söndag 26 november 2017

Vilka portföljbolag kan bli 5-baggers?


Jag vill att mina bolag, med ett undantag, ska kunna bli 5-baggers inom 10 år. Stefans Thelenius fina kalkylator säger att 20 procents årlig totalavkastning krävs för att ge 500 procent på 10 år. Det är en mycket hög målsättning som kan nås på olika sätt, t.ex. 4 procent direktavkastning och 16 procent kursuppgång. En 5-bagger är förresten en aktie som går upp 400 procent, men 500 procent på 10 år blir tydligare. För 1000 procent på 10 år krävs ca 28 procent per år.

Man bör se 20 procent som en vision och det behöver inte gå vägen för ens något av bolagen. Men jag vill att chansen ska finnas. Jag tror det är lätt att misslyckas om man siktar lågt från början. Hos vissa bolag kan man nästan direkt att de inte kan ge 20 procent i 10 år. Om man potentiellt ska få grym tillväxt kan man inte köpa färdigvuxna Large-cap-bolag eller sega högutdelare.

Vad krävs för en 5-bagger?
För 5-baggers, men särskilt 10- och 100-baggers bör man leta efter vissa egenskaper:
  • Lågt marketcap
  • Riktigt stark tillväxt
  • Starka konkurrensfördelar
  • Hög avkastning på kapitalet
  • Bra ledning
Kom ihåg att bolaget ska ju ha ett 5 gånger större marketcap om 10 år, vilket bör vara lättare för ett mindre bolag. Se även det tidigare inlägget om mångdubblare

Har portföljbolagen det som krävs?
Ett mål på totalavkastning på 20 procent kräver en stark tillväxt i försäljning och vinst. Jag vill helst att bolagen historiskt klarat av detta. Något sämre historik är också okey, men då vill man ju se en extra ljus framtid. Värdering, skuldsättning, kassaflöden är givetvis också viktiga, men här fokuserar jag på tillväxten i sig. Observera även det är gissningar, skattningar och en form av tankelek. Historisk överavkastning är ingen garanti för framtida överavkastning.

Savaria - Ja
Tillväxt: Försäljning 16,5 procent per år, vinst 14 procent per år (senaste 3 åren)
Megatrend: Demografin, fler äldre ger större behov
Möjlig avkastning. Ja, de kan nå 20 procent per år. De kan utan problem bli 5 gr större. Vinsten per aktie är upp ca 30 procent per år senaste fem åren så tillväxten finns där trots att senaste 3 åren ger svagare resultat.

a2 milk - Ja!
Tillväxt: Försäljning 70 procent per år, vinst 75 per år (senaste 3 och 5 åren)
Megatrend: Specialmjölk som ändå är mjölk, nyttighetsfokus
Möjlig avkastning. Ja, de kan definitivt ge 20 procent per år, med lyckat utfall mycket mer. Kan utan problem bli 5 gr större. Inte lika "säker" som Savaria dock. Det man är rädd för är en hype men det finns i alla fall få konkurrenter som gör samma sak. Hypen matchas av extremt bra resultat per aktie.

Northwest Healthcare - Nej, men har ett annat syfte. 
Tillväxt: Försäljningen har ökat med 22 procent per år (senaste 3 åren)
Megatrend: Mer sjukvård, fler äldre
Möjlig avkastning: Tror absolut inte de kan ge 20 procent per år. Direktavkastningens 7 plus säg 3-5 procent i kursuppgång är mer realistiska förväntningar. Fastigheter bör inte gå 500 procent på 10 år. Jag äger dem mer som ett högräntekonto än som en potentiell 5-bagger.

Discovery - Kanske
Tillväxt: Försäljning 10 procent per år, vinst 8 procent år (senaste 3 åren).
Megatrend: Försäkringar med påverkan och hälsofokus
Möjlig avkastning: Inte säker på att de kan göra 20 procent per år. De är för det första ett globalt midcap. Tillväxten senaste 3 åren har bromsat in, mycket pga kostnader för banklicens. Visst kan det gå fint, men de är mer av en "säker" 3-bagger istället för en 5-bagger. Gillar bolaget men är osäker på hur snabbt de kan växa. Måste bevisa att det är en tillfällig inbromsning och inte en permanent.

