söndag 26 november 2017

Vilka portföljbolag kan bli 5-baggers?


Jag vill att mina bolag, med ett undantag, ska kunna bli 5-baggers inom 10 år. Stefans Thelenius fina kalkylator säger att 20 procents årlig totalavkastning krävs för att ge 500 procent på 10 år. Det är en mycket hög målsättning som kan nås på olika sätt, t.ex. 4 procent direktavkastning och 16 procent kursuppgång. En 5-bagger är förresten en aktie som går upp 400 procent, men 500 procent på 10 år blir tydligare. För 1000 procent på 10 år krävs ca 28 procent per år.

Man bör se 20 procent som en vision och det behöver inte gå vägen för ens något av bolagen. Men jag vill att chansen ska finnas. Jag tror det är lätt att misslyckas om man siktar lågt från början. Hos vissa bolag kan man nästan direkt att de inte kan ge 20 procent i 10 år. Om man potentiellt ska få grym tillväxt kan man inte köpa färdigvuxna Large-cap-bolag eller sega högutdelare.

Vad krävs för en 5-bagger?
För 5-baggers, men särskilt 10- och 100-baggers bör man leta efter vissa egenskaper:
  • Lågt marketcap
  • Riktigt stark tillväxt
  • Starka konkurrensfördelar
  • Hög avkastning på kapitalet
  • Bra ledning
Kom ihåg att bolaget ska ju ha ett 5 gånger större marketcap om 10 år, vilket bör vara lättare för ett mindre bolag. Se även det tidigare inlägget om mångdubblare

Har portföljbolagen det som krävs?
Ett mål på totalavkastning på 20 procent kräver en stark tillväxt i försäljning och vinst. Jag vill helst att bolagen historiskt klarat av detta. Något sämre historik är också okey, men då vill man ju se en extra ljus framtid. Värdering, skuldsättning, kassaflöden är givetvis också viktiga, men här fokuserar jag på tillväxten i sig. Observera även det är gissningar, skattningar och en form av tankelek. Historisk överavkastning är ingen garanti för framtida överavkastning.

Savaria - Ja
Tillväxt: Försäljning 16,5 procent per år, vinst 14 procent per år (senaste 3 åren)
Megatrend: Demografin, fler äldre ger större behov
Möjlig avkastning. Ja, de kan nå 20 procent per år. De kan utan problem bli 5 gr större. Vinsten per aktie är upp ca 30 procent per år senaste fem åren så tillväxten finns där trots att senaste 3 åren ger svagare resultat.

a2 milk - Ja!
Tillväxt: Försäljning 70 procent per år, vinst 75 per år (senaste 3 och 5 åren)
Megatrend: Specialmjölk som ändå är mjölk, nyttighetsfokus
Möjlig avkastning. Ja, de kan definitivt ge 20 procent per år, med lyckat utfall mycket mer. Kan utan problem bli 5 gr större. Inte lika "säker" som Savaria dock. Det man är rädd för är en hype men det finns i alla fall få konkurrenter som gör samma sak. Hypen matchas av extremt bra resultat per aktie.

Northwest Healthcare - Nej, men har ett annat syfte. 
Tillväxt: Försäljningen har ökat med 22 procent per år (senaste 3 åren)
Megatrend: Mer sjukvård, fler äldre
Möjlig avkastning: Tror absolut inte de kan ge 20 procent per år. Direktavkastningens 7 plus säg 3-5 procent i kursuppgång är mer realistiska förväntningar. Fastigheter bör inte gå 500 procent på 10 år. Jag äger dem mer som ett högräntekonto än som en potentiell 5-bagger.

Discovery - Kanske
Tillväxt: Försäljning 10 procent per år, vinst 8 procent år (senaste 3 åren).
Megatrend: Försäkringar med påverkan och hälsofokus
Möjlig avkastning: Inte säker på att de kan göra 20 procent per år. De är för det första ett globalt midcap. Tillväxten senaste 3 åren har bromsat in, mycket pga kostnader för banklicens. Visst kan det gå fint, men de är mer av en "säker" 3-bagger istället för en 5-bagger. Gillar bolaget men är osäker på hur snabbt de kan växa. Måste bevisa att det är en tillfällig inbromsning och inte en permanent.

