söndag 29 april 2018

Reserapport från Thailand


Jag har varit i Thailand och Indonesien i 5 veckor och bjuder på en reserapport i två delar. Först Thailand där jag var i Bangkok samt en liten fiskeby vid kusten. Del två handlar om Indonesien. Resan gjordes med familjen och var till stor del en semesterresa. Men såklart hann jag kika på bolag även om djupdykningarna uteblev. Av någon anledning var majoriteten inte sugen på att besöka avlägsna kofarmer eller tejpfabriker. Mycket märkligt :-)

En kul grej var att jag själv var omnämnd i första podden jag lyssnade ikapp på utomlands, Tänker på Aktiekompisars avsnitt om exotiska investeringar.

Generella skillnader mot här
Till att börja med har Thailand och Indonesien såklart stora skillnader jämfört med Sverige. Detta är några saker jag fastnade för:
 • Värmen är det uppenbara. Man kan vara utomhus året om och deras "NIBE" sysslar med AC. 
 • För transporter är mopeder standard. Smidigare att ställa om till elmopeder än elbilar då?
 • Säkerhetstänkandet är lägre, elledningarna trassligare, men antalet hjälmar är på uppgång. 
 • Allt vatten dricks på flaska, och maten och snackskulturen är annorlunda. Bröd och ost är inte lika "hett" som här men mjölk finns på hyllorna. 
 • Det är skräpigare, särskilt i Indonesien. Tomra får gärna expandera till dessa länder.
 • Folk är vänligare och mer öppna än i Sverige (eller en fördom pga att de gillar turister). Hursomhelst tror jag inte att vattenfestivalen (Songkran) hade kunnat slå i Sverige.
 • Kontanter är det som gäller, särskilt utanför storstäderna.
Sen tror jag framtiden skiljer sig ännu mer. En spännande spaning om den framtida befolkningstillväxten i Asien finns i denna presentation på Visual Capitalist. Det beskriver caset för Asien och afrika väldigt smidigt. Tack @alexeliasson för tweeten som gjorde att man hittade den. Framtidsinvesteringens tidigare inlägg är också läsvärt på temat.

Bolag jag spanat på i Thailand

Resebolag
Jag åkte med Norwegian till Bangkok och planet var en Dreamliner från Boing. Och Airports of Thailand är bolaget bakom Bangkoks flygplatser. Som överkurs finns Bangkok Aviation Fuel and Services, som dessutom har respekterade Mawer Funds som ägare. Man kan för övrigt konstatera att planen blir bättre och bättre vilket säkert är en faktor i megatrenden "mer resande". Lockas inte riktigt av något bolag, och de första är för stora. För resandetrenden har jag valt andra bolag (just nu bara Sealink, men Straco finns på radarn).

Butiker
Seven Eleven finns överallt i Bangkok och Thailand. Bolaget bakom dem är CP-All. Sett till marknadsposition och butiksnät är de klart dominerande. En bubblare är Familymart som också fanns, men på färre ställen. Tesco är välbekant men har mer av större butiker. CP-All är ett för stort bolag för mig, men kan säkert fungera som en nischad Thailands-konsument-fond.

Produkter
På butikshyllorna finns mycket av Taokaenoi men även Taro (dvs Premier Marketing, som jag ägt). Just Taokaenoi är ett intressant bolag eftersom de är störst på snacksmarknaden inom sjögrässegmentet. Produkterna smakar något "annorlunda", men det är ju den asiatiska snackstraditionen också.

President Bakery är stora på bröd och kakor och känns igen genom varumärket Farmhouse. I den lilla fiskebyn där vi var fanns två brödsorter. Farmhouse och ett noname-bröd. Farmhouse var väl förpackade och saftiga och tog slut mitt på dagen. De billigare noname-bröden låg kvar och blev torrare och torrare och gillades av myror. I större butiker är det säkert inte samma skillnad, men på små orter kan detta President Bakery ha en mycket bra position. Däremot är jag inte helt såld på bolaget, eftersom det växer för dåligt. Bröd är också en lättare produkt jämfört med mjölk.

En detalj är att mjölk och yogurt-märkena har namn som Dutch Mill, Dutchie och Thai-Denmark.

Övriga bolag
Siam Wellness är Thailands ledande Spa-bolag som fanns i ett köpcentrum där jag var, utan att testa. Men jag är fel målgrupp. De riktar sig främst mot Kinesiska, Japanska och Koreanska turister. Såna såg man i mängder. Bolaget blir då ett bra spel på turismen till Thailand och till viss del äldre som har tid att resa och säkert uppskattar spa. Problemet är att bolaget knappast är oupptäckt och rätt dyrt. Men nog är det ett bra och enkelt spel på Asiatisk turism.