Decisive Dividend - Kanske
Tillväxt: För ryckigt för att få bra värden, men ca 30 procent i försäljning (senaste 3 åren).
Megatrend: Hållbarhet, men krystat. Effektivaste braskaminerna och slitdelarna håller längre
Möjlig avkastning: Sett till marketcap kan de lätt bli 5 gr större. Med en direktavkastning på 8 krävs "bara" 12 procent i kursuppgång. Men allt beror på hur nuvarande bolag växer och vilka fler bolag de kan köpa in. Inte någon "säkerhet" i bedömningen men jag tror de har 5-bagger-potential om man räknar in återinvesterad utdelning, dock med högre risk.

Vitec - Ja
Tillväxt: Försäljning 22 procent per år, vinst 28 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Nja, lite digitalisering då.
Möjlig avkastning: Hoppas att de kan göra 20 procent per år. De har det i sig historiskt men det kan bli svårare att växa. Dock fortfarande ett litet bolag, men det vill till att förvärvsstrategin fungerar på större och större, eller fler och fler bolag, samt att bra personer kommer in om gamla ledningen slutar.

Somero- Ja?
Tillväxt: Försäljning 20 procent per år, vinst 40 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Ja, bättre byggande.
Möjlig avkastning: De har gjort 20 procent per år med råge. Kruxet är de är inriktade mot byggande och det har varit goda tider. Men en växande nischmarknad finns där och så länge det inte blir 2008 i repris finns chansen. Men frågetecken för cykliska inslag.

Ekadharma- Kanske
Tillväxt: Försäljning 10 procent per år, vinst 30 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Nja, mer tejp till folket?
Möjlig avkastning: Tejpbolaget har gjort fin vinstökning med ca 25-30 procent per år senaste 3 och 5 men försäljningen är inte lika stark. Och tejp kan vara lite cykliskt. Osäkerheten är om försäljningen över tid är för svag (bland annan osäkerhet som kan finnas bland tejpbolag på andra sidan jorden). Mer ett kombinerat värde-/uppvärderings- och tillväxtcase än ett rent tillväxtcase. Har liksom inte den där starka uppfattningen om hur mycket mer tejp det säljs i Indonesien om 5-10 år.

Livechat - Kanske
Tillväxt: Försäljning 60 procent per år, vinst 63 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: LiveChat en naturlig kundkanal på webbplatser?
Möjlig avkastning: Historiken är det inget fel på utan den är snarare bäst i världen. Osäkerheten ligger i om bolaget har (tillräckliga) konkurrensfördelar och överhuvudtaget var det är om 5-10 år. Jag vågar inte påstå att historiken fortsätter framåt men om de bara kan ta sin del av LiveChat-kakan och behålla en premium-nisch borde det gå bra. Men risken är inte alls låg, Facebook nosar kommer in på marknaden, och frågan är hur långt fram man kan kika. Bevakar bolaget noga.

Famous Brands - Kanske/Nej?
Tillväxt: Försäljning 26 procent per år, vinst 1 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Afrikas växande medelklass
Möjlig avkastning: De har i många år extremt bra tillväxt men har nu fått grus i maskineriet. Ett misslyckat förvärv i UK är det som spökar, vilket också dragit upp skuldsättningen. I värsta fall har bolaget hamnat i brygga där de kan ha svårt att växa. Jag kommer bevaka hur Arisaig Funds gör, och bolaget nämns i deras senaste månadsrapport. Säljer de så säljer nog även jag, även om det tar emot. Bevakar utvecklingen och kan gå mot sälj.

Logistec - Kanske
Tillväxt: Försäljning 5 procent per år, vinst -11 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Vatteninfrastruktur
Möjlig avkastning: De har historiskt inte så stark tillväxt i sig. Resultaten senaste 3 åren är svaga beroende på ett dåligt resultat 2016. I detta bolag är det extra mycket "framtid" jag kikar på eftersom de förhoppningsvis kan ta sin del av alla "stambyten" av vattenledningar som kommer. Tittar man på resultatet senaste kvartalet, ok väl kortsiktigt, så har de tagit fart. Bevakar utvecklingen och att starkare tillväxten verkligen kommer.