Decisive Dividend - Kanske
Tillväxt: För ryckigt för att få bra värden, men ca 30 procent i försäljning (senaste 3 åren).
Megatrend: Hållbarhet, men krystat. Effektivaste braskaminerna och slitdelarna håller längre
Möjlig avkastning: Sett till marketcap kan de lätt bli 5 gr större. Med en direktavkastning på 8 krävs "bara" 12 procent i kursuppgång. Men allt beror på hur nuvarande bolag växer och vilka fler bolag de kan köpa in. Inte någon "säkerhet" i bedömningen men jag tror de har 5-bagger-potential om man räknar in återinvesterad utdelning, dock med högre risk.

Vitec - Ja
Tillväxt: Försäljning 22 procent per år, vinst 28 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Nja, lite digitalisering då.
Möjlig avkastning: Hoppas att de kan göra 20 procent per år. De har det i sig historiskt men det kan bli svårare att växa. Dock fortfarande ett litet bolag, men det vill till att förvärvsstrategin fungerar på större och större, eller fler och fler bolag, samt att bra personer kommer in om gamla ledningen slutar.

Somero- Ja?
Tillväxt: Försäljning 20 procent per år, vinst 40 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Ja, bättre byggande.
Möjlig avkastning: De har gjort 20 procent per år med råge. Kruxet är de är inriktade mot byggande och det har varit goda tider. Men en växande nischmarknad finns där och så länge det inte blir 2008 i repris finns chansen. Men frågetecken för cykliska inslag.

Ekadharma- Kanske
Tillväxt: Försäljning 10 procent per år, vinst 30 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Nja, mer tejp till folket?
Möjlig avkastning: Tejpbolaget har gjort fin vinstökning med ca 25-30 procent per år senaste 3 och 5 men försäljningen är inte lika stark. Och tejp kan vara lite cykliskt. Osäkerheten är om försäljningen över tid är för svag (bland annan osäkerhet som kan finnas bland tejpbolag på andra sidan jorden). Mer ett kombinerat värde-/uppvärderings- och tillväxtcase än ett rent tillväxtcase. Har liksom inte den där starka uppfattningen om hur mycket mer tejp det säljs i Indonesien om 5-10 år.

Livechat - Kanske
Tillväxt: Försäljning 60 procent per år, vinst 63 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: LiveChat en naturlig kundkanal på webbplatser?
Möjlig avkastning: Historiken är det inget fel på utan den är snarare bäst i världen. Osäkerheten ligger i om bolaget har (tillräckliga) konkurrensfördelar och överhuvudtaget var det är om 5-10 år. Jag vågar inte påstå att historiken fortsätter framåt men om de bara kan ta sin del av LiveChat-kakan och behålla en premium-nisch borde det gå bra. Men risken är inte alls låg, Facebook nosar kommer in på marknaden, och frågan är hur långt fram man kan kika. Bevakar bolaget noga.

Famous Brands - Kanske/Nej?
Tillväxt: Försäljning 26 procent per år, vinst 1 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Afrikas växande medelklass
Möjlig avkastning: De har i många år extremt bra tillväxt men har nu fått grus i maskineriet. Ett misslyckat förvärv i UK är det som spökar, vilket också dragit upp skuldsättningen. I värsta fall har bolaget hamnat i brygga där de kan ha svårt att växa. Jag kommer bevaka hur Arisaig Funds gör, och bolaget nämns i deras senaste månadsrapport. Säljer de så säljer nog även jag, även om det tar emot. Bevakar utvecklingen och kan gå mot sälj.

Logistec - Kanske
Tillväxt: Försäljning 5 procent per år, vinst -11 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Vatteninfrastruktur
Möjlig avkastning: De har historiskt inte så stark tillväxt i sig. Resultaten senaste 3 åren är svaga beroende på ett dåligt resultat 2016. I detta bolag är det extra mycket "framtid" jag kikar på eftersom de förhoppningsvis kan ta sin del av alla "stambyten" av vattenledningar som kommer. Tittar man på resultatet senaste kvartalet, ok väl kortsiktigt, så har de tagit fart. Bevakar utvecklingen och att starkare tillväxten verkligen kommer.

