söndag 7 januari 2018

Innehav jag funderar på - och två kandidater


Dags att kika närmare på fem innehav jag funderar på och två friska alternativ.

Som en disclaimer äger jag alla nämnda bolag här förutom köpkandidaterna. Jag har gjort en mini-minskning både i Northwest och Decisive i slutet av 2017 (men har typ samma procent som innan). Northwest har jag för övrigt inga betänkligheter emot alls, se inlägget om dem, där är bara frågan om strategi. Den stora förändringen är att jag dragit ner en hel del i Somero nu under veckan.

Bolag jag funderar på

Famous Brands (115 Rand) har jag ägt sedan 2010 men de har efter misslyckat jätteförvärv hamnat i viss finansiell brygga. Hur ska de uppnå tillväxt när skuldsättningen är så hög? Kan bli en period där de måste beta av skulder. Dock en tydlig "moat" i Sydafrika och de är Afrikas största restaurangbolag. Vid närmare eftertanke undrar jag varför inte Afrika räcker? Lätta Ratos-vibbar med ny person vid rodret. Men likväl ett kvalitetsbolag med suverän historik senaste 5 åren. Storägaren Arisaig överväger att sälja, och kanske även jag. Det läskiga är också om det går (ännu) sämre i UK. Debt/equity har i alla fall sjunkit från 165 till 147 senast. Står för 6 % av portföljen idag.

Decisive Dividend (4.20 CAD) har en väl hög skuldsättning (debt/equity på 1.15) vilket höjer risken. Funderar ändå starkt på att åtminstone ge dem till q4 som brukar vara ett starkt kvartal. Sett till vad som annars finns i portföljen borde de kanske ha en lägre andel. "Problemet" är bara att de äger riktigt fina bolag som de köpt billigt. De kan också köpa något ytterligare när som helst. Vintern i Kanada/USA har varit kall nu på slutet, vilket kan gynna braskaminer. Ledningen äger 35% själva. Men de är aggressiva med utdelning, skulder och viss kompensation. Innehaven är "givet köp", jag önskar bara att de byggde kassa för att få ner skuldsättningen. Står för 6 % av portföljen idag.

Matahari Department (11 500 IDR) har dålig tillväxt senaste året, pga trögare konsumenter. En viktig fråga är om fysisk retail i stora butiker är framtiden? Men det är stor skillnad på butiker i ett land där antalet köpcentrumen ökar starkt, jämfört med t.ex. USA som har för mycket. Matahari är en ankarhyresgäst och särskilt stora på landsbygden. De samarbetar även med Disney, vilket tyder på kvalitet. Frågan är hur mycket e-handeln egentligen förstör, se denna graf. Men trenden i USA är tydlig. Trots att Alibaba och Amazon kommer till Indonesien undrar jag hur de fixar logistiken. Om jag säljer kan jag inte köpa tillbaks, jag äger dem i Kf. Men ökad konkurrens skrämmer och kanske har jag bättre case. De är också ett högst välbevakat smallcap och jag fokuserat på ännu mindre och oupptäckta bolag. Står endast för 2 % av portföljen idag..

LiveChat (42.20 Zloty) är ett riktigt svårbedömt bolag. Finns verkligen "moat"? Siffrorna indikerar det och de är extremt lönsamma. Troligen topp 3 i världen på ROE till rimlig skuldsättning och med tillväxt. Endast brittiska Rightmove och Park Group är före (om inte Pund/pence ger fel siffror). Det svåra i LiveChat är att Facebook kliver in, dock troligen som freemium, jfr detta blogginlägg som dock verkar positivt i överkant (notera att det är skrivet av LiveChat-anställd). LiveChat kan jag tänka mig att sälja allt i, behålla, eller till och med öka. Är ovanligt kluven och behåller nog som det är. Står för 5 % av portföljen idag.

Somero (330 GBX) är det mest cykliska bolaget i portföljen, även om det är oklart hur cykliskt det är. Egentligen ska man inte ha hög andel i något cykliskt och jag har minskat både tidigare och nyligen. Men nog kan det finnas en Trump-trigger. De är ett amerikanskt bolag, noterat i UK, och gynnas som bolag av sänkt skatt. Och verksamheten gynnas om amerikanska bolag tar hem pengar och bygger i USA. Något Live-chat-kluven här med och allt från sälj allt till behåll finns i korten. De gick uselt under finanskrisen - där är risken - men plus för tråkig verksamhet (betongmaskiner). Men att ha mycket i dem efter många goda år kan vara tveksamt. Står för 5 % av portföljen idag.