Ultrajaya - Ja
Tillväxt: Försäljning 10 procent per år, vinst 29 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Mer mjölk i Indonesien
Möjlig avkastning: Vinsttillväxten finns där, men likt tejpbolaget är försäljningstillväxten inte lika stark. Här finns dock en simpel megatrend, att folk blir fler och dricker mer mjölk. Delägandet i Kraft/Ost-bolaget ska inte heller förringas eftersom det gynnas av västerländsk (k)ost. Jag sticker ut hakan och säger att detta kan bli en 5-bagger, men då måste försäljningstrenden gå uppåt igen.

Sealink- Ja
Tillväxt: Försäljning 25 procent per år, vinst 33 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Resande i Australien
Möjlig avkastning: Här tror jag att chansen till 5-dubbling kan finnas över tid. Visst, de är inte helt skalbara och det skulle kräva många fler turer och båtar eller andra förvärv. Men mer resande är något av en megatrend och Australien står för något unikt här, liksom Sealink.

eWork- Ja
Tillväxt: Försäljning 26 procent per år, vinst 30 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Digitalisering? Mer IT?
Möjlig avkastning: eWork levererar en avkastning som heter duga. Att jag ändå har en mindre andel i dem är de cykliska inslagen. Det är möjligt att jag är för feg här. Jag tror nämligen att de kan bli en 5-bagger på 10 år, förutsatt att diverse finanskriser inte kommer i vägen.

Matahari Department - Kanske/Nej
Tillväxt: Försäljning 13 procent per år, vinst 20 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Indonesiens rikare medelklass
Möjlig avkastning: Problemet är att de stannat in en hel del och inte växer på ettårsbasis. Visst kan det bero på tillfälliga nycker och att konsumenterna några kvartal inte shoppat loss. Men det förväntad tillväxt kan också vara för låg för att de ska platsa i portföljen. Kommer ge dem tid, men inte omöjligt att säljknappen (på telefonen) kommer användas. De är också ett midcap så frågan är hur många gånger större de kan bli.


Synpunkter?
Vad tror du om det här tankarna? Vilka av dina bolag kan bli 5-baggers? Är det att spänna bågen för hårt? Men jag hoppas som sagt att ett "misslyckat" köp från 20 ner till 10-15 procent per år är ett bättre misslyckat köp än om man köper ett tråkigt storbolag som blev ännu tråkigare. Sen kan man ju inte utesluta totala magplask, men jag hoppas någon eller några vinnare då kan väga upp!

Ska jag bytta bloggnamn till 500 procent 10 år? Nej, men däremot är 4020 ett bra namn :-)

Uppdatering 171126: Ordet mål bör nog förtydligas. Det kommer inte alls att nås i sin helhet. Jag tänker mig något lika luddigt, diffust och ouppnåeligt som i detta klassiska citat om vallöften: "Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för".

29 kommentarer:

  1. Friskt satsat hälften vunnet brukar det heta. Här kommer lite bakgrundsmusik för den som är intresserad.

    Fallstudie: I USA blev det en riktig finansskandal tror det var 2008. Bernard Madoffs investeringsfond kollapsade. Burton Malkiel konstaterade. The real con in the Madoff affair is that people fell for the myth that Madoff could consistently earn between 10 and 12 percent a year for investors in his fund.

    Malkiel konstaterar. In fact earning such returns year after year in the stock market is not remotely possible.

    Visst man kan ha tur att hitta nästa Monster eller Microsoft. De avkastningstal Gustav arbetar med kräver ett enormt risktagande.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var inne på det, men skulle kanske varit tydligare med, att vi talar best-case-utfall och mål och vision i bästa politikerstil. Om stjärnorna står rätt i ett småbolag kommer avkastningen vara starkare tänker jag. Och nästan alla bolag jag är inne i är tråkiga bolag. Tråkiga bolag och monster-avkastningen kanske låter som en motsägelse, men det vad jag försöker mig på. Är också högst medveten om att många av bolagen inte kommer nå den där fantastiska avlastningen.