Ultrajaya - Ja
Tillväxt: Försäljning 10 procent per år, vinst 29 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Mer mjölk i Indonesien
Möjlig avkastning: Vinsttillväxten finns där, men likt tejpbolaget är försäljningstillväxten inte lika stark. Här finns dock en simpel megatrend, att folk blir fler och dricker mer mjölk. Delägandet i Kraft/Ost-bolaget ska inte heller förringas eftersom det gynnas av västerländsk (k)ost. Jag sticker ut hakan och säger att detta kan bli en 5-bagger, men då måste försäljningstrenden gå uppåt igen.

Sealink- Ja
Tillväxt: Försäljning 25 procent per år, vinst 33 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Resande i Australien
Möjlig avkastning: Här tror jag att chansen till 5-dubbling kan finnas över tid. Visst, de är inte helt skalbara och det skulle kräva många fler turer och båtar eller andra förvärv. Men mer resande är något av en megatrend och Australien står för något unikt här, liksom Sealink.

eWork- Ja
Tillväxt: Försäljning 26 procent per år, vinst 30 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Digitalisering? Mer IT?
Möjlig avkastning: eWork levererar en avkastning som heter duga. Att jag ändå har en mindre andel i dem är de cykliska inslagen. Det är möjligt att jag är för feg här. Jag tror nämligen att de kan bli en 5-bagger på 10 år, förutsatt att diverse finanskriser inte kommer i vägen.

Matahari Department - Kanske/Nej
Tillväxt: Försäljning 13 procent per år, vinst 20 per år (senaste 3 åren).
Megatrend: Indonesiens rikare medelklass
Möjlig avkastning: Problemet är att de stannat in en hel del och inte växer på ettårsbasis. Visst kan det bero på tillfälliga nycker och att konsumenterna några kvartal inte shoppat loss. Men det förväntad tillväxt kan också vara för låg för att de ska platsa i portföljen. Kommer ge dem tid, men inte omöjligt att säljknappen (på telefonen) kommer användas. De är också ett midcap så frågan är hur många gånger större de kan bli.


Synpunkter?
Vad tror du om det här tankarna? Vilka av dina bolag kan bli 5-baggers? Är det att spänna bågen för hårt? Men jag hoppas som sagt att ett "misslyckat" köp från 20 ner till 10-15 procent per år är ett bättre misslyckat köp än om man köper ett tråkigt storbolag som blev ännu tråkigare. Sen kan man ju inte utesluta totala magplask, men jag hoppas någon eller några vinnare då kan väga upp!

Ska jag bytta bloggnamn till 500 procent 10 år? Nej, men däremot är 4020 ett bra namn :-)

Uppdatering 171126: Ordet mål bör nog förtydligas. Det kommer inte alls att nås i sin helhet. Jag tänker mig något lika luddigt, diffust och ouppnåeligt som i detta klassiska citat om vallöften: "Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för".

söndag 19 november 2017

Sverige med andra ögon


Jag är en sann global investerare och tittar runt i många länder. Men vad finns på hemmaplan? Finns något unikt för Sverige som inte finns på andra ställen? Som ni vet gillar jag fondbolag som Grandeur Peak, Wasatch och 8i Holdings. Här är för övrigt samtliga fonder jag gillar och varför jag investerar utomlands. Men det är mycket intressant att se vad de utländska fonderna säger om Sverige!

En reserapport
Vi kollar in en reseberättelse från Grandeur Peak i deras senaste kvartalsbrev?
...We probably wouldn’t have so many high-priority companies to visit in Northern Europe (among the Nordics, particularly, where we designate more such companies per capita than anywhere else on earth) if there wasn’t a uniquely powerful set of cultures behind them. There are some circumstantial considerations, of course. In Sweden, to illustrate, the formula of a small population of highly educated labor with a large economic insurance policy produces a dynamic commercial laboratory from which globally competitive companies emerge. Furthermore, the region’s ecological facts (these civilizations have had to work harder to survive) and financial sins (lessons about the consequences of unrestrained credit were learned the hard way) have been catalysts of progress. 
Beyond mere circumstance, though, my interactions with so many Nordic management teams over the course of the trip at least supported the hypothesis of a differentiated culture. In Sweden and Norway, for example, I saw the determination associated with intense fitness cultures, consistent with what we’ve observed in Australia. The Swedes and Finns contrast the productivity-absorbing tradition of siesta in Southern Europe and Latin America with what they call fika, a quasi-institution of recharging via coffee. 
Exempel på svenska bolag de äger: Absolent, Avanza, Bufab, Collector, HiQ, Hoist, Indutrade, Moberg, Handelsbanken, Sweco, Swedencare, TF Bank och Vitec. Jag förstår det mesta men inte allt. (uppdaterad lista 171119)