Northwest Healthcare (11.36 CAD) De är ju en given favorit när det gäller stabilitet. Men de kan nog aldrig bli en femdubblare inom 5-10 år. Ett alternativ kan faktiskt vara att slakta denna kassa(ko) för tillväxtcase. Jag har i olika sammanhang nämnt dem som "kassa", men högräntekonto utan insättningsgaranti är mer rätt. Kan ett byte till ett eller två tillväxtcase och mer riktig kassa ge mer utväxling till samma risk? Kanske det. Samtidigt gillar jag verkligen modellen att ha Northwest istället för en större kassa (såklart mer risk, men ändå). Kör nog vidare på det. Den känns som en helig (kassa)ko som levererat. Står för 8 % av portföljen idag.

Två kandidater
Jag kikar mest på Micro-Mechanics och Straco, två bolag i Singapore. Se bra analys och diskussion hos Framtidsinvesteirngen och Phantas.

Micro Mechanics har jag ändå ovanligt svårt att förstå när det kommer till verksamheten/branschen. Men bolaget ser högst trevligt ut på alla sätt men konkurrenter och bransch-förändringar är nog rätt svårt att hänga med i. Cykliska inslag finns men de säljer spadar-och hackor mer än letar guld. De som tillverkar maskinerna för tillverkning av kretskort m.m. är jag mer tveksam till av det skälet. Klurigheten är exakt hur cykliska de är och om jag vågar lita på ledningens ord att de inte har någon konkurrent med lika brett utbud (har i alla fall inte lyckats motbevisa det!).

Stracos tveksamheter är att vi pratar om utländskt (Singapore) ägande i Kina. en risk om Kina blir mer protektionistiskt? Anläggningarna innebär helt klart "moat" men risken för reglering från Kinesisk håll tar kanske bort en viss del av möjligheterna till övervinster. Och tillväxten beror delvis på om de kan köpa/bygga nya anläggningar. Min tes för Asien är att vara försiktig med Kina och satsa på starka lokala aktörer. Men det här är superspännande trots invändningarna, ett slags asiatisk Parks- and Resorts. Jag har ratat det tidigare, men inte alls omöjligt att jag tänker om.

Synpunkter?
Vad säger du om eventuella förändringar? Jag tänker mig nog åtminstone sälja Matahari, som är så liten del av portföljen och där har vi H&M-problematiken i annan tappning. Funderar på köp i Micro Mechanics eller kanske ännu hellre Straco som är mer ocyklisk. Man kan ju också öka i befintliga innehav, som Sealink och Logistec, vilket skulle göra portföljen mer fokuserad än med något nytt.

Och vågar man behålla Somero med sina smått cykliska betongmaskiner som rusat? 5 procent i dem är väl ändå bättre än 7-8 som det var innan? Men är de för cykliska för att ens äga att om man hårdrar det hela? I alla fall på toppen (?) av en högkonjunktur?

Tacksam för input! Vilket eller vilka bolag hade du tagit bort? Och tror du Straco är något för mig?

23 kommentarer:

 1. Jag skulle ha avvecklat Decisive och Northwest. Decisive har fina innehav, men gillar inte ledningens filosofi att dra på med utdelning innan man har kassaflöde. Northwest har jag själv haft, men tycker inte att bolaget är fullt så säkert som många tror, Brasilien ett skakigt land och man har en del skuld. LiveChat förstår jag inte tillräckligt bra, men att Facebook ger sig in i leken låter inte helt tryggt för bolaget...

  Tycker både Micro Mechanics och Straco skulle passa fint i portföljen! Har mm och funderar starkt på Straco.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar! Får fundera.

   Northwest tycker jag ändå helt klart är på väg åt rätt håll. Skuldsättningen och utdelningsandelen går ner och AFFO upp. Men det är inte bergsäkert, nej. Men de har långa kontrakt och binder lånen. Det jag fastnar för i senaste presentationen är ändå sid 6 och sid 13. En hel del lån läggs om 2018 och 2019 och då borde de väl kunna få ner räntorna på dem: http://www.nwhp.ca/Mailers/2017-Q3/Q3-17%20Investor%20Presentation.pdf

   Radera
 2. Intressant som alltid läsa dina och andras tankar angående för mig exotiska bolag kan doxk inte låta bli undra om du har något emot aktier i vårt eget område europa/skandinavien?

  Försöker själv på olika sätt leta fram objekt men lyckas oftast hitta bolag där jag kan föreställa mig från +20% till 2ggr-3ggr och de senare mångdubblarna kommer oftast med skyhög risk.

  Skannade nyss vår svenska börs och där får jag fram mest fastighets(+relaterade)bolag, dock hittade jag även concordia som jag själv har en mindre klatt i som har en intressant topp på 58:- att sikta på från dagens 13:- för den hoppfulle. Det gäller förstås att konjunkturen blomstrar framöver så efterfrågan fortsätter stiga och min egen enkla FA gav mig en säljzon mellan 24:- - 33:- (eget kapital skrivs till runt 26:- per aktie).