En kul grej, för de mindre, var att Mumintrollen, fanns att köpa i ett stort köpcentrum, precis bredvid en Koreansk klädkedja som heter Åland. Tror de flesta andra besökare missade finlandskopplingen.

Tre saker att ta med mig
1. Taokaenoi var mer dominerande än jag trodde. Riktigt stark position med hyllor i A-lägen i alla butiker. Populariteten går inte att ta miste på. Bolaget har kommit ner i pris och ska undersökas närmare. Får bli ett eget inlägg om dem!

2. Besökte en lokal bokaffär och nog ser det ut som att Kavastus Trender har nått Thailand? :-) Eller är det någon efterapare som dessutom lyssnar på Daft Punk eller glömt ta av sig MC-hjälmen? Vem vet!

3. Konkreta läget i ett köpcentrum och varumärkets styrka spelar stor roll. När vi besökte en Ben & Jerrys-bar i A-läge fylldes den på med folk hela tiden . Den närliggande Hägendaz-baren med B-läge blev mer och mer desperat. En inkastare blev två och till sist tre, vilket slutade i en slags konsert med tydligt budskap (antar jag) och hemska melodier. Men likväl valde folk Ben & Jerrys.

Är det något Thailändskt bolag du tycker jag borde titta vidare på? Och känner du till något intressant Thailändskt bolag jag missat?

21 kommentarer:

 1. Kul reserapport och jag ser fram emot del 2! Att Ben & Jerry tycks vara populärt där borta glädjer en Unilever-ägare som jag :-)

  Välkommen hem Gustav!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ja, Ben & Jerrys gör något helt rätt även om det såklart är en liten mätpunkt :-)

   Radera
 2. Familymart fanns i alla länder vi besökte. Tror mer på dem än 7/11. Billigare priser, samma sortiment och idé
  Men detta pratade vi ju lite om 😀
  //björne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Familymart kan vara något! Börsnoterat i Japan, så att det går att köpa. Däremot ett ganska stort bolag (precis Large-cap) så inte helt inte enligt min strategi. Men ska kika närmare ändå, och 7/11 får se upp :-)

   Radera
 3. Intressant inlägg! Mumin är verkligen populärt i Asien, det finns många muminbutiker i asiatiska länder och mumintvserien är ju dessutom gjord i Japan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Mumin och Japan, ja det borde ju funka fint. Kul spaning!

   Radera
 4. Själv ser jag fram emot del 2. Alltid kul att läsa din blogg. Lite tankar kring detta om var framtiden finns. Ingen vet var denna framtid och dess ekonomiska utveckling finns. En person som varit statsminister i Sverige meddelade att framtiden finns i Afrika. Själv tror jag inte för ett ögonblick att framtiden finns i Afrika. Skulle det vara så att denna befolkningstillväxt är så viktig måste man ställa sig frågan: Hur kunde det komma sig att det brittiska imperiet kunde kontrollera större delen av jorden med en befolkning på runt 50 miljoner? Solen gick aldrig ner i imperiet!

  Kommer inte Kina ha enorma problem med sin ständigt åldrande befolkning? Det tror jag.

  Peter Lynch skrev i On Up on Wall Sreet följande. När allt kommer om kring föredrar jag att investera i USA.

  Finns det något jag lärt mig under den tid jag läst bloggar så är det vilket fantastiskt land USA är när det gäller investeringar. Här finns de bästa företagen och de bästa system för att investera.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att höra!

   Sant där att befolkningstillväxt givetvis inte är allt. Länderna måste för det första fungera. Och det måste innebära mer köpkraft för att bolagen ska gå bättre. Och befolkningspyramiderna är högintressanta för varje land.

   Jag tror nog, taget från en bok, att imperialismen är mer av en parentes i långa loppet. Boken heter World Side Right Up, och den har bland annat riktigt bra och tabeller på BNP från 1500-talet och framåt (rekommenderas). Tesen är att det återgår till det normala. Men väldigt många av mina bolag finns i brittiska gamla kolonier så jag tar indirekt med mig en viss dos imperialism :-)

   Inget ont om USA och det är kvalitet och förutsägbart. Men också en väldigt välbevakad marknad. Och den ekonomiska världen går långsamt österut. Men stabilitet och spelregler ska inte underskattas. Om jag köpt mer välbevakade och större bolag hade flera USA-bolag tagit plats.

   Radera
  2. Ah, missade en länk jag ville få med som går in på mer saker än enbart befolkningstillväxt: https://www.pwc.com/gx/en/issues/economy/the-world-in-2050.html

   Radera
 5. Gustav,

  Är alltid intresserad av folks personliga tankar kring saker och ting. Egentligen helt ointresserad kring att kommunicera med hänvisning till länkar hit och dit.