      Radera
    2. Jag vill alltså betona tråkighet, best-case och lek med tanken, för att balansera inlägget lite!

      Radera
    3. Gustav. När du äger aktier i Indonesien och speciellt kanske Sydafrika. Har du då insett hur stor riken är du trampar på en mina och det är rena bluffbolag som du köper? (fifflar med bokföringen)

      Radera
    4. Risken finns också i Sverige (tänk Eltel) men kan vara större på mindre mogna marknader.

      Jag undviker för det första vissa korrupta branscher. Sen väljer jag tråkiga bolag med lång historik, låga skulder och insynsägande. Till det vill jag att respekterade fonder helst ska vara inne i bolaget.

      Försöker välja bolag där småbolagsfonder som Grandeur Peak och Wasatch är inne. Sydafrika är mer västerländskt och Carnegie äger Discovery. Tror förresten du indirekt gör det också (!) via våra svenska AP-fonder.

      Radera
  2. Kalkoner brukar ju också ha en fantastisk hög och jämn tillväxt innan Thanksgiving!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så illa hoppas jag inte det ska gå :-) Men jag försöker i alla fall undvika heta branscher och bolag.

      Radera
  3. Själv har jag Savaria och eWork så vi får hoppas på 5-baggers här :-)

    Kanske en bra taktik att sikta högt, skulle det bli 250% i "värsta fall" så är det minst sagt bra åndå tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så jag tänker! Vi håller tummarna för eWork och Savaria.

      Radera
    2. Tack för referens till min CAGR-kalkylator förresten!

      Radera
  4. Jag gillar bolag som arbetar "med" tiden. Savaria där fler äldre människor behöver lyftas fler meter vertikalt varje år. Samt Northwest Healthcare där fler äldre människor behöver behandlas varje år. Är otroligt sugen på att ta in någon av asiaterna på din lista också men har aldrig handlat via "telefonorder". Tycker det känns lite väl intimt om omständligt att ringa någon för ett köp/sälj men kanske förlorar min telefonorder oskuld snart det kanske är lättare än jag tror?

    Börjar dessutom profilera mig allt mer mot småbolag med hög tillväxt då det känns så himla mycket roligare. Hur kul är ett Skanska eller Investor i portföljen egentligen? Skulle ju nästan betala för att slippa gubbaktierna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Savaria och Northwest lär gynnas av starka megatrender och hoppas de har bästs tiden framför sig.

      Telefonorder är som att återuppleva 90-talet, men egentligen inte så bökigt. Problemet är väl om man vill köra trading (omständigt) eller om det är riktigt dålig omsättning. Se mer här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2017/03/exotisk-utlandshandel-i-praktiken.html

      Radera
    2. Anonym,

      Du undrar hur kul det är med gubbaktier? Skanska och Investor? Jag tycker Skanska är en köpvärd aktie till dagens kurs. Du vill slippa gubbaktier. Jag är på marknaden för att tjäna pengar. Hens sexuella böjelser eller ålder har ingen bäring på investeringssituationen.

      Best Regards

      Lars

      Radera
  5. Enda bolagen jag har som möjligen kan bli 5 baggers eller bättre är några juniorer inom gruvsektorn, utbryter inte krig i afrika finns där även en del oljebolag t ex africa oil som har intressant potential(har inga av den just nu för egen del men håller ett öga)

    En del 2 och 3 baggers tror jag mig hittat senast i dag fångade Concordia mitt intresse och en dubblering känns inte allt för otrolig på ganska kort tid givet världsekonomierna packar ihop helt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trenden är färre och förre krig i Afrika och att afrikanska unionen blir mer som EU i positiv mening, Men sen beror det på vilka länder vi talar om, stor skillnad i Europa också på Sverige och.Grekland :-)

      Concordia... ej insatt där, har varit inne i rederisvängen men då via Clarksons. Hoppas på dubbling där då! Mina dubblingar brukar ta tid även om Savaria och A2 är trevliga undantag.