  De enda jag idag kan se bli 5 - 10 taggare hittar jag bland råvarubolag, biotech sektorn, ny introduktioner samt bolag med Blockchain i namnet ;)

  ps jag har en utländsk aktie som verkar ge mig utdelningen utan att dra skatt är det något även ni har erfarenhet av? ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget emot svenska och Europeiska bolag förutom att demografin i vissa fall är emot. Kollar vi på Concordia så är det inte min typ av bolag sett till verksamhet och historik. Sen kan det vara en fantastisk investering (vad vet jag, bara att den inte passar mig :-)

   Utländska aktier där det inte dras skatt kan förekomma, beror på vilket land det gäller, dvs vilken eventuell källskatt som dras.

   Själv har jag inte uteslutit råvarubolag men då måste de vara stabila, vilket inte är helt lätt. Kollade på Afrimat (sten & grus i Afrika) och blev något lockad, även om det inte blev köp.

   Radera
 3. Hej,
  Famous Brands
  Det är en sjuka som spridit sig bland företag på tillväxt-marknader att förvärva västliga bolag där förutom Famous Brands även Jollibee och Universal Robina gjort sig skyldiga till samma sak och jag förstår inte riktigt grunderna till dessa förvärv. Jag är nöjd med att endast äga Discovery i Sydafrika och vill nog inte ha mer exponering än så mot detta land även om den politiska utvecklingen på senare tid är mycket positiv.

  Micro Mechanics
  Jag gillar generellt sett bolag som tillverkar consumables eller engångsprodukter (tex C.R. Bard, BDX etc) och om jag har förstått det rätt så tillverkar Micro Mechanics bland annat ett slags precisions-verktyg som måste ersättas efter relativt kort tid. Microchip är extremt cykliskt och bolag inom detta gebit kommer antagligen få mycket stryk i nästa recession, men de bolag som tillverkar förbrukningsvaror kommer helt klart klara sig bättre. Jag skulle däremot först vilja bilda mig en uppfattning om detta företag har en moat innan köp och hur ser inträdesbarriärerna ut från tex hungriga kinesiska bolag? Jag är dock lite försiktig med cykliskt även om det just nu ser ut som att inget kan stoppa denna ovanligt seglivade Bull-market.
  Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input på Famous Brands och Micro Mechanics.

   Famous Brands tror jag velat bredda sig utanför Afrika och sett UK som en del in i Europa. Men, man kan ju undra varför de måste dit. Kan ha att göra med att de vill ha en Rand-hedge och att UK är likt Sydafrika. I detta fall skulle de även ta konceptet (Gourmet Burger Kitchen) till Sydafrika, så någon slags logik där kanske.

   Har du förresten någon åsikt om Straco? Mindre cyklisk tänker jag, och jag är något närmare köp där än i Micro-Mechanics. Micro-Mechanics är något svår att få grepp om, Straco lättare faktiskt.

   Radera
  2. Hej,
   Kinesiskt turism eller resande är en Megatrend som jag finner mycket intressant att få exponering mot. Straco borde vara ett bolag som kan kapitalisera på denna trend. Precis som flygplatser borde de ha någon slags moat, men det gäller att de fortsätter med lyckade investeringar för att driva trafik i takt med att konkurrensen ökar.

   Jag kan däremot förstå din oro för statlig inblandning(Särskilt för utländska bolag). Det finns en anledning till att det endast är Kina som har IT-bolag som kan jämföras med Google, Facebook och Amazon, vilket beror på att de har gynnats av staten på bekostnad av utländska bolag och därmed har dessa kvasi-monopol kunnat växa fram på ett sätt som exempelvis inte skett i Europa.
   Ett tema som jag investerar utefter är att kinesiska marknadsledare inom tex IT utsätts för begränsad konkurrens från utländska bolag (men risken för statlig inblandning finns även här).
   Skuld-problematiken i Kina är däremot oroande och därför vågar jag inte investera allt för mycket i detta land.
   Lång: Tencent, Sealink
   Bevakning: Travelsky
   Mvh Per

   Radera
  3. Tack där, blir till att fundera vidare! Straco ägs förresten till 22% av ett bolag kopplat till Kinesiska staten (borde nämnt innan). Det kan ju vara någon slags trygghet och de har även en styrelserepresentant. Och med Stracos kassa kan de dra nytta av eventuellt sämre tider, men visst något med Kina gnager.

   För Sealink kan jag tipsa om 8i Holdings senaste rapport som går igenom framtidsutsikter m.m. för dem.

   Radera
 4. Vågar inte komma med någon konkret input, du har ju haft rätt i det mesta än så länge :-)

  DD är väl det mest skakiga som jag aldrig skulle våga ha stora summor i men det vet du sen innan ;-)

  Vi syns i veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det återstår att se om jag tänker "rätt" i de här frågorna :-)

   DD är klurig. Trots allt äger ledning/insiders 35% av bolaget så de vågar. Men några 35% av portföljen i Decisive lär det aldrig bli!

