. Inom parentes bolagens av mig bedömda främsta egenskaper av vinsttillväxt och hållbar utdelning. Alla har utdelning (idag) men har samtidigt oftast tillväxt som ”främsta egenskap”. Några har jag mest för utdelningens skull och då gärna en månads- eller kvartalsutdelare. Ett bolag – Decisive Dividend – tror jag faktiskt kan uppvisa både och! Har mitt största individuella innehav i bolaget (8 %) och Gustav har skrivit mycket om dem, gjorde nyligen en mycket bra intervju med en ledningsperson! (LÄNK). Tycker även alla har en okej ”moat” men kan säkert diskuteras.

Del 1 - Utländskt
  • A2 milk (tillväxt) (tack Framtidsinvesteringen för idén)
  • Decisive dividend (utdelning, tillväxt)
  • Famous Brands (tillväxt)
  • Fondia (tillväxt)
  • Kitron (tillväxt)
  • Micro-Mechanics (tillväxt)
  • NorthWest Healthcare (utdelning)
  • Savaria (tillväxt)
  • Sea Link (tillväxt)
  • Somero (tillväxt)
  • Western Digital (tillväxt) (Senaste tillskottet, tack Stefan för idén!)

Del 2 - Svenskt
  • Bahnhof (tillväxt)
  • Bonäsudden (utdelning)
  • BTS (tillväxt)
  • Castellum (hoppsan ett large cap – katten bland hermelinerna?.., utdelning) 
  • Ework (utdelning)
  • Nilörngruppen (tillväxt)
  • SJR (utdelning)
  • Paradox (tillväxt, börjar bli stort men ligger på en liten lista) 
  • Vitec (tillväxt)  

Del 3 - Investmentbolag och kassa
  • Bure
  • Investor
  • Kinnevik
  • Latour
  • Svolder
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  • Kassa 

Vad tycker du om min strategi och portföljindelning? Vore jätteintressant att få kommentarer och input om hur din egen strategi (och portföljstrategi) ser ut.

/Seg Gasell

6 kommentarer:

  1. Trevlig investerarresa och fin sammanställning. Tycker strategin verkar genomtänkt. Om du ska ändra något i bolagsväg kan man fundera på om Castellum är något överskattat. Däremot är Latour något som förtjänar hög vikt, bästa investmentbolaget i Sverige? Gillar att de tar hänsyn till megatrender och har ett långsiktigt fokus.

    Själv har jag sålt eWork, men där kan du i bästa fall få både utdelning och vinsttillväxt. Mycket hänger dock på marginalen och konjunkturen. Till sist: Vi håller tummarna för Decisive :)

    SvaraRadera
  2. Tack! Ja, håller egentligen med om Castellum och har också monskat kraftigt i dem under hösten när ATH. Har dock svårt för att dumpa dem helt då de är en av de längsta utdelningshöjarna i Sverige, men vi får se. Ework har jag minskat lite i och de kanske ryker helt om man inte kan tro på lite vinsttillväxt igen. Decisive håller vi verkligen tummarna för! :)

    SvaraRadera
  3. Kul att läsa om din resa och en fyrdubbling på 10 år är inte fy skam! Du vet hur mina portföljer ser ut men en annorlunda innehavslista hittar du här

    Ser fram emot mera aktiesnack och vårt gemensamma arbete för konsumentnytta :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar!
      Ja, din innehavslista är riktigt imponerande, den måste ha tagit lång tid att bygga upp. Självklart ska vi prata mer aktier - och även göra konsumentnytta!

      Radera
  4. Kul att läsa om din resa och strategi. Grymt att ha fyrdubblat portföljen på 10 år! Kul att se att du har Nilörngruppen i portföljen. Jag tror själv mycket på bolaget och den är ett av mina topp 10 innehav i portföljen.

    SvaraRadera
  5. Tack för kommentar!
    Ja, Nilörn är trevligt. Hur ser din lista med 10-topp innehav ut?

    SvaraRadera