En annan kul grej är att Singapore-bolaget 8I Holdings som står bakom Hidden Champions fund lovordar Wallenbergarna och Melker Schörling. Se den mastiga presentationen sid 32. För övrigt den längsta och mest faktaspäckade PowerPoint-presentationen jag sett. Men riktigt bra. Så bra att man borde kika närmare på 8I Holdings som är noterat i Australien, men det är en annan historia.

Vad är unikt med Sverige?

Ett bra avstamp kan vara att läsa Credit Suisse yearbook 2017 där Sverige figurerar på sid 43. Se även Utdelningsseglarens föredömliga sammanfattning av historisk avkastning.

Investmentbolagen är något särpräglat svenskt om jag förstått det rätt. Nog finns det liknande skapelser i andra länder, men då ofta som konglomerat och kanske inte skattegynnat på samma sätt. För inspiration kan man kika på innehaven i Spiltans svenska och globala investmentsbolagsfonder.

Småbolagskulturen är stark i Sverige. Vad jag förstått väljer många småbolag att lista sig i Sverige, även från grannländer. En nackdel med det är att småbolag kan vara extra heta även om man får ett större utbud är vanligt. Värt att komma ihåg är att även bolag på svenska Large-cap-listan kan räknas som globala mid-cap eller till och med small-cap (dvs under 3 miljarder dollar).

Innovation, kultur och låg korruption sticker också utSom reserapporten är inne på finns en tradition av arbetsamhet, utbildning och innovation i Sverige. Är det fikapauserna som gör susen? Inte vet jag, men klimatet och traditionen har i alla fall hittills format många framgångsrika företag.  Företagens verksamhet i Sverige bör också ha låg risk om man tänker på att Sverige är ett av världens minst korrupta länder enligt Transparency international.

Hur fånga upp det unika?
Jag har  två svenska bolag i min huvudportfölj i form av eWork och Vitec. Nog vore det inte fel att plocka in fler? Investmentbolagen är fina men jag letar främst efter småbolag. De är rätt heta och jag har inte hittat något bolag som petar portföljbolagen. Men jag är extra inspirerad att leta vidare!

Undra också vilket bolag Grandeur Peak besökte i Värnamo? Kan det vara Bufab?

Vad tror du är unikt med Sverige? Och hur fångar du upp det?

söndag 12 november 2017

Investera i mobilmaster?


Telekombolag är skenbart defensiva eftersom det röda kortet hänger alltid i luften. Det är synd, för mer användning av data är en megatrend som kan vara värd att fånga upp. Tänk om det finns ett sätt att nå sektorn utan stora risker? Kan företag som äger mobilmaster vara något? Tror det var Hernhags blogg eller Värdepappret som väckte tanken.

En intressant bransch?

Mobilmastbolagen står för nödvändig infrastruktur och kan liknas vid skalbara fastighetsbolag. Jag är övertygad om att bolagen har en "moat". Starka konkurrensfördelar finns i byteskostnader för kunderna, telekombolagen måste ju omlokalisera, och varje mast blir ett slags geografiskt monopol. En stor aktör får också en nätverkseffekt, eller åtminstone ett bättre nät, jämfört med en liten aktör.

Risker finns givetvis. Kan ny teknik göra masterna obsoleta? Tar fiber över? Är investeringsbehoven större och större från 3G, 4G och till 5G? Kommer det matchas av betalningsförmåga från kunderna (telekombolagen)? Kan operatörer dela på egna master och klåfingriga politiker kan reglera sönder vinsterna? Visst är frågetecknen många, men sektorn kan vara intressant ändå.

Exempel på bolag

Vad finns det för bolag då? I en slags first level of thinking, eller möjligen no level of thinking, börjar vi med Sverige och Telia? Äger de egna master? Ja, i och för sig. Men de är ett telkombolag så det var inte vad vi var ute efter nu.