   Just nu feber (jul och nyår var en sjukstuga) men hoppas peppar peppar vara på jobbet så snart som möjligt. Vi ses!

   Radera
 5. Alltid spännande läsning Gustav, men ingen input att bidra med =)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med - bra läsning! Gillar att följa Gustavs blogg som en motvikt mot det alltför Sverigefixerade aktiekommentariatet.

   Radera
  2. Tack! Försöker dra mitt strå till stacken!

   Radera
 6. Matahari hade jag varit nervös över. Även om trenden är annorlunda mot i väst är det svårt att veta om de bara kommer "hoppa över" det steg och komma ifatt. Tänker på ex Afrika som hoppade över fast telefoni direkt till mobil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo lite nervös är jag, även om jag verkligen tror det är skillnad på land och land. Men visst, kan bli sälj på den! Tack för kommentar!

   Radera
 7. Straco is interesting, I've had a good look in the past. We don't own it as yet.
  Chief concern for me is how profitable the Shanghai Aquarium is. A few years ago the CFO suggested the replacement cost for the aquarium in Shanghai might be US$100m. Anyone valuing the asset on the earnings stream will rightly value it much, much higher. Only problem is if someone else does build a new and better aquarium, or Shanghai Changfeng Ocean World expands meaningfully. The magic in an asset like this comes from driving the additional incremental tourist through the facility at an increasing price. New competition is the Achilles heel.
  The other concern is what happens when the land lease runs out in 2037, I'm not sure what is customary in China. Should we think of this as an infinite asset or a 20-year asset?
  It's definitely on my watchlist though.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Great reflections. I think the replacement cost of US$100m might be in the upper end considering the total building cost of SOA was around that number, although it was some years ago. Stracos Aquarium (SOA) will, over the long run, see increased competition, that's in the nature of business. As to date the increased competition, such as Disneyland, have not affected SOA to any largest extent. One reason for that might be prime location of SOA which more or less gives it a narrow moat. This upcoming summer will be interesting with the new Ocean World opening. I think this will affect SOAs numbers, to what extent I don’t know.

   I recently invested in Straco because of its history of excellent management but I am well aware of the risk with increased competition in Shanghai. It’s also important to remember that Straco rides the tailwind of the ever growing Chinese middleclass which might compensate for the increased competition. On top of that the company have great liquidity and could easily buy or build an attraction that substantially would increase their topline.

   Considering management good nose for business, they have proved it for decades, I think it is a great time to invest now when investors are afraid of Ocean World competition and shares can be bought at attractive levels.

   Radera
  2. Thanks GB for a great comment with relevant and insightful questions! Straco is on my watchlist to. And thanks Phantas for your clearification and input.

   Radera
 8. Somero.
  Visserligen cykliskt men borde ändå inte vara likacykliskt som cement- och bygg industrin, tycker jag. De prodecerar ju verkligen "hackar o spadar" med kvalitet och i en allmän nedgång i byggandet kan det nog vara så att många beställare vill ha max kvalitet på betongytorna. En bransch som säkert vill öka kvaliteten på olika ytor är försvarsindustrin globalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ha varit för snabb och "rädd" i min minskning. Men kollar man 2008-2012 så tog det tid för dem att komma tillbaka. Man kan dock argumentera för att de rider på vågen "bättre byggkvalitet" och särskilt när de har kassa, inte är lika sårbara. Tänker nog behålla den andel jag har idag.

   Se för övrigt ny riktkurs på dem som nämns i forumet, vilket kom in efter att jag minskat: http://www.iii.co.uk/investment/detail?code=cotn:LSE:SOM&display=discussion

   Radera
 9. Jag skulle aldrig investera i kinesiska nöjesparker och särskilt inte de som har djur involverat i sin struktur. Kineserna är ökända för sin extremt hårda hållning till djur. Det kommer hela tiden små antydningar till djurrättsskandaler och när fokuset flyttas från de vidriga hundätartraditionerna så kommer tillstånden i de kinesiska djurparkerna att formligen explodera i västliga media. Tänk apan Ola så har du en bra bild av hur det kommer att låta.
  En helt annan fråga: varför kan du inte köpa tillbaka något du har sålt från din KF, finns det alltså en specialregel för kf?
  Rullstolsinvesteraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en faktor jag inte tänkt på. Vet inte om Singapore-ägandet gör det bättre, och man borde i alla fall gräva i vad bolaget själva säger om saken. Ska göra det.

   Avanza har ändrat vad man får äga i en kapitalförsäkring och ISK och inget exotiskt är numera tillåtet. Om jag ska köpa tillbaka får det därför bli i vanlig depå.

   Har förresten sålt Matahari nu.

   Radera