      Radera
    2. Har lyssnat och läst lite artiklar från en kille "Invest with Sven Carlin" som bjöd på lite för min del nytänkande sedan om det leder till något bättre återstår som vanligt se men visst gilla vad andra avskyr sägs vara ett koncept som kan fungera?

      Rederi inte min grej heller nog 15-20 år sedan jag hade en sådan aktie senast hmm var det argonaut eller what?
      Concordia ser ut ha väldigt ojämn vinst men en titt i grafen visar aktien tidigare säckat ca 50% för att på ett par år ta igen raset så med lite linjär sifferlek och diverse graham formler ser det inte värre ut än det väckte ett spek intresse. Alla får göra sin koll om de anser aktien intressant finns säkert fler att välja på jag har endast hunnit lägga ett skambud som ingen vet går igenom så jag blir kanske utan.

      Radera
    3. Kan tipsa om att kolla in Rullstolsinveraren som också är inne på rederitemat, via Clarksons och något annat i somras.

      Radera
    4. Hej och tack för omnämnandet. Det är riktigt att jag har i8nvesterat rätt tungt i rederibranschen genom Concordia, Clarksons och Nordic American Tankers. Sedan har jag också råkat få en skvätt med aktier i Nordic American Offshore genom en utdelning från NAT. Som jag har skrivit i min blogg göär jag detta för att branschens företrädare ser litet ljusare på framtiden nu. Man ska dock vara extremt medveten om att det fortfarande är mörkt i branschen. Detta har jag också med mig när jag har gjort dessa inköp. Jag hade nog inte gjort en sådan satsning om jag inte hade haft mina erfarenheter från 35 år av att följa denna mycket speciella bransch.
      Ååh Det var längesedan någon nämnde Argonaut som jag en gång i tiden ägde aktier i. Det här är förenat med nostalgiska känslor för mig. Vad som hände med företaget är att Argonaut köptes av skeppsmäklarfirman Nordström & Thulin. Det fortsatte sedan en tid på börsen under namnet N&T Argonaut. Sedermera köptes det ut från börsen av huvudägaren Ronald Bergman. När han sedan ville pensionera sig sålde han företaget till en man som var baserad i Singapore på villkor att han lät firman vara fristående från hans andra rederier. Detta har dock inte hållits utan firman är idag en del av hans företag.

      Radera
  6. För mig så har många av de sämsta affärer jag gjort (räknat på procentuell utveckling) varit när jag försökt hitta placeringar som kan gå upp flera hundra procent. Allra sämst tror jag en wirelessfond var som jag köpte sommaren 2000 efter första nedgångsfasen i dotcomkraschen. Den föll 97% innan fonden upphörde och uppgick i en annan fond (det är ju så fondbolagen brukar hantera såna olycksfall i arbetet). Det var ett väldigt litet belopp, så jag kom mig aldrig för att kapa tamparna utan jag följde med hela vägen till botten.

    Mina bästa affärer (räknat på total avkastning i kronor) har tvärtom varit ett resultat av försiktiga placeringar som jag haft i många år och som jag inte köpte för att jag trodde de skulle bli några raketer. Kanske jag är felkonstruerad för att bli en riktig klippare, men jag har dragit mina lärdomar av detta och undviker numera olika spekulativa bets som ett bränt barn skyr elden.

    För att ändå få lite exponering mot spännande branscher med snabb utveckling har jag en del specialfonder i mitt pensionssparande, t.ex. Robur Ny Teknik, Rhenman Healthcare Equity och HealthInvest Small & Microcap. Jag skulle själv inte tåla volatiliteten i många av innehaven i de fonderna, men sammantaget tillför det lite spännande uppsida till mina andra placeringar.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror liksom du man ska försöka undvika heta bolag och heta branscher. Mina potientella dubblare är förhoppningsvis inte de uppenbara dubblarna som stigit i populäritet (tänk Fingerprint). Jag letar efter tråkiga helst ocykliska bolag som ofta går under radarn. Det är mitt sätt att vára mindre spekulativ och försiktig (men jag hör hur det låter, och hoppas inlägget tas ”rätt”).