  Tycker frågan trots allt kvarstår. Var skapas företag som Microsoft, Apple och Facebook? Dessa bolag skapas i USA. Det finns en enorm dynamik och rörlighet den som vill investera i detta land möter ett motstånd som man egentligen inte kan föreställa sig var det är.

  Tror inte att den ekonomiska utvecklingen går österut! Hur många gånger har snacket om Brasilien varit igång. Skulle jag satsa på två länder hade det varit Danmark och Finland.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, visst kommer de från USA. Silicon Valley och dess skapelser är något utöver det vanliga. Min övertygelse är ändå att långsamt blir Kina, Indien, Indonesien, Filippinerna etc, blir allt viktigare i betydelse. Så många fler människor. Så många fler utbildade människor. Men det är ingen sanning utan en övertygelse!

   Något jag däremot inte är övertygad om är Brasilien. Med öst menar jag egentligen Asien, ASEAN och den regionen. Brasilien och Sydamerika har sina problem och demografin är inte alls lika positiv som i Afrika.

   Danmark och Finland är konsekventa och stabila och har haft bra börser historiskt. Kan mycket väl tänka mig aktier därifrån men har tyvärr haft svårt att hitta bra tillväxtcase där (dock var ett finskt bolag riktigt nära portföljen i våras).

   Radera
 6. Fjällräven fanns på H&M senast jag var där med samma prislapp som Sverige. Såg en Japan och ett gäng thai för ca 3.5 år sedan med dessa. Blev chockad, köpte inget i fenix n00b som man är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte haft några Fenix Outdoor i portföljen, tyvärr. Trots att jag hade ryggsäcken själv som liten.

   Radera
 7. Jaså du! Det är där du har varit. :-) Välkommen hem. Vi får diskutera Thailändska investeringar på aktiepuben på torsdag. Songkram är fö en häftig upplevelse att ha varit med om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thailand var riktigt bra, Indonesien också! Ser fram emot ett snack på puben. Vattenfestivalen var helt annorlunda än något man varit med om här, total folkfest.

   Radera
 8. Jag glömde ju att skriva att CP förutom 7-11 har en stor köttproduktion med skinkor och korvar samt specialcharkbutiker för de lite mera välsituerade klasserna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, säkert ett bra och diversifierat bolag som ju syntes överallt. Med en ”enklare” strategi som tillåter välbevakade storbolag hade jag helt klart övervägt köp.

   Radera
 9. Trevlig reserapport! Och alltid kul att se bolag på plats. Själv blir jag mest nyfiken på Taokaenoi som jag tycker har mycket av det jag letar efter. Möjligen ligger den lite högt i värderingen just nu. Men värt att hålla koll på kommande rapport.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det blir till att analysera Taokaenoi som nästa bolag, helt klart. Gå till botten med sjögräset :-)

   Radera
 10. Hoppas ni hade det trevligt i Thailand.

  En sak att ta i beaktning gällande CPALL och alla bolag kontrollerade av CP är corporate governance. Senaste insiderhärvan var när CPALL köpte Siam Makro (MAKRO TB). De är också kända för att inte spela helt schysst mot sina suppliers. Ett exempel: https://coconuts.co/bangkok/news/critics-call-7-eleven-boycott-may-7-11/. Pga sin dominanta ställning och ägarfamiljens inflytande leder det sällan till några långvariga eller större problem. Men något som man bör vara medveten om.

  Taokenoi är definitivt ett intressant bolag, Andrew intervjuade grundaren och VDn Ittipat Peeradechapan för knappt ett år sen. Du kan läsa intervjun här om du inte har sett den: http://becomeabetterinvestor.net/blog/business-dna-taking-seaweed-to-the-masses/. Det har även gjorts en film om honom, har dock inte sett den än: https://www.imdb.com/title/tt2292955/

  Sist men inte minst, AOTs aktie har gatt riktigt bra de senaste åren. Bolaget har ju en monopolställing och direkt exponering mot tillväxt inom turism. De senaste månaderna har det dock varit extrema problem på den gamla flygplatsen Don Mueang i Bangkok. De klarar inte av kapaciteten och har inte lyckats bygga ut. Inrikes ska funka helt ok, men ej internationella. Mycket lågprisbolag som AirAsia och Nok Air som nyttjar Don Mueang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade det riktigt trevligt!

   Bra synpunkter där om CP-ALL. Om de inte är schyssta mot underleverantörer m.m. går bolaget bort, för mig. Intervjun med Taokaenoi ska med till inlägget, mycket intressant. Och flygplatserna, körde andra flygplatsen som tur var, även om det var förseningar ändå. Tack för input!

   Radera