söndag 28 januari 2018

Saratoga gånger tre


Dags för Saratoga-frossa på bloggen, vilket knappast hör till vanligheterna. Saratoga? Öh? Namnet klingar möjligen bekant för de med järnkoll på Amerikanska frihetskriget eller australiensiska fiskar.  Mer okänt för resten. Vi ska ändå dyka ner i några bolag som inte har så värst mycket gemensamt förutom namnet Saratoga. Jag hittade det Indonesiska först och sen är det nog google som trodde att jag är intresserad av investmentbolag och Saratoga (vilket i och för sig stämmer!).

Saratoga Investama
Indonesiska Saratoga Investama (3660 IDR) är ett högkvalitativt litet investmentbolag. De har spridning på tre olika sektorer: konsument, infrastruktur och naturresurser. Bokfört värde (NAV) har växt med 37% per år sedan 2008. De tittar på en mängd case och plockar upp ett fåtal nya bolag per år. Äger i dagsläget 11 noterade och 11 onoterade bolag.

Argumentet för att äga något sånt här är att du får en aktiv ägare som handplockar bolag, även onoterade. De kan vara ett alternativ till en Indonesienfond. Som enskild investerare är det betydligt mindre övermodigt att köpa detta än att ge sig på enskilda stockpicks. Bolaget är diversifierat och fint men jag inte överförtjust i olje- och palmoljedelen. Och köp i vanlig depå till maxcourtage ett minus.

Här är bolagets hemsida, uppgifter på Financial Times och senaste presentationen. Se särskilt bild 5, 6 och 9 som visar utveckling i NAV och hur kräsna de är vid nya investeringar.

Saratoga Investment Corp
Amerikanska Saratoga Invest corp (22 USD) är en liten högutdelare med gedigen historik. Riktigt roligt är att de inriktar sig mot små bolag med starka konkurrensfördelar (visst låter det bekant?). Mindre roligt är att de ger ut lån, vilket nog bör ses som en commodity. Ok, till viss del är det ägande också men ett rent småbolags-investmentbolag hade varit mer lockande.

Hursomhelst är historiken stabil och direktavkastningen mot skyhöga 9 procent. Men det här med att låna ut pengar till hög ränta... om småbolag går dåligt så kan detta Saratoga-bolag gissningsvis drabbas hårt. För att ens fundera på detta bör man nog sätta sig in mer i så kallade Mezzanin-lån. För egen del kan jag mer om Mazariner. Är också lite emot att investera i USA, eftersom det är en så välbevakad marknad. Då är det ännu mer sannolikt att hög direktavkastning tyder på hög risk.

Här är bolagets hemsida, uppgifter på Financial Times och 4-traders samt senaste presentation.

Och en bonus-Saratoga!
När jag gjorde research på Decisives braskaminer, så möttes jag också av en Saratoga-video. Ett ställe som säljer braskaminer heter just Saratoga. Stort frågetecken för jingeln i början som har en motverkande effekt på köplusten. Men fortsättningen med beskrivningen av kaminerna är bättre!

Synpunkter?
Till sist den givna frågan: Vilket Saratoga skulle du helst investera i? Jag tycker den indonesiska kan vara vettig, i alla fall vid en snabb titt!

9 kommentarer:

 1. Intressanta bolag, och man kan komma åt riktiga godbitar om ledningen har en filosofi man gillar. Naturresurserna sorterar dock bort den indonesiska för mig. Har kikat på en sydafrikansk ett tag, och det blir nog ett inlägg på temat framöver...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker indonesiska Saratoga är intressant, men just när man plockar in olja och palmolja blir det att gå för långt. Man borde inte gå åt "commodity-hållet" även som en del av ett investmentbolag tänker jag (och det är inte heller hållbart). Men spontant ett vettigt sätt att få Indonesien-exponering trots allt eftersom det mesta i bolaget är bra.

   Kul att läsa om det sydafrikanska framöver!

   Radera
 2. Det Indonesiska bolaget låter mest intressant om det inte hade varit för courtage och depåkrav.

  9 % DA låter mums för en utdelningsinvesterare men just det segmentet är allt annat än stabilt är min erfarenhet via Prospect bl a.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för att ta sig över courtage och depåkrav måste det vara något alldeles extra. Där är olja och palmolja en stötesten. Håller med om att USA-Saratoga troligen är för riskfyllt, trots god historik.

   Radera
 3. Tycker både Saratoga US och Indonesia låter intressanta. Lånedelen håller nog även mig borta från USbolaget men har iofs funderat på investering i såväl Lendo och även ägt Swedbank, varför skulle ett låneföretag i USA vara sämre...eller mer riskabelt?
  Saratoga Indonesien verkar mest intressant, reagerar inte direkt mot olja (ägt Shell) då mänskligheten fortfarande är beroende av en stor del och det kommer fram alternativ mer och mer, det finns idag betydligt värre verksamheter att välja bort. Palmolja däremot vet jag för lite om, används det bara i mat och är hälsovådligt?
  Om det frågetecknet rätas ut verkar bolaget superintressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oljan och palmoljan är en ganska liten del i Sarataga, kanske för liten för att utesluta. Visst är olja nödvändig nu, men jag vet inte om den är framtiden och hållbarhet tror jag kommer som investeringstema och då exkluderas möjligen detta bolag av fonder.

   Palmolja finns i princip överallt. I kakor, parfym, livsmedel, tvål, you name it. Kritiken är dels regnskogsrelaterad (shop-shop för mer palmoljepalmer) och att nyttigheten i produkten inte är på topp. Samtidigt är det en av världens mest använda fetter. Just det gör mig tveksam, både palmolja och olja är "commoditys".

   Radera
 4. Bolagets kurs kollapsade helt under finanskrisen - och är inte i närheten av den kursen. Hur kunde det gå så illa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saratoga invest corp alltså...

   Radera
  2. Antar spontant att lån till småföretag sågs som en stor risk 2008. Helt klart något man ska överväga om man ska ta in bolaget i portföljen, men jag tycker inte det är så intressant (trots utdelningen). För stor risk.

   Radera