      Fonderna du tar upp är intressanta! Kikat in Ny teknik efter börspoddens intervju, och många fina bolag där. De andra svårare att plocka in case från, men mycket fint där också om jag minns rätt. Sjukvård/läkemedel ocykliskt och rätt i tiden.

      Radera
  7. Riktigt svår fråga. Har egentligen inte funderat så mycket på den framtida värderingen, tittar mest på det fundamentala och så tänker jag att kursen åtminstone följer med om utvecklingen fortsätter. Tittar jag min portfölj ser jag två, kanske tre som skulle kunna klara 20 % per år under en tioårsperiod (vilka?). Men så följer också ofta stigande värdering när allt större förhoppningar börjar byggas in. Därför väljer jag att balansera med ocykliska/lite långsammare och bolag med låg värdering. Och de senare kan ju ibland växa riktigt fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det är svårt! Finns många fler perspektiv än ren tillväxtpotential i bolaget som jag kikade på nu. Nedsida, värdering, och cykliska inslag är tex mycket viktiga. Själv försöker jag i hög grad välja ocykliska bolag.

      Blir nyfiken på vilka tre som kan klara kravet. Gissar att A2 ingår?

      Radera
    2. A2 helt klart, HDFC bank som visar stabil tillväxt på 20 %, och så det ”hemliga” innehavet om som det blir ett inlägg om på söndag.

      Radera
  8. Kikat på Catena Media? :) Fortnox?:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller mig undan spelbolag i alla dess former. Fortnox däremot...jag har varit fel ute och inte sett det unika med dem trots att jag vänt den stenen. Däremot väl dyra nu. Så som man oftast brukar säga om kvalitetsbolag, jag vet!

      Radera
  9. Hej Gustav,

    Jag funderar på om inte det här "bagg"-fallstänkandet kommer av risk gentemot osäkerhet. Följ med mig här nu, risk är det du får betalt för och är rimligt beräkningsbart. Men osäkerhet, det är totalt motsatsen och om man får betalt eller inte finns det ingen garanti för. Just tillväxtbolag är ju osäkra, men de förändrar världen snabbt. Mönstret för tillväxtbolagen är att utomstående överskattar hur lång tid det tar för förändringen att börja och underskattar hur snabbt det går.

    Det var mina tankar. Tack för ännu ett bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag är med, även om det alltid finns risk för osäkerhet om jag tolkat rätt!

      Försöker att välja ”säkrare” tillväxtbolag genom att de redan har bevisad historik av tillväxt och lömsamhet (i de flesta fall). Ofta kan det vara bra att kliva på hissen lite senare och slippa en del osäkerhet även om potentialen blir något mindre.

      Med det sagt finns det vissa bolag i portföljen där osäkerheten totalt kanske är för stor. Jag får fundera på dem! Men över tid kan man få conviction i case där man ägde lite i början och sen blev mer säker.

      Radera
  10. Jätteintressant sammanställning och analys!
    Jag har bara funderingar om Vitec och Ework - som jag själv äger. De kanske är lite väl stora redan på sin hemmamarknad Sverige/Norden för att man ska kunna hoppas på att de är 5-baggers? Båda är ju jättefina men tänker också på Eworks lövtunna marginaler (vilket iofs inte talar emot tillväxt, kanske tvärtom?)
    Funderar också på Famous Brands och Sealink köper jag i veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. eWork och Vitec är båda småbolag globalt sett. Och de kan klättra uppåt i börslistorna här med. Men visst handlar det om den möjliga framtida marknaden mer än börslistor. Och jag ser ännu inte att de växt klart i närtid. I båda fallen kan de expandera med fler produkter/verksamhetsben och geografier också.

      Famous Brands är under utvärdering, bevakar särskilt hur Arisaig-fonden gör. Sealink är ett spännande bolag och för tillfället skulle jag hellre öka där.

      Radera