Så raskt vidare till världens tredje största land till folkmängd (USA). i en second level of thinking, där vi hittar bolag. Eller snarare third level of thinking på grund av att du tittar på mastbolag och inte telekombolag. American Tower Corp (kurs 150 USD) och Crown Castle (kurs 113 USD) är vad man kan hitta här. De är vettiga bolag med tillväxt och goda ägarförhållanden, men också riktigt stora och välbevakade. Även om de är högst rationella investeringar passar de inte min strategi.

Vi går vidare till världens fjärde största land till folkmängd (Indonesien) i något slags forth level of thinking (eller snarare strange level of thinking). Där har vi ett globalt mid-cap som är deras lokala motsvarighet till American Tower. Vi kikar lite närmare på det istället!

Ett indonesiskt case: Sarana Menara Nusantara

Sarana Menara Nusantara (kurs 4000 IDR) är inte bara svårt att säga tio gånger i rad. Det är också Indonesiens största oberoende mobilmastbolag. Och ett rätt intressant case! Medan American Tower handlas till EV/ebita på 20 handlas Sarana Menara till 10. Skuldsättningen är väsentligt lägre. Data i Indonesien växer från en låg nivå vilket ger starkare strukturell tillväxt. Det finns också restriktioner för utländskt ägande av mark, vilket gynnar lokala bolag. Däremot så har en ändring i regleringen gjort att operatörer har tvingats tillåta andra på sina torn, vilket såklart är negativt för bolaget.

Här är bolagets hemsida, uppgifter på 4-traders och Financial Times. För mer info kan man kika på bolagets presentation. Jag vill särskilt peka på sid 5 som går igenom ökningen av datatrafiken och sid 11 för bolagets historik. Se även en analys av bolaget. Där är tex sid 3, 4 och 18 högintressanta. Och missa inte värderingstabellen, dock ej dagsaktuell, på sid 11, där man ser att Sanara Menara har en mindre mastig värdering.

Sen vet jag inte hur jämförbart bolaget är med de amerikanska. Men mer tillväxt, lägre skuldsättning och "halva priset" är ändå spännande. Kvaliteten på bolaget kan vara hög eftersom Grandeur Peak har köpt in sig. Det är ingen garanti på något sätt (se bara på LiveChat) men ändå en kvalitetsmarkör. Anledningen till att jag inte hittat Sarana Menara tidigare är att de har en viss skuldsättning, dock låg för branschen, och jag brukar titta på små bolag. Men starka lokala aktörer är ett genomgående tema.

Synpunkter?

Är mycket intresserad av synpunkter, och det som det kan koka ner till är
  • Är mobilmastbolag intressanta generellt? 
  • Hur stora är teknikriskerna (och andra risker) på sikt? 
  • Kan det indonesiska bolaget vara värt att att kika närmare på?

onsdag 8 november 2017

Ras i LiveChat - några tankar


LiveChat har inte varit någon lyckad investering. Särskilt inte idag, då de rasat med knappa 20%. Med största sannolikhet beror det på att Facebook annonserat att de rör sig mot LiveChat-arenan. Samtidigt har amerikanska bolag som Zendesk och LivePerson inte tagit stryk på samma sätt.

Till att börja med kan man konstatera att det var en usel affär hittills. Det jag skrev i somras, och mitt köp, var alltför optimistiskt. Men det är också hårt att kräva att alla affärer ska vara lyckade. Ibland har man otur. Ibland har man fel. Ibland är det en kombination av de båda. Sen är affären inte slut, jag har inte sålt dem utan vill nog ändå se hur allt utvecklas. Jag vill inte sälja "i panik" utan tänka igenom i lugn och ro.

Teorin är att LiveChat är i ett premiumsegment och har sin nisch. De är faktiskt väsentligt lönsammare än Zendesk, LivePerson (och tom Facebook, men det känns inte rätt att säga idag). Men risken är att konkurrensen totalt är för stor, och att moaten inte är tillräckligt stark.

Några saker kan jag nog tänka på för fortsättningen:
  • Finns en psykologisk poäng i att diversifiera på fler bolag, för att smällar inte ska bli lika hårda? Samtidigt tappar man kanske uppsida.
  • Är teknikbolag extra tricky? Jag gillar ju tråkiga bolag och detta är kanske för roligt?
  • Hur mycket hänsyn till omvärlden ska man ta? Och hur ofta ska utvärdera? 

Summa summarum är det psykologiskt svårt att tänka långsiktigt med en kurs som rasat. Man tenderar att "vilja sälja skiten". Borde man logga ur oftare kanske? 

Hursomhelst aktiepub imorgon och lovar att vara både trevlig och glad. Oavsett ytterligare nedgångar :-)

söndag 5 november 2017

Tankar om reklam och vidareutveckling av bloggen


Det händer att man får en del förslag om olika "samarbeten" på bloggen. I klartext kommer frågor om sponsrade inlägg. Generellt tror jag man ska vara rätt försiktig eftersom det är lätt att tappa glädje, trovärdighet och läsare. Syftet med bloggen är att få in tips och bearbeta tankar, att ha roligt och bli en bättre investerare. Det blir man genom kommentarerna och sammanstråla med andra som investerar. Från det "samarbetet" kommer den stora avkastningen!

För input i ämnet kan man gärna läsa Sparos finurliga blogg, särskilt tankar om annonsblock och lyssna på Kapitalets avsnitt hemma hos en Influenser.

Reklam på bloggen?
Jag kör ändå reklam på hobbynivå och funderar vad ni säger om den och andra "samarbeten". Man kan säga att det finns olika nivåer av reklam. Eller nivåer i Dantes Inferno för de med kritiska ögon. En enkel skala kan se ut såhär:

1. Ingen reklam
2. Lite reklam
3. Mycket reklam
4. Sponsrade inlägg + mycket reklam
5. Sponsrade inlägg + mycket reklam + skriva ganska ofta

Jag har gått från 1 till 2 och är nog inte så sugen på att gå längre. Det är ungefär som på placera.nu. Men vad säger ni? Skulle man gå längre ner på skalan skulle man ju i och för sig få större (ekonomiska) incitament att skriva oftare, dock med risk för (ännu) sämre kvalitet. Men tittar man på vanliga medier så är de ju redan på en hög nivå. Och många poddar har relativt långa reklaminslag.

En skiljelinje tycker jag är att låta reklamytorna bredvid inläggen fyllas ut eller om reklam/sponsring rör själva innehållet. Samtidigt kan det ju vara bra saker som man ändå skulle skrivit om. Men handen på hjärtat (eller plånboken)... hur ofta skulle man gjort det? Jag tror sånt kan bli en "slippery slope" och är rädd för att skrämma bort läsare och få färre kommentarer. En enda bra tappad kommentar kan vara värd mer än alla reklamintäkter (om man tänker på ränta på ränta-effekten).

Vidareutveckling - andra spår?
Och sen bör vi lyfta diskussionen bort från det rent monetära. Ska man vidareutveckla bloggen i vidare mening finns många andra spår som att föreläsa, medverka i poddar, skriva böcker etc. Här vill jag sträcka ut en försiktig hand: Sånt vore ju kul.

Och tänk att någon gång skriva en bok som börjar med "Den svåra vägen att bli rik på aktier...", "Jorden runt på 80 bolag", "Maxcourtaget blev mitt liv" eller något liknande :-) Men något säger mig att upplagan möjligen skulle bli begränsad. Liksom tiden är för bokskrivande är idag.

Aktiepubarna är något jag uppskattar extremt mycket. De kan såklart utvecklas genom att köras tätare. En dröm vore också att göra något "reserelaterat"? Investerarresor där man kikar på intressanta bolag i länder med varmare klimat? Säkert en administrativ mardröm jämfört med aktiepubarna, men i mina ögon vore det en drömresa.

Bloggen skulle kunna utvecklas med mer videoklipp, men frågan är om det kräver större tidsåtgång. Förslag om vad ni vill jag ska skriva om är förresten alltid välkommet!

Åsikter?
Tycker ni reklamen på bloggen är störande som det är idag?

Gör jag rätt som alltid avstår från sponsrade inlägg?

Borde jag hitta alternativa vägar att nå ut med budskapet och